mamy góry naczyń do zmywania. Składniki: 300g ryżu 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół selera papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym
Pyry na GazSurówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki...Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.Kosteczki czerwonej papryki i dymki.Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem.Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Biała część średniego(...)pora;2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;1 duża marchewka;1/2 średniej, czerwonej papryki;5 średnich rzodkiewek;4 łyżki jogurtu greckiego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Por umyć, osuszyć, pokroić w krążki.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pora. Wymieszać.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać
Gospodyni Miejskamożecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. SAŁATKA KOLOROWA Składniki: 100 g zielonego groszku na parze Bonduelle 100 g żółtego sera 100 g szynki konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora sól i pieprz do smaku opcjonalnie majonez lub jogurt naturalny Przygotowanie: Ser, szynkę oraz paprykę kroimy w kostkę. Pora kroimy w pióra. Groszek gotujemy w wodzie
Bon appetit mon amiestanowi doskonałe źródło potasu. W smaku jest pyszny i przyjemnie gęsty, więc przygotowanie sosu zajmuje tylko chwilkę :) 3 porcje: 2 łyżki oleju rzepakowego pół czerwonej cebuli czerwona papryka mały por (biała część) ząbek czosnku 200 g ugotowanej ciecierzycy spora szczypta wędzonej mielonej papryki spora szczypta cayenne szczypta cynamonu szczypta soli i kolorowego pieprzu pół łyżeczki lubczyku 2 liście(...)szczypiorek Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej. Szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę, oraz posiekanego pora. Dodajemy […] Artykuł Szakszuka z ciecierzycą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpropozycja na długi weekend, jest pyszna i zdrowa. Warzywna sałatka, na bazie makaronu z domowym majonezem. Potrzebujemy op.makaronu, słoiczek majonezu, szczypiorek, rzodkiewki, groszek, marchewkę, cebulę czerwoną, cebule białą,por, czosnek, sól i pieprz do smaku. Makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, Majonez robimy wg przepisu kliknij tutaj Cebulę, szczypiorek, rzodkiewki i por drobno kroimy. Czosnek
chleba naszegoSkładniki: 2 zupki chińskie (1 łagodna i 1 pikantna) 1 duży filet z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 por 1/2 kapusty pekińskiej sól, pieprz majonez przyprawa do kurczaka (np. gyros) Sposób wykonania: 1. Mięso obsypać przyprawą do kurczaka, ugotować i wystudzić. Pokroić w kosktę. 2. Makaron z zupek chińskich połamać i zalać wrzątkiem, odstawić, aż spęcznieje
Kuchnia domowa Anilnianym z chrupiącą czerwoną papryką i rzeżuchą ,czy jest coś smaczniejszego?Potężną dawką witamin i minerałów. 30 dag.kiszonej kapusty 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula Kawałek pora pęczek rzeżuchy Olej lniany Sól Chrzan 1 łyżeczka Pieprz Szczypta cukru ******************************** Warzywa opłukać , osuszyć .Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno pokroić.Pparykę pokroić w kostkę.Cebulę drobno posiekać.Pokroić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodatek do obiadu, ale również do grilla. Można dodać szczypiorek, koperek lub ziła, kto co lubi albo ma pod ręką. Składniki: 1/2 główki średniej kapusty włoskiej 1 czerwona papryka kawałek pora (biała część) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz dodatkowo: szczypiorek lub zioła prowansalskie Liście kapusty drobno poszatkować, ja użyłam do tego tarki o jednym ostrzu. Paprykę umyć
talerz przyjemnościmrożonych owoców morza (krewetki, małże, kalmary) 50 g masła 250 g sypkiego ryżu do risotto 1 czerwona papryka 1 por (biała część) ok. 100g 4 ząbki czosnku 200 g pomidorów z puszki 20 czarnych oliwek 250 ml bulionu ( można skorzystać z tego przepisu ) oliwa z oliwek sól morska pieprz kurkuma słodka papryka w proszku cytryna Składniki pozwalają na wykonanie(...)głębokiej patelni lub woku z dodatkiem 4 łyżek oliwy z oliwek i 50 g masła. Przełożyć do osobnego naczynia. Pozostałego wywaru nie wylewać, posłuży jako baza do duszenia pora i czosnku. 2. Warzywa: Por i paprykę dobrze umyć pod bieżącą wodą i pokroić. Czosnek i czarne oliwki pokroić na małe plasterki. Pomidory zmiksować blenderem. 3. Paella: Do pozostałego
Pij soki wyciskaneTakie proste i pyszne śledziki świetnie sprawdzą się na wigilijnym stole. Składniki: 6 filetów śledziowych pół szklanki majonezu pół szklanki jogurtu naturalnego 2 czerwone cebule 2 pory 2 jabłka sok z jednej cytryny pieprz cukier natka pietruszki Wykonanie: Śledzie wymoczyć 15-20 minut. Pokroić na małe kawałki i ułożyć w salaterce. Cebulę i por drobno posiekać. Posypać solą
Pysznie & PięknieSkładniki: puszka czerwonej fasoli, 1/2 pora, 1/2 puszki kukurydzy, 200g sera żółtego ( ja użyłam red leicester, ale może być inny ), sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikizupce. No... teraz to zupka na pewno jest pełnowartościowa i najsmaczniejsza! SKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l. cukinia 200 gram kalafior 200 gram cebula czerwona 1 szt. por biała część ok. 8 cm śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml. koper suszony 1 łyżka sól, pieprz do smaku masło 1 łyżka chleb razowy(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać cukinię i chwilę smażyć. Do garnka wlać bulion, wrzucić różyczki kalafiora i posiekanego pora. Dodać cukinię i gotować pod przykryciem tak długo, aż kalafior całkowicie zmięknie (najlepiej ok. 20-25 min.). Na koniec zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Kuchnia PaulettesDodatkowo sałatkę przygotowuje się w tempie ekspresowym. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 słoik marynowanych pieczarek – 1 puszka ananasa – 1 puszka kukurydzy – 1 jabłko z czerwoną skórką – 1 por (biała część) – 1 świeży ogórek – majonez/jogurt – świeża pietruszka (nie miałam pietruszki i dodałam koperek) – sól, pieprz Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki kawałek pora 1 marchewka 1 pomidor 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. 2. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Wszystko wymieszać, dodać majonez, koperek i doprawić do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Anikostki nr 1 . Dzisiaj np zastosowałam ją do przygotowania duszonej szynki w cukinii i kapuście, obłęd smakowy. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 150 g pora 100 g czerwonej papryki 150 g cukinii 3 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu 6 gałązek ziół, jakie macie pod ręką, może być
MamaOskarka