pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki, olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Pozostałe warzywa ścieramy
Moje Kuchenne Rewelacjejakimś konkursie. Składniki: 200 g ryżu brązowego, 250 g piersi z indyka, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukry brązowego, 1 duży por, 1 główka kapusty pekińskiej (ok. 200 g), 2 cebule, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3 łyżki kiełków soi, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 szklanka bulionu, sól, pieprz, i i mbir do smaku. Przygotowanie: ryż ugotować(...)czasie mięso z indyka pokroić w paseczki. W miseczce wymieszać sos sojowy z cukrem, dodać do tego mięso i macerować przez co najmniej 15 minut. Por oczyścić i białą jego część pokroić w krążki. Kapustę pekińską pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, marchewkę po oczyszczeniu pokroić w słupki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić
Państwo Wojtczuk gotująniedużej cebuli 1/2 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora 1 mały,rzymski pomidor 1/2 łyżki listków świeżego tymianku (ewentualnie 1/4 łyżki suszonego) 1 mały listek laurowy 2 ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto Tawny (dostępne dobrej jakości do 20 zł, np. w Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego(...)wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %) Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem z porem, selerem naciowym i pomidorem pokroić w kawałki ok. 1 cm. Z nogi kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić. Obie kości przełamać w stawie
Moja Delicjamożemy ewentualnie użyć gotowej mieszanki przypraw do kurczaka lub dań kuchni meksykańskiej) olej do smażenia czerwona fasola (ok. 200 g) puszka kukurydzy (ok. 400 g) marchewka konserwowa (ok. 200 g) groszek konserwowy (ok. 200 g) marynowana papryka (ok. 70 g) 5 jajek 1 por ok. 300-400 ml majonezu (lub mniej - według uznania) pieprz Sałatka Meksykańska - Sposób przygotowania(...)wielkości kawałków - mięso zbyt długo smażone będzie suche i utraci soczystość). Nadmiar tłuszczu odsączamy za pomocą ręczników papierowych. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Warzywa odsączamy z zalew. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
Słodka Stronabulionu warzywnego albo wieprzowego świeży tymianek albo majeranek 2 liście laurowe 1-2 pomidory duże i dojrzałe 1 szklanka czerwonego wina półwytrawnego albo półsłodkiego sól, pieprz oliwa – 3-4 łyżki Wykonanie: Marchew obrać i pokroić w talarki, podobnie por. Cebulę i czosnek poszatkować. Policzki wieprzowe oczyścić z błony tak samo, jak oczyszcza się polędwiczki wieprzowe. Na patelni rozgrzać połowę(...)podsmażyć z obu stron, żeby zamknąć strukturę mięsa, zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Na patelnię dodać resztę oliwy. Dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić. Dodać marchew i pora, podsmażać kilka minut. Wlać bulion, dodać pokruszone liście laurowe, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Dodać wino i redukować na mocnym ogniu przez około 3 minuty. Przelać wszystko
Pociąg Do Kuchnikości 1 por 2 marchewki 500 ml wody 3 łyżki sosu sojowego przyprawy: szczypta oregano, pieprzu i ostrej czerwonej papryki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki śmietany kremówki 30 % (opcjonalnie) W garnku rozgrzać olej z oliwą, dodać pokrojonego w paski pora. Poddusić kilka
Moja Galeria Smakułopatki wieprzowej (może też być szynka) 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1/2 marchewki 1/2 pietruszki 1/2 białej częśći pora 3 ziemniaki 1 papryka (u nas pół żółtej i pół czerwonej) ostra papryczka - opcjonalnie 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej sól pieprz mąka do obtoczenia mięsa olej
Kuchnia od dwojgaŻeby odmienić trochę obiad z udziałem kurczaka wyciągnęłam wczoraj wok. Powstało danie mięsno-warzywne z brązowym ryżem :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 mały seler lub 1/2 większego 2 marchewki kawałek pora lub 1 cebula (u mnie por) 2 torebki brązowego ryżu (jedna na jedną osobę, chyba, że to dla Was dużo - -wówczas można ugotować
Szczęśliwa kuchniaZniknęła w oka mgnieniu🙂 Składniki 1 filet z kurczaka 1 puszka groszku 5 ogórków kiszonych 1 średni por 3 jajka majonez 3-4 łyżki ketchupu Jamar chili, czubryca czerwona, pieprz olej … Czytaj dalej Sałatka z kurczakiem
czarrna od kuchniSezon na szparagi Składniki 1 filet z kurczaka 250 g szparagów zielonych 1/2 pora 1/2 młodej cukinii 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz czubryca czerwona 1 łyżka mąki Sposób przygotowania … Czytaj dalej Kurczak ze szaragami w jogurtowym sosie
czarrna od kuchnilitra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka - sól, pieprz Opcjonalnie: - por - chilli - jogurt naturalny do dekoracji Jak zawsze będzie szybko i łatwo - cebulę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy w garnku na oleju kokosowym, po czym zalewamy bulionem. Ja swój przyrządzałam tak jak tutaj . Wrzuciłam również machewkę, pora i paprykę z rosołu
Kulinarne zapędy Kokosaczerwonej soczewicy 150 g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 por 1,5 l bulionu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta czarnuszki 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego sól natka pietruszki maggi domowe sposób przygotowania Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, drobno siekamy ząbki czosnku, pora kroimy w plasterki
Miód i pieprzWalentynek zostało już tylko dwa dni, więc pora na przygotowanie jakiegoś słodkiego upominka dla ukochanej osoby :) Składniki: warstwa czerwona: - 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki soku z cytryny - 2 galaretki malinowe - 400 g malin mrożonych warstwa biała: - 500 g mascarpone - 500 g śmietany 36 % - 5 łyżeczek żelatyny - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 szklanki wiórków kokosowych warstwa ciemna
Zainspirowana w kuchniascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} buraczki czerwone, 1 słoiczek marchewka, 2 sztuki średnie pietruszka, 1 mała sztuka por, kawałek białej części kapusta włoska, 150g ziemniaki, 3 sztuki fasola średnia lub fasola "Jaś", 3/4 szklanki wywar drobiowy, 2 litry koncentrat pomidorowy, 3 czubate łyżeczki
Gotowanie moimi oczamipieczarkami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 4 plastry karkówki wieprzowej (po ok. 200g / 1,5cm) 350g pieczarek po 1 małej czerwonej, żółtej i zielonej papryki (3x150g) 1 średnia cebula (150g) kawałek pora (białej lub środkowej części, 75g) 2 ząbki czosnku 250ml jasnego piwa 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki gorczycy (startej) 1/4 łyżeczki kolendry
Kulinarna Pokusa