czerwona porze - 2500 przepisów (strona:21/167)

Wieprzowina z warzywami 182

polędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić

Gaździnka warzy
Pomidorowa po francusku 177

kolację. Coś wspaniałego. Składniki: korpus z kury + pierś 80 dag pomidorów konserwowych 28 dag konserwowej kukurydzy 1 cebula 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymiankugarść natki pietruszki odrobina papryczki pepperoni Sposób(...)przyrządzenia: Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę  i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych

pieprzny smaczek
Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie 1129

kategorii: kurczak . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz, czosnek, papryka słodka czerwona do przyprawienia kurczaka kawałek pora (ok. 10 cm) 2 czubate łyżki majonezu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić

Kulinarne Przeboje
Sałatka z porem 217

Składniki : puszka kukurydzy 1/2 pora ( biała część ) 2 czerwone papryki Składniki na sos: mały pęczek natki pietruszki 2 - 3  łyżki oliwy +  2 łyżki wody cukier puder lub miód do smaku, około 2 łyżek 2 łyżki octu ryżowego Tao Tao lub octu jabłkowego 2 łyżki musztardy szczypta soli Wszystkie składniki połączyć i zmiksować w blenderze. Przygotowanie(...)Por po pokrojeniu w pół pierścionki sparzyć na sicie Kukurydze osączyć, paprykę pokroić w kostkę Składniki połączyć i polać przygotowanym sosem

Proste Potrawy
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORIENTALNYM FARSZEM 142

EVITA  ½ łyżki oleju rzepakowego Farsz: 20 dag pieczarek ½ pora 1 szalotka 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki  Soli Cebulowej EVITA ½ łyżeczki  Kozieradki mielonej  EVITA ½ łyżeczki Czubricy czerwonej  EVITA 1 łyżeczka Papryki Czerwonej Płatki EVITA Dodatkowo: 3 łyżki koncentratu pomidorowego  15 dag sera żółtego tartego(...)składniki ciasta a następnie zagniatam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 min.  Międzyczasie robię farsz. Pieczarki myję, obieram, kroję w drobną kostkę.     Pora myję, obieram i kroję drobno.  Szalotkę obieram i kroję drobno.  Paprykę myję i kroję w drobną kostkę.   Na patelni rozgrzewam olej, dodaję wszystkie składniki

Gotowanie Patki
Omlet z porem i świeżymi kiełkami 138

śniadanie, przepyszny i delikatny omlet z porem i świeżymi kiełkami. Proste, szybkie i zdrowe śniadanie. Omlet z porem i świeżymi kiełkami Składniki: 3 jajka zerówki 1/4 pora 1 mała cebulka czerwona 6 pomidorków koktajlowych szczypta suszonego oregano  pieprz, sól odrobina masła klarowanego kiełki np. rzeżuchy lub rzodkiewki Przygotowanie: W dwóch miseczkach, ubijamy osobno widelcem lub trzepaczką(...)sekund) białka i żółtka. Jednolite masy, łączymy. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz oregano. Dorzucamy pozostałe składniki (uwaga, dla osób cierpiącym na wzdęcia odradzam pora, lepiej dodać wtedy rukolę lub pieczarki), delikatnie mieszamy. Na patelni (na 3 jajka, powinna ona mieć około 20 cm), rozgrzewamy na dużym ogniu niewielką ilość masła klarowanego. Na gorące, ale jeszcze nie zarumienione masło

Moja Mama Gotuje
Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 242

kurkumy - 2 łyżki mrożonego groszku                         - ½ łyżeczki curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić(...)Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę obrać - Posiekać w plasterki seler naciowy, por (tylko biała część) i marchewkę - Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w paski - Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek

Wegańska kuchnia orientalna
Zapiekanka z makaronem i kalerosse 239

jarmuż mają najlepsze. Zdrowe, pachnące lekko orzechowym smakiem, atrakcyjne w wyglądzie, to właśnie zalety kalerosse. Składniki: 30 dag makaronu penne 30 dag kalerosse 1 cukinia ½ pora 1 cebula 1 czerwona papryka 15 dag dowolnej wędliny 10 dag sera żółtego typu cheddar ½ szklanki słodkiej śmietanki 12% 2 łyżki klarowanego masła Sól  himalajska do smaku świeżo mielony pieprz(...)posypania Wykonanie: Makaron  ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić przelać zimną wodą, osaczyć na durszlaku. Warzywa umyć, z papryki wydrążyć nasiona pokroić w kostkę , cebulę i por posiekać, kalerosse przekroić na połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać por z cebulą oraz

Wanilia i Kardamon
Ryż z sosem orientalnym 402

porcje: 2 woreczki ryżu Basmati (u mnie marki Kupiec) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 30 dag) 1 mała cebula 1 mała marchew 1 mały por 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki 4 łyżki sosu sojowego  50ml mleczka kokosowego przyprawy: szczypta kukrumy, curry, pieprzu cayenne i papryki słodkiej 3 łyżki oliwy ew. 2 łyżeczki mąki krupczatki(...)sosu Przygotowanie: Pierś z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami i podsmażamy na oliwie. Następnie do sosu dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki.  Marchew ścieramy na tarce, pora kroimy w krążki, paprykę w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jako ostatnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie wlewamy 50ml mleczka kokosowego

Ze smakiem i z pasją
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 148

Powidła śliwkowe w naszym domu zawsze przygotowywał do tej pory Piotr. Robił  powidła ze śliwek węgierek, gdyż są doskonałe w smaku, mają idealną konsystencję. Ale ostatnim moim odkryciem są czerwone mirabelki. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Poprosiłam więc Piotra aby mi je przywiózł, drzewo z mirabelkami, które sobie upatrzyłam jest niczyje, mirabelki rosną sobie niedaleko działki mojego taty(...)cały kosz, przygotowałam więc knedle z mirabelkami, kompot z mirabelek. Postanowiłam też przygotować  powidła śliwkowe z mirabelek, okazały się najlepszymi powidłami śliwkowymi jakie jadłam do tej pory, do tego i cudowny czerwony kolor. Przepraszam Cię Piotrek moje są jednak lepsze Powidła z mirabelek doskonale będą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mintaj pływajacy w porach 151

mintaja zapieczone z warstwą pora i papryki pod śmietanowo serową pierzynką To propozycja na smaczny obiad. Przepis jest prosty i z pewnością zachęci nie jedną osobę do przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 1 kg fileta z mintaja przyprawa do ryb pieprz cytrynowy 1 duży por lub 2 mniejsze ½ czerwonej papryki 15 dag sera żółtego(...)papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą. Sos: Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy starty ser na tarce jarzynowej

Wanilia i Kardamon
Pyszne minestrone 170

słowa włoskiego ministra (zupa) pochodzi i zawsze wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”.  Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek,   400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka(...)świeża bazylia, świeża szałwia, pieprz do smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną, a pora w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy 3 min. na małym

Moniki Smakołyki
duszone warzywa z ... warzywami 159

doskonale się komponują z silnymi aromatami pora i papryki. W takiej formie szybko znikną z talerzy :) Składniki : 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 dużego pora (zielona część) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki olej roślinny pieprz i sól Sposób przyrządzenia : wszystkie warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i wszystkie warzywa kroimy w wąskie słupki(...)solimy i pieprzymy do smaku podsmażamy przez kilka minut na większym ogniu co chwilę mieszając gdy twardość warzyw zostanie już przełamana przez temperaturę dodajemy pokrojoną w paski zieloną część pora i dusimy pod przykryciem przez kilka minut czas duszenia zależy od tego jak miękką mieszankę chcemy uzyskać - najlepiej, gdy będą one cały czas lekko stawiały opór podczas gryzienia

zobacz ich smak
Zupa z kapusty pekińskiej 120

czosnku 1 suszony kapelusz podgrzybka 2 liście kaffiru 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 1/2 małej kapusty pekińskiej 70 g makaronu ryżowego (świderki) mielona kozieradka szczypiorek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szponder myjemy(...)Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 2 godzin. Wywar przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka. Mięso ze szpondra kroimy na kawałki. Marchew i seler kroimy w julenkę,   pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę

R'n'G Kitchen
Pappardelle i kurczak w sosie serowym 288

grubym makaronem pappardelle, będzie oryginalnie i bardzo smacznie, dodatek chili tylko zaostrza smak i apetyt! Składniki 250 g makaronu pappardelle 500 g fileta z kurczaka 1/2 pora 1/2 papryczki chili czerwonej 4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka jarzynki uniwersalnej duża szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą 300 ml śmietanki słodkiej 22% 50 g sera grana padano 50 g sera(...)trzymać w cieple. Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą pokroić na kawałki, oprószyć jarzynką i młotkowanym pieprzem. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, dodać pokrojonego w krążki pora i dusić do miękkości, wlać śmietankę, gotować około 6 minut od czasu do czasu mieszając aż zacznie gęstnieć, wsypać starte na tarce oba rodzaje serów. Zestawić z ognia, mieszać chwile

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania