czerwona porze - 2500 przepisów (strona:82/167)

Danie gospodarza 170

Wspaniałe danie samodzielne, na każdą porę dnia, pożywne, na ciepło może stanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4-5 ugotowanych ziemniaków 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 średnia czerwona cebula 2 garści szpinaku świeżego 2 jajka 2 łyżki tartego żółtego sera 2-3 łyżki masła świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

kgwjanczewo
Sałatka wielowarzywna z fasolą Adzuki 336

dodatkiem fasoli Adzuki. Inna nazwa to czerwona soja. Może śmiało zastąpić czerwoną fasolę w zalewie z puszki. Ta po ugotowaniu nie rozpada się i nie zchodzi z niej skórka. Składniki -fasola Adzuki 250 g  Skworcu 2 x bukiet 9 warzyw  Iglotex 1 por bez części ciemnozielonej ogórki kiszone najlepiej domowe majonez+musztarda sól +pieprz Fasolę Adzuki(...)czystą ,zimną wodą. Bukiet 9 warzyw parujemy. Do miękkości. Uparowane warzywa nie rozpadają się, ale przede wszystkim nie traca swoich cennych właściwości zdrowotnych ! Schładzamy. Dodajemy do fasoli, mieszamy delikatnie. Pora szatkujemy w cieniutkie dyski, przelewamy wrzątkiem, odciskamy, dodajemy do sałatki.  Mieszamy.Kroimy ogórki w kosteczkę i dodajemy do całości. Robimy majonez. Kilka łyżek majonezu miksujemy z musztardą, solą, pieprzem

Z Kuchni Do Kuchni
Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony 181

Każda z pór roku rządzi się swoimi prawami i walorami również w kuchni. Jesień to czas pięknych kolorów, a także niepowtarzalnych smaków. Jednym ze smaków jesieni, który rozgrzewa nas w zimowe dni to czerwony burak. Chyba nie trzeba go przedstawiać gdyż jest to bardzo zdrowe warzywo, zarówno młode liście jak i sam korzeń. Dzisiaj jednak pozostańmy przy korzeniu. Zawiera

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka szpinakowa z jajkiem 240

Drugi dzień Nowego Roku był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś prostego, lekkiego i bez wyrzutów.Składniki:-szpinak baby-brzoskwinie w puszce-normandzki camembert-papryka czerwona, konserwowa obrana-oliwki zielone-orzechy włoskie zgniecione w moździerzu-dwa jajka ugotowane na twardo-oliwa-ocet cydrowy

BaRepas
Pieczone warzywna z kaszą gryczaną 155

Jakiś czas temu zobaczyłam zapiekankę na zajdam.pl, zrobiłam i… od tamtej pory mogłabym nie jeść nic innego, jak tylko warzywa w takiej właśnie formie :)Najfajniejsze w tym daniu jest to, że można stworzyć własną kompozycję smaków i kolorów, np. dziś z warzyw czerwonych, innym razem z zielonych, kaszę gryczaną zastąpić np. pęczakiem czy ryżem, jak najbardziej pasuje

Kraina Miodem Płynąca
Ciąg dalszy współpracy - Skworcu. 160

czyli połączenie: soli, gorczycy, czosnku, cukru, papryki słodkiej, chilli) sos chiński (połączenie: soli, marchwi, papryki, pora, cebuli, pasternaku, skrobi ryżowej, cukru, imbiru, papryki słodkiej, kuminu, pieprzu cayenne, grzybów) sól cebulowa przyprawa do ziemniaków (sól, pieprz czarny, majeranek, kminek, pietruszka, papryka słodka, czosnek, cukier, por, marchew, pasternak, cebula) tysiącznik pyłek pszczeli pistacje podprażane łuskane przyprawa do masła (sól, gorczyca, pieprz(...)koperek, lubczyk, kwasek cytrynowy, cebula, pietruszka, marchew, czosnek, papryka słodka, szczypiorek, pasternak) obsypka bosforska (papryka czerwona, czosnek, cukier, pieprz czarny, papryka słodka, oregano, bazylia, czarnuszka, cząber) pomidory kandyzowane z Chin cynamon laski przyprawa do pizzy (cebula, czosnek, bazylia, oregano, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier, rozmaryn, gorczyca, kolendra, sól) panierka z marynatą American Chicken przyprawa do kawy (cukier, kardamon, cynamon

Brzuszki Łakomczuszki
C - Rybka w brzoskwini 132

Przyszła pora na rybkę w brzoskwini.Propozycję, która zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:) Rybka w brzoskwini    Składniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej  (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
szaszłyki mięsno warzywne 139

składniki: ok. 500 g schabu lub karkówki 10 pieczarek,małych 10 pomidorków koktajlowych 1 mała cukinia 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1/2 papryki czerwonej

Domowy Smak Jedzenia
szaszłyki bałkańskie 205

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 500 g mięsa wołowego, mielonego (ja użyłam dobrej jakości mięsa wieprzowego) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki czerwonej

Domowy Smak Jedzenia
domowa kaszanka grillowana z kapustą kiszoną 148

składniki: ok. 1000 g kaszanki 750 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku 80-90 g cebuli czerwonej 150 g cebuli białej 1 czerwona

Domowy Smak Jedzenia
Kolorowy hummus - czerwony, zielony i żółty 153

Dla tych coś już zdążyli się trochę hummusem znudzić. Urozmaicenie kolorystyczne i smakowe znanej każdemu pasty. CZERWONY - dodajemy zmiksowane pieczone buraki. Ja na 100 g hummusu

Pora na pora i pomidora
Pstrąg łososiowy na warzywach 200

Jeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją

Czerwona Porzeczka
Barszcz wigilijny bez zakwasu + film 1424

choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest barszcz czerwony z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula ) 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek

Smakowite Dania
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 264

soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów we wrzątku, natomiast z wierzchu jest pikantna.  Zbliżają się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki(...)się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam ją i osuszyłam. Dzięki włożeniu mięsa na chwilę do wrzątku, zamykają się w nim pory, a w środku mięso, po upieczeniu, jest soczyste Mięso natarłam czosnkiem i imbirem Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa Kalafiorowa z Komosą Ryżową | Zupa Bezglutenowa 213

korzeń pietruszki (około 100 g) kawałek korzenia selera (około 100 g) kawałek pora (około 60 g) 1/2 cebuli (około 60 g) kilka gałązek koperku 2 małe listki laurowe lub 1 duży na zupę: 2 litry czystego wywaru 1 kalafior (około 800 g) 1 papryka czerwona (około 250 g) 2 marchewki (około 200 g) 500 g ziemniaków

Uwaga Babcia Gotuje