mnie nie od dziś i „przemycam” je, gdzie tylko mogę. Surówka z brukwi z suszoną żurawiną i nasionami chia. Składniki (ilość według potrzeb): - brukiew - kawałek czerwonej papryki - kawałek jasnej części pora - cebula dymka - garść suszonej żurawiny - nasiona chia - sok z cytryny - olej sezamowy - wino Mirin - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy Obraną i umytą
mojewypiekiinietylkowarzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi. Nawet całkiem niezle smakował. Składniki na 4 rolady 4 pojedyńcze filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej 1 szklanka wody lub rosołu oliwa Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych sól
Eli Gotowanieprzykryć np: folią aluminiową i włożyć do lodówki na 3-4 dni , dwa razy dziennie odlewać wodę którą łosoś "wypuści" , łosoś powinien zrobić się twardy i czerwony. Podawać np: z palonym porem , młodymi liśćmi groszku słodkiego , pieprzem, oliwą cytrynową i pomidorem . Smacznego
na gazieumyte pokrojone na ćwiartki wzdłóż -kilka pieczarek w całości -dwa ząbki czosnku w łupinie, zgniecione tylko bokiem noża -gałązki rozmarynu -półsłodkie wino białe -sól, pieprz, papryka czerwona, słodka mielona -olej rzepakowy -por cześć zielona Udka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy, i nacieramy papryką, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z każdej strony na wysokim ogniu po 3 minuty. Ziemniaki pieprzymy
BaRepasopis wykonania :) Surówka doskonale smakuje na przykład z tak przyrządzonym mięskiem . Składniki: 4 liście kapusty pekińskiej 1/4 czerwonej papryki 3 małe ogórki kwaszone mała czerwona cebula kawałek białej części pora 1/4 dużego jabłka sól pieprz minimum porządna łyżka majonezu Wykonanie: Liście kapusty, paprykę, pora i jabłko umyłam i osuszyłam. Liście pokroiłam w kostkę. Ogórki przekroiłam
Kuchenne zapiski Edytytygodniu do naszego jadłospisu. Ta propozycja robi się praktycznie sama, jest łatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-) Składniki 35 dag świeżego suma-filet 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kawałek pora sok z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb oliwa Sos porowy: 1/2 pora 2 łyżki masła
Wanilia i KardamonSkładniki 1 podwójny filet z kurczaka 40 dag pieczarek 5-10 dag sera żółtego 1 jajo mąka ziemniaczana można dołożyć drobno pokrojoną pietruszkę lub pora sól, pieprz, vegeta, delikat czerwony do mięs Sposób Filety pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do miski, dodać żółty ser potarty na tarce o dużych oczkach, surowe pieczarki pokrojone w kostkę, jajko, odrobinę mąki
Kuchenne aromatysię w przepisie. Składniki: 1/2 mięsa na gulasz 3 cebule 5 goździków 2 liście laurowe kawałek masła mąka do obtoczenia mięsa 1 litr bulionu 1 por 1 łodyga selera 1/2 czerwonej papryki 1/4 fenkułu 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego sól czarny pieprz Wykonanie: Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję
Bea(u)ty kitchenwarzywami oraz kurkami. Całość przykryta wędzoną szynką i zapieczona. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 2 łyżki kurek (mogą być mrożone), 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki, por, 3 łyżki musztardy, łyżka pesto bazyliowego, 4 plastry wędzonej szynki, cebula, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona bazylia(...)osuszyć, przekroić na pół, każdą część delikatnie naciąć, tworząc kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym. Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. Oliwę rozgrzać, podsmażyć posiekanego pora oraz cebulkę. Dodać kurki oraz pokrojone w kostkę papryki. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku, dodać sok z cytryny. Przygotowanym
Z miłości do słodkościzimowe dni. Polecam :) Składniki - 4 udka z kurczaka - 4 skrzydełka z kurczaka - 60 dkg żołądków drobiowych - 2 duże marchewki - pietruszka korzeń - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - sól, czerwona mielona papryka, majeranek - listek laurowy, ziele angielskie 2 szt. - przyprawa do flaków - łyżka masła - łyżka mąki Wykonanie. Oczyszczone żołądki, udka i skrzydełka wkładam do dużego garnka, zalewam
Kuchnia z widokiem na ogródwody; 1 łyżka siemienia lnianego; 1 łyżka oliwy z oliwek+ odrobinę do smażenia; szczypta soli i pieprzu. Dodatki: 200 g piersi z kurczaka; 1/2 papryki czerwonej; 1/2 awokado; 20 g pora; 50 g pieczarek (pokrojonych w plastry i uduszonych na patelni); słodka papryka mielona, pieprz cayenne. Sos: 100g jogurtu naturalnego; 1 ząbek czosnku; 5 listków bazylii; pieprz ziołowy
Życie na widelcupagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju Przygotowanie: Kroimy w małe
Symfonia smakowazamrażam, a potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą
BaRepasSzybka, krucha i chrupiąca surówka. Składniki:1 główka lodowej sałaty1 czerwona paprykasiekany szczypiorekkawałek porasos sałatkowy lub dressing (u mnie taki)Sposób przygotowania:1. Sałatę kroimy w paski.2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy.3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku.4. Sałatę, paprykę i pora mieszamy
Kuchnia domowa Aniprzełamane smakiem słodkiego owocu.Składniki:1 mała kapusta pekińska1 owoc kaki1 czerwona papryka2 marchewki1 por1 jabłkoolej + wodaprzyprawa do sałatek (lubię Prymat)Sposób przygotowania:1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski.2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę.3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej.4. Pora (białą część) kroimy w półplasterki, solimy, odstawiamy na 5 minut
Kuchnia domowa Ani