bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne faszerowane ziemniaki. Ja do ich nadziania wykorzystałam wędzonego dorsza i sery. Składniki: kilka większych ziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany(...)osolonej wodzie. Powinny być nie do końca ugotowane na miękko, ponieważ będziemy je jeszcze piec w piekarniku. Odłożyłam ziemniaki do wystygnięcia. Pora na pastę serową. Rozdrobniłam w robocie kuchennym sery. Wsypałam słodką czerwoną paprykę. Dodałam biały ser, śmietanę i musztardę. Wszystko zmiksowałam i na koniec wsypałam szczypiorek. Pasta serowa gotowa. Dodam
potrawyregionalnedziś zapiekankę ziemniaczaną. Składniki: około 1 kg.ziemniaków kilka plasterków wędzonego boczku kawałek kiełbasy por śmietana 1 szt jajka mozzarella sos pomidorowy kawałek sera pleśniowego np.lazur parę suszonych pomidorów w oleju pasta curry 5 ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka czerwona papryka, majeranek, sól i pieprz Ziemniaki ugotowałam w mundurkach,ostudziłam i obrałam ze skórki(...)ułożyłam wędzony boczek, następna warstwa to pokrojone w plasterki ziemniaki. Posypałam je solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyłam pokrojoną w kawałki kiełbasę. Można również podsmażyć cebulę. Ja użyłam zamiast niej pora. Posypałam je podsmażoną kiełbasą i posmarowałam koncentratem pomidorowym (można oczywiście dodać świeże pomidory). Następna warstwa to pokrojony drobno por. W miseczce
potrawyregionalnepor1 mały bakłażan1 mała cukinia1 mały kalafior2 papryki: czerwona i żółta2 cebule1 ząbek czosnku400 g pomidorów z puszkipół opakowania makaronu penne ok. 200-300 gsól, pieprzoliwa z oliwek bądź olej200 g fetySos do zapiekanki:1 łyżka masła1 łyżka mąki500 ml mleka50 g sera żółtegoSposób przyrządzenia:Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie
upichcicdodatku konserwantów i sztucznych ulepszaczy . Zapraszam :) Składniki : 2 pętka Kiełbasy królewskiej firmy Tradycyjne Jadło 2 marchewki kawałek pora kawałek selera natka pietruszki , gałązka lubczyku , selera, , pieprz , domowa vegeta, chili do smaku 1 szklanka soczewicy czerwonej śmietanka 12 % 3 łyżki około 5 , 6 ziemniaków Wykonanie : Soczewicę wsypać do miski i zalać na noc wodą(...)garnka wlać około 2 , 2,5 litra wody .Kiełbasę pokroić w plastry. Marchew , seler , ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Natkę pietruszki, lubczyk, seler, porę umyć i związać nitką. Wszystko przełożyć do garnka z wodą również moczoną przez noc soczewicę. Gdy woda się zagotuje dodać sól , domową vegetę , pieprz i chili do smaku . Gotować na małym
Sama słodycz i szczypta chiliDawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła do farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka
BaRepasniż owoce cytrusowe? 100 g czerwonej papryki zawiera około 107 mg kwasu askorbinowego, a w 100 g cytryny znajdziemy go tylko 31 mg. Oprócz witaminy C znajdziemy w papryce witaminę A i E, które mają zbawienny wpływ na nasze oczy, skórę, włosy i paznokcie. Ponadto czerwona papryka zawiera składniki mineralne, takie jak wapń, potas(...)magnez i żelazo. Składniki te korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a potas reguluje również gospodarkę wodną organizmu. SKŁADNIKI:Dla 4 osób.4 czerwone papryki3 pomidory1 średniej wielkości marchewka1 duża pietruszkakawałek porakawałek selera1 cebula2 - 3 ząbki czosnku2 papryczki chili6 - 8 ziarenek pieprzu3 - 4 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowe4 łyżki jogurtu naturalnego 100 g sera feta (opcjonalnie
W kuchni Katiedania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora, 2 białych cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, świeżego tymianku, 100 gram masła, suszonego majeranku, 3 liści laurowych, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego(...)czym dodałem pora i po kolejnej minucie warzywa przełożyłem do gęślarki, w której miałem zamiar dusić królika (spokojnie można użyć szklanego naczynia żaroodpornego. Warzywa doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie ułożyłem na nich solidną garść liści świeżego tymianku i posypałem je 3 łyżeczkami suszonego majeranku. Do wyłożonych warzyw wlałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina i zawartość
Wyprawy kulinarnepor (jasna część) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 l mleka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Matiasy płuczemy w wodzie, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 6 godzin (ja zostawiam na noc). Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybki pomysł na obiad jednogarnkowy. Wszystko w jednym ryż, mięso i warzywa. Przygotowanie mięsa – doprawić mięso wszystkimi przyprawami przeznaczonymi do mięsa. Patrz na składniki. Zostawić
Kuchnia Pokoleńugotowanych wcześniej buraków. Polecam jest pyszna. Botwinka buraczkowa fit Składniki : 1 duży pęczek botwinki 380 g ugotowanych buraczków czerwonych 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera kawałek pora 5-6 łyżek zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku woda sól himalajska pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Warzywa obieramy, kroimy w plasterki bądź kostkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiduże porcje (czyli nawet 6 normalnych): 200-250 g suchej czerwonej fasoli ugotować lub dwie puszki po 400 g 200 g czerwonej soczewicy 4 duże pomidory (osobiście nie kupuję o tej porze roku pomidorów) lub 2 puszki po 400 g siekanych pomidorów 6 fig (jakiś czas temu kupiłam wielce zadowolona niezły zapas, ale jak widać strasznie się
greenscarfSKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por ( biała część) 1 pęczek natki pietruszki PRZYPRAWY: sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej masło do smażenia ok 1-2 łyżeczki 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję a następnie kroję w plastry. Pora obieram i myję oraz
Gotowanie Patkiczerwonej puszka kukurydzy szklanka tortellini (użyłam z nadzieniem "cztery sery") por (zielona część) 200 g pieczarek 4 jajka 2 łyżki majonezu mały kubeczek jogurtu naturalnego sól, pieprz Fasolę i kukurydze odsączyć i wypłukać. Tortellini ugotować w osolonej wodzie al dente, nie rozgotować. Pieczarki ugotować w słonej wodzie, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNadeszła idealna pora aby opublikować dawno zapowiadany przepis na pyszną konfiturę z czerwonej cebuli. Dodatek wprost fantastyczny do serów i mięs pieczonych. Konfitura jest łatwa w przygotowaniu, a efekt naprawdę pyszny. Ja gorąco polecam, a wy sprawdźcie sami czy to przepis dla Was: Składniki: 1 kg cebuli czerwonej ok 50 gram cukru trzcinowego ocet balsamiczny
Kuchnia po mojemuZupa fasolowa z warzywami Składniki: 150 g białej fasolki 100 g czerwonej fasolki 3 marchewki 4 ziemniaki 1 pasternak seler naciowy por 2 ząbki czosnku natka pietruszki koperek sól kminek ziele angielskie 2 liście laurowe 100 ml oliwy z oliwek Namoczoną fasolę (najlepiej przez całą noc) przełożyłam do garnka. Warzywa obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do fasoli. Dodałam
nietadietafarsz: 600 g mięsa mie1onego szklanka zielonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 por puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka garam masala 1/2 szklanki białego wina oliwa sól pieprz oliwa z oliwek puree
KuchcikoweLovepapryce Awokado z sałatką wiosenną Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem Sałatka z buraków po ukraińsku Wiosenna sałatka z szynką Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem Sałatka brokułowa z fetą, szynką i czerwoną fasolą Sałatka wiosenna z wędzonym pstrągiem Sałatka brokułowa z ryżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, mozzarellą, cukinią i jajkiem Kolorowa sałatka z selerem
Czerwień i błękitKurczak z czerwoną fasolą Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 350 ml pasty z pomidorów 1 cebula pół pora 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz majeranek oliwa z oliwek ( do smażenia) 2 łyżki octu jabłkowego Pierś pokroiłam w dużą kostkę; cebulę, czosnek i por w plasterki; a pietruszkę na drobno. Na rozgrzanej
nietadietanawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby: - 60 dag dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2 duże marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej) - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 1 płaska łyżka soli - 2 łyżki masła / oleju / oliwy Dynię pokroić w kawałki
kawawszklanceNiepozorne ziarna, kryją bogactwo cennych składników a przyrządzona w pikantny sposób w połączeniu z innymi warzywami, smakuje wybornie. składniki dla czterech osób 200 g czerwonej soczewicy 3-4 pomidory 1 cebula 1 marchew 1 por 1,5 l bulionu 2 ząbki czosnku 8 plastrów surowego boczku pół pęczka natki pietruszki szczypta kminu rzymskiego szczypta czarnuszki 2 liście laurowe(...)kiedy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy przez minutę, a następnie dokładamy obraną i pokrojoną w plastry marchew a następnie zalewamy całość bulionem. Teraz dodajemy soczewicę i g otujemy zupę, na małym ogniu przez
Miód i pieprzwypróbowania :) Sałatkę podałam na pięknej porcelanie Bogucice - http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 1/2 papryki czerwonej 3 ziemniaki ugotowane w całości 1 puszka kukurydzy 1/2 pora 1 puszka tuńczyka 2 garści roszponki kilka oliwek 2 łyżki majonezu sól , pieprz do smaku 4 jajka 2 kulki mozzarelli Wykonanie
Sama słodycz i szczypta chilisól himalajska - ½ marchewki - kawałek czerwonej papryki - 1 łyżka mrożonego groszku - 1 łyżka rodzynek - kawałek pora - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - kawałek awokado - sos sojowy - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki
Wegańska kuchnia orientalnasporo produktów, które używałem ostatnio przy klopsikach , więc postanowiłem zrobić z nich coś równie ciekawego :) Paprykę bardzo często nadziewam, ale do tej pory nie znalazła się na blogu. Przeważnie używam do tego czerwonej, zielonej czy żółtej, wybieram taką, żeby stała i odcinam górę i nadziewam. Tym razem kupiłem białą paprykę, dlatego przekroiłem ją w poprzek. Składniki : 100g
Parowar FacetaCzerwone maki. Ognista czerwień. Pustynny piasek. Biały akcent. Padam...chyba pora na drugą kawę... Choć do dzisiejszych drożdżówek zdecydowanie wolę mleko.Drożdżówki jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, niesamowicie klejące się od nadmiaru marmolady.Pięknie pachnące i miękkie. Jedynie wyglądem trochę straszą ale co tam;) Daleko im co do niektórych idealnie wyglądających bułeczek na innych blogach
My simple kitchenprzepis Drukuj Składniki 1kg dobrej wołowiny bez kości (najlepiej rostbefu lub antrykotu) 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 średnie ziemniaki (500g) 2 duże czerwone papryki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 1 średni por (biała część) 1/4 dużego selera korzennego (ok. 200g) 2 średnie korzenie pietruszki Przyprawy kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych(...)długości kilku centymetrów. Pietruszkę, seler i marchew obieramy, po czym ścieramy na tarce na średnich "oczkach" (patrz zdjęcie). Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki o grubości ok. 5mm. Pora tniemy w krążki o takiej samej grubości. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w dość dużą kostkę o boku ok. 4cm. W międzyczasie zagotowujemy pod przykryciem 3 litry wody
Kulinarna Pokusamożna dodać wyrazisty w smaku ser żółty i podać do grillowanych mięs czy ryb. Składniki: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu 1 niewielka czerwona papryka 2/3 puszki kukurydzy 150 g szynki konserwowej 2/3 pora (jasnej części) 3-4 korniszony lub ogórki kiszone posiekana natka pietruszki 2 duże łyżki majonezu ok. 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego łyżeczka
Czerwień i błękitczegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek, cukier, oliwa z oliwek Wołowinę zalewamy około
MarciochaKucharzyPołączenie prażonego słonecznika , siemia lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona 1 łyżka ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo 1 sos grecki Knorr sól, pieprz i cukier
Sama słodycz i szczypta chiliDziś wypróbowałam kolejny farsz, myślę, że jest bardzo dobry, więc dzielę się z Wami przepisem! SKŁADNIKI: 1 czerwona papryka mała 4 małe ogórki kiszone kawałek białej części pora 4 plasterki sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego 4 plasterki szynki lub kiełbasy sól, pieprz, vegeta, kilka kropel octu winnego, kilka kropel maggi . WYKONANIE: Rozpuścić masło, warzywa pokroić
Kuchnia Beaty