dzień, na śniadanie lub do pracy, jak również na większe spotkania jako przystawka. Polecam bo jest pyszna i wyrazista w smaku. Tak jak lubię :) 2 duże pory (jasne części) puszka czerwonej fasolki mały słoik marynowanych pieczarek 6 jajek 3-4 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć
Smakołyki Asipapryka czerwona · papryka żółta · sok z cytryny 3 łyżki · oliwa 4 lyżki · cukier · ser owczy 15 dag · jogurt naturalny 2 łyżki · czosnek 2 ząbki · oliwki czarne 10 dag Pory oczyścić, pokroić w talarki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, osączyć. Papryki pokroić w paski
Camilla w kuchniSKŁADNIKI: mięso mielone 300g marchew 150 g pietruszka 50g seler 100 g kostki rosołowe 2 szt woda 1,5 litra przecier pomidorowy 2 łyżki por 1/3 sztuki papryka czerwona 1 sztuka ziemniaki 2 szt przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie SPOSÓB WYKONANIA: Marchewkę, seler i pietruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę. Por umyłam
Darcia w kuchnizapasach, no i na co mamy akurat smak... Skł a dniki: 4 gotowe tortille 2 seki kremowe np. turek, president, almette nieduża cebulka, może być kawałek pora lub szczypiorku 1 czerwona papryka (może być marynowana) łosoś wędzony (może być pierś wędzona z kurczaka) kilka listków sałaty (może być nać pietruszki, selera) Wykonanie: W miseczce łączymy serek kremowy(...)cebulką drobno pokrojoną lub szczypiorkiem lub porem i smarujemy płaty tortilli, następnie rozkładamy sałatę, nie musi być dokładnie nią pokryty cały płat, na to układamy łososia lub plastry kurczaka, i paprykę pokrojoną w mniejsze kawałki. Całość rolujemy i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Końcówki odcinamy, gdyż są nieestetyczne, resztę kroimy
kgwjanczewoSkładniki: 8 płatów makaronu do lasagne; Białe części 2 dużych porów; 100 g suchej, czerwonej soczewicy; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 2 łyżki oleju; 1 ząbek czosnku; 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 100 g serka topionego, śmietankowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić(...)osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem lub mikserem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pory i podsmażyć. Do podsmażonych porów dodać soczewicę (suchą, nieugotowaną), wlać 250 ml zimnej wody i dusić na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól
Gospodyni Miejskasól, pieprz - ulubione zioła - opcjonalnie: rukola / mix sałat do podania Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy cały ryż. Na nim ląduje marchewka starta na tarce o dużych oczkach. Pora na cebulę - ja czerwoną pokroiłam w piórka, białą zaś w kostkę. Czosnek kroimy na cienkie plasterki i wszystko ląduje na marchewce. Na tym etapie dodajemy też przyprawy - sól i pieprz
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy 100 g sera żółtego 100 g szynki biała część małego pora jogurt sól, pieprz Wykonanie: Fasolę czerwona przełożyć na sitko przelać wodą, dodać kukurydzę i osączyć z zalewy. Ananasa, ser oraz szynkę pokroić w kostkę. Por pokroić w półksiężyce. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy
magiczna kuchnia Kasiwody 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka kminku Nadzienie: 250 g makaronu (u mnie kolanka) 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 500 g kapusty kiszonej 1 duży por 1 puszka fasoli czerwonej 1 laska kiełbasy 2 łyżki majonezu 2 łyżki masła Do smaku: papryka słodka, kminek, pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej(...)Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką
Kolorowy Przepisownikpróbowaliście czerwonego ryżu, to przyszła pora aby spróbować. Jest zupełnie inny niż biały i można z niego przygotować przepyszne risotta. W moim daniu pojawia się mięso z indyka, ale można je pominąć i przygotować wersję wegetariańską. SKŁADNIKI 2 duże cebule 400-450 g piersi z indyka oliwa 200 g czerwonego ryżu 2 czerwone papryki 2 brokuły
Passions hobbies lifepolędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora umyć i pokroić
Gaździnka warzykolację. Coś wspaniałego. Składniki: korpus z kury + pierś 80 dag pomidorów konserwowych 28 dag konserwowej kukurydzy 1 cebula 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymiankugarść natki pietruszki odrobina papryczki pepperoni Sposób(...)przyrządzenia: Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych
pieprzny smaczekkategorii: kurczak . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz, czosnek, papryka słodka czerwona do przyprawienia kurczaka kawałek pora (ok. 10 cm) 2 czubate łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić
Kulinarne PrzebojeSkładniki : puszka kukurydzy 1/2 pora ( biała część ) 2 czerwone papryki Składniki na sos: mały pęczek natki pietruszki 2 - 3 łyżki oliwy + 2 łyżki wody cukier puder lub miód do smaku, około 2 łyżek 2 łyżki octu ryżowego Tao Tao lub octu jabłkowego 2 łyżki musztardy szczypta soli Wszystkie składniki połączyć i zmiksować w blenderze. Przygotowanie(...)Por po pokrojeniu w pół pierścionki sparzyć na sicie Kukurydze osączyć, paprykę pokroić w kostkę Składniki połączyć i polać przygotowanym sosem
Proste PotrawyEVITA ½ łyżki oleju rzepakowego Farsz: 20 dag pieczarek ½ pora 1 szalotka 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki Soli Cebulowej EVITA ½ łyżeczki Kozieradki mielonej EVITA ½ łyżeczki Czubricy czerwonej EVITA 1 łyżeczka Papryki Czerwonej Płatki EVITA Dodatkowo: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 15 dag sera żółtego tartego(...)składniki ciasta a następnie zagniatam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Międzyczasie robię farsz. Pieczarki myję, obieram, kroję w drobną kostkę. Pora myję, obieram i kroję drobno. Szalotkę obieram i kroję drobno. Paprykę myję i kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję wszystkie składniki
Gotowanie Patkiśniadanie, przepyszny i delikatny omlet z porem i świeżymi kiełkami. Proste, szybkie i zdrowe śniadanie. Omlet z porem i świeżymi kiełkami Składniki: 3 jajka zerówki 1/4 pora 1 mała cebulka czerwona 6 pomidorków koktajlowych szczypta suszonego oregano pieprz, sól odrobina masła klarowanego kiełki np. rzeżuchy lub rzodkiewki Przygotowanie: W dwóch miseczkach, ubijamy osobno widelcem lub trzepaczką(...)sekund) białka i żółtka. Jednolite masy, łączymy. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz oregano. Dorzucamy pozostałe składniki (uwaga, dla osób cierpiącym na wzdęcia odradzam pora, lepiej dodać wtedy rukolę lub pieczarki), delikatnie mieszamy. Na patelni (na 3 jajka, powinna ona mieć około 20 cm), rozgrzewamy na dużym ogniu niewielką ilość masła klarowanego. Na gorące, ale jeszcze nie zarumienione masło
Moja Mama Gotuje