Bardzo dobra zupka, niby kapuśniak ale smak inny. Trudno określić smak, morele nadają słodkiego smaku. Zachęcam do wypróbowania. Synowa podsunęła mi pomysł na tą zupkę, oczywiście
Kuchnia Pokoleńmięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić
Kuchnia Bazyliiaustriackiej. Ale ileż można jeść i pić piwo?! Dlatego wybór padł na Gespritzer (spritzer) czyli wino białe lub czerwone podawane zazwyczaj pół na pół z wodą. Orzeźwiający, schłodzony napój, doskonały zarówno na upalne dni jak i na dłuższe spotkania wiosenna porą. Jak wyczytałem, spritzer powstał między innymi dlatego aby można było spożywać większe ilości alkoholu, równocześnie nie upijając się
Right Behind The Kitchenprzygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie zrujnuje kieszeni. Ja postanowiłam nafaszerować bakłażany, które do tej pory jadłam tylko raz w życiu. Wyszły bardzo smaczne i sycące. Potrzebne nam (dla 4 osób): - 2 bakłażany - szklanka kaszy jęczmiennej - papryka czerwona - mała cukinia - 2 szklanki bulionu warzywnego - 200 g startej mozzarelli - sól - pieprz - chili - suszona lub świeża bazylia Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjiserem, to kolejne z moich niezawodnych imprezowych dań. Można je przygotować w domu o każdej porze roku lub latem na grillu - i właśnie tak smakują najlepiej. Najbardziej wypasiona wersja zawiera kawałeczki kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę, kolendrę i czerwoną fasolkę oraz ser cheddar, który nam to pięknie połączy. Można także dodać plasterki cukinii. W najprostszej wersji wystarczy
Kulinarne InspiracjeMoże to i nie jest najlepsza pora na to by uruchamiać piekarnik, ale jeśli lubicie połączenie lekkiego ciasta i kwaskowatych porzeczek, to napewno się skusicie :) Składniki: - 350 g czerwonych porzeczek - 250 g mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soku z cytryny - 4 jajka - 250 g margaryny - 200 g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego
Zainspirowana w kuchniodcienie, gdyż nawet w pastelowych wariantach owocują bardzo przekonującym kontrastem. Jednak wszystkie składniki, nie tylko zielona rukola i czerwony kawior, tworzą bardzo przyjemną dla oka kompozycję pastelowych barw. Inną zaletą przekąski jest to, że jakkolwiek możemy ją zjeść o każdej porze dnia i bez jakiejkolwiek okazji, to jednak nie można jej odmówić odrobiny wyrafinowania. A jako taka może sprawdzić
Kulinarna Pokusadzieci to radzę nie dodawać papryki chili + dodać trochę mniej octu. Przepis dodaje do akcji Pora na pomidora! i Warzywa psiankowate 2014 . Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 1,5 kg pomidorów bez skórek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała papryczka chili kilka młodych marchewek lub 1 duża 3 średniej wielkości cebule
Ugotowaćpotrzeba jedzenia w bardziej rozgrzewający sposób... Soczewica z warzywami i kaszą to coś, co w takiej zimnej porze jemy często, zresztą to jedno z naszych najstarszych wege-dań a ciągle je lubimy, więc musi być dobre :) Potrzebujemy: - soczewicę czerwoną - warzywa najzwyklejsze - 3-4 marchewki (zależy jakie duże), pietruszka korzeń + natka, 1 mały seler albo pół dużego, cebula
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgroszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był
Kulinarne przygody Gatitymoja sałatka. Polecam!! Składniki: 20 dag. łososia wędzonego na zimno 2 woreczki ugotowanego ryżu jedna czerwona cebula 4 ogórki kiszone 7 jajek 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu łagodnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pół pora Wykonanie: Do ostudzonego ryżu dodajemy, pora pokrojonego w piórka i sparzonego. Ogórki pokrojone w kostkę. Cebula
W kuchennym oknie EwyNajpopularniejszym daniem w moim domu jest Dahl z czerwonej soczewicy, jest to indyjska potrawa, która zawiera sporą ilość przypraw. Gdy przygotowuje tą potrawę to cudowny aromat przypraw roznosi się nie tylko po całym domu, ale również dochodzi do moich sąsiadów :-) Dahl polecam szczególnie w jesiennej lub zimowej porze, ponieważ miseczka tego dania, doskonale rozgrzeje nas od środka(...)Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
kulinarne odsłony patimąki , a teraz pora na kolejną, pyszną alternatywę dla kalorycznych, pszennych muffinów pełnych samych złych kalorii. Są słodzone jedynie bananem, opcjonalnie można dodać stewię lub ksylitol. Fasola dostarcza nam wiele białka. Jest bogata w potas, wapń, fosfor i cynk. Zawiera rozpuszczalny błonnik oraz lekkostrawną skrobię. Mniam! Składniki na 12 babeczek: Puszka czerwonej fasoli (240g) 2 dojrzałe banany
Czarnawisienkabardzo smaczna i sycąca. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 kg pręgi wołowej 1/2 kg skrzydełek indyka 1 duża szyjka indyka 2 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku trawa cytrynowa 3-4 wodorosty Nori 5-6 grzybów Shitake 3-4 łyżki syropu daktylowego (lub innej płynnej substancji słodzącej np. syrop klonowy lub miód(...)minuty na patelni makaron do ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu słodkie papryczki: czerwona, żółta i pomarańczowa, pokrojone w krążki grzyby shitake z wywaru posiekana natka pietruszki lub kolendra Mięso myję i osuszam. Warzywa obieram. Mięso i marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i imbir układam na blaszce do pieczenia i polewam sosem sojowym oraz syropem daktylowym. Blaszkę umieszczam
Mango Papajapostanowiłam , że w moim barszczyku czerwonym wylądują uszka z grzybkami mianowicie koźlaki suszone. Pyszny aromatyczny farsz :) Już się uśmiecham mniam :) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 Kłos- Pol 200 ml gorącej wody sól 1 łyżeczka Dodatkowo: koźlaki suszone 100 g pieprz biały mielony pół łyżeczki sól morska do smaku por 200 g ( bardzo drobno posiekana(...)gorącej wodzie.Drobno kroimy, doprawiamy sola i pieprzem. Por kroimy drobniutko szklimy na oleju przez koło 10 minut i dodajemy do grzybów. Przygotowany farsz nakładamy łyżeczką na przygotowane ciasto . Zlepiamy boki jak na pierożka i do środka sklejamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do miękkości . Podajemy z barszczem czerwonym
Różowa kuchniaskładniki: 1 cukinia 1 bakłażan 4 pomidory 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 250 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej lub białej cebuli wykonanie: Liście szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy
Domowy Smak Jedzenialitry: 1 kg boczniaków 500 g żołądków drobiowych 4 ćwiartki z kurczaka por - biała część 3 średniej wielkości marchewek 1 duży korzeń pietruszki 1 mały korzeń selera 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 duże ząbki czosnku dwie pełne łyżki majeranku sól i pieprz według uznania czerwona papryka w proszku - słodka i ostra - według uznania 3 liście laurowe Wykonanie: Garnek(...)przez praskę, majeranek, papryki w proszku. Zagotować i zebrać wytrącającą się pianę. Gdy zupa przestanie się burzyć, dołożyć tarte na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, oraz posiekany w kosteczkę por. Gotować przez 60 minut - do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. W trakcie gotowanie posiekać na paseczki grzyby, usuwając nóżki - te mogą pozostać twarde nawet po długim gotowaniu
Poezja Smaków - blog kulinarnyzupy)włoszczyzna bez kapusty(seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula)500 g buraków10 ziarenek pieprzu2 ziarenka ziela angielskiegomały kawałek liścia laurowego4 szklanki wody50 - 80 g suszonych prawdziwków2 szklanki wodykwas buraczany - ilość zależy od kwasusól,cukier,czerwone wino lub sok z cytrynyprzygotowanieDzień wcześniej zalać opłukane grzyby 2 szklankami zimnej wody. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie
Stare Garyfileta z kurczaka Przyprawy:wegeta, papryka czerwona, czosnek, pieprz Sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu Sałatka 40 dag sera żółtego 3 ogórki konserwowego 1 por PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję i przyprawiam. Piekę w piekarniku przez 45 min w 180 stopniach miedzy czasie pora myję i obieram a następnie kroję drobno. Ser żółty kroję
Gotowanie Patkiłyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 ząbek czosnku, pieprz 1 pietruszka 2- 3 marchewki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula kromka razowego, czerstwego chleba - opcjonalnie szczypta imbiru, gałki muszkatałowej 3-4 goździki roztarte w moździerzu skórka otarta z cytryny kieliszek czerwonego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka powideł śliwkowych 2 łyżki gęsiego smalcu 250 ml bulionu Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czekać by zjeść np takie szaszłyki z kurczaka,bo przecież po to jest grill elektryczny. O każdej porze roku,nawet w środku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju z pestek winogron 10 kropel sosu sojowego 1 łyżka suszonych
Kolorowa kuchnia Elkicodzienny obiad. Jest to jedno z wielu dań, które możemy przygotować dzień wcześniej :) Idealne o każdej porze dnia a nawet na przekąskę! Składniki na 4 naleśniki (dla 2 osób): farsz: 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów parmezan przyprawa do kurczaka olej do smażenia ciasto: 1 jajko 25 dag mąki
Alutka-GotujeSmaczna i kolorowa sałatka z marynowaną cebulką, pomidorami i papryką. Letnią porą idealnie pasuje do mięsa grillowanego. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! 250 gram pomidorów koktajlowych Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Pęczek szczypiorku 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy
Bajeczna Kuchniaszybki warzywno-pieczarkowy ryż z patelni. Przygotowanie jest naprawdę proste. Taki posiłek doskonale sprawdzi się w porze obiadowej, ale też i na kolację, a nawet drugie (syte) śniadanie. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek ryżu z długoziarnistego dzikim UncleBen’s 1/4 czerwonej papryki 7 małych pieczarek 1/2 cebuli 1 marchewka olej do smażenia (u mnie około 11/2 łyżki rzepakowego
Słodkie okruszkikwasu foliowego, dlatego może się znaleźć w diecie nie tylko wegetarian. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy, 400 g pomidorów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu drobiowego, (można użyć warzywnego) włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por) 1 papryczka chili, sól, pieprz, pół łyżeczki mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek
cookplupiec z dodatkami w formie zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół wędzonej makreli płaska łyżeczka
Weekendy w domu i ogrodziewiększe naczynie, musisz podwoić proporcje podane w przepisie. Farsz: 1/2 średniej wielkości cukinii 5 pomidorków koktajlowych pół czerwonej papryki 250 g sera 1/2 brokuła 4 łyżki śmietany 36% szczypta kolendry szczypta tymianku kilka kropel oleju sezamowego Sos porowy: 20 g pora garść posiekanego szczypiorku 2 liście laurowe 3 szczypty ziela angielskiego 400 ml mleka 1 łyżka masła
KreatywnePinyIdzie wiosna, niedługo Wielkanoc. Wybrałam się do sklepu po składniki jakie najbardziej lubię o tej porze roku. Solidną porcję takiej sałatki zjadłam na kolację, jest bardzo syta, kolorowa i lekko pikantna za sprawą oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi. Tym przepisem otwieram sezon na kolorowe i lekkie menu na wiosnę! Chrupiąca sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchnialinię. Na początek przedstawiamy prostą, zdrową, szybką i smaczną sałatkę, która swoimi kolorami, o każdej porze roku przypomni Nam wakacyjne, letnie chwile. Kolorowa sałatka - samo zdrowie Składniki na dwie porcje 2 garście rukoli 4 łyżki serka wiejskiego 1 czerwona cebula 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki sól pieprz kolorowy mielony 2 łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłatków orkiszowych 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej 1 czerwona papryka - drobno posiekana Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Z mięsa formujemy kulki które spłaszczamy i przekładamy na grill elektryczny (z racji pory roku). Potrawy z grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi: "Mięso z grilla jest
ClauditteMissCookingWędzony pstrąg z czerwoną cebulką i majonezem Zaletą zimowych weekendów (choć obecna zima bardziej przypomina jesień) jest to, że można odpalić świeczkę zapachową bezkarnie o każdej porze dnia i nocy, przykryć się kocem i czekać, aż w piekarniku upiecze się sernik. I bez żadnych wyrzutów sumienia, zamiast zrobić coś pożytecznego, włączyć kolejny odcinek serialu - w tej chwili
Kraina Tysiąca Smakówsobie żadnych śladów, ale to już zawsze coś. W końcu to już grudzień! Rok temu o tej porze śnieg był wszędzie, ogromne zaspy niemal uniemożliwiały wyjechanie z domu, pomalowane mrozem szyby skrzyły się w ostrych promieniach zimowego słońca, policzki był czerwone po kilku minutach spędzonych na dworzu - zima w pełni! I, szczerze mówiąc, troszkę już za tym tęsknię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZupa krem z pomidorów z ryżem...Soczyste, czerwone pomidory.Świeże jarzyny.I ryż.Gęsta, pyszna, pożywna.Polecam! Składniki:1,5 kg pomidorów;3 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1,5 l zimnej wody;200 g koncentratu pomidorowego;Sól;Pieprz;Natka pietruszki/pęczek szczypiorku;Ryż biały, długoziarnisty - 1/8 szklanki (tj. około
Gospodyni Miejskaentuzjazmem i kolejką po dokładkę!!!Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu gryczanego Soba 2 marchewki duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 średni brokuł 2 łyżeczki pasty Tom Ka 70 dag łopatki wieprzowej, lub bez mięsa w wersji wegetariańskiej por, biała część 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz oliwa siemię lniane ziarno złote do posypania, bogate w kwasy
Apetyczna babeczka