porcje: duża pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona pół główki kapusty pekińskiej mały por ok 150 g oliwek zielonych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka sos: mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Przygotowanie Por kroimy w cienkie plasterki i zalewamy gorącą wodą. Po jakiś dziesięciu minutach pora odcedzamy. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, zgniatamy dłońmi
e-PrzepisyKulinarneporcje: duża pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona pół główki kapusty pekińskiej mały por ok 150 g oliwek zielonych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka sos: mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Przygotowanie Por kroimy w cienkie plasterki i zalewamy gorącą wodą. Po jakiś dziesięciu minutach pora odcedzamy. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, zgniatamy dłońmi
e-PrzepisyKulinarneDobra, dość już tej pisaniny. Więc chodźcie ze mną! Do Azji. MAKARON Z KREWETKAMI, POREM, PAPRYKĄ, SEZAMEM I CZOSNKIEM. (przepis inspirowany kuchnią wschodnioazjatycką;dokładnej inspiracja stąd: Kwestia Smaku.) gniazda makaronowe pełnoziarniste (tego typu: klik) 20 krewetek 3 ząbki czosnkupapryczka chili2 czerwone papryki1 zielona papryka1 duży porpęczek posiekanego szczypiorku sos sojowyolej roślinny olej sezamowy3 łyżki sezamu(...)zaczną się zwijać w obwarzanek.Pora drobno kroję w pół plasterki, paprykę oczyszczam z gniazd nasiennym, krojęw drobne kawałki. Chili pozbawiam pestek i drobno siekam. Czosnek przeciskam przezpraskę.Czosnek, por szklę na tej samej patelni, na której smażyłam krewetki. Następnie dodaję paprykę,chili. Smażę ok. 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaję krewetki,po czym podlewam łyżkąoleju sezamowego. Do tego wrzucam
W kuchni Karmel-itkiQuinoa czyli komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej. Zaliczana jest do grupy pseudozbóż czyli ziaren niebędących zbożami, ale zawierających dużą ilość skrobi. Quinoa czerwona praktycznie nie pęcznieje podczas gotowania, zachowując twardość i chrupkość. O jej zdrowotnych właściwościach pisałam przy Ciepłej sałatce z komosą ryżową i łososiem. Ten przepis to przeróbka arabskiej(...)bazie kaszy kuskus lub jaglanej, jak moja poprzednia Sałatka z kaszy jaglanej po arabsku. Sałatka jest orzeźwiająca, idealna na kolację letnią porą. Składniki: • 3/4 szklanki komosy ryżowej czerwonej • 2 średnie ogórki zielone • 1 szklanka ugotowanego i obranego ze skórki bobu • pęczek natki pietruszki • kilkanaście liści mięty • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy
To co kochampoleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta ostrej papryki w proszku szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Marchew i seler obrać, opłukać i wrzucić do garnka
Weekendy w domu i ogrodzierobić od babci. Babcia nazywa je po prostu „ szarpańce ” i zazwyczaj używa do nich piersi z kurczaka, kukurydzy, sera oraz pieczarek. Ja dodatkowo dodałam jeszcze paprykę i pora, które świetnie łączą się z pozostałymi składnikami. Kotleciki mają jedną, ogromną zaletę – smakują zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Robi się je prosto, a składniki są łatwo dostępne(...)pojedyncze piersi) 150 g pieczarek (ok. 6-8 sztuk) 100 g tartego, żółtego sera (np. gouda lub cheddar) 100 g kukurydzy konserwowej (ok. 6 łyżek) 1 czerwona papryka 4-5 cm kawałek pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mąki pszennej 2 małe jajka sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic
Poezja smakuzostało... a wychodząc z założenia, że nic nie może się zmarnować, resztki farszu zjadłam następnego dnia w pracy :) SKŁADNIKI: 2-3 czerwone papryki 150-200 g ryżu basmati 1/2 bakłażana 1 mały por (pokroiłam zarówno część białą jak i zieloną) curry zioła prowansalskie sól i pieprz kolorowy olej z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ryż basmati gotujemy zgodnie
wege i kropkasama, a wariacji składników tyle, ile dusza zapragnie. Więc nic trudnego. No i z resztą dlaczego by nie zrobić kolejnej wersji risotto... ze słodką papryką, indykiem, porem i zielonymi oliwkami? Risotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami Rozgrzewamy porządnie patelnię z odrobiną oliwy, smażymy tylko dla koloru duże kawałki indyka, posypując go odrobiną soli i pieprzu, wykładamy(...)sprzęt : ) Rosołu dolewamy sukcesywnie aż ryż będzie al dente, pamiętając aby jak najczęściej mieszać potrawę w celu uzyskania ostatecznie kremowej konsystencji potrawy. Na sam koniec dorzucamy porządną garść posiekanego pora aby wyostrzył smak potrawy oraz usmażonego uprzednio indyka (wraz z sokami, które mogły pozostać nam na talerzu) - po chwili białko powinno się całkowicie ściąć i uzyskamy soczyste mięso. Wyłączamy
Right Behind The Kitchentakiej wersji mi pozostało, można jednak odlać wodę z gotowania fasoli i zrobić ją w wersji na gęsto. Składniki: szklanka suchej fasoli Jaś puszka czerwonej fasoli marchew pietruszka kawałek selera kawałek pora 250 ml passaty pomidorowej majeranek, sól, pieprz, słodka i ostra papryka, polecam również paprykę wędzoną łyżka mąki pszennej Przygotowanie Na wieczór przed planowanym przygotowaniem zupy, fasolę(...)wody do miękkości przez około 1,5 h. Solimy ją po godzinie gotowania. Por kroimy w piórka, podsmażamy chwilę na patelni, następnie dodajemy resztę włoszczyzny (warzywa ścieramy najpierw na tarce o grubych oczkach) i smażymy do miękkości. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka z fasolą, dodajemy czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i passatę pomidorową. Wszystko razem gotujemy jakieś 15 minut
e-PrzepisyKulinarneniezapowiedzianych gości, bo składniki do tej sałatki mamy zazwyczaj w domu. Składniki: 1 duży por, bądź 2 średnie puszka ananasa puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 150-200 g żółtego sera 2 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Białe części pora kroimy cienko w ćwierć plasterki. Przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na 15 minut
na moim stole...Jesień to idealna pora na wykorzystanie warzyw korzeniowych i gotowanie zup. Ten weekend sprzyja robieniu generalnych porządków, więc zupa tym bardziej była wygodnym rozwiązaniem ;) Ja nabrałam ochoty na buraki czerwone, więc ugotowałam barszcz ukraiński, który na Ukrainie nazywają barszczem polskim ;) Wersja ukraińska różni się nie tylko składnikami, ale też sposobem wykonania. Tę wersję też kiedyś opublikuję ;) Oczywiście każda
Weekendy w domu i ogrodziepora15 g cebuli1 cm imbiru1 ząbek czosnku25 g marchewkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Zaczniemy od sosu teriyaki. Na suchej patelni podsmażamy por, cebulę, imbir i czosnek, aż do lekkiego przypalenia. Wlewamy Sake, wino ryżowe i czerwone, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty do odparowania alkoholu. Wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy, aż do powstania syropu
My Culinary Artbyłoby lepsze. Makrela w sosie z czerwonego curry z warzywami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łyżeczkę, łyżkę, miarkę kuchenną, drewnianą łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (na 2 porcje): 2 filety z makreli, 1 marchewkę, 1 niezbyt dużą cebulę, kawałek pora (długości ok. 5 cm), 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry, mały kubek śmietany, 1 łyżkę(...)pół, posól i posyp pieprzem z kolendrą. Marchewkę obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w dość cienkie plasterki. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Z pora zdejmij wierzchnie liście. Przekrój go wzdłuż, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój go w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim warzywa. Gdy cebula ładnie się zeszkli
blog.moje-pasje.infofajna pożywna zupka jarzynowa Składniki: - 1 por - 1 średnia kalarepka - 1 marchew - 1 garść czerwonej kapusty - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - 2 ziemniaki - pęczek zieleniny ( pietruszka seler lubczyk ) - wywar rosołowy -sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Por pokroić w kawałki Marchew i kalarepkę zetrzeć na dużej tarce Pokroić ziemniaki w kostkę. - Warzywa przełożyć
W królestwie smaków BeatySkładniki: 1 kapusta pekińska, 1 por, 1 średniej wielkości marchew, 1 świeża czerwona papryka, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 155g papryki konserwowej, kilka ogórków kiszonych (8-10sztuk), majonez, 1-2 porządne garście świeżego koperku, sól, pieprz. Przygotowanie: Groszek i kukurydzę odsączyć. Marchew zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, Por, kapustę pekińską, paprykę świeżą i konserwową i ogórki
W kuchni u Moniki