też na smaczną, sytą, warzywną kolację. Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 puszka soczewicy 1/2 puszki zielonego groszku 1 mała czerwona papryka 4 ogórki kiszone 1 por (biała część) 1 płaska łyżeczka soli i cukru (do parzenia pora) 2 łyżki siekanej natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oleju sól i pieprz Sałatka z ziemniaków i soczewicy Ziemniaki
Trzeci talerzpuszka tuńczyka 1 puszka cieciorki gotowanej na parze firmy Bonduelle 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy z chili firmy Bonduelle 1/2 papryki czerwonej 3-4 ogórki kiszone kawałek pora natka pietruszki majonez sól pieprz 1. Do przygotowania sałatki użyłam tuńczyka w wodzie. Odsączamy go na sitku. 2. Cieciorkę i kukurydzę z chili dokładnie płuczemy. 3. Jajka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyczyli odpornościowy.Dlatego starajmy się ich jadać jak najwięcej i w dużych ilościach.W ten sposób dostarczamy organizmowi witamin na okres katarów i kaszlu.Zapraszam. 1 papryka czerwona 1 pęczek rzodkiewek 1 mały por natka pietruszki lub kolendry sól himalajska do smaku odrobina oliwy ******************************* Warzywa umyć pokroić w paski i w talarki.Natkę pietruszki opłukać i grubo posiekać.Wszystko wymieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTego przepisu nie było na blogu, pora najwyższa na klasyczny, czysty barszcz czerwony. Robię go bardzo często, zwłaszcza wtedy, gdy temperatury za oknem sprawiają, że mamy ochotę na coś rozgrzewającego. Poza okresem świątecznym, najczęściej jem taki barszcz z ziemniakami ugotowanymi, w kawałkach. Najlepszy oczywiście na drugi dzień, gdy smaki "przegryzą się", idealny także do picia w formie gorącego kubka
Moja smaczna kuchniacennym źródłem kwasów tłuszczowym omega-3. Polecam :) Składniki: 250g makaronu np. penne 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego 2 ząbki czosnku 2cm korzenia imbiru 3/4 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1/2 pora 1/2 szklanki ciecierzycy konserwowej 120ml mleczka kokosowego 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny (może być limonka) sól, kolorowy pieprz do smaku Sposób
Kuchnia w czekoladzieidealne. A ja właśnie jabłka uwielbiam. Szarlotka z bitą śmietaną, ucierane z jabłkami czy jabłkowe z kardamonem to typowo jesienne wypieki. Wybór jabłek o tej porze jest największy. Złote, zielone z czerwonymi rumieńcami. Winne i soczyste. Na wyciągnięcie ręki… Ciasto biszkoptowe Składniki: okrągła forma o średnicy 28 cm 3 jajka 250 g cukru 200 g pszennej mąki
codojedzeniaCzerwony smok, żonkil, podwójna harfa i... por! To narodowe symbole Walii. Od czasu rządów dynastii Tudorów por jest ważnym elementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka. Składniki 250 g piersi z kurczaka 2 pory
My Chcemy JeśćDODATKOWO : papryka czerwona i żółta po 1/2 części por, kawałek, tylko biała część garść liści szpinaku 1 ząbek czosnku kawałek ugotowanej piersi z kurczaka sol, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Papryki i por kroimy w cienkie talarki a pierś w kostkę. Na patelnię przekładamy warzywa, przeciśnięty czosnek, kurczaka i szpinak. Podpiekamy kilka minut aż warzywa zmiękną
Kulinarne Fantazje Mariolifasolki i dymki to propozycja na różne okazje. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 podłużna słodka czerwona papryka 2 cebule dymki Kawałek pora 1 łyżeczka przyprawy do fajity 1 łyżeczka przyprawy do grosa Szczypta soli do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu Sposób
Wanilia i Kardamoncórka go nie lubi .Na przykład dzisiaj zrobiłam spaghetti no i kaszę jaglaną z warzywami dla córci :) Zapraszam :) Składniki : 2 woreczki kaszy jaglanej 1 duża czerwona cebula 2 duże marchewki kawałek pora 1 średnia cukinia domowa vegeta do smaku i pieprz 2 łyżki suszonego lub świeżego szczypiorku 4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie : Kaszę gotujemy w osolonej wodzie
Sama słodycz i szczypta chiliKolorowa surówka Chrupiące małe co nieco do obiadu :) Składniki 1/2 średniego pora 1 marchewka 2 dymki 1/2 czerwonej papryki 4-5 rzodkiewek 3-4 łyżki jogurtu sól, pieprz Sposób przygotowania … Czytaj dalej Kolorowa surówka
czarrna od kuchnimakaronu penne Mięso: - 2 piersi z kurczaka Marynata: - 2 łyżeczki sosu sojowego - sól - pieprz - oliwa Sos: - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - 1 duża czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por, tylko biała część - sól - pieprz - łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia - sól - pieprz - 1 i 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron 1. Makaron ugotować(...)odstawić na min. godzinkę. Zamarynowane mięso opiekać na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym na rumiano. 3. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, smażymy drobno pokrojony czosnek, cebulę i pora. Podsmażone warzywa zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku, łączymy z wodą zostawioną przy odcedzaniu i dodajemy makaron, mieszamy wszystko razem. Na talerz wykładamy makaron, a na wierzch kroimy w plastry
Apetyczna babeczkaniepaloną, a od święta tę pierwszą :) Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 marchew 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek pora (ok. 80 g) 1-2 czubate łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki cynamonu sól, pieprz pół szklanki wody ewentualnie natka pietruszki do posypania kilka kropli oleju/mas
Powiedz dietom niepierś z kurczaka puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 por (biała część) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka papryka łyżka oleju Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na oleju. Fasolę i kukurydzę odsączyć. Papryki pokroić drobno. Pora pokroić w plasterki, zalać je wrzątkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskrzydełek 1 szkl ryżu 1 cebula kawałek (fenkułu) kopru włoskiego (ok 80 g) pół czerwonej papryki 4-5 pieczarek kawałek pora ok 10 cm oregano majeranek sól pieprz szczypta chili szczypta lubczyku szczypta mięty pół szkl białego wina 2 szkl rosołu tłuszcz do smażenia Skrzydełka umyć, i przeciąć na wszystkich zgięciach. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać
Gotowanie jest łatwe