czerwona porze - 2500 przepisów (strona:32/167)

Kieszonki ze schabu z pieczarkami, porem i rzodkiewką 147

Bardzo smaczne, nadziane lekko pikantnym farszem, idealne na drugie danie. Składniki: 500 g schabu, 150g żółtego sera, 300 g pieczarek, jasna część pora, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawa maggi w płynie, olej do smażenia Na panierkę: 2 – 3 jaja, bułka tarta Dodatkowo: wykałaczki do spięcia kieszonek Sposób przygotowania: Schab(...)oczyścić z włókien, opłukać i osuszyć. Podzielić na plastry i roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić. Przygotować farsz. Pieczarki, rzodkiewki oraz por oczyścić, opłukać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem soli, pieprzu, dwóch papryk i odrobiną maggi (smażymy do czasu aż soki odparują). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Nie tylko w kuchni
Kapuśniak z czerwonej kapusty 190

handlu z tego co w wiem jest nieosiągalna. Kapuśniak jest pyszny, a odgrzewany nazajutrz jeszcze smaczniejszy. Składniki: 500 g kiszonej czerwonej kapusty lub więcej 400- 500 g wędzonego boczku 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 4 ziemniaki 2 łyżki smalczyku ze skwarkami 2-3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biała fasolka z cielęcymi kiełbaskami w sosie pomidorowym z grzankami czosnkowymi. 157

mnie cielęce kiełbaski -biała fasolka w puszce w pomidorach -cukinia w kostkę pokrojona ze skórą -por cześć biała -pieczarki w plasterki posiekane -papryka czerwona obrana i posiekana w plasterki -masło klarowane -pieprz, sól -sos sojowy Na rozgrzanym maśle szklimy posiekanego pora, dorzucamy pieczarki i przesmażamy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Dorzucamy paprykę i cukinie. Przesmażamy chwilkę i zalewamy fasolką

BaRepas
Zjawiskowa i ekspresowa sałatka z ananasem :) 1649

każdym razie fajna rzecz na imprezę i nie tylko, a przy tym prosta do zrobienia :) Składniki: 1 por (biała część) 1 średnia puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 250g sera gouda 1 łyżka jogurtu naturalnego Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na około 3mm plasterki, które wrzucamy do dość dużej miseczki

Smakowy Raj
Makaronowa patelnia z mięsem mielonym 684

20cm) 2 papryki czerwone 1 papryka żótła 1 papryka zielona 10 pomidorków koktajlowych 200ml bulionu pieprz, sól, słodka papryka w proszku do smaku opcjonalnie: sos słodko-pikantny Tao Tao   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaronowa patelnia z mięsem mielonym – Wykonanie: Por pokroić w półtalarki. W woku lub dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pora. Wszystkie papryki pozbawić

Kulinarne Przeboje
Naleśniki z mięsnym farszem 204

pory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :)  Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła(...)łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli, cukru, pieprzu, papryki słodkiej  Farsz: 400g mięsa mielonego czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych pół puszki kukurydzy 200- 300g  pieczarek cebula przyprawa do mięsa mielonego papryka słodka, papryka ostra pieprz ziołowy bazylia oregano ser żółty starty na tarce Wykonanie:Naleśniki: Do miski wlewamy mleko i jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i roztopione

Czerwona Porzeczka
Kolorowa sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i kukurydzy (188 kcal) 382

porcje: duża pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona pół główki kapusty pekińskiej mały por ok 150 g oliwek zielonych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka sos: mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Przygotowanie Por kroimy w cienkie plasterki i zalewamy gorącą wodą. Po jakiś dziesięciu minutach pora odcedzamy. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, zgniatamy dłońmi

e-PrzepisyKulinarne
Kolorowa sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i kukurydzy (188 kcal) 328

porcje: duża pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona pół główki kapusty pekińskiej mały por ok 150 g oliwek zielonych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka sos: mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Przygotowanie Por kroimy w cienkie plasterki i zalewamy gorącą wodą. Po jakiś dziesięciu minutach pora odcedzamy. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, zgniatamy dłońmi

e-PrzepisyKulinarne
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 213

Dobra, dość już tej pisaniny. Więc chodźcie ze mną! Do Azji. MAKARON  Z KREWETKAMI, POREM, PAPRYKĄ,  SEZAMEM I CZOSNKIEM. (przepis inspirowany kuchnią wschodnioazjatycką;dokładnej inspiracja stąd: Kwestia Smaku.) gniazda makaronowe pełnoziarniste (tego typu: klik) 20 krewetek 3 ząbki czosnkupapryczka chili2 czerwone papryki1 zielona papryka1 duży porpęczek posiekanego szczypiorku sos sojowyolej roślinny olej sezamowy3 łyżki sezamu(...)zaczną się zwijać w obwarzanek.Pora drobno kroję w pół plasterki, paprykę oczyszczam z gniazd nasiennym, krojęw drobne kawałki. Chili pozbawiam pestek i drobno siekam. Czosnek przeciskam przezpraskę.Czosnek, por szklę na tej samej patelni, na której smażyłam krewetki. Następnie dodaję paprykę,chili. Smażę ok. 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaję krewetki,po czym podlewam łyżkąoleju sezamowego. Do tego wrzucam

W kuchni Karmel-itki
Sałatka arabska tabbouleh z quinoą 165

Quinoa czyli komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej. Zaliczana jest do grupy pseudozbóż czyli ziaren niebędących zbożami, ale zawierających dużą ilość skrobi. Quinoa czerwona praktycznie nie pęcznieje podczas gotowania, zachowując twardość i chrupkość. O jej zdrowotnych właściwościach pisałam przy Ciepłej sałatce z komosą ryżową i łososiem. Ten przepis to przeróbka arabskiej(...)bazie kaszy kuskus lub jaglanej, jak moja poprzednia Sałatka z kaszy jaglanej po arabsku. Sałatka jest orzeźwiająca, idealna na kolację letnią porą. Składniki: • 3/4 szklanki komosy ryżowej czerwonej • 2 średnie ogórki zielone • 1 szklanka ugotowanego i obranego ze skórki bobu • pęczek natki pietruszki • kilkanaście liści mięty • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy

To co kocham
Krem dyniowo-paprykowy (wegański) 135

poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta ostrej papryki w proszku szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Marchew i seler obrać, opłukać i wrzucić do garnka

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety szarpane z kurczaka i warzyw 513

robić od babci. Babcia nazywa je po prostu „ szarpańce ” i zazwyczaj używa do nich piersi z kurczaka, kukurydzy, sera oraz pieczarek. Ja dodatkowo dodałam jeszcze paprykę i pora, które świetnie łączą się z pozostałymi składnikami. Kotleciki mają jedną, ogromną zaletę – smakują zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Robi się je prosto, a składniki są łatwo dostępne(...)pojedyncze piersi) 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk) 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda lub cheddar) 100 g kukurydzy konserwowej (ok. 6 łyżek) 1 czerwona papryka 4-5 cm kawałek pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej 2 małe jajka sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic

Poezja smaku
PAPRYKA FASZEROWANA 273

zostało... a wychodząc z założenia, że nic nie może się zmarnować, resztki farszu zjadłam następnego dnia w pracy :)  SKŁADNIKI: 2-3 czerwone papryki 150-200 g ryżu basmati 1/2 bakłażana 1 mały por (pokroiłam zarówno część białą jak i zieloną) curry zioła prowansalskie sól i pieprz kolorowy olej z pestek winogron  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż basmati gotujemy zgodnie

wege i kropka
Risotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami 159

sama, a wariacji składników tyle, ile dusza zapragnie. Więc nic trudnego. No i z resztą dlaczego by nie zrobić kolejnej wersji risotto... ze słodką papryką, indykiem, porem i zielonymi oliwkami? Risotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami Rozgrzewamy porządnie patelnię z odrobiną oliwy, smażymy tylko dla koloru duże kawałki indyka, posypując go odrobiną soli i pieprzu, wykładamy(...)sprzęt : ) Rosołu dolewamy sukcesywnie aż ryż będzie al dente, pamiętając aby jak najczęściej mieszać potrawę w celu uzyskania ostatecznie kremowej konsystencji potrawy. Na sam koniec dorzucamy porządną garść posiekanego pora aby wyostrzył smak potrawy oraz usmażonego uprzednio indyka (wraz z sokami, które mogły pozostać nam na talerzu) - po chwili białko powinno się całkowicie ściąć i uzyskamy soczyste mięso. Wyłączamy

Right Behind The Kitchen
Wegańska fasolka po bretońsku 151

takiej wersji mi pozostało, można jednak odlać wodę z gotowania fasoli i zrobić ją w wersji na gęsto. Składniki: szklanka suchej fasoli Jaś puszka czerwonej fasoli marchew pietruszka kawałek selera kawałek pora 250 ml passaty pomidorowej majeranek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, polecam również paprykę wędzoną łyżka mąki pszennej Przygotowanie Na wieczór przed planowanym przygotowaniem zupy, fasolę(...)wody do miękkości przez około 1,5 h. Solimy ją po godzinie gotowania. Por kroimy w piórka, podsmażamy chwilę na patelni, następnie dodajemy resztę włoszczyzny (warzywa ścieramy najpierw na tarce o grubych oczkach) i smażymy do miękkości. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, dodajemy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i passatę pomidorową. Wszystko razem gotujemy jakieś 15 minut

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania