czerwona porze - 2500 przepisów (strona:93/167)

Krewetki na ostro 124

wybornie do czerwonego wina idealne. Moje ulubione krewetki :) Danie możemy podawać jako przystawka z bagietką i masełkiem czosnkowym albo jako danie główne. Czego chcieć więcej?  Składniki: 0,5 kg całych krewetek   3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku  1 papryka 1 marchewka 1 por puszka kolb mini kukurydzy(...)Przygotowanie:  Krewetki myjemy, obieramy ( możemy odciąć główkę, jednak ja zostawiłam). Na patelni głębokiej obsmażamy na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki, pora pociętego w paseczki, paprykę pokrojoną w paski i całe kolbki kukurydzy, dodajemy krewetki, pomidory, wodę i obsmażamy ( ok 5 minut) następnie dodajemy przyprawy, pietruszkę, kiełki i szczypiorek

Niezły Młynek
Sos boloński (ragù alla bolognese) 133

się sprawdzają, sos boloński to nie tylko mięso i pomidory, bazylia i oregano (to nie są główne przyprawy jakie używa się we Włoszech!), podstawą tego sosu jest warzywne ragout, czerwone wino i mleko, które sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, sos boloński gotujemy powoli i długo, wtedy uzyska się rewelacyjny aromat, pełnię smaku, aby dokończyć dzieło, danie posypujemy obficie parmezanem(...)państwo zdobyło 1 miejsce w Mistrzostwach świata w piłce nożnej. Dla Polski to również był dobry rok, ponieważ zajęła po raz drugi trzecie miejsce, najwyższe jak do tej pory w tych mistrzostwach. Taka mała ciekawostka :-). A teraz zapraszam po przepis, wybierzcie się na zakupy i przygotujcie to danie na najbliższy obiad. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Crêpes suzette (płonące naleśniki z syropem z czerwonych pomarańczy) 105

Dzień dobry! Naszym ulubionym weekendowym śniadaniem są naleśniki. Zawsze smaży je mąż, bo mi szczerze mówiąc rzadko kiedy wychodzą rewelacyjne, a ponadto nie mam cierpliwości do

Pora coś zjeść
Młode ziemniaki w ziołach 109

language:#0400;} O tej porze roku nie ma nic pyszniejszego. W upalne dni wystarczy do tego kefir lub maślanka. Składniki 500 g młodych ziemniaków 1 łyżka oleju kokosowego (pełna) lub 50 ml (w płynie) 1 łyżka orzeszków pinii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej natki kolendry  1 łyżka posiekanej bazylii czerwonej     Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Sałatka z ogórka do grilla 210

też sprawdzi się wieczorową porą – na przykład do kolacji. Moja sałatkowa propozycja jest wyjątkowa chrupiąca a dodatek oleju sezamowego z octem i miodem nadaje jej niepowtarzalny smak, bo chyba dalekowschodni Jeśli szukacie inną sałatkę do grilla, to polecam wam sałatkę ziemniaczaną. Film Składniki – Sałatka z ogórka do grilla dwa świeże ogórki średnia czerwona cebula pół papryki czerwonej

Kuchennyviral.pl
Przepis: Zupa meksykańska 152

ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl. groszku zielonego mrożonego (może być z puszki konserwowy) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka ziół prowansalskich papryka w proszku sól i pieprz oliwa lub olej do podsmażenia Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w plastry i wkładamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Konfitura z czarnego bzu i jabłek 115

Dzień dobry! Od dwóch lat jestem zaprzyjaźniona z kwiatami czarnego bzu, więc w tym roku postanowiłam również skorzystać z owoców tego krzewu :-). Jest na tyle powszechny

Pora coś zjeść
Pieczony Burak z Pomarańczami 218

tylko dlaczego ja do tej pory omijałam go szerokim łukiem? No ćwikła się nie liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej pieczony burak potem duszony w pomarańczach, pysznie. Ja podałam go ze smażonym camembertem, na który miał ochotę mój syn i watróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest

Blondynka Gotuje
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 183

Grillowa pora roku w pełni. Oprócz wszelkiego rodzaju mięs warto wrzucić na ruszt również warzywa. Oto prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;) Składniki (wersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka

Kuchnia po mojemu
Barszcz czerwony 203

pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego. z dodatkiem śmietany 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 marchew 1 mały por 1 pietruszka 1 ząbek czosnku(...)małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Marchew,ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do buraka. Białą część pora i obrany czosnek pokroić bardzo drobno. Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie

Kuchcik gotuje
barszcz ukrainski postny 314

buraki 2 marchewki 1 cebula 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej 1 łyżka octu olej  *  Zapewne jesteście zdziwieni dlaczego tylko tyle warzyw? G dzie się podziała reszta? Otwórz(...)spotkałam jeszcze nikogo kto by tutaj dodawał do barszczu lub innej zupy, jakieś inne warzywa, typu: seler, pietruszka czy por.  Przygotowanie: 1. Fasole namaczamy i  zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie ok 1,5 godziny, aż będzie gotowa. Wody nie wylewamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sok z kiszonych buraków 366

pory zakwas robiłam bez włoszczyzny, tylko z samymi burakami (przepis tutaj ),  ale u  Izy-Pyzy   wypatrzyłam, że można też dodać marchew, pietruszkę i selera. Muszę przyznać, że to zacny pomysł. Sok z kiszonych buraków Proporcje na 3 litry soku Czas przygotowania: do siedmiu dni Składniki: 2 kilogramy czerwonych  buraków 2 marchewki 1 pietruszka

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla pszenno-żytnia 165

ząbków czosnku łyżeczka maggi płaska łyżeczka czosnku granulowanego pół łyżeczki przyprawy: curry, kurkumy, pieprzu ziołowego i przyprawy do kurczaka szczypta imbiru, papryki ostrej, pieprzu oraz sól do smaku por do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Mąkę, wodę, sól i olej łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dosypujemy odrobinę mąki.. Formujemy 4 kulki takiej samej wielkości.   2. Każdą(...)rozgrzaną patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu, ale z dodatkiem kurkumy i przyprawą do kurczaka. Warzywa na patelnię Hortex z przyprawą włoską wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać paseczki papryki czerwonej, pokrojonego w kostkę pomidora, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: curry, pieprz ziołowy, imbir, paprykę ostrą oraz sól (do smaku). Całość smażymy ciągle mieszając by warzywa się nie przypaliły

Kuchnia w czekoladzie
Pęczak i pomarańcze. Poezja. 185

pęczak stał się idealnym kandydatem do kulinarnych eksperymentów.  Zaczęłam od przeróżnych wersji orzotto (spopularyzowana ostatnio spolszczona wersja " pęczotto " napawa mnie takim samym wstrętem jak niegdyś "pęczak").  Przyszła pora zrobić krok dalej.   Swego czasu pokochałam dodatek pomarańczy do wytrawnych sałatek, a od paru lat - zainspirowana przepisem Moniki ( klik ) - z zamiłowaniem łączę kasze z ostrymi serami(...)najbardziej górnolotne zachwyty, przy czym słowo " boskie " to najdelikatniejsze z nich. Te bardziej siarczyste same Wam się wyrwą nie wiedzieć kiedy, gdy tylko spróbujecie pierwszej porcji pęczaku z fetą, czerwonymi pomarańczami i szalotkowym vinaigrette. Uwielbiam ten stan, gdy dania smakują jak najpiękniejsza poezja.  Ta sałatka jest jednym z najsmaczniejszych wierszy. Szalotkowe vinaigrette splata się cudownie z krwistym sokiem

KUCHARNIA
Lekka sałatka z batatem, quinoa i sałatą 328

sałatka pasuje o każdej porze nawet zimą. Lekka sałatka Składniki: 2 porcje 150 g gotowanej czarnej quinoa 1 batat, ok. 350 g 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 1 duże jabłko 150 g zielonej sałaty, np. rukola, rzymska, szpinak i sałata lodowa 4 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej 1 mała cebula, czerwona Sos winegred 2 łyżki

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania