nocą. Mają one najwięcej witaminy C ze wszystkich odmian tych cytrusów. Są nieco słodsze od tradycyjnych pomarańczy, a ich piękny kolor zawdzięczamy antocyjanowi. Do tej pory z czerwonymi pomarańczami robiłam koktajl jogurtowy z kukurydzą , sałatkę z granatem i szybkie tarty . Dziś natomiast zapraszam moich czytelników na szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami i jogurtem naturalnym
Kulinarne przygody Gatitynocą. Mają one najwięcej witaminy C ze wszystkich odmian tych cytrusów. Są nieco słodsze od tradycyjnych pomarańczy, a ich piękny kolor zawdzięczamy antocyjanowi. Do tej pory z czerwonymi pomarańczami robiłam koktajl jogurtowy z kukurydzą , sałatkę z granatem i szybkie tarty . Dziś natomiast zapraszam moich czytelników na szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami i jogurtem naturalnym
Kulinarne przygody Gatitypor 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka zielonego groszku 2 ząbki czosnku 100g sera żółtego (może być parmezan, ale my zwykle używamy goudy) biały pieprz, curry, słodka i ostra papryka, chili, garam masala olej do smażenia Startą marchew, selera i pietruszkę podsmażyć na rozgrzanym oleju, po zdjęciu z patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę oraz pora
Przepysznik - BLW i nie tylkobyły rozgotowane, lecz lekko twarde. Kroimy je w grubsze plastry i układamy połowę ziemniaków na dnie naczynia do zapiekania. Na ziemniaki rozkładamy por posiekany w półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na porze. Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku
O kuchni z uczuciemindyka (lub kurczaka)pół porakawałek czerwonej paprykikawałek zielonej papryki5 dużych pieczareksól, pieprzprzyprawa do drobiu1 łyżka sosu sojowego1 łyżka koncentratu pomidorowegobazyliaoreganoSposób przygotowania:1. Umyte mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.2. W międzyczasie obrane pieczarki i pora kroimy na talarki, dodajemy do mięsa
Kuchnia domowa Aninależy uważać aby go nie porozrywać. Smak jest po prostu boski, więc gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 50 g masła 2 duże pory 1 czerwona papryka 450 g mrożonego groszku 400 g śmietany 30 % 400 g makaronu tagliatelle sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Na głębokiej patelni rozpuścić masło. Pierś z kurczaka umyć, pokroić(...)kostkę, przełożyć do patelni i doprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich. Mięso smażyć na maśle z wszystkich stron do momentu, aż nie będzie surowe. Pory i paprykę umyć. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Białą część pora pokroić w plasterki. Do usmażonego mięsa wlać śmietanę, dodać pory, paprykę i groszek. Całość
Passions hobbies lifeSkładniki: większa pierś kurczaka mąka 1 większy por 1 czerwona papryka ( lub wszystkie z kolorów razem ) puszka pomidorów w puszcze ( bez skórek ) oregano, sól, pieprz, słodka lub ostra papryka kilka kropel sosu sojowego 100 ml białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek szczypior Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Podsmażyć na patelni, aż się zarumieni(...)posypać lekko solą, pieprzem i oregano. Zdjęć z patelki i odstawić. Pora, paprykę pokroić i dodać na tą samą nie umytą patelnię ( w razie potrzeby dodać troszkę oliwy ) jak już lekko zmiękną wlać wino i chwilę gotować. Dodać kurczaka, rozgnieciony czosnek, oliwki i sos pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku. Dusić z 10 - 15 min niech
Gaździnka warzygulaszu niż do typowych flaczków - danie jest gęste, sycące i pysznie rozgrzewające, a robi się je bardzo szybko:) Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1/2 pora 1 czerwona cebula 1/2 niedużej papryki (u mnie żółta) 1/3 słoiczka suszonych pomidorów w oleju 250 g boczniaków 3/4 kubka płatków owsianych 1 l wrzątku 3 łyżki pestek z dyni(...)ostrej papryki, czubata łyżeczka majeranku, szczypta ziela angielskiego (lub 4 ziarna) zielona pietruszka do posypania Przygotowanie: Płatki zalej wrzątkiem w proporcji 1:1. Odstaw na czas przygotowywania pozostałych składników. Por i cebulę pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka z odrobiną wody na dnie i duś pod przykryciem. Marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki długości około 3 cm, seler i paprykę
pyszne zdrowościtrzeba coś szybko ugotować. Tym razem będzie to kurczak w sosie paprykowo-porowym z jogurtem. Danie lekkie i smaczne. Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula czerwona - 1 por - 1 papryka zielona - 1 marchewka - 1 łyżka masła - 1/2 kubeczka jogurtu typu grecki - przyprawy – pieprz, sól, przyprawa do kurczaka - makaron muszelki W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)pokrojoną w piórka cebulę i chwilkę dusimy do zeszklenia. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy do cebuli, przyprawiamy i dusimy razem. Teraz kroimy paprykę w kostkę i dorzucamy, potem pora pokrojonego na małe kawałki i na końcu marchewkę startą na tarce. Wszystko dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, próbujemy a jeżeli jest taka potrzeba
Kuchenne Wariacjeprzyjemne hehehe W domu gdy gotuję dla swojej rodziny mogę sobie pozwolić tylko na "Medium" Składniki: 4 osoby 1 kurczak 1.2kg 1 seler naciowy 1 por 1 czerwona cebula 1 cebula biała 1 papryka zielona ,1 żółta 2 cukinie marynata: peri peri połączona z czosnkiem ,oliwą ,bazylią i tymiankiem Sposób: Kurczaka myjmy oczyszczamy z błonek resztek piór. Przekrajamy(...)środku ,osuszamy papierowym ręcznikiem i wcieramy naszą marynatą staranie z obu stron. Warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki pozostawiamy. Następnie na brytwankę, blaszkę rozkładamy umyte liście selera i pora ,kładziemy kurczaka i pieczemy 1 godzinę w 180C Po godzinie równomiernie rozkładamy wszystkie warzywa na samego kurczaka tak by go zakryć całkowicie (papryka,cebula,cukinia) Dzięki tej metodzie nasz
Viola cooks with passionwzględu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas gotowania. Składniki: - 300g ryżu jaśminowego - 3cm kawałek imbiru - 4 ząbki czosnku - chilli w płatkach (ilość według uznania) - kawałek pora - 1 czerwona papryka - 2 kapustki pak choi - 2 jajka - kilka gałązek szczypioru z cebulką - olej sezamowy – 2 łyżki - olej kokosowy – 2 łyżki - sos sojowy (do smaku) - limonka (do smaku(...)oleju kokosowego, dodajemy starty na drobnej tarce imbir, pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz chilli w płatkach. Smażymy 2 minuty. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki. Kapustki pak choi płuczemy, białe części kroimy w paski. Do woka dorzucamy paprykę, por oraz białe części kapusty. Smażymy cały czas mieszając ok. 3 minut. Dodajemy ugotowany
mojewypiekiinietylkomusi byc spozywany z dodatkiem tluszczu.Mozna to uzyskac dodajac np.oliwy do sosu pomidorowego.Nie moze go zabraknyc szczegolnie w diecie osob starszych.Zrodlem likopenu sa:sosy pomidorowe,ketchup,swieze pomidory i czerwone owoce np.arbuz. luteina i zeaksantyna poprawiaja wzrok.Zwiazki te wchodza w sklad plamki zoltej,ktora odpowiada za prawidlowe widzenie.Luteina i zeaksantyna dzialaja jak tarcza ochronna przed szkodliwym prowieniowaniem UV.Zapobiegaja(...)bakterii.Pomaga zwalczyc przeziebienie,ogranicza stany zapalne,zmniejsza obrzeki,tlumi reakcje alergiczne.Wakazuje takze wlasciwosci przeciwutleniajace.Podobnie jak rutyna dziala na wzmacniajaco na sciany naczyn krwionosnych.Kwercetyne znajdziesz w cebuli,szalotce,czosnku,porze,jablkach,czerwonym winie i herbacie. allicyna wystepujaca w duzej ilosci w czosnku moze przyczynic sie do obnizenia poziomu cholesterolu.Wykazuje dzialanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniajace.Codzienna porcja czosnku moze uchronic przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porem, brokułem, groszkiem i papryką w sosie na bazie sera Grana Padano. Składniki dla 2 osób: 1 biała rzodkiew (długa na około 15 cm ) 1/2 pora 1/2 czerwonej słodkiej papryki (najlepiej odmiany Ramiro) 1 mały brokuł 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 szklanka gęstej śmietany 1 szklanka sera Grana Padano startego(...)groszek, a po minucie brokuł podzielony na małe różyczki. Kiedy brokuł zmięknie warzywa odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Rzodkiew obrać i pokroić w paski długości kilku centymetrów. Pora pokroić w pół-plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paski. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej rzodkiew do miękkości. Dodać pokrojonego pora oraz paprykę i lekko posolić
Trzeci talerzmych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu i soli 1/3 pęczka natki pietruszki marynata 1 szklanki wody(...)płuczemy i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora. Do zeszklonych warzyw dodajemy paprykę, koncentrat
Miód i pieprz