czerwona porze - 2500 przepisów (strona:15/167)

Tajine warzywny 145

przygotować tajine już opisałam :) Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para(...)naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa :) - tak naprawdę wedle uznania, ulubione u mnie: 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 pietruszka 6 ziemniaków 8 pomidorków koktajlowych (mogą być 3 małe, zwykłe) 1 czerwona cebula kawałek pora 3 ząbki czosnku 1 puszka groszku nieodcedzona - wodą podlewamy warzywa w podstawce pieprz przyprawa typu Vegeta przyprawa do ziemniaków

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 30.09.2016r. 157

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 1 5 przepisów.  Arek Tagliatelle z pistacj owym pesto     Małgosia Zupa z pora i zielonego groszku   Justyna Zapiekana cukinia z pieczarkami     Małgorzata Kurki i żurawina na kanapki     Joanna  Pizza z ziemniakami , su sz onymi pomidorami z bazylią i mozzarellą(...)czosnku   Ela Surówka z jesiennych owoców   Marta  Pasztet z cukinią   Di ana  Batoniki owsiane z dodatkiem otrębów Małgo r zata Sałatka z czerwonej papryki i pora     Magdalena  Naleśniki cynamonowe nadziane ananasem i twarożkiem   Magdalena  Owsiano-ryżowy omlet z owo cami Marzena      Ciasteczka z cukrem kokosowym

Magiczne Życie Marty
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z wegańskim kremem o smaku sera 197

propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej, to pulpety w sosie pomidorowym. A do tego krem o smaku sera z… ziemniaka ;) Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 pora 1 cebula czerwona 1 papryka 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego lub otrębów owsianych sól pieprz czosnek Sos pomidory: 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól cukier pieprz Krem(...)jaglaną zalewamy dwiema szklankami wody, delikatnie solimy i gotujemy, aż zmięknie i wchłonie cała wodę. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z porem i papryką. Pokrojone warzywa mieszamy z kaszą jaglaną. Dodajemy siemię lniane lub otręby owsiane, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Cebulkę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju

Jacob Tastes
Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową 293

znalazłam ją dzień wcześniej w czeluściach zamrażarki ;) Marchewka z premedytacją nie jest wcześniej obgotowana - chodzi o to, aby lekko chrupała w potrawie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 duży por 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 10 pomidorków koktajlowych 100ml śmietany 30% 10 dag żółtego sera 1 jajko 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka bazylii(...)jeśli jest potrzeba oczyszczamy z błon). Dusimy na suchej patelni aż będzie miękka. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso rozrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wykładamy 3/4 posiekanego pora, następnie 3/4 pokrojonych w kostkę papryk. Układamy połówki pomidorków koktajlowych i rozsypujemy pozostały por i paprykę. Jajko rozkłócamy, dodajemy śmietanę, przyprawy i keczup. Łączymy ze startym na drobnych oczkach

Kolorowy Przepisownik
Makaron z warzywami i sosem sojowym. 113

noodles  2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka cukru brązowego 1 marchew 5 cm kawałek białej części pora 1/2 papryki czerwonej 1/2-1 szt papryczki chili wok oil (olej z kiełków kukurydzianych)/ olej do smażenia prażony sezam świeża zielona cebulka/szczypior Wykonanie: Makaron wrzucamy na gotująca się i osoloną wodę(...)chilli, julienne (technika krojenia warzyw/mięsa polegająca na krojeniu produktu na długie cienkie i równe słupki o długości ok 5 cm i średnicy ok 2 mm) z marchewki i pora. Chwilę smażymy, kiedy marchew zacznie delikatnie mięknąć dodajemy cukier, ocet ryżowy i sosy sojowe. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Po ok min dodajemy makaron i  mieszamy

Malinowe Pocałunki
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym 147

roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw na gotującą się wodę wrzucamy tapiokę(...)momentu jak będzie przeźroczysta i miękka. Sok z cytryny zagotowujemy i wrzucamy do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzamy. W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy soczewicę. Pory kroimy na krążki i dusimy na łyżce masła, trochę solimy. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju na złoty kolor. Na talerzu układamy soczewicę

Kuchenne Wariacje
C - Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie 166

było zestawić z kurczakiem.Danie proste, szybkie i pyszne:) Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie   Składniki: 400 dag makaron pene, 1 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt fasola czerwona z puszki, 1 szt groszek konserwowy, 1 szt kukurydza z puszki, do smaku sól, do smaku curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa z oliwek(...)kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek i kukurydzę. Możemy podlać delikatnie wodą i jeszcze kilka minut razem podduścić. Całość mieszamy z ugotowanym pene i posiekanym tymiankiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 144

serowo - warzywny: 2-3 łyżki serka topionego (ten sam co do zrazików) 1/2 marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka(...)oliwek. Zawijamy ścisło w roladki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora. W razie potrzeby podlewamy wodą. W niewielkiej ilości wody miksujemy serek topiony na gładką masę. Wlewamy do zrazików. Kiedy mięso dochodzi wrzucamy cienko posiekane warzywa. Po jakichś 15 minutach dodajemy

Kuchnia po mojemu
Rosół Prezydentowej 3278

cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 1/5 kapusty włoskiej lub kilka dużych liści zewnętrznych 1/2 pory (od korzenia) 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka liści zielonych pora pół pęczka natki pietruszki łodygi selera zielone z liśćmi (ja mam zawsze mrożone, ale można pominąć) 1 kostka rosołowa - ewentualnie 1-2 łyżki vegety - ewentualnie sól

Kuchnia Prezydentowej
Surówka z pora i marchewki 126

Smaczna i zdrowa surówka do obiadu. Składniki: średni por marchew mała cebula czerwona jabłko sól, pieprz łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Pora i cebulę kroimy w półplasterki. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku

e-PrzepisyKulinarne
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 171

także dowiedzieć się, co czytają koleżanki blogerki.Zakręcone babeczki red velvetSkładniki:(na 12 sztuk)110 g masła150 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii40 g kakao1/4 łyżeczki soli1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka białego octu winnego2 jajka160 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa:200 g serka kremowego1 jajko40 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiNajpierw przygotować masę serową(...)cieście esy-floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały.Piec w 180 st. C. przez 18-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Kupiłam sobie barwniki. Do tej pory miałam tylko czerwony i czarny, teraz mam jeszcze żółty, zielony i niebieski. Z tych kilku kolorów można tworzyć niekończące się kombinacje. Może wreszcie zdecyduję się na tort tęczowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełne słońca kotlety z soczewicy 119

przyprawom zyskują wyrazisty smak. Sama radość. A do tego pożywne. Cóż więcej chcieć? Jedynie tego by ktoś posprzątał za mnie kuchnię. Kotlety z soczewicy składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 por 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki owsianej natka pietruszki 0,5 łyżeczki kurkumy chilli - według uznania, u mnie 2 szczypty 0,5 łyżeczki kminu

Przysmaki Karolki
Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami 122

mamy góry naczyń do zmywania. Składniki: 300g ryżu 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół selera papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym

Pyry na Gaz
Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki 485

Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki...Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.Kosteczki czerwonej papryki i dymki.Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem.Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu.Polecam!Składniki:Biała część średniego(...)pora;2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem;1 duża marchewka;1/2 średniej, czerwonej papryki;5 średnich rzodkiewek;4 łyżki jogurtu greckiego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Por umyć, osuszyć, pokroić w krążki.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pora. Wymieszać.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Dodać

Gospodyni Miejska