wędzone ćwiartki kurczaka ze skórą 1 szklanka , wystudzonego ,ugotowanego ryżu ( podczas gotowania, dodajcie płaską, łyżeczkę kurkumy , będzie zdrowiej i apetyczniej ) 1 kawałek białej części pora ( taki około 10-15 cm ) 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości korniszony 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu- płaska 1 łyżka posiekanego koperku sól , pieprz do smaku Kukurydzę odcedzamy(...)pokrojone w kostkę mięso z kurczaka ( odspojone od kości , ale z kawałkami wędzonej skórki -odetnijcie i usuńcie tylko tłuszcze ) , a następnie dokładamy resztę składników : kukurydzę z korniszonami , posiekanego drobniutko pora , paprykę . Doprawiamy majonezem , chrzanem , koprem ,solą i pieprzem . Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc . Sałatka Słowiańska jest gotowa Smakuje zawsze
Ogrodnik w podróżyplastry ) 150 gram boczku wędzonego 1 główka młodej, sporej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora ( około 15 cm ) Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Ocet jabłkowy Czerwony delikat 2 łyżki mąki Olej woda Wykonanie: Plastry karkówki przyprawiamy czerwonym delikatem ( nie rozbijamy ), pozostawiamy do zamarynowania przez około 30 minut. Warzywa obieramy i razem z porem kroimy
Smaki Ewysmakowitego paprykowego aromatu. Podalam z pieczonymi pieczarkami.Pieczen jest bardzo aromatyczna,po prostu pyszna.Polecam!Skladniki :okolo1,5 kg 3 waskie czerwone paprykigarsc swiezego szpinakusol,pieprzslodka czerwona papryka w proszkuolejsuszone oreganowarzywa:marchewka kawalek pora,selera i pietruszki2 liscie laurowe1 szklanka (200 ml) wrzatku kilka ziarenek ziela angielskiego300 g malych pieczareksmietana do sosu Wykonanie:papryki umyc,przekroic i usunac gniazda(...)miesa ulozyc warstwe swiezych lisci szpinaku i upieczonej papryki.Uprzednio mieso posolic i oproszyc pieprzem.Zrolowac i zwiazac nicia Instrukcje wiazania miesa znalazlam tutaj:klik zasznurowane mieso natrzec olejem,sola,pieprzem ,czerwona slodka papryka i suszonym oregano.Ulozyc na talerzu,przykryc folia spozywcza i wstawic na cala noc do lodowkinastepnego dnia obrac warzywa i pokroic na mniejsze kawalki przygotowac rekaw.Mieso ulozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwaśnej 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pietruszki 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól i pieprz Na sos: 2 duże pory 1 łyżka oleju 100 ml wina czerwonego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 600 ml mleka 100g tartego grana padano + do posypania ok. 70g sól i pieprz Wykonanie: Na oleju podsmażyć drobno posiekaną(...)dodać śmietanę i masło, i znowu smażyć przez 10 minut. Jeśli szpinak oddał dużo wody zdjąć pokrywkę by część wyparowała. Sos: Na oleju smażyć pokrojonego bardzo drobno pora. Po 5 minutach dodać wino i masło, sól i pieprz, i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut. Gdy por wchłonie wino zasypać go mąką i dokładnie wymieszać
Smakuj życie!szklankę zielonej soczewicy) 3 średnie cukinie (może być dynia) pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej (mogą być szparagi) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 2 puszki krojonych pomidorów 1 por 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 świeże papryczki chilli (lub 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli lub pieprzu kajeńskiego - można dać mniej) 5 cm świeżego imbiru 1 łyżka świeżo zmielonego(...)pietruszki, szczypiorek. Przygotowanie: Zieloną soczewicę i fasolkę mung płuczemy i zalewamy na ok pół godz. do namoczenia. Czerwoną soczewicę płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy. Cukinię i paprykę kroimy na drobne kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i pora obieramy i szatkujemy. Jeśli użyjemy szparagów, to kroimy je na 2-cm kawałki, odcinamy zdrewniałe końce
Naturalna Kuchniaodnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego - łyżka przyprawy(...)przyprawą do gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam na 2-3 mm kawałeczki umyte, osuszone papierem kuchennym selery, pora i kapustę. Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam. Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu
I tu będę miała takie teProste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na
Kuchnia Pokoleńcebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1 łyżeczka kurkumy *opcjonalnie: czarny sezam do posypania W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojonym w plastry porem. W tym czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek(...)obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli i pora. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone zioła z kurkumą. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Miksujemy na krem, ewentualnie doprawiamy wedle uznania. Dekorujemy koperkiem
Be Fit Be Strongniesmak... do pierwszego kęsa ;) Składniki (na 2 porcje) : - 100 g ryżu (u mnie parboiled) - 1/2 wędzonej makreli oddzielonej od skóry i ości - kawałek pora - ząbek czosnku - 2 średniej wielkości pomidory - papryka czerwona - przyprawy : sól, pieprz, chilli, czosnek, łyżeczka curry - 1/4 szklanki mleka - łyżka oleju - łyżka gęstej śmietany/kremowego serka - sok z cytryny do skropienia - natka pietruszki(...)podsypania - 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Pokrojony w półplasterki por, paprykę w paseczki i posiekany czosnek podsmażyć na oleju. Po chwili dodać ugotowany ryż z przyprawami - curry, solą i pieprzem. Pomidory pokroić w kostkę. Następnie podlać potrawę mlekiem dodając śmietanę i pomidory. Trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu. Gotową potrawę
Kuchnia Elliefasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre i sprawdzone, jednak dzisiaj przyszła pora na małą zmianę kolorystyczną. Zresztą- obojętnie czy biała, czy czerwona- fasola to bogate źródło witamin i minerałów, więc zdecydowanie nie powinniśmy zapominać o niej w naszej diecie. Ziarna, w zależności od odmiany, zawierają
peanutbuttermonsterjest idealny do risotto (tj. około 3/4 szklanki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś 2 cm ) 1/2 średniej cebulki sól, pieprz, papryka czerwona natka pietruszki oczywiście nie cała ;) 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego wyrobu Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z porem oraz
Gotowanie...to proste !wołowych w całości 0,5 kg wołowiny z kością 1/2 dużego selera 1 duża marchew 1 średnia pietruszka 1 cebula 1/2 średniego pora 1 gałka muszkatołowa w całości 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 1,5 łyżki mąki 1 liść laurowy 5 -6 ziarenek ziela angielskiego vegeta i pieprz do smaku 3 l wody(...)WYKONANIE: Do garnka z wodą wrzucam wołowinę i umyte pokrojone flaczki w cienkie i długie paski.Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce warzywnej , cebulę i pora drobno kroję.Przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i zagotowuję. Zbieram łyżką powstałe szumowiny, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, vegetę i pozostawiam na średnim ogniu
Gosia gotujeSkładniki: 3 filety z Sandacza 1 por 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół czerwonej papryki pół awokado sos sojowy ulubiona oliwa sól imbir mielony suszona natka pietruszki zioła dalmatyńskie suszona papryka słodka świeżo mielony pieprz kolorowy makaron gryczany Soba Przygotowanie: Sandacza kupiłam całego, więc zaczęłam zabawę od filetowania (skórę pozostawiłam). Gotowe płaty ryby, posoliłam i dałam(...)leżakować. Warzywa tradycyjnie należy umyć! Następnie białą część pora, marchew, selera i pietruszkę kroimy w cieniutkie paseczki. Paprykę i awokado w kosteczkę i doprawiamy łyżką sosu sojowego oraz oliwy, a także szczyptą pieprzu i natki pietruszki. Mieszamy i tak oto otrzymaliśmy dressing do ryby. Na głęboką patelnię nalewamy około szklanki wody, włączamy zasilanie grzewcze i po chwili dodajemy przyprawy
Karczma Honoriettyrozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki 3 marchewki kawałek pora kawałek selera ćwiartka średniej włoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren 3 liście laurowe 2 łyżki przecieru pomidorowego
Pysznie & PiękniePrzepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek, pora, sera żółtego i parówek. Najbardziej smakują mi podane z czerwonym barszczem. Składniki (na ok 14 krokietów): 2 szklanki mąki 3 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: 450 g pieczarek por 4-5 cienkich parówek 200 g sera żółtego sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie(...)wlewamy chochlą ciasto naleśnikowe, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Pora i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Parówki kroimy w paseczki, ser ścieramy na tarce. Na gotowe naleśniki wykładamy po łyżce pieczarek
e-PrzepisyKulinarne