cebula dymka – 2 szt* czosnek – 2 ząbki* papryka czerwona – 1 szt* por – 1 szt* przecier pomidorowy – 2 łyżki* bulion warzywny – 1 szkl* sól , pieprz , papryka , cukier – do smaku* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Makaron gotujemy al dente.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekaną cebulkę , czosnek i pokrojonego w piórka pora – przesmażamy.Dodajemy pokrojoną w słupki paprykę , a następnie cały
Ostra na Słodkoryżu długo ziarnistego (waga przed ugotowaniem ) 300 g ananasa z puszki kukurydza z puszki groszek z puszki 5 łyżek majonezu biała cześć pora szczypiorek pól czerwonej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso kurczaka bez kości i skóry pokroić w drobne kawałki. Ryż ugotować, zmoczyć pod zimną bieżąca(...)wodą i odcedzić. Ananasa i paprykę pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę i groszek odsączyć. Pora pokroić w pół krążki i sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki wymieszać w miseczce, dodać majonez, pokrojony szczypiorek. Wszystko doprawić solą, pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Smacznego
Niezły Młynekprawdziwe bogactwo! W Polsce łatwiej dostać ją pod nazwą komosa ryżowa i dopiero od niedawna zaczyna podbijać nasze stoły. Najpopularniejszą odmianę jest biała, ale można spotkać również czarną i czerwoną, których to mieszankę wykorzystałam w dzisiejszym przepisie 100g powinno się gotować w około 250 ml wody bądź bulionu przez 20 minut. Komosa ma w sobie tyle dobroci, że śmiało(...)alergików, gdyż nie zawiera ani krzty glutenu. PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA /własny;/ 15 sporych pieczarek 2/3 szklanki kaszy quinoa (u mnie mieszanej) 1/2 białej części pora 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli 2 szklanki wywaru z warzyw 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz
W kuchni Karmel-itkipor 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej 1 marchew 1 pietruszka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka masła 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie. Opłukaną soczewicę i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach, aż zmiękną. Następnie studzimy. Pora
Bon appetit mon amiegorąco. składniki dla czterech osób 1 średni por 1 papryka czerwona 1 papryka zielona lub żółta 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Następnie do misy dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego w półplasterki pora ( tylko białą cześć). Całość mieszamy, dodajemy
Miód i pieprzduży por 1 strąk czerwonej papryki 2 - 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 150 g wędzonego boczku 300 ml śmietanki słodkiej 12 % 2 jaja 100 g sera żółtego sól, pieprz gałka muszkatołowa słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek
Na Ciasteczkowych Papierachziemniaków -cebula -ząbek czosnku -jajko -2-3 łyżki mąki pszennej -sól, pieprz ziołowy Składniki na kurczaka: -filet z piersi kurczaka -garść orzeszków ziemnych -cebula -kawałek pora -1/2 czerwonej papryki -przyprawa do mięs -olej Składniki sałatki warzywnej: -liść czerwonej kapusty -liść kapusty pekińskiej -kawałek świeżego ogórka -pomidor -cebula -3 łyżki kukurydzy konserwowej(...)Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy. Składniki na sałatkę kroimy według uznania. Dodajemy kukurydzę i mieszamy. Cebulę i pora do kurczaka kroimy w plasterki a paprykę w dużą kostkę. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawiamy solą
Maminek kulinarnytortellini z grzybami 0,5 zielonego ogórka (długi sałatkowy) 100 g chudej szynki wieprzowej 1 mała puszka kukurydzy (170g) około 10 cm białej części pora 0,5 czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Tortellini ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu i ostudzić. Ogórek obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne(...)pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por pokroić w cienkie półplasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Przed podaniem na wierzchu posypać natką pietruszki. Sałatka ma lepszy smak jeśli zrobimy ją wcześniej i przeleży z 2-3 godziny w lodówce
Ala piecze i gotujemało spotykany widok na naszych stołach, a całkowicie niesłusznie! Są równie pyszne, co standardowe gołąbki, a nawet nieco udoskonalone, bo z dodatkiem kaszy gryczanej, marchewki i pora. Zapraszam :) Składniki: Mała główka czerwonej kapusty 200g kaszy gryczanej 2 duże marchewki 1/2 pora sól, pieprz 2-3 ogórki kiszone 2 jajka łyżka musztardy 2 łyżki oleju(...)4.Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem kostki rosołowej. 5. Marchewke obieramy i ścieramy na małych oczkach. 6. Dusimy pod przykryciem z niewielką ilością wody. 7. Dodajemy poszatkowanego pora i kontynuujemy gotowanie, aż do momentu miękkości warzyw. 8. Ogórki kiszone kroimy w kostke i dodajemy do reszty. 9. Ugotowaną kasze gryczaną łączymy se składnikami i odstawiamy do ostygnięcia
FITBUuKduża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia i koperek pół łyżeczki ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz, suszone chilli Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy
Calzonella.comSkładniki: 1 wieprzowa polędwiczka ok. 500g 1 mały por 1 świeża czerwona papryka sól pieprz papryka słodka majeranek olej do smażenia 1 szklanka bulionu 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 18% 3/4 szklanki wody Sposób wykonanie: Polędwicę pokroić w plastry, lekko rozbić dłonią, oprószyć solą i pieprzem(...)każdej strony i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Pora pokroić w talarki a paprykę w paski. Warzywa dodać do polędwiczek i smażyć do zeszklenia. Następnie podlać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min. W międzyczasie doprawić papryką, solą i pieprzem. Mąkę i śmietanę wymieszać w kubku z wodą
Prosto i Smacznie z Anetąpor 1 papryka czerwona 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 2 łyżki musztardy 1 mały słoik majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw, uważając żeby się nie rozgotowały. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę, pora
Bajeczna Kuchniaczosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem, grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1/4 małej główki białej kapusty (około 500 g); 2 duże marchewki; Biała część średniego pora; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, czerwona cebula. Zalewa: 50 ml wody; 50 ml oleju rzepakowego, najlepiej tłoczonego na zimno; 100 ml octu jabłkowego; 1 łyżeczka soli; 50 ml białego cukru. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno(...)poszatkować. Przełożyć do miski. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczakch (na tzw. grube wiórki). Dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokoić w cienkie pióra. Dodać do surówki. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Dodać do surówki. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w cienkie paski. Dodać do surówki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę
Gospodyni Miejskasmakowa będzie pyszna i zadowoli nasz mały głód. Dziś podstawiłam na moje ulubione połączenie papryki i pora, mniam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g boczku 1/2 czerwonej papryki 1 duży por 100g sera startego Emmentaler 1/3 kostki fety 2 łyżki sera ricotta 2 jajka 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka masła pieprz, sól, 1 łyżka bazylia
Kitchens Alphabet