czerwona porze - 2500 przepisów (strona:78/167)

Surówka z selera naciowego i papryki 152

wyrzutów sumienia, że za dużo zjadłam. Składniki na taką surówkę są dostępne o każdej porze roku, ja ją jednak polecam szczególnie w szare jesienne i zimowe dni, kiedy najbardziej brakuje nam witamin i kolorów.   Składniki: 4 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 1 jabłko 1 cebula szalotka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku

Kuchcik gotuje
Leczo z cukinii 339

Sezon letni to pora, kiedy możemy wykorzystać świeże warzywa i owoce.Dzisiaj sposób na proste i szybkie danie, które na pewno będzie wszystkim smakowało. Polecam. SKŁADNIKI 3 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 marchewka 3-4 pomidory papryka słodka, pieprz, sól kiełbasa podwawelska lub śląska ok. 400 g. olej do smażenia WYKONANIE Cukinię

W kuchennym oknie Ewy
cukinia faszerowana 151

składniki: 2 cukinie 200 g ryżu 150 g wędzonego boczku 100 g mięsa z rosołu 200 g czerwonej papryki 150 g cebuli 3-4 ząbki

Domowy Smak Jedzenia
Sorbet wiśniowy z czerwonym winem 100

Dzień dobry! Upały wciąż nie odpuszczają, więc jedyne co możemy zrobić, to lody! Sezon wiśniowy się już podobno powoli kończy, więc na jego pożegnanie przygotujcie ten

Pora coś zjeść
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1506

składniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów

Domowy Smak Jedzenia
Marynowana papryka 96

porze roku kiedy papryka jest dość tania warto zadbać o to, by zamknąć w słoikach trochę zdrowych , ładnych okazów. Najlepsze do tego są słodkie odmiany, żółte lub czerwone. Można też dla wyostrzenia smaku włożyć do każdego słoiczka strąk ostrej papryczki chili lub peperoni. Ja marynuję ją metodą suchej pasteryzacji, dzięki czemu jest jędrna i chrupiąca.” Czytaj więcej

Wiem co jem
śledzie po węgiersku 510

składniki: 400 g filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 200 g pieczarek 25 g papryki czerwonej 190 g przecieru pomidorowego| 5 łyżek oleju sól

Domowy Smak Jedzenia
grillowane szaszłyki 144

składniki: 400-500 g mięsa wieprzowego np. szynki, karkówki 300 g surowego wędzonego boczku 2 duże czerwone papryki 3 cebule 150 g oleju 4 ząbki

Domowy Smak Jedzenia
KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR 182

korzenia imbiru 4 ząbki czosnku łyżka przyprawy garam masala (kolendra,goździki,liść laurowy, pieprz czarny, kmin rzymski, chili, kardamon, liść goździka,anyż gwiazdkowy) łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry  oliwa do smażenia słodka czerwona papryka sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki chutney z mango (opcjonalnie)   Udka z kurczaka posoliłam, posypałam garam masalą, papryką i solą(...)minut, aż nabierał złotego koloru. Następnie dodałam starty korzeń imbiru i starte ząbki czosnku. Wymieszałam i smażyłam przez 3 minuty. Dodałam plasterki marchewek. Po chwili kawałki selera i plasterki pora.  Podlałam warzywa wodą, przykryłam i smażyłam aż warzywa stały się miękkie. Dołożyłam plasterki pieczarek. Dodałam sól, pieprz i smażyłam jeszcze około 10 minut. Na koniec wsypałam kapary. Wyjęłam

potrawyregionalne
Pieczone faszerowane papryki 110

zdrowia i urody wprowadźmy je na nasze stoły! SKŁADNIKI: 3 średnie papryki (u mnie czerwone) 0,5 kg mięsa drobiowego(u mnie zmielona pierś ) 1 szalotka 1 łyżeczka chmeli-suneli 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki białego pieprzu 5 cm białej części pora 2 szczypty suszonego lubczyku 2 szczypty suszonego koperku 1 jajko ewentualnie 1 łyżka bułki tartej

Kuchnia Beaty
Szybka sałatka z tuńczyka 135

Jest to mała porcja, jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut

Kuchnia Pokoleń
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 250

Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia(...)mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców

To co kocham
Drobiowa zupa gulaszowa 155

Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa na mięsie drobiowym pasuje idealnie na tą porę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 50 dag ziemniaków 25 dag czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego

talerz przyjemności
Ciasto Shrek a raczej Fiona z truskawkami 141

Nadeszła pora na damską wersję ciasta Shrek idealnego na upały : ) Składniki: Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czerwona: 1 l czerwonego truskawkowego soku kubuś pysio lub inny 2 budynie śmietankowe 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka truskawkowa Ponadto: opakowanie delicji

Pychotkaaa
KURCZAK W CURRY Z IMBIREM, SMAŻONYMI WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-MIĘTOWYM 117

Podsmażałam kolejno w woku na oleju:  marchewkę z pietruszką a następnie dodałam pokrojoną czerwoną paprykę. Wsypałam przyprawy. Następnie dodałam podgotowane przez chwilę na półtwardo różyczki kalafiora i plasterki cukinii. Warzywa podlałam odrobiną wody i podsmażyłam na chrupko. Dolałam również sosu sojowego. Pora wrócić do naszego namarynowanego wcześniej kurczaka. Przełożyłam go na rozgrzany olej. Smażyłam aż nabrał

potrawyregionalne
Pomidorowe risotto z papryką 144

risotto to dla mnie trochę wspomnienie wakacji i mały krok w stronę kolejnej pory roku. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 gram ryżu Arborio 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)* 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 70 gram sera parmezanu lub grana padano

Mango Papaja
Makaron z grzybami mun po chińsku 183

grzybów mun - 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona słodką czerwona papryka - mielone chilli - sól, pieprz ziarnisty czarny - makaron instant   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia

Kuchnia co dnia
Zupa z bobu i mięty 131

Zupy, niezależnie od pory roku,  to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-) 50 dag bobu (u mnie rozmrożony) czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3/4 litra bulionu drobiowego mięta oliwa sól, pieprz Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania