będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce
BaRepaswołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona-sól, pieprz-Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne wino-suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, siekamyKiełbasę kroimy w kotkę i przesmażamy bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Odstawiamy do innego
BaRepasdrobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części pora (2-3)- kawałek świeżego imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku- olej arachidowy- kilka gałązek szczypiorkuRyż przygotowany na mleku kokosowym:375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka
mojewypiekiinietylkozupę 5 smaków. Tak naprawdę, jest w niej nie tylko 5 smaków, ale całe bogactwo. Składniki: - 2 litry rosołu drobiowego- 1 kapusta pekińska- 1 czerwona papryka- 1 zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka
mojewypiekiinietylkożołądków z kurczaka1 czerwona papryka1 marchewka1 cebula1/2 pora ( zielona część )250 g pieczarek4 łyżki olejusól do smakupieprz kolorowy do smaku1 łyżka suszonego niedźwiedziego czosnkuchili do smaku500 ml bulionu ( u mnie rosół )1 łyżeczka mąki ziemniaczanejŻołądki dokładnie umyć i usunąć nieczystości a potem pokroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć je. Następnie cebulę
Ewa w kuchniwieprzowe – 500 g– pomidor – 1 szt– fasola ( u mnie biała ) – 100 g– kukurydza – 100 g– czerwona papryka – 1 szt– cebula – 1 szt– por – 1 szt– sos czosnkowy– sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:TACOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną.Dodajemy pół łyżeczki soli.Wlewamy gorącą wodę(...)muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia.FARSZ: Cebulę drobno siekamy.Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym i odrobiną soli i pieprzu.Fasolę i kukurydzę odcedzamy.Paprykę kroimy w słupki.Pora sparzamy wrzątkiem.Kroimy w drobną kosteczkę.Pomidora kroimy w półplasterki.Na plackach układamy mięso i przygotowane warzywa.Polewamy sosami.Smacznego
Ostra na SłodkoMimo, że jeszcze nie jestem w ciąży, czasami mam ochotę na naprawdę kosmiczne kombinacje! Co powiecie na warzywa w sosie curry-jogurtowo-ketchupowo-sojowym? :D Wczoraj
Kitchens Alphabetpodzielają mój entuzjazm, ale warto po nią siegać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej...Składniki:1szkl. kaszy jaglanej½ czerwonej papryki1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii 1 por (jasna część), lub 1 cebula natka pietruszki, 1 jajkoprzyprawyolej do smażeniaWykonanie:Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić
Anioły w kuchniwrześnia, danie. POTRAWKA Z SOCZEWICY. /całkowicie własny;/ na 3-4 porcje 1 1/3 szklanki soczewicy czerwonej 1 mały brokuł 300g pieczarek 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1/2 białej części pora pęczek pieruszki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) sól, pieprz, listek laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki oleju z pestek winogron woda przegotowana Cebule
W kuchni Karmel-itkiokoło 450kcal): 50g pełnoziarnistej kaszy kuskus Skworcu jajko curry,sól pieprz wg. smaku 100g groszku z puszki garść świeżej pietruszki pół czerwonej papryki 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła:pietruszka, marchew i por) Sposób przygotowania: Kaszę zalewamy wrzątkiem, żeby spęczniała i odstawiamy na około 5 minut na teflonową patelnię wrzucamy włoszczyznę śmażymy aż się(...)Makaron z kurczakiem i warzywami (około 450kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego spaghetti 100g gotowanej piersi kurczaka 2 pomidory śliwkowe pół czerwonej papryki 100g koncentratu pomidorowego 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła:pietruszka, marchew i por) świeża bazylia oregano, sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do rondla (najlepiej teflonowego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż dawno obiecałam Zuzi , że podam przepis na tę surówkę, co by ją nie korciło jakieś tam ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę
Bea(u)ty kitchenwoli mieszanki suszonych warzyw. Składniki: marchew 1200 g pietruszka korzeń 270 g seler korzeń 1 duży / 2 małe 270 g cebula 2 duże 200 g por 1 sztuka - biała część 100 g papryka czerwona 1 duża lub dwie mniejsze 200 g czosnek 5 ząbków pęczek lubczyku lub gotowy lubczyk suszony z torebki 4 łyżki pęczek natki pietruszki i pęczek(...)sztuk kurkuma 4 łyżeczki pieprz czarny 3 łyżeczki czarnuszka 2 łyżeczki estragon 2 łyżeczki Warzywa myję, obieram, czyszczę. Marchew, pietruszkę, selera i czosnek kroję w cienkie plastry. Pora w talarki, cebulę w pióra, paprykę w kostkę. Zioła płuczę i po osuszeniu odcinam od łodyżek. Wszystko układam na suszarce do warzyw i co jakiś czas przekładając i mieszając trzymam
IzaGotujemożna ja przygotować na Sylwestra i podać np. z sosem chrzanowym lub innym ulubionym. Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego kawałek pora, ok. 10 cm 1 cebula, może być czerwona opcjonalnie można dodać natkę pietruszki - ja nie dodałam, bo nie miałam. Użyłam suszony majeranek 2 łyżki śmietany 18% oliwa z oliwek do smażenia folia aluminiowa(...)kawałki, wrzucamy do blendera dodając śmietanę - miksujemy na gładką masę z sosem sojowym Dwie pozostałe piersi, oddzielnie, wkładamy pomiędzy folię spożywczą i cienko ubijamy Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę, pora w krążki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę - podsmażamy z majerankiem Folię aluminiową smarujemy oliwą i przekładamy na nią mięso Masę mieszamy dokładnie z cebulką i porem Przekładamy masę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combardzo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * 1 woreczek ryżu * 2 puszki tuńczyka * 5 jajek ugotowanych na twardo * 5 ogórków kiszonych * 1 mała cebula * 1 por- biała część * 1 puszka groszku konserwowego * 1 mała czerwona papryka * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż ugotować tak, by nie był rozgotowany, wyjąć z woreczka, wystudzić. Jajka ugotować na twardo(...)oskubać, pokroić w drobną kostkę. Ogórki, paprykę, cebulę i por drobno pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Zrób to smacznie