czerwona porze - 2500 przepisów (strona:90/167)

Szaszłyki z ryżem z parowaru 224

Dobór produktów miał być troszkę inny, ale niestety po odwiedzinach w 3 sklepach, stwierdziłem, że trudno, zrobię ubogą wersje ;) Zakup patyczków do szaszłyków, to też niełatwe zadanie o tej porze roku. Miła Pani ze sklepu osiedlowego wygrzebała gdzieś na zapleczu, kupiłem je w ostatnim sklepie przed poddaniem się :)    Troszkę pracy z nimi jest, szczególnie natykanie(...)pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :)Składniki :  (na 4 szaszłyki)1 plaster schabu4 pomidorki cherry zebra1 mała papryka czerwona8 plastrów wędzonego boczku 4 pieczarki 1 cebula czerwona 1 cukinia mała1 mały ziemniak 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego  Przyprawy :1 łyżka oliwy z oliwek z oreganopieprz czarny papryka wędzona słodka curryPlaster schabu myjemy

Parowar Faceta
Kolorowe rurki z pieczonymi młodymi warzywami 159

makarony MINI.  Po czekoladowym przyszła pora na warzywny.  Nie dość, że kolorowy to jeszcze pełen smaku!!! U mnie w połączeniu z pysznymi warzywami pieczonymi.  Skusicie się??? Kolorowe rurki z pieczonymi warzywami 200 g kolorowych rurek MINI Lubella po 200 g młodej kapusty i kalafiora 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1 cukinia 1 cebula oliwa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis: Obiad Tuaregów 145

razu zapaliła mi się czerwona lampka. Po konferencji podszedłem i rozmawialiśmy chwilę o diecie rozdzielnej. Powiedział mi: " Na świecie wiele ludzi, całe kultury stosują dietę rozdzielną i są zdrowi! " Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 szkl. fasolki szparagowej 2 cebule 500g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Koktajl truskawkowy z jagodami goji 121

koktajl truskawkowy z bananem, miętą, ale dzisiaj pora na nową odsłonę tego przysmaku, który bardzo często kojarzy się nam z dzieciństwem. Gdy dodasz do niego suszone jagody goji pokochasz ten smak! Suszone jagody goji można spożywać na surowo, podobnie jak np. rodzynki. Należą do grupy superfoods, a nazywane są czerwonymi diamentami. Świetnie smakują jako dodatek do porannej owsianki

Moja smaczna kuchnia
Goodfood luty 2016 200

pyszne: sałatka z pieczonymi marchewkami, fenkułem i czerwoną pomarańczą. Dla mnie w sumie danie obiadowe, bo w przepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis

greenscarf
muffinki porowo-pieczarkowe z parówką na ostro... 188

bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" por i pieczarki pokrojone na na mniejsze kawałki zmiksować w pojemniku rozdrabniacza jajka, mleko, olej, cukier, kucharek, pokruszone papryczki rózgą blendera zmiksować do spienienia masy wsypać mąkę, proszek, sodę, dodać zmiksowane pieczarki z porą i łyżką "byle jak " wymieszać foremki silikonowe (14 sztuk) napełnić do pełna ciastem(...)każdej foremki włożyć na środku pokrojone na 3-4 cm porcje parówki piec w 200C około 35 minut, wystudzone wyjąc na talerz i najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem lub kefirem........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa-krem ze szpinaku 97

mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany woda szklanka mleka

Kulinarny Pamiętnik
Imprezowe przekąski - dip z ciecierzycy 273

Sylwestra coraz mniej czasu, a więc pora się pospieszyć. Kolejny przepis to przekąska zaproponowana przez Okrasę dla kuchni lidla (pozwalam sobie skopiować), to dip z ciecierzycy w formie hummusu z chrupiącym ciastem francuskim. Składniki: ciasto francuskie:  1 jajo 1 łyżka mleka 1 opakowanie ciasta francuskiego sól szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku niewielka ilość sezamu (ok.10

Brzuszki Łakomczuszki
Porcja zdrowia czyli domowy zakwas na barszcz świąteczny 114

głowy robienie w domu kiszonego czerwonego barszczu, to teraz jest dobry moment (i ostatni dzwonek), żeby taki wynalazek zrobić samodzielnie i wykorzystać go do ugotowania tradycyjnego barszczu świątecznego. Czerwona zupa na domowym zakwasie ma piękny kolor i wspaniały, intensywny smak. Żaden barszcz kupiony w sklepie nie zastąpi naszego, zrobionego własnoręcznie w domu. Przygotowanie zajmie nam tyle czasu co obranie(...)związku z problemami trawiennymi,  z jakimi od lat boryka się mój syn. Kiszenie stało się również moim dobrym i zdrowym nawykiem. Profilaktycznie najlepiej jest kisić barszcz w porze jesienno-zimowej , kiedy sezonowych warzyw i owoców mamy niewiele. Nie da się bowiem, oprócz walorów smakowych nie docenić zawartych w nim związków tak drogocennych dla zdrowia jak: potas, magnez, wapń

Moja Mama Gotuje
KOCIOŁEK WARZYWNY Z KURCZAKIEM 172

temu, kto wymyślił wszelkie warzywa ;) Uwielbiam tę porę roku za różnorodność warzyw na straganach. Fasolka szparagowa, cukinia, młoda cebula, duże ilości świeżego kopru. Wszystko aż zachęca do przygotowywania potraw. A jakby tak połączyć je z jakimś mięskiem powstanie syty obiad.  Składniki: garść fasolki szparagowej 20 dag ziemniaków 1 cukinia 1/2 czerwonej cebuli 1/2 białej cebuli 1 czerwona

Z Majeczką w kuchni
Papryka faszerowana pstrągiem 139

dynię , bakłażany  czy cukinię . Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem. Chciałam zrobić coś innego, oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka kaszy pęczak 1 czerwona

Pobite gary Barbary
Kurczak w orzechowym sosie curry 119

najprostsze curry jakie do tej pory robiłam. Nie wymaga prawie wcale pracy, jest gotowe w niecała godzinę, a smakuje bardzo dobrze. Przepis zainspirowany Chicken Peanut Curry z książki „Easy Curry Cookery” z serii „The Australian Womens Weekly” 750 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 0,5 szkl czerwonej pasty curry 400 ml mleka

Polska Zupa
Kapuścianka z mięsną wkładką . 120

marchewki kawałek pora  kawałek selera korzeń  natka pietruszki , kilka gałązek selera 1 szklanka poszatkowanej  białej kapusty 2 łyżki suszonej pietruszki  sól , pieprz , domowa vegeta do smaku  1 plaska łyżeczka koncentratu chili od  Proeco Polska   1 łyżka przecieru  pomidorowego . 3,4 łyżki śmietanki 12 %   1 mała czerwona papryka Wykonanie

Sama słodycz i szczypta chili
Papryka nadziewana w pomidorach z przepisu Siostry Ewy. Aromatyczny obiad na jesienną chandrę. 172

bidi-language:#0400;} Czas i pora na kolejny przepis z kuchni mojej siostry. Warto go wykorzystać póki główne składniki tj. papryka, pomidory i "zielsko'" są smaczne, świeże i niedrogie. Receptura prosta i pełna smaku podobnie jak poprzednie propozycje z kuchni Ewy. Sprawdźcie sami: Składniki: 4 średnie, równe papryki czerwone (lub dwie duże) 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego

Kuchnia po mojemu
Sorbet z wina 132

gorąco, słońce mocno grzeje, więc to idealna pora na lody! Przed nami długi weekend, pewnie pojawią się u Was goście czy to na obiedzie czy na grillu, może zaserwujecie im lody na deser? :-) Do przygotowania lodów postanowiłam wykorzystać różowe wino musujące, ale możecie wykorzystać dowolne inne czy to białe czy czerwone. W zależności od rodzaju wina wyregulujcie ilość

Pora coś zjeść