kawałek sera rokpol ( bądź innego pleśniowego) słodka czerwona papryka odrobina granulowanego czosnku i pieprzu Pierś rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam, posypałam pieprzem, czosnkiem i papryką. Ułożyłam na niej plasterki wędzonego boczku i korniszona. Zawinęłam i spięłam wykałaczkami. Na wierzch posypałam jeszcze przyprawy. Smażyłam roladki na oleju,na złoty kolor. Teraz pora na sos, do wyżej wspomnianej gruszki
potrawyregionalnenaprawdę są smaczne. Kasza jaglana do tej pory nie należała do moich ulubionych ale teraz to się zmieni, bo odkrywam jej nowe zastosowania… :)! Zapraszam Was na pyszne kotlety jaglane z tuńczykiem Kotlety jaglane z tuńczykiem Składniki: 600g ugotowanej kaszy jaglanej 2 puszki tuńczyka (2x185g) 100g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki
UgotujmyTo.plNajwyższa pora pomyśleć o buraczkach na zimę. W moim domu od dawna przygotowuję na zimę BURACZKI W ZALEWIE Z PAPRYKĄ. Wszyscy je bardzo lubimy, a i goście gustują w ich smaku. BURACZKI W ZALEWIE Z PAPRYKĄ SKŁADNIKI: 6kg. buraczków 6 szt. papryki czerwona lub żółta 4-6 średnich cebul ZALEWA: 1/2 kg. cukru 1 szkl. octu sól, pieprz
Kuchnia BeatyAdekwatnie do pory dnia, proponuję przepis na pyszną, lekką, sałatkę z roszponką. Zapewnia ona doznania nie tylko dla podniebienia, ale też cieszy oko, ponieważ pięknie wygląda. Idealna na kolację. Do sałatki potrzebujemy: Garść roszponki Kilka pomidorków koktajlowych Ser camembert Kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej Czerwoną cebulę Oliwę z oliwek Sól, pieprz, oregano Sposób przyrządzenia? Nie ma nic prostszego
Mój Smak na Życieznany producent surówek używał soli drogowej)!!!Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :)Kurczak:* udka kurczaka- 10 szt.* cebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały
Kraina Miodem PłynącaDobór produktów miał być troszkę inny, ale niestety po odwiedzinach w 3 sklepach, stwierdziłem, że trudno, zrobię ubogą wersje ;) Zakup patyczków do szaszłyków, to też niełatwe zadanie o tej porze roku. Miła Pani ze sklepu osiedlowego wygrzebała gdzieś na zapleczu, kupiłem je w ostatnim sklepie przed poddaniem się :) Troszkę pracy z nimi jest, szczególnie natykanie(...)pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :)Składniki : (na 4 szaszłyki)1 plaster schabu4 pomidorki cherry zebra1 mała papryka czerwona8 plastrów wędzonego boczku 4 pieczarki 1 cebula czerwona 1 cukinia mała1 mały ziemniak 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego Przyprawy :1 łyżka oliwy z oliwek z oreganopieprz czarny papryka wędzona słodka curryPlaster schabu myjemy
Parowar Facetamakarony MINI. Po czekoladowym przyszła pora na warzywny. Nie dość, że kolorowy to jeszcze pełen smaku!!! U mnie w połączeniu z pysznymi warzywami pieczonymi. Skusicie się??? Kolorowe rurki z pieczonymi warzywami 200 g kolorowych rurek MINI Lubella po 200 g młodej kapusty i kalafiora 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1 cukinia 1 cebula oliwa
Dzieje kuchennej Wiewióryrazu zapaliła mi się czerwona lampka. Po konferencji podszedłem i rozmawialiśmy chwilę o diecie rozdzielnej. Powiedział mi: " Na świecie wiele ludzi, całe kultury stosują dietę rozdzielną i są zdrowi! " Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 szkl. fasolki szparagowej 2 cebule 500g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekoktajl truskawkowy z bananem, miętą, ale dzisiaj pora na nową odsłonę tego przysmaku, który bardzo często kojarzy się nam z dzieciństwem. Gdy dodasz do niego suszone jagody goji pokochasz ten smak! Suszone jagody goji można spożywać na surowo, podobnie jak np. rodzynki. Należą do grupy superfoods, a nazywane są czerwonymi diamentami. Świetnie smakują jako dodatek do porannej owsianki
Moja smaczna kuchniapyszne: sałatka z pieczonymi marchewkami, fenkułem i czerwoną pomarańczą. Dla mnie w sumie danie obiadowe, bo w przepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis
greenscarfbardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" por i pieczarki pokrojone na na mniejsze kawałki zmiksować w pojemniku rozdrabniacza jajka, mleko, olej, cukier, kucharek, pokruszone papryczki rózgą blendera zmiksować do spienienia masy wsypać mąkę, proszek, sodę, dodać zmiksowane pieczarki z porą i łyżką "byle jak " wymieszać foremki silikonowe (14 sztuk) napełnić do pełna ciastem(...)każdej foremki włożyć na środku pokrojone na 3-4 cm porcje parówki piec w 200C około 35 minut, wystudzone wyjąc na talerz i najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem lub kefirem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany woda szklanka mleka
Kulinarny PamiętnikSylwestra coraz mniej czasu, a więc pora się pospieszyć. Kolejny przepis to przekąska zaproponowana przez Okrasę dla kuchni lidla (pozwalam sobie skopiować), to dip z ciecierzycy w formie hummusu z chrupiącym ciastem francuskim. Składniki: ciasto francuskie: 1 jajo 1 łyżka mleka 1 opakowanie ciasta francuskiego sól szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku niewielka ilość sezamu (ok.10
Brzuszki Łakomczuszkigłowy robienie w domu kiszonego czerwonego barszczu, to teraz jest dobry moment (i ostatni dzwonek), żeby taki wynalazek zrobić samodzielnie i wykorzystać go do ugotowania tradycyjnego barszczu świątecznego. Czerwona zupa na domowym zakwasie ma piękny kolor i wspaniały, intensywny smak. Żaden barszcz kupiony w sklepie nie zastąpi naszego, zrobionego własnoręcznie w domu. Przygotowanie zajmie nam tyle czasu co obranie(...)związku z problemami trawiennymi, z jakimi od lat boryka się mój syn. Kiszenie stało się również moim dobrym i zdrowym nawykiem. Profilaktycznie najlepiej jest kisić barszcz w porze jesienno-zimowej , kiedy sezonowych warzyw i owoców mamy niewiele. Nie da się bowiem, oprócz walorów smakowych nie docenić zawartych w nim związków tak drogocennych dla zdrowia jak: potas, magnez, wapń
Moja Mama Gotuje