selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp. 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu) 1/2 pora pokrojonego w pół-krążki sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Namoczony przez noc i opłukany groszek nastawić
Sztuka gotowania w/g Samirymarchewka - ½ łyżeczki brązowego cukru - kawałek czerwonej papryki - sok z cytryny - 5 pieczarek(...)sojowy - 2 łyżki mrożonego groszku - kawałek białej części pora - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - Warzywa umyć i posiekać: paprykę w paski, marchewkę, pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione
Wegańska kuchnia orientalnatego co udało mi się osiągnąć. Zapewne zwróciliście róznież uwagę, że często smakuję różne dania na bazie komosy - do tej pory tylko w wersji wytrawnej. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny i zdrowy koktajl właśnie z ugotowaną, czerwoną komosą! Do przygotowania 2 porcji koktajlu potrzebujemy: - 200-300 ml mleka roślinnego - 1 banana - 2 garście malin - 3 łyżki ugotowanej komosy
Szybko Tanio Smacznierozgrzewającą ZUPĘ GULASZOWĄ - na zimowe wieczory w sam raz. SKŁADNIKI: 1/2 kg. karkówki 1/2 kg. żeberek 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić w kostkę
Kuchnia BeatySkładniki: 1 cały kurczak (przynajmniej 1,5kg) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 część selera 1 część pora 2 gałązki lubczyku kilka gałązek pietruszki 2 kostki rosołowe sól, pieprz 30 dag pieczarek 3 czerwone papryki 2 pomidory 2 łyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania
A Ty Smakuj Mniewmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki, ale wyglądem i smakiem przywołują wspomnienia lata :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki
Blondynka Gotujełyżka koncentratu pomidorowego 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka oleju Składniki na sos: 3 czerwone papryki 2 łyżki oleju 300 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli 8 gałązek tymianku CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Pora przecinamy wzdłuż na pół, odrzucamy zewnętrzne liście, resztę wrzucamy na 30 minut do osolonego wrzątku, gotujemy, przecedzamy
My Culinary Artchmur, za to mnóstwo, mnóstwo słońca. Odbyliśmy już dwa długie spacery po lesie, gdzie, co aż dziwne, nie spotkaliśmy prawie nikogo (czyżby poniedziałek w okolicach dwunastej nie był odpowiednią porą na włóczenie się po leśnych dróżkach?). Cieszymy się każdym promyczkiem słońca nie wiedząc, czy jutro znowu nas zaszczyci swoją obecnością - tak, tak, nauczyłam się żyć z duńską zmiennością pogodową(...)zupki przydałoby się jakieś dobre pieczywko. Przeglądając książkę 120 wypieków z serii Z kuchennej półeczki zauważyłam focaccię z czerwoną cebulą i oliwkami. Oliwki uwielbiam, więc nie było się nad czym zastanawiać. Mam nadzieję, że C. też lubi - jakoś do tej pory nigdy go z oliwką nie widziałam...Wszystko poszło bardzo sprawnie. Przy dzisiejszej temperaturze ciasto pięknie wyrosło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 5 jajek 1/2 czerwonej papryki 100 g sera żółtego 4 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy a następnie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 czerwona papryka 1/2 puszki zielonego groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 pomarańcza 1 jabłko 50 g orzechów włoskich 2 łyżki majonezu sól, pieprz natka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 4 gruszki 500 ml wina, czerwonego półwytrawnego 2 laski cynamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 4 goździki 50 g cukru dodatkowo: bita śmietana do podania crunchy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie
Czerwona Porzeczkanoża czosnek, sól, ziarna czerwonego pieprzu i przekrojone wzdłuż papryczki chili. I posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy co jakiś czas, już nie musimy tak często jak na początku, i czekamy aż całe piwo się zredukuje, pozostanie tylko gęsta klejąca masa. Potrwa to kilka minut, może kilkanaście. I kurczaki gotowe. Naprawdę są smaczne i naprawdę pikantne :) Pora na ziemniaki: Ostrym nożem(...)grilla i trzymamy ziemniaki jeszcze 45 minut (na możliwie najwyższej półce). Smacznego! A za czerwony pieprz dziękuję sklepowi AleDobre.pl --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureekologiczny wół, wiodło szczęśliwe życie na pastwisku, zanim trafiło do mojego garnka) znajdziecie ostre papryczki, czarne oliwki, hiszpańskie czerwone wino (używam wytrawnego wina typu Rioja) i pomidory. Bardzo lubię dodawać pomidory do gulaszu, ale jak wiecie o tej porze roku są one wyjątkowo niejadalne. Mam na to dwa sposoby, używam pomidorów suszonych i dodaję sok pomidorowy praktycznie(...)kończą i wtedy chętnie sięgam po 100% sok pomidorowy z firmy Hortex . Zawsze mi się sprawdza :) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 400 gram serca wołowego 1 średnia czerwona cebula 1 szklanka czarnych oliwek 3 - 4 suszone pomidory 1 i 1/2 papryczki pepperoni (w różnych kolorach) 250 ml soku pomidorowego Hortex 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki
Quinoa Raz!grzaneczki, mniam :) Składniki: Dla ok 6 osób: 1 bardzo duża marchew 1 mała pietruszka 2 małe ziemniaki 1/3 pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1,20kg dyni 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 mała cebula czerwona pieprz i sól do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżki masła Dodatkowo(...)obrane i umyte warzywa zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim do uzyskania wywaru. Z gotowego wybieramy liście, ziele angielskie oraz pietruszkę i pora. Cebule oraz czosnek drobno siekamy i smażymy do miękkości na maśle. Do gotowego wywaru dodajemy upieczoną dynię oraz cebulę z czosnkiem. Wszystko razem miksujemy na gładki krem
Kuchnia w czekoladzie