szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny…” To z wiersza Leopolda Staffa. Jesień nastraja nie tylko sentymentalnie, ale też kulinarnie. To pora kiedy sięgamy po potrawy bardziej syte i rozgrzewające. Jedną z nich jest krupnik z kaszą perłową. Każdy ma swój przepis, a ja polecam przepis mojej Mamy. Jestem pewna, że Leopold Staff też(...)zachwycił. Składniki: - bulion mięsny lub warzywny (ja wykorzystałam rosół z kury i indyka) - warzywa z rosołu (marchew, seler, pietruszka) - ziemniaki (u mnie z czerwoną skórką) - szklanka kaszy perłowej - młode części pora - 1 cebula - świeży koperek - natka pietruszki - liść laurowy (2 szt.) - mielone ziele angielskie (szczypta) - wędzona sól cypryjska (do smaku) - czarny pieprz świeżo mielony - słodka śmietanka
mojewypiekiinietylkoSkładniki: ziemniaki 1 kg marchew 2-3 sztuki por 1 mały seler 1 kawałek fasola czerwona konserwowa 1 puszka kiełbasa bezglutenowa około 200 g sól 1/2 łyżeczki majeranek 1 łyżeczka ziele angielskie kilka ziaren liść laurowy kilka szt. kurkuma szczypta olej (lub masło) 1 łyżeczka kleik ryżowy (lub mąka) 5 łyżek (2 łyżki) Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić(...)kostkę, zalać wodą. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, kiełbasę (użyłam cienkiej kiełbasy z piersi kurczaka), selera i pora (można dodać w całości i usunąć potem z wywaru). Posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Dodać odsączoną z zalewy i wypłukaną fasolę, olej lub masło, dosypać kleik ryżowy i zagotować aż się rozpłynie. (jeśli używamy mąki, trzeba najpierw rozmieszać
głodny alergikMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu wok noodles, 2 kiełbasy śląskie, średniej wielkości marchewka, kawałek pora, 1/2 mniejszej papryki żółtej (można użyć również czerwonej), łyżka oleju, 3 łyżki ketchupu pikantnego, sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki cukru trzcinowego, 3 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu(...)Marchewkę i pora siekam w drobne paseczki, paprykę i kiełbasę kroję w kostkę. Na oleju podsmażam kiełbasę do momentu lekkiego przyrumienienia, dodaję warzywa, smażę około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wlewam sos, zagotowuję, gotuję przez 2 minuty. Na koniec dodaję ketchup, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę. Gotowy sos łączę z makaronem
JejKuchniakolorów i naturalnego światła. Stąd wziął się pomysł na tę aromatyczną sałatkę pełną naturalnych kolorów. Składniki : brokuł 2 jajka na twardo puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie por (zielony kawałek 5 cm) kilka kawałków czerwonej papryki konserwowej sól świeżo mielony pieprz czarny sól gruboziarnista 4 kleksy majonezu Brokuł podzielić na małe kawałki (takiej wielkości, by łatwo go było wziąć(...)minuty. Brokuł odcedzić i wyłożyć do salaterki, by ostygł. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Rozsypać na schłodzonych kawałkach brokuła. Jajka obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć na wierzchu. Pora przekroić wzdłuż, a potem pokroić na cieniutkie półtalarki. Rozrzucić na wierzchu sałatki. Paprykę konserwową pokroić na drobne kawałki. Rozrzuć na sałatce. Na co drugiej ćwiartce jajka uformować kleksy z majonezu
Weekendy w domu i ogrodziepysznym lekkim dressingiem. Coś idealnego do zjedzenia z bagietką bądź grzankami. Szybka przekąska to coś co lubi każdy. Smacznego! Składniki : * kiść jasnych winogron * 1/3 pora * 100g sera np. z niebieską pleśnią * kilka paseczków czerwonej papryki * dressing : 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Winogrona pokroić na połówki, por drobno posiekać
Magiczne Życie Martyczęściej niż w pozostałych porach roku przygotowuję śledzie. Polecam kupić solone i zamarynować. Można je wtedy wykorzystać na przykład do sałatki. Oto jedna z moich propozycji. Polecam przygotować na święta, Sylwester i Nowy Rok. Składniki : 1 słoik śledzi marynowanych w oleju 5 jajek 1 duży por 150 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 5-6 korniszonów pół(...)przyprawami. Śledzie odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kwadraty. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu obrać. Fasolę odsączyć z zalewy. Korniszony pokroić w kosteczkę. wyłożyć do salaterki. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Na spód salaterki wyłożyć korniszony, a na nich fasolę. Posmarować
Czerwień i błękitprzekonałam się, że jej przepisy trafiają w moje gusta smakowe, dlatego i tym razem postanowiłam przygotować kawarmę. Połączenie pora, marchewki i wina wraz z mięsem daje ciekawy smak, który z pewnością warto spróbować. Danie świetnie smakuje z kieliszkiem czerwonego wina jako dodatek, o czym sama(...)się przekonałam. Składniki na 4-5 porcji: 750g mięsa gulaszowego z szynki (może być schab, szynka itp.) 2 cebule 2 pory – ok. 0,9 kg 4 średnie marchewki 1 liść laurowy szczypta chili sól pieprz Marynata: ¾ szklanki czerwonego wina wytrawnego 4 łyżeczki słodkiej papryki 4,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki pieprzu – do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić
Fabryka pomysłówOryginalna orzeźwiająca i pożywna sałatka przepisu mojej mamy. Składniki ( 4 duże porcje ) : 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka ananasa biała część 1 pora 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku ozdobić posiekanym koprem Przygotowanie (10 minut): - fasolkę i ananasa odsączyć - ananasa pokroić na ok 1 cm kawałki - pora przekroić wzdłuż na pół a następnie
Pora na pora i pomidorasztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego (100 gram) - 1 marchewka - kawałek pora - garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej - pół czerwonej papryki - kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm) - 1 ząbek czosnku - oliwa z oliwek - łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - pół łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej(...)pokroić w drobną kostkę. W misce połączyć go z sosem sojowym oraz przyprawami. Można od razu zacząć smażyć, choć smaczniejszy będzie gdy poleży trochę w przyprawach. Usmażonego kurczaka odstawić. Por oraz imbir pokroić w paski, paprykę i marchewkę w zapałki, a czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Po kolei wrzucać por, imbir, czosnek, paprykę
Zgrabne Gotowanieowadów oraz wrzody. Zapraszam do kuchni. TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 laski selera naciowego 1 kalafior 1 brokuł 3 pory 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 szklanku suszonych pomidorów bez oleju (ja dałam swoje wysuszone na słońcu pomidory i zamrożone) 2 garści szpinaku jarmuż(...)mielonego chilli sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz świeża kolendra do posypania 1,5 - 2 l wody filtrowanej Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie marchewki, pietruszki, pory, selery, cebule, czosnek, paprykę, suszone pomidory drobno siekamy. Posiekane warzywa kolejno grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni. przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok pół godziny
Naturalna KuchniaSkładniki: 5 jajek 4-5 ogórków kiszonych 1 mały por filet z indyka 1 puszka fasolki czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 150g sera żółtego ok. 50-100g PRZYSMAKU ŚWIĘTOKRZYSKIEGO "SNACK" firmy WSP SPOŁEM PRZYPRAWA DO INDYKA firmy RAFEX olej sos: 1 duży jogurt naturalny 4-5 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz zioła(...)Sposób przygotowania: Jajka ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Filet myjemy, osuszamy, doprawiamy przyprawą do indyka i smażymy do zarumienienia na oliwie. Ogórki kroimy w kostkę. Por szatkujemy w pół krążki. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przysmak Świętokrzyski wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do uzyskania złotego koloru, wyjmujemy na ręcznik papierowy. Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy
Prosto i Smacznie z Anetąpomidorowa z tortelloni i cynamonem. Składniki: - 1,5 l rosołu- 2 opakowania tortelloni- 2 opakowania przecieru pomidorowego- 400ml mleka kokosowego (1 puszka)- ok. 400g pora (nie zważyłam, może trochę więcej)- 1 duża czerwona papryka- 2 małe główki czosnku- chilli (ma być ostro, więc sporo)- sól- świeżo zmielony pieprz- cukier (do smaku)- ½ łyżeczki cynamonu- olej arachidowy Na rozgrzany(...)olej arachidowy wrzuciłam pokrojonego w talarki pora. Paprykę pokroiłam w paski (ma być różnorodna tekstura w zupie) i dorzuciłam do garnka. Chwilę razem dusiłam, aż warzywa lekko zmiękły. Wlałam przecedzony przez sito rosół. W międzyczasie ugotowałam tortelloni, zgodnie z przepisem na opakowaniu (6-8 min. w posolonym wrzątku). Do garnka z gotującą się zupą dolałam 1000g przecieru pomidorowego, puszkę
mojewypiekiinietylkomoja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową. Składniki : 3 średnie ziemniaki 1 mały buraczek czerwony szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony ) 1 marchew i mała pietruszka pół małego selera około 4 cm pora cebulka i ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, łyżka suszonych warzyw mielona papryka czerwona słodka, pieprz 3-4 ziarnka 2 kostki mięsne 2-3 łyżki ugotowanej(...)grubych oczkach, na gorącym tłuszczu smażymy wpierw marchew, dokładamy do zupy, potem pietruszkę i po lekkim przesmażeniu przekładamy do zupy, solimy do smaku Ścieramy selera, kroimy w pół krążki pora i dokładamy do całości, gotujemy Ostatecznie doprawiamy zupę majerankiem, papryką, pieprzem mielonym, kostką mięsną i dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną Całość gotujemy jeszcze do połączenia smaków, około 10 min. Zupa
Proste Potrawyjajka ugotowane na twardo duży por ( biała część) słoik majonezu (250 g) 15 dag sera żółtego przepis Do miseczki wrzucamy kolejne warstwy sałatki: odsączoną z zalewy kukurydzę i marchewkę. Kolejną warstwą jest pokrojona w drobną kostkę szynka a następnie odsączona z zalewy czerwona fasolka. Korniszony kroimy w kostkę i wrzucamy na czerwoną. Ugotowane na twardo jajka ścieramy(...)tarce o dużych oczkach i nakładamy jako kolejną warstwę sałatki, białą część pora kroimy na drobno i wrzucamy na jajka. Na sałatce rozprowadzamy majonez i całość posypujemy startym żółtym serem
Smakowite Daniaczerwona cebula) 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę 250 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 - 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę 1 por pokrojiny w kostkę 3/4 szklanki suchej zielonej lub czerwonej soczewicy 1/2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata