niego ochotę ..ten rosołek akurat był wczoraj,a dziś z tego rosołku będzie jeszcze pomidorówka. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki kawałek czerwonej papryki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, domowa wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek makaron Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki [oprócz makaronu i papryki
Moje domowe kucharzeniezakupieniem ich w większej ilości, ale biorę zawsze 2-3 sztuki i coś z nich sobie kombinuję. Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 2 średnie ziemniaki truflowe 4 bardzo małe kiszone ogórki kawałek pora (około 5 cm) pół szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy
Quinoa Raz!seler ze słoika. Sałatka jest przepyszna a nie jest pracochłonna tak więc do dzieła. 1 słoik selera konserwowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 jajka 1 średni por sól, pieprz majonez Selera wyłożyć na sito i przelać zimną wodą, pozostawić do odsączenia, tak samo zrobić z fasolą. Kukurydzy nie trzeba przelewać(...)wodą, wystarczy odsączyć na sicie. Ananasa pokroić w kawałeczki i także odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półksiężyce. Wszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem
Jadło i czytadłonaturę, i odkładamy pomysły na półkę....na chwilę....idzie nowe.... Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 90 min 4 papryki 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 125 g koziego sera 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 por natka pietruszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku kawałek kapusty włoskiej 1/4 selera korzeniowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka kulek(...)olej rzepakowy 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku Dodatkowo chipsy z jarmużu (przepis) pestki dyni ewentualnie grzanki Przygotowanie: 1. Obieramy marchewkę, pietruszkę i seler, kroimy je na pół, pora dokładnie płuczemy, cebule obieramy i mocno opalamy na ogniu, patelni grillowej lub za pomocą palnika kuchennego 2. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora
Słodki Kompromis150ml ciepłej wody 150 ml ciepłego mleka 7 g suchych drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru trzcinowego Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona Farsz 20 dag pieczarek 20 dag miesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy
Gotowanie Patkimrożona około 1.8 kg 4 ząbki czosnku 4 łyżki majeranku 3 owoce kaki 4 garście okry (piżmian jadalny) 2 łyżki tymianku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki smalcu gęsiego morska sól 1 łyżka 1 por Składniki do kalafiora: 1 kalafior 4 łyżki masła kilka łyżek bułki tartej Sposób: Kaczkę myjmy oczyszczamy z błonek i resztek piór. Przekrajamy(...)płuczemy i porcjujemy ( skrzydełka, udka ,piersi ) Posypujemy tymiankiem , papryką , majerankiem i nie wielką ilością soli z obu stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200C Do naczynia żaroodpornego wkładamy kaczkę pokrojonego pora, okrę i owoce kaki uprzednio pokrojone w duże kawałki . Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180C Następnie 1 godzinę w 150C I kolejne pół godziny bez przykrycia w 180C
Viola cooks with passionWĘDZONĄ PAPRYKA SKŁADNIKI: 2 Bakłażany 1 Słodka papryka czerwona Mozzarella Pieczarki 1 Natka pietruszki 1/2 natki kolendry 1 szczypior pół pora Wędzona papryka w proszku sól,pieprz do smaku 1 jajko cebula do dekoracji Łyżka oliwy z oliwek SPOSÓB: Bakłażany,myjemy przecinamy wzdłuż
Viola cooks with passionBardzo lubię piec ciastka. Kilka dobrze dobranych składników i błyskawicznie można mieć coś pysznego do schrupania Do tej pory moim numer jeden były te ciasteczka pistacjowo-limonkowe . Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą stanowią dla nich dużą konkurencję. Słodycz kruchego ciasta i gorzkiej czekolady przełamana jest kwaskowatą, orzeźwiającą porzeczką. Polecam te letnie ciacha <3 POTRZEBUJEMY (na około
WYSPA SZCZĘSLIWAMoja rodzinka bardzo lubi taką sałatkę z buraczków z papryką w zalewie octowej, zimową porą stanowi doskonały dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy buraków 1 kilogram czerwonej papryki 1 kilogram cebuli 2 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka octu Sposób przygotowania: Buraki nie obierając myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą
Bajeczna Kuchniaolejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna) - 1 cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku - 6 jaj ugotowanych na twardo - jasna część pora - 2 garście żurawiny suszonej - 35g orzeszków pini - sok z ½ cytryny - sól morska wędzona - świeżo mielony pieprz kolorowy - szczypiorek - olej sezamowy Na suchej patelni
mojewypiekiinietylkoszczypta cynamonu szczypta kurkumy szczypta pieprzu szczypta płatków chili szczypta kuminu 1 płaska łyżeczka suszonych warzyw (mieszanki -marchew-seler-pietruszka w korzeniu -por) 1 płaska łyżeczka suszonej cebuli (surowej, nie smażonej) szczypta suszonych buraków czerwonych (ja dałam w tym przepisie płaską łyżeczkę, stąd intensywny kolor) szczypta ziaren kolendry 1 duża łyżka masła 1 płaska łyżeczka soli Warzywa
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj zapraszamy Was na wigilijny barszcz czerwony z uszkami Składniki na barszcz: - 1,5 kg czerwonych buraków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 1 łyżka masła - 1 por - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier - ocet - ziele angielskie - liść laurowy - majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta(...)Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucamy do zupy. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami. Kiedy barszcz nam się gotuje
Kuchenne Wariacjesałatkę. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego listki z 5 młodych gałązek pokrzyw 1 słoik selera konserwowego 1 duży słoik majonezu 1 papryka czerwona 1 mały jogurt 5 średnich ogórków konserwowych 6 jajek 1 duży por (zielona część) 2 średnie jabłka 20 dag żółtego sera szczypiorek pieprz, sól Jajka gotujemy, obieramy i następnie białka kroimy w drobną kostkę
Bon Appetit Małgorzatyjeszcze ok. 10 bardzo szybkich sałatek do wypróbowania... może któraś przypadnie wam do gustu Składniki: 125 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki ananasa 100 g wędliny (np. wędzonego schabu) 1/2 pora (tylko biała część) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: Ser, ananasa i wędlinę kroimy w kostkę najlepiej podobnej wielkości. Pora
IMPRESJA SMAKUwspominałam, mieliśmy z C. wolny weekend. Co się robi w takich rzadkich okolicznościach, kiedy oboje możemy się lenić, siedzieć pół nocy przy butelce czerwonego wina, wylegiwać się w łóżku, dopóki Ptysia nie zdecyduje, że już pora na spacer? Otóż, moi drodzy, filmy się ogląda. Tym razem nie mieliśmy filmowych planów sprecyzowanych, stwierdziłam więc, że poszukam czegoś z Johnnym Deppem
Pożeraczka, czyli raz adobrzegłębokie przekonanie, że cały dwunasty miesiąc roku powinien upływać nam oprószony białym puchem. Takim miękkim i skrzypiącym pod stopami. Gdzie zimę czuć każdą porą skóry. Lubię tak. Tymczasem owszem, zrobiło się zimno i wyciągnęłam mój czerwony płaszcz, w którym wyglądam jak niedorobiony Mikołaj, ale za to jest mi cudownie cieplutko; w nocy szron osiada na zziębniętych źdźbłach trawy
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapraszam na.. coś sylwestrowego. POMIDORY FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ/autorski;/ /15 sztuk/ 15 dorodnych pomidorów 400g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 2 papryki czerwone 1 papryka żółta i 1 zielona 300g sera feta (kostka) 1 por (biała część) duża cebula przyprawa "jarzynka" Pomidory myjemy, osuszamy. Odcinamy "czapeczkę", a następnie wydrążamy środek. Kaszę jaglaną odmierzamy na szklanki, dodajemy podwójną ilość
W kuchni Karmel-itkiPost Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojewaga do 0,7 kg 4- 5 większych ziemniaków 1 opakowanie pora typu baby (5-6 sztuk) 1 opakowanie baby pomidorków (mix żółte-czerwone) 150 g słodkiego zielonego groszku 1 średniej wielkości czerwona cebula pokrojona grubo - wedle fantazji 1 garść świeżej mięty (drobno pocięta) 1 garść świeżej pokrzywy (drobno pocięta) najpierw zobacz sposób na dole przepisu(...)stron. Oprószamy słodką papryką ,czosnkiem,majerankiem i tymiankiem Wedle uznania możemy dodać również curry o dużej ostrości. Ja tak lubię i swoja połowę posypałam . Myjemy groszek,pomidory i pory. Pomidory kroimy na połówki,oprószamy pieprzem i solą . Pory wzdłuż na pół. (jak chcemy) Ziemniaki posypujemy również słodką papryka i układamy na blaszkę , brytfannę . Nie solimy
Viola cooks with passionpora można dać dowolną – z selera, z marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe i zielone części) 1 zielona papryka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka(...)mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia do podania: jogurt grecki z wyciśniętym dużym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i odrobiną soku z cytryny oraz solą i pieprzem Surówka z pora: 1 duży por 1 mała marchewka 1 jabłko 1 kalarepa 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka musztardy sól morska, świeżo mielony
Poezja smakuporcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 por (200g) 1 marchewka (200g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (200g) 1 ząbek czosnku 1 jajko olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz słodka czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Mięso z indyka: Wykonać bulion według(...)przepisu. Pozostałe po bulionie mięso z indyka obrać z kości i usunąć tłuste oraz nieapetyczne fragmenty. 2. Warzywa: Ugotowane warzywa: por, marchewka, pietruszka i seler odcedzić z wywaru i przygotować do zmielenia. 3. Masa pasztetowa: W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić mięso z indyka oraz resztę warzyw. Do zmielonych warzyw dodać 1 jajko oraz przeciśnięty przez praskę
Pij soki wyciskane