Sałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ). Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g) 2 cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie
R'n'G Kitchensię do dania głównego podsmażone z warzywami i ryżem smakuje wybornie :) Składniki: 1 opakowanie zamarynowanego tofu (przepis znajdziesz tuta j ) ryż 1/2 cukinii 1/3 pora 2 ząbki czosnku 1 cukinia czerwona garść kiełek na patelnię 2 łyżki płatków drożdżowych olej kokosowy pieprz, sól Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy , kroimy w talarki i podsmażamy na oleju kokosowym
Łycha smakówsię nim z Wami :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju rzepakowego Dodatki: 100g fety Koperek lub zielona pietruszka Botwinkę dokładnie myjemy(...)bieżącą wodą. Buraczki kroimy w kostkę, a liście siekamy. Jeśli botwinka miała dużo liści to nie kroimy wszystkich. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Białą część pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnie. Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy. Dolewamy gorący bulion oraz pokrojone buraczki. Wsypujemy kaszę. Całość mieszamy
Kolizje Smakówwzględu na jej składniki. Może stanowić zarówno samodzielną zakąskę jak i posłużyć jako starter. Składniki: 100 gramów kaszy jęczmienny pęczak 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku garść liści natki pietruszki Sos: 8 łyżek stołowych oleju lnianego 1 łyżka stołowa miodu 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 1/2 łyżeczki(...)pokroić wzdłuż na ćwiartki. Podobnie papryki, pokroić na ćwiartki. W obu wydrążyć gniazda nasienne. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem. Białą część pora - na tą ilość proponuję około 15-20 cm, przekroić na pół i poszatkować drobno na półtalarki. Posiekać koperek i natkę pietruszki. Posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę czosnek
Garniec Magaliesałatka będzie na pewno hitem. Ma wyraźny smak indyjskiego curry, które świetnie łączy się z ananasem. Składniki: 150 g czerwonego ryżu 1/2 puszki ananasa czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy garść rodzynek por (biała część) filet z kurczaka 2 łyżeczki indyjskiego curry sól, pieprz 3 łyżki majonezu łyżka oleju Ryż zalać wodą i ugotować, soląc dopiero pod koniec (czerwony
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLekka sałatka o wyrazistym smaku. Składniki 1 puszka czerwonej fasoli 20 dkg szynki w kawałku 1/2 większego pora 3 jajka 4 ogórki konserwowe 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób … Czytaj dalej Sałatka z czerwoną fasolą
czarrna od kuchnimielonego mięsa wieprzowego (łopatka)1 puszka pomidorów bez skórki3 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 cebula czerwonawłoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora)1 łyżeczka suszonego oregano2 łyżeczki słodkiej papryka czerwonej w proszku1/2 łyżeczki cynamonunatka pietruszki1 ząbek czosnkuszczypta peperoncino lub chillisól, pieprzPRZYGOTOWANIE farszu do bakłażana:Włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler) kroimy w kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech(...)zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.*W między czasie zabieramy się za przygotowanie bakłażana. Myjemy
kulinarnyJapodać do mięsa lub jeść samą, na kolację taka sałatka też będzie dobra... jak zwykle pełna dowolność. Ps. Sałatka dzięki dodatkowi pora i cebuli jest lekko ostra ... Składniki: 1 por (biała część) 3 małe czerwone cebule 5 jajek 1 puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu 4 duże kwaśne jabłka sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka(...)obrane ze skórki jabłka kroimy w drobna kostkę. Cebulę i pora kroimy w cieniutkie półkrążki. Wszystkie składniki sałatki razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUskórki 1 por (około 150 g) 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii szczypta gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli Soczewica duszona: 6 łyżek soczewicy 1 cebula czerwona 3 łyżki oleju szczypta przyprawy chilli / pieprzu Cayenne szczypta kurkumy Przygotowanie: Białą część pora pokroić(...)pomocą blendera i doprawić do smaku. Soczewica duszona: Cebulę czerwoną posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy i soczewicę. Wszystko zalać wodą (około 250 – 300 ml wody). Gotować przez 15 – 20 minut, aż zmięknie. Krok po kroku: 1. Pokroić pora i czosnek 2. Podsmażyć pora i czosnek
KuchniaWeDwoje.pldodatkiem czarnej fasoli. czarna fasola Skworcu filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula por szczypiorek majonez Kielecki Fasolę zalać wodą i odstawić na kilka godzin [ warto zmienić wodę, bo tak samo jak fasola będzie czarna].Ugotować do miękkości, odcedzić.Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę,pora, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać
Moje domowe kucharzenieżółty Aldamer, u mnie oczywiście MOŃKI , który świetnie się wkomponował w danie :) Spaghetti z bobem Składniki: 300-350 g bobu 1 młoda mała pora - jasna część 3 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej 180 g makaronu spaghetti ser żółty Aldamer MOŃKI oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Czosnek obieramy i siekamy w plasterki, porę kroimy w cieniutkie talarki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczerwone papryki 200-300 gram fileta z kurczaka 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 ząbek czosnku 1 młody por świeży koperek sól, pieprz, chili olej z pestek winogron Przygotowanie: Połowę szklanki kaszy kuskus zalewamy bardzo gorącą wodę (wody 1-1.5 cm powyżej kaszy), zostawiamy do napęcznienia. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, podsmażamy około 1/2 pora i czosnek. Przedkładamy
Życie zaczyna się w kuchniduży por 10-12 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Por pokroić. Każdego pomidorka przekroić na połowę.Paprykę pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. sałatka z pora i papryki
O kuchni z uczuciembardziej, że świeże, młode warzywa o tej porze smakują najlepiej... Dzisiaj nakarmię Was zupą z żółtych pomidorów, żółtej papryki i soczewicy. Składniki: 1 por (biała część) 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 żółta papryka 3-4 żółte pomidory 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oliwy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki(...)łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku Pory przekroić na pół, dokładnie umyć, pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo z nasionami i pokroić w drobną kostkę. Pomidory naciąć na krzyż (tylko skórkę), a następnie sparzyć. Po kilku minutach zdjąć skórę i pokroić w drobną
Czerwień i błękitprzepis na proste i szybkie warzywka z patelni. Wystarczy, że wykorzystacie to, co macie w lodówce;) Warzywka z patelni: fot. Izabela Magdalena 2 cebule 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 300- 400 g pieczarek 1-2 cukinie pomidory (mogą być ze słoika lub z puszki) olej Przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy (rewelacyjny!), ostra papryka w proszku(...)vegeta (kto ma, to domowej roboty) Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w kosteczkę, por w paseczki. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, pomidory kroimy w cząstki. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę lub w pół-plastry. Na patelnię wlewamy troszkę oleju, wrzucamy cebulę, por, paprykę, cukinię, czosnek, pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, vegetą. Dusimy ok.15-25 minut
Kuchnia smaków