czerwona porze - 2500 przepisów (strona:86/167)

Noodle z warzywami 146

porcje Składniki: 125 g makaronu chow mein noodles 1 czerwona papryka 1 marchew 1 cebula 1/3 pęczka natki z pietruszki 5 kawałków grzybów shitake, mogą być suszone lub ze słoika 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego kawałek jasnej części pora Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy. Przygotowujemy warzywa

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z gruszką i serem 135

minimalizm. Koniecznie spróbujcie, efekt zaskakująco dobry. Danie idealne na każdą porę dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 100 g mieszanki sałat z rukolą 1 duża dobrze dojrzała gruszka 100 g niebieskiego sera pleśniowego Kilka (ok. 6) orzechów włoskich Sos: 1 łyżka (25-30 g) miodu Sok z połowy czerwonej pomarańczy (można zastąpić zwykłą) 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku

Fitsweet.me
Bryndza 207

Słowacji  i Ukrainie. Słowo bryndza pochodzi z języka wołoskiego (por. rum. brânză – "ser") i oznacza po prostu ser. Źródło: www.potrawyregionalne.pl W Polsce najbardziej znana jest bryndza podhalańska, wytwarzana z mleka owczego, ale pochodzącego tylko od „Polskiej Owcy Górskiej”. Może zawierać mleko krowie pochodzące od „Polskiej Krowy Czerwonej”. Podhalański odpowiednik bryndzy jest zarejestrowany jako regionalny produkt, który został uznany

Gotuję Testuję
Spaghetti soczewicowe 141

zdmuchuje kurz* pół wieku mnie tu nie było... Pora nadrobić zaległości i zjeść coś smacznego Przez kilka tygodni gościnnie nadaję z Warszawy stąd cisza. Trzeba przecież ryneczek odkryć, piekarnię i sklep z piwem. #trudnesprawy A tymczasem zostawiam Was z przepisem. Ciao! Składniki: pomidory/passata pomidorowa szklanka czerwonej soczewicy parmezan/ser twardy żółty/płatki drożdżowe papryczka chili cebulka 2ząbki czosnku

Fiolka w kuchni
Słodkie środy - Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami 125

małej blaszce jak czyniłam to do tej pory.  Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami SKŁADNIKI : 3 duże jajka lub 4 średnie 2 czubate szklanki mąki pszennej - tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 200 g masła 400 g rabarbaru 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek cukier puder do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Masło roztapiamy i studzimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kolorowe kotlety z kurczaka 172

pierwszy raz zachwyciły mnie od pierwszego kęsa i od tamtej pory robię je naprawdę często - aż dziwne, że dopiero teraz trafiły na bloga! SKŁADNIKI: (na ok 12 kotlecików) 1 podwójna pierś z kurczaka (ok 70 dag) ulubiona przyprawa do mięs - u mnie Przyprawa do kurczaka Rafex 1/2 czerwonej papryki 1 cebula garść kukurydzy konserwowej 2 jajka 2 łyżki

Kto ugości moich gości?
Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym 177

święta, o każdej porze roku. Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym Przepis na 5 tartaletek  SKŁADNIKI: Na ciasto:   150 g mąki pszennej  100 g masła  50 g cukru pudru  1 żółtko   1 szczypta soli  Dodatkowo: 4 jabłka czerwone  150 ml wody 3 łyżki cukru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and m 188

pory:). Sama patelnia też jest miła dla oka, szczególnie ta powłoka granitowa już na jego pierwszy rzut wygląda na solidną. Zabrałam się więc za testy. Doprawiłam łososia solą i pieprzem i natarłam tylko dobrą jakościowo oliwą z oliwek. Postawiłam patelnię, bez grama tłuszczu, na mojej kuchence ceramicznej i grzecznie poczekałam aż wskaźnik Thermopoint zmieni kolor z zielonego na czerwony(...)kawałki łososia (po ok. 150 g każdy), ze skórą 2 łyżeczki świeżych liści tymianku 450 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki 1 duży por, pokrojony w cienkie plasterki 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki 3 łyżki masła sól i pieprz 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka śmietanki

karmelowy
KOKTAJL z OWOCÓW LATA 111

owoce z których można wyczarować niesamowite napoje. O żadnej innej porze roku koktajle nie smakują tak jak teraz. Na krzaczkach zaczerwieniły się już porzeczki i maliny, więc u mnie w szklance miks tych pysznych owoców. KOKTAJL MALINOWO-PORZECZKOWY Składniki: 1-2 banany 150 g malin 100 g czerwonej porzeczki kilka listków melisy Przygotowanie: Banany obieramy, kroimy na mniejsze

Bon appetit mon amie
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z porem i papryką 133

Lubicie czerwoną kapustę? a kiszoną czerwoną kapustę? Ja kupują ją zawsze u pani na ryneczku a jest zjawiskowa w smaku. Często zajadam ją po prostu samą ale tym razem wykorzystałam ją do surówki. Jest bogactwem witamin, polecam gorąco. Surówka z kiszonej kapusty z porem i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grillowany ser halloumi z warzywami 102

kolory na złote i brązowe, myślę więc, że pora choć na chwilkę wrócić wspomnieniami do ciepłego lata. Dlatego dziś zapraszam na pyszny grillowany ser halloumi z warzywami.    Grillowany ser halloumi z warzywami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 500 g sera halloumi 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 6 połówek suszonych pomidorów

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne placuszki z ziemniaków i kapusty z rozmarynem 131

Składniki: 500 gram pure z ziemniaków ćwiartka kapusty włoskiej ząbek czosnku biała część pora sól pieprz gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: 1. Przygotuj z ziemniaków pure. Go gorących ziemniaków wciśnij ząbek czosnku i  drobno pokrojony por. Wystudź. 2. Pokrój bardzo drobno kapustę i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź(...)Zmieszaj  składniki. Dopraw solą i pieprzem oraz drobniutko pokrojonym świeżym rozmarynem. 4. Smaż na małej ilości oleju na złoto. Podawaj z buraczkami, konfiturą z czerwonej cebuli i lub z jogurtem

AZgotuj!
Ciorba de perisoare - rumuńska zupa z pupletami 207

pierwszy rzut poszła kuchnia rumuńska, z którą do tej pory właściwie nie miałam styczności. By przyzwyczaić żołądek po chorobie do normalnego jedzenia, zaczęłam od dość lekkostrawnej zupy z pulpecikami. :) 0,5kg wołowego mięsa rosołowego 2 nieduże kości wieprzowe na zupę 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 duże pomidory 1 spory ziemniak 1 opakowanie (400g

Kuchenna Kontrrewolucya
Bulgur 115

odstaw w w ciepłe miejsce . Składniki: 300 g łopatki wieprzowej 350 g wołowiny 300 - 400 ml bulionu 2-3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 150 ml czerwonego wytrawnego wina papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 -6 ząbków czosnku ziele angielskie, sól, pieprz    liść laurowy, majeranek(...)Mięso myjemy, i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy

w mojej kuchni
Szarlotka z porzeczkami 128

tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne i czerwone. Muszę przyznać - świetne połączenie! Dopóki jeszcze macie możliwość wykorzystywania świeżych

Słodkie Przyjemności