czerwona porze - 2500 przepisów (strona:93/167)

Lekka sałatka z batatem, quinoa i sałatą 358

sałatka pasuje o każdej porze nawet zimą. Lekka sałatka Składniki: 2 porcje 150 g gotowanej czarnej quinoa 1 batat, ok. 350 g 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 1 duże jabłko 150 g zielonej sałaty, np. rukola, rzymska, szpinak i sałata lodowa 4 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej 1 mała cebula, czerwona Sos winegred 2 łyżki

codojedzenia
VEGEBURGERY ( wegetariańskie burgery z soczewicy i buraków w domowych bułeczkach z chili i czarnuszką ) 258

porę! Koniecznie spróbujcie – mam nadzieję , że #Ambition też będzie zachwycony! Polecam! SKŁADNIKI: BUŁKI: * mąka – 160 g * letnia woda – 50 ml * mleko – 40 ml * świeże drożdże – 10 g * małe jajko – 1 szt * cukier – 1 łyżeczka * oliwa – 1 łyżeczka * sól, kurkuma, curry, chili, czarnuszka * roztrzepane jajko KOTLETY: * surowy burak – 1 szt * czerwona

Ostra na Słodko
Gofry z wołowiną, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z sosem z zielonego pieprzu (gofrowa kanapka) 201

tyle w pamięć, że pora podzielić się z Wami przepisem, Składniki: Ciasto na 11 sztuk: 500g mąki pszennej (u mnie pół na pół mąka pszenna zwykła z mąką pełnoziarnistą) 2 jajka 360 ml wody 240 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól do smaku Chutney z cebuli na 4 kanapki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka octu

Fabryka pomysłów
Ciasto nie tylko do kawy 206

wolne); otwieram oczy o porze na tyle wczesnej, że C. jeszcze smacznie chrapie, ale na tyle późnej, że rosa w ogrodzie (póki co - również wyśnionym) już zdążyła wyparować. Szybka wizyta w łazience, poświęcona na umycie zębów i opatulenie się szlafrokiem. Schodzę na dół moimi wymarzonymi schodami, prosto do kuchni. Mielę kawę w moim czerwonym młynku (najchętniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kasza bulgur po meksykańsku 276

mieszanka meksykańska- paczka mrożonek -por -cebula dymka -ulubione zioła -oliwa z oliwek, pieprz, sól Na dno szerokiego naczynia z grubym dnem wysypałam kaszę bulgur.  Zalałam ją wodą i posypałam ziołami. Posoliłam, dosmaczyłam pieprzem, dodałam oliwy z oliwek. Na to wszystko wsypałam moje mrożonki oraz zieleninę... Przykryłam i...na maleńkim ogniu zaczęłam dusić. Kiedy czerwona fasolka będzie miękka- danie

Z Kuchni Do Kuchni
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 188

jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli.Schab:Zacny kawał schabu (ja miałam 1,5kg) obtaczamy w przyprawach. Ja na deskę wysypałam majeranek, sól, pieprz, czerwoną słodką paprykę, suszony czosnek, cząber

ladykitchen
Sałatka z kartoflami, serem blue i wędzonka 170

porą roku . Ja jak byłam mała, piekłam kartofelki w popiele z ogniska po jesiennym sprzątaniu   podwórka...ale to były czasy :-)  Także z sentymentem do ziemniaków pieczonych  zapraszam na  bardzo sytą sałatkę, która śmiało może służyć jako obiad. Składniki:1,5 kg ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka pieprzu 2 czerwone

pieprzny smaczek
Wariacje na temat past kanapkowych 238

sposobów i na każdą porę roku polecam pasty kanapkowe :) Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami Składniki: 2 jaja (ugotowane na twardo), 70 gram suszonych pomidorów (odsączonych z oliwy), łyżka majonezu, łyżka jogurtu typu greckiego, mały ząbek czosnku, suszony tymianek (przyprawić można też np. suszoną bazylią), świeżo zmielony pieprz. Pasta jajeczna z szynką konserwową i czerwoną słodką papryką Składniki: 2 jaja

Delicious Titbits
Obiad z grillowanego kurczaka, małokaloryczny 244

Pomysł na obiad mniej kaloryczny. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 240 C i piec tak

Kuchnia Pokoleń
Półmisek z bukietem warzyw z grilla 186

papryki 2-4 małe czerwone podłużne papryki 1 cytryna sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju lub oliwy dodatkowo można wybrać inne warzywa: kabaczek (cukinia) pokrojony w podłużne plastry biała cebula pokrojona w grube plastry kukurydza w kolbie ziemniaki pokrojone w grube plastry (najlepiej wcześniej podgotowane w łupinie) sałata rzymska pokrojona na połówki por przekrojony wzdłuż na pół

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ulubieńcy stycznia 139

jadłam tylko soczewice czerwoną. Dopiero pod koniec grudnia spróbowałam tę zieloną i bardzo mi zasmakowała. Szczególnie do gustu przypadły mi z nią pierogi, kotlety oraz potrawka warzywna. Następnym ulubieńcem jest farsz a'la mięsny zrobiony z zielonej soczewicy, cebuli i wędzonego tofu. Pierwszy raz zrobiłam go na święta do pierogów i od tamtej pory pojawiał się u mnie

wegujemy
Leczo warzywne z kiełbasą i boczkiem 187

każdej porze dnia:) Mam nadzieję, że Wam także przypadnie do gustu. Składniki: 690 g passaty 250 g dobrej jakościowo kiełbasy 180 g boczku pokrojonego w kostkę puszka 400 g zielonego groszku konserwowego - użyłam firmy Jamar puszka 400 g białej fasolki konserwowej - także Jamar 2 cebule 2 cukinie 1 żółtka papryka 1 czerwona papryka

Zasmakuj Kuchni
Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów - konferencja prasowa i warsztaty kulinarne 153

Ostatnia, oznaczona czerwonym światłem, prezentuje listę ryb i owoców morza zagrożonych wyginięciem. Z jedzenia i kupowania tych gatunków powinniśmy całkowicie zrezygnować. 410 tys. poradników zostało dołączonych do ekskluzywnych magazynów dla kobiet.  Ponadto, w ramach projektu wydana została książka kucharska Ryby Wybrane , która w wersji elektronicznej dostępna jest na stronie ryby.wwf.pl. Do tej pory pobrało

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i słodką bezą 140

były czereśnie, teraz pora na porzeczki. Trzeba korzystać z owoców sezonowych póki są, bo są smaczne, zdrowe, zawierają masę witamin no i są nasze rodzime, a te z przydomowych ogródków zawierają stosunkowo mało substancji chemicznych Dziś przepis bardzo szybki i łatwy, z gatunku tych, które zawsze się udają. Puszyste ciasto ucierane, kwaskowate porzeczki czerwone i do tego słodka

Cynamonowe szczęście
Gęsta pikantna zupa grzybowa 143

białej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule 600 g pieczarek 2 łyżki słodkiej papryki 1 kopiasta łyżeczka suszonego kopru 2 łyżeczki kminku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pełnoziarnistej mąki 2 szkl. mleka sojowego 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki czerwonego wina pieprz i sól morska(...)Dolej pozostałą część mleka, wmieszaj i gotuj, aż biała masa lekko zgęstnieje. Dodaj mieszankę mleka z mąką do zupy. Zagotuj, a na koniec dodaj jeszcze sok z cytryny oraz czerwone wino. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gorącą i cudownie pachnącą zupę przelej do talerzy, skrop sosem tabasco (jeżeli pikantne smaki stanowią zbyt duże wyzwanie dla Twojego podniebienia

Roślinna - blog wegański
Kremowy pęczak słodko-ostry 237

uznał, że nadeszła pora na "pęczotto" kolejnym wyzwaniem było przygotowanie go w nowej, smacznej odsłonie. Kremowy, lekko pomidorowy, ostry, a zarazem słodki. Idealny na obiad. Musicie spróbować i pomóc mi moim kolorowym talerzem zaprosić do Nas wiosnę! Delektujcie się, zapraszam :) Kremowy pęczak słodko-ostry  - 200g suchej kaszy pęczak - łyżka rodzynek - pół świeżej, czerwonej papryczki chili - 1 duża

Sajkofanka smaku
Gołąbki wegetariańskie 406

żółta papryka średniej wielkości120 g czerwonej soczewicy1/2 kg pieczarekoliwa z oliwekszalotkaczosnek (1 główka średniej wielkości)1 łyżeczka pieprzu cayenne (chilli)pieprz i sól do smakuNa oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną szalotkę (lub zwykłą cebulę), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i dorzucamy na patelnię. Teraz pora na pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy

kuchcikownia
Czekoladowo różane babeczki ogrodniczki na Dzień Matki + KONKURS 160

Dzień dobry! Każda kobieta wie, że dobry robot planetarny to podstawa szybkiego i bezproblemowego przygotowywania wielu wypieków. Zagniecie kruche ciasto bez brudzenia rąk, ubije białka na

Pora coś zjeść
Botwinka 177

jest na nią pora. Niezwykle prosta w wykonaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna! Moc koperku to zapach przełomu wiosna/lato. Ten przepis jest przepisem mojej babci, taką botwinkę pamiętam i od babci z ogródka botwinę mam. Składniki spory pęk botwiny (młode buraczki z liśćmi) ząbek czosnku pęczek koperku i trochę natki pietruszki 2 żeberka mała czerwona cebula śmietana

Z Kuchni Do Kuchni
Miso-shiru z tofu i wakame 143

miso), aka miso (czerwona pasta miso) i awase miso (mieszana pasta miso). Różnią się kolorem, smakiem i długością procesu fermentacji. Należy pamiętać, aby nigdy nie gotować miso, ponieważ utraci smak. Wybór i ilość pasty należy dostosować do własnych preferencji. Miso-shiru Japończycy jedzą prawie każdego dnia z różnymi składnikami, w zależności od regionu, pory roku i upodobań. Smak

Oryginalny smak
Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 212

Kocham obecną porę roku! W tym czasie wszystko jest świeże, bez chemii, w sklepach, na bazarach mamy różnorodny wybór warzyw i owoców. Korzystajmy z tego jak najbardziej potrafimy, ponieważ wielkimi krokami zbliża się zima i znowu sięgniemy do przetworów przechowywanych w naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele

Jaglusia
Sałata z gruszką i serem pleśniowym 172

porze roki gruszki są najsmaczniejsze. To absolutna klasyka, którą - z powodu alergii na orzechy włoskie - jestem zmuszona zmienić. Ale coś chrupiącego i tak do niej dorzucam ;) Sałatka idealna na drugie śniadanie i nie tylko. Składniki (na 2 porcje): mieszanka sałat, wśród nich koniecznie rukola (u mnie dziś była duuuuuża ilość rukoli, czerwona sałata masłowa, musztardowiec, mizuna); ilość sałaty

Weekendy w domu i ogrodzie
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 122

już wina czerwone.   Na stołach pojawiły się również wspaniałe rzemieślnicze makarony neapolitańskiego producenta Le Gemme  del Vesuvio. Produkowane z najwyższej jakości semoliny pszenicy durum. Ich kształty i smak to już włoska specjalność. Ja zrezygnowałam z sosów sam Parmigiano Reggiano wystarczył. Do tego oczywiście kieliszek wina. Połączenie idealne. Bardzo ciekawym nieznanym mi do tej pory produktem okazały

królestwo garów
Śledziowa sałatka w oleju z warzywami 223

zważając na porę roku gości ona u nas w różnej postaci. Dzisiaj zapraszam na sałatkę śledziową zwaną śledzik w oleju z warzywami. W mojej kompozycji ma ona wyrazisty smak i jest doskonała na zbliżający się wielkimi krokami karnawał ...  Śledzik w oleju z warzywami  SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paprykowa potrawka z marynowanym patisonem 128

obecną porę roku. Świetnie rozgrzewają nas od środka i są pożywne. Ta, którą dzisiaj przygotowałam jest paprykową potrawką z dodatkiem patisonów, ugotowana została z dodatkiem mięsa z udka kurczaka i przyprawiona na pikantnie. Paprykowa potrawka z marynowanym  patisonem  SKŁADNIKI:  mięso z 1 udka kurczaka 1 duża lub 2 małe cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoskie calzone 217

przepis na każdą porę roku. Może się doskonale sprawdzić na piknikach, bo przygotowane wcześniej i zawinięte w folię aluminiową będzie bardzo poręczne :) Składniki na 4 duże porcje: 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy 6 dag drożdży łyżeczka soli ciepła woda Nadzienie: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag pieczarek pół czerwonej i pół żółtej papryki

upichcic
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 186

jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka czerwona 2 marchewki

Mango Papaja
Zupa jarzynowa z kapustą, pomidorami i papryką 267

lubią brukselki i pora, ale taką wersję zjadają z dokładką ;) Składniki:kapusta świeża 1/4 główki papryka 1 szt pomidory 2 szt marchew 2 szt ziemniaki 4-5 szt koperek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku oliwa lub olejfilet z indyka lub kurczaka 1 łyżeczka200 g Do mojej zupy wrzuciłam zieloną paprykę, ale czerwona zdecydowanie lepiej poprawiłaby kolor

głodny alergik
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 150

liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka.       Mogliśmy skosztować też przepysznych, przygotowanych przez Pana Jerzego Pasikowskiego dań  z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka, danie pochodzące z kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera(...)oraz Sztufadę z gęsich piersi po tulusku. Najpierw gęsie piersi została zamarynowane w mieszance ziół, świeżego tymianku, tłuczonego pieprzu, goździków i liści laurowych i czerwonego wina. Następnie szpikowano piersi słupkami boczku. Dalej było grillowanie i duszenie wraz z Bouquet garni z marynatą.                   Zorganizowano też dla nas konkurs grillowania, podzielono

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki ! 162

lęki ... Stek był CZERWONY ! To znaczyło, że jest słabo wysmażony, a ja takie zwyczajnie omijałam szerokim łukiem. Ale ... Pan Właściciel napierał, żeby spróbować - i spróbowałam. I nie żałuję, a nawet dziękuję za to namówienie. Stek był wyborny, mięciutki i aromatyczny. Niemniej jednak, pozostanę nadal przy mięsie bardziej wysmażonym... no może nie jak do tej pory na tzw. "podeszwę"... będę

kolorowotorcikowo
SZLAK W TATRACH Z DOLINY MAŁEJ ŁĄKI NA KASPROWY WIERCH 190

pory nie ma co zwlekać, ale tym razem nie jest on celem wędrówki, idziemy dalej szlakiem żółtym na KOPĘ KONDRACKĄ (1h) na zdj. widoczny  Mały Giewont(1728m n.p.m.)   na zdj. widoczny Giewont 1894m n.p.m.  widoki z KOPY KONDRACKIEJ 2005 m n.p.m. ;-) 3. KOPA KONDRACKA 2005m n.p.m.   Udajemy się w dalszą wędrówkę CZERWONYM SZLAKIEM

SMYKWKUCHNI