malinami , ale biszkopt jest bezglutenowy. Co prawda truskawki o tej porze nie są jeszcze tak intensywne w smaku i kolorze ale ciasto i tak jest pyszne! No cóż dla mnie istnieje tylko jeden gatunek truskawki, który uważam za najsmaczniejszy, czyli truskawka murzynka, słodko kwaśna i mocno czerwona. Ciasto z galaretką to taki polski przysmak . W Szwecji rzadko kiedy
codojedzeniaWARTOŚCIOWE PRODUKTY Pożegnaj się z pszennym pieczywem - od tej pory kupuj pełnoziarnisty chleb i bułki. To samo z makaronami czy ryżem - tylko pełnoziarniste. Spróbuj wyeliminować cukier, jeśli masz ochotę na słodycze - zjadaj suszone owoce i orzechy. Słodź miodem lub stewią. Zrezygnuj ze sklepowych wędlin i czerwonego mięsa (jedz je od czasu do czasu). Jedz więcej tłustych
Moje Kuchenne Rewelacjeskładniki: 135 g mąki orkiszowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno żółtka i białka) 20 g masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2
Domowy Smak JedzeniaIlość porcji: 8 Uwielbiam te mocno czerwone, rubinowe łodygi. Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche, ucierane bądź biszkoptowe ciasto. Ja jednak rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym, które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku. Słodko-kwaśny smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym i waniliową chrupiącą
Wędrówki po kuchniSkładniki: 1 kg sprawionego szczupaka ½ por 2 średnie marchewki ¼ selera 1 pietruszka listek laurowy ziele angielskie sól ząbek czosnku Farsz: 2 ugotowane pokrojone w kostkę jajka 100 gram sera żółtego pokrojonego w kostkę 1 niezbyt duża oczyszczona i pokrojona w kostkę czerwona papryka 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko surowe jajko sól, pieprz Dodatkowo: białko jaja
Darcia w kuchniburaków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 4 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 4 marchewki 2 korzenie pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego
na gazieminucie obracam na drugą stronę tak aby pozamykać pory i zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam.Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz.Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki
Mechanik w kuchniczas, żeby nadrobić zaległości. Oto krótka ściągawka z tego co do tej pory pojawiło się na temat słoikowych skarbów na moim blogu. Może znajdziecie i dla siebie jakąś inspiracje ? Sezon na przetwory Przetwory warzywne Domowa harissa, ostra pasta z chiliSuszone grzybyAjwarAromatyczne suszone jabkaKonfitura z czerwonej cebuliBakłażany w adżicePure z pieczonych burakówSuszone pomidory w oliwie z ziołami Salsa chili
Kulinarne przygody Gatitygulasze bardzo mięsne, jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Miałam akurat spory zapas boczniaków w lodówce i postanowiłam je wykorzystać na danie, które idealnie wpisuję się w tą porę roku. Takim sposobem powstał na prawdę pyszny gulasz z boczniaków, z dodatkiem papryki i marchewki w gęstym, dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Doskonały z chrupiącym chlebkiem, jak i jako dodatek(...)English Gulasz z boczniaków ( 6 porcji) Składniki: 500 g boczniaków, większe przekrojone na pół olej roślinny do smażenia 1 ząbek czosnku, posiekany 1 cebula, pokrojona w piórka 2 papryki czerwone, pokrojona w paski 2 marchewki, obrane i pokrojone w paski lub plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 10 pomidorków cherry, przekrojonych na pół 700 ml passaty pomidorowej
karmelowymną ogórkowa, jarzynowa i dyniowa azjatycka... Ta powstała trochę z przekory; pierwotnie miałam zrobić pomidorową z porem i jabłkiem, ponieważ jednak pojawiła się dość podobna w międzyczasie u kogoś innego, chciałam zmodyfikować trochę przepis. Postanowiłam zrobić dwa kremy i połączyć je dopiero na talerzu, żeby otrzymać trochę(...)krem pomidorowy. ;) Składniki: KOLOR CZERWONY POMIDOROWY 350 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 fioletowa cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, cukier, pieprz czarny do smaku 1 łyżka masła KOLOR KREMOWY WARZYWNY 1 mały kawałek selera w korzeniu 3 średnie różyczki kalafiora 5-centymerowy kawałek pora, biało-zielona część 1 małe
Kuchnia Prezydentowejpor, łodygę selera naciowego. Doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę, ząbki czosnku pokrojone drobno, aż lekko zmiękną. Następnie dodać pokrojoną dynię, wlać wino i smażyć, aż dynia lekko zmięknie, co jakiś czas mieszając. Dodać dynię i cebulkę do wywaru,jeśli lubicie na ostro można dodać chilli czerwoną, gotować(...)gotującej wody, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut.(5-8 minut)Odcedzić, przelać zimną wodą i gotowe. Można nakładać kluski łyżką. Thermomix – wlać wodę, dodać marchew, pietruszkę, por, łodygę selera naciowego, czas 20 minut, obroty 1, temp 100 C – Przygotować dynię, cebulę i czosnek, jak wyżej – dodać wszystko z patelni do naczynia miksującego, czas 15 minut, obroty
Kuchnia Pokoleńporcje Składniki: 125 g makaronu chow mein noodles 1 czerwona papryka 1 marchew 1 cebula 1/3 pęczka natki z pietruszki 5 kawałków grzybów shitake, mogą być suszone lub ze słoika 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego kawałek jasnej części pora Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy. Przygotowujemy warzywa
Moja smaczna kuchniaminimalizm. Koniecznie spróbujcie, efekt zaskakująco dobry. Danie idealne na każdą porę dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 100 g mieszanki sałat z rukolą 1 duża dobrze dojrzała gruszka 100 g niebieskiego sera pleśniowego Kilka (ok. 6) orzechów włoskich Sos: 1 łyżka (25-30 g) miodu Sok z połowy czerwonej pomarańczy (można zastąpić zwykłą) 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku
Fitsweet.meSłowacji i Ukrainie. Słowo bryndza pochodzi z języka wołoskiego (por. rum. brânză – "ser") i oznacza po prostu ser. Źródło: www.potrawyregionalne.pl W Polsce najbardziej znana jest bryndza podhalańska, wytwarzana z mleka owczego, ale pochodzącego tylko od „Polskiej Owcy Górskiej”. Może zawierać mleko krowie pochodzące od „Polskiej Krowy Czerwonej”. Podhalański odpowiednik bryndzy jest zarejestrowany jako regionalny produkt, który został uznany
Gotuję Testujęzdmuchuje kurz* pół wieku mnie tu nie było... Pora nadrobić zaległości i zjeść coś smacznego Przez kilka tygodni gościnnie nadaję z Warszawy stąd cisza. Trzeba przecież ryneczek odkryć, piekarnię i sklep z piwem. #trudnesprawy A tymczasem zostawiam Was z przepisem. Ciao! Składniki: pomidory/passata pomidorowa szklanka czerwonej soczewicy parmezan/ser twardy żółty/płatki drożdżowe papryczka chili cebulka 2ząbki czosnku
Fiolka w kuchnimałej blaszce jak czyniłam to do tej pory. Ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczkami SKŁADNIKI : 3 duże jajka lub 4 średnie 2 czubate szklanki mąki pszennej - tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 200 g masła 400 g rabarbaru 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy i studzimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipierwszy raz zachwyciły mnie od pierwszego kęsa i od tamtej pory robię je naprawdę często - aż dziwne, że dopiero teraz trafiły na bloga! SKŁADNIKI: (na ok 12 kotlecików) 1 podwójna pierś z kurczaka (ok 70 dag) ulubiona przyprawa do mięs - u mnie Przyprawa do kurczaka Rafex 1/2 czerwonej papryki 1 cebula garść kukurydzy konserwowej 2 jajka 2 łyżki
Kto ugości moich gości?święta, o każdej porze roku. Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym Przepis na 5 tartaletek SKŁADNIKI: Na ciasto: 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli Dodatkowo: 4 jabłka czerwone 150 ml wody 3 łyżki cukru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki