czerwona porze - 2500 przepisów (strona:92/167)

PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 144

przecież przygotować samemu. Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać. Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku. Składniki: 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów 3 łyżeczki soli Pomidory umyłam i pokroiłam na małe kawałki. Gotowałam je,aż zrobiły się miękkie, co jakiś czas mieszając. Około 15-25 minut. Teraz pora na tę najmniej przyjemną

potrawyregionalne
Zupa z czerwonej soczewicy 132

zimno, nadeszła więc pora na pożywne zupy.  Ta jest bardzo zbliżona do jednej z naszych ulubionych, czyli zupy z łuskanego grochu . Dodałam naprawdę sporo soczewicy, bo zależało mi na bardzo gęstej zupie.  Wypróbujcie koniecznie tej jesieni czy zimy.     Składniki : ok 1,5 l wywaru (warzywnego lub mięsnego) 250 g czerwonej soczewicy kilka ziemniaków majeranek

Sto kolorów kuchni
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 154

północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką kryje się smaczne, mało ościste, kruche, średnio tłuste białe mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec, ugotować na parze lub uwędzić. Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 kg filetów karmazyna 2 cebule 2 pory 1 duża marchewka 1/2 szklanki białego

Kulinarne przygody Gatity
Zupa gulaszowa z pomidorów 188

sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta. Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g karkówki wieprzowej 200 g szynki wieprzowej 800 ml rosołu z kury 600 g cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)przypaliła). Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy wodą (50 ml), chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek), koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy razem, na małym ogniu 45 min. Do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Gulasz wieprzowo-wołowy 95

łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 ząbki czosnku przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz śmietana 18% Mięso myjemy, czyścimy z błon i kroimy na dość dużą kostkę. I wrzucamy na bardzo rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy

Marder&Marder Manufacture
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 189

decydują o jej ostatecznym smaku i wyglądzie. Można używać warzyw świeżych, mrożonych i z puszki. Najlepiej używać warzyw sezonowych, więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet(...)możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą, np. część warzyw i fasoli możemy zmiksować. Inna myśl – zupa na wywarze wołowym, z wołowiną, warzywami i czerwoną fasolą. 4. Zupa będzie miała bogatszy smak, jeżeli wcześniej warzywa upieczemy (np. dynię) lub poddusimy na oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy. 6. Na koniec

Chilli Czosnek i Oliwa
To był dobry rok... czyli podsumowanie roku 2016 174

bardzo nie doceniałam. Już kilka lat temu powstała tam świetna promenada, którą można obejść jezioro dookoła. Świetne miejsce na spacery, bieganie, rolki czy rower! Moją najbardziej ulubioną porą nad tym jeziorem jest maj i wrzesień, ze względu na to, że nie ma tam aż tylu ludzi, co w wakacje.  I te zachody słońca(...)koniec tegorocznych podróży wybraliśmy Łebę, żeby odpocząć i naładować baterie ;) Uwierzycie, że te zdjęcia były robione pod koniec października? :D To był też bardzo intensywny rok dla Czerwonej Porzeczki, przekroczone milion odsłon, książka, koszulka, pierwsze warsztaty kulinarne oraz Świąteczny e-book. Muszę powiedzieć, że dużo się nauczyłam, ale dużo jeszcze przede mną :) Zaczęłam też szydełkować, zaangażowałam się w akcję

Czerwona Porzeczka
Zupa krem z brukselki 178

którą miałam nieodpartą chętkę 😋 Pora roku na taką zupę jest może mało odpowiednia, ale wbrew pozorem świetnie nadaje się na lekką kolację w chłodny wiosenny (jeszcze) wieczór. Mojemu żarłoczkowi również smakowała 😀 SKŁADNIKI na 3-4 porcje: 45 dag mrożonej brukselki 0,5 korzenia pietruszki 1 mała marchew kawałek bulwy selera mała czerwona cebula 3 małe młode ziemniaki

Kuchenne zapiski Edyty
Sos pomidorowy na zimę. 82

pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski

Kuchnia Beaty
Zupa eksperyment 158

selera -zielona część pora -ziele angielskie ( 3 ziarna ) -3 liście laurowe  -łodyga kopru -100 g kaszy owsianej Warzywa wraz z przyprawami zalewamy wodą, zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy kaszę owsianą i gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.  Reszta składników: -4 malinowe pomidory -mała cukinia ( 12 cm ) -duża cebula -papryka czerwona i zielona -ząbek czosnku

Kulinarne przemyslenia
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 140

potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :) Potrawka a'la minestone.  Zupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku

Fiolka w kuchni
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 254

pyszną przekąskę o dowolnej porze dnia i roku. Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 2016-01-09 20:28:04 Pyszna tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami doskonała zarówno jako sycąca przekąska „na szybko” jak i zdrowy pełnowartościowy posiłek. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 250g fileta z kurczaka 100g czerwonej papryki 100g zielonej papryki 100g fasoli

Kulinarna Pokusa
Zupa krem z dyni 168

czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego Olej Plasterek świeżego imbiru 1 łyżka soku c cytryny Sól, pieprz, vegeta Przygotowanie:                   Do garnka wlewamy 1,5 l wody, dodajemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulkę, małego pora

Sprawdzone przepisy kulinarne
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork ) 193

Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach. Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące. Tanie danie jest świetnym pomysłem np. na randkę ;) Gwarantuję, że druga połówka będzie oblizywać się ze smakiem! A może i poprosi o dokładkę ;) SKŁADNIKI: * cebula – 1 szt *czosnek – 2 ząbki * pieczarki – ok. 6 szt * czerwona papryka

Ostra na Słodko
Włoski gulasz z kurczaka z slerem naciowym 186

pory seler naciowy używałam  na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak. 2 piersi z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasolki 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki rosołu

Jadło i czytadło