Lasagne ze szpinakiem i oszukanym beszamelem 193kwaśnej 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pietruszki 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól i pieprz Na sos: 2 duże pory 1 łyżka oleju 100 ml wina czerwonego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 600 ml mleka 100g tartego grana padano + do posypania ok. 70g sól i pieprz Wykonanie: Na oleju podsmażyć drobno posiekaną(...)dodać śmietanę i masło, i znowu smażyć przez 10 minut. Jeśli szpinak oddał dużo wody zdjąć pokrywkę by część wyparowała. Sos: Na oleju smażyć pokrojonego bardzo drobno pora. Po 5 minutach dodać wino i masło, sól i pieprz, i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut. Gdy por wchłonie wino zasypać go mąką i dokładnie wymieszać
Smakuj życie!
Udana sałatka z selera naciowego 165odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego - łyżka przyprawy(...)przyprawą do gyrosa i olejem słonecznikowym. Przykryłam i na godzinę odstawiłam do lodówki. W tym czasie pokroiłam na 2-3 mm kawałeczki umyte, osuszone papierem kuchennym selery, pora i kapustę. Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam. Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu
I tu będę miała takie te
Karkówka w porach z piekarnika 253Proste w wykonaniu, każdy sobie poradzi w wykonaniu takiej karkóweczki. Karkówkę pokroić na plastry, odciąć tłuste miejsca. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na
Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z kopru włoskiego (fenkułu) z jabłkiem 249cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1 łyżeczka kurkumy *opcjonalnie: czarny sezam do posypania W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojonym w plastry porem. W tym czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek(...)obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli i pora. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone zioła z kurkumą. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Miksujemy na krem, ewentualnie doprawiamy wedle uznania. Dekorujemy koperkiem
Be Fit Be Strong
Kedgeree z wędzoną makrelą 236niesmak... do pierwszego kęsa ;) Składniki (na 2 porcje) : - 100 g ryżu (u mnie parboiled) - 1/2 wędzonej makreli oddzielonej od skóry i ości - kawałek pora - ząbek czosnku - 2 średniej wielkości pomidory - papryka czerwona - przyprawy : sól, pieprz, chilli, czosnek, łyżeczka curry - 1/4 szklanki mleka - łyżka oleju - łyżka gęstej śmietany/kremowego serka - sok z cytryny do skropienia - natka pietruszki(...)podsypania - 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Pokrojony w półplasterki por, paprykę w paseczki i posiekany czosnek podsmażyć na oleju. Po chwili dodać ugotowany ryż z przyprawami - curry, solą i pieprzem. Pomidory pokroić w kostkę. Następnie podlać potrawę mlekiem dodając śmietanę i pomidory. Trzymać jeszcze chwilę na dużym ogniu. Gotową potrawę
Kuchnia Ellie
Ziołowa sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 529fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre i sprawdzone, jednak dzisiaj przyszła pora na małą zmianę kolorystyczną. Zresztą- obojętnie czy biała, czy czerwona- fasola to bogate źródło witamin i minerałów, więc zdecydowanie nie powinniśmy zapominać o niej w naszej diecie. Ziarna, w zależności od odmiany, zawierają
peanutbuttermonster
Risotto z kurczakiem 188jest idealny do risotto (tj. około 3/4 szklanki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś 2 cm ) 1/2 średniej cebulki sól, pieprz, papryka czerwona natka pietruszki oczywiście nie cała ;) 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego wyrobu Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z porem oraz
Gotowanie...to proste !
Flaki po Staropolsku 204wołowych w całości 0,5 kg wołowiny z kością 1/2 dużego selera 1 duża marchew 1 średnia pietruszka 1 cebula 1/2 średniego pora 1 gałka muszkatołowa w całości 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 1,5 łyżki mąki 1 liść laurowy 5 -6 ziarenek ziela angielskiego vegeta i pieprz do smaku 3 l wody(...)WYKONANIE: Do garnka z wodą wrzucam wołowinę i umyte pokrojone flaczki w cienkie i długie paski.Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce warzywnej , cebulę i pora drobno kroję.Przekładam do garnka, zalewam zimną wodą i zagotowuję. Zbieram łyżką powstałe szumowiny, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, vegetę i pozostawiam na średnim ogniu
Gosia gotuje
Jak naparzyć Sandacza? Łatwizna! 191Składniki: 3 filety z Sandacza 1 por 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół czerwonej papryki pół awokado sos sojowy ulubiona oliwa sól imbir mielony suszona natka pietruszki zioła dalmatyńskie suszona papryka słodka świeżo mielony pieprz kolorowy makaron gryczany Soba Przygotowanie: Sandacza kupiłam całego, więc zaczęłam zabawę od filetowania (skórę pozostawiłam). Gotowe płaty ryby, posoliłam i dałam(...)leżakować. Warzywa tradycyjnie należy umyć! Następnie białą część pora, marchew, selera i pietruszkę kroimy w cieniutkie paseczki. Paprykę i awokado w kosteczkę i doprawiamy łyżką sosu sojowego oraz oliwy, a także szczyptą pieprzu i natki pietruszki. Mieszamy i tak oto otrzymaliśmy dressing do ryby. Na głęboką patelnię nalewamy około szklanki wody, włączamy zasilanie grzewcze i po chwili dodajemy przyprawy
Karczma Honorietty
Barszcz ukraiński 201rozgrzewająca zupa w sam raz na zimową porę roku, która aktualnie jest za oknami. Składniki: dowolny kawałek ulubionego mięsa 5 ziemniaków 4 czerwone buraki kilka suszonych grzybków 200 g fasoli 2 pietruszki 3 marchewki kawałek pora kawałek selera ćwiartka średniej włoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren 3 liście laurowe 2 łyżki przecieru pomidorowego
Pysznie & Pięknie
Krokiety z pieczarkami i parówką 358Przepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek, pora, sera żółtego i parówek. Najbardziej smakują mi podane z czerwonym barszczem. Składniki (na ok 14 krokietów): 2 szklanki mąki 3 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: 450 g pieczarek por 4-5 cienkich parówek 200 g sera żółtego sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie(...)wlewamy chochlą ciasto naleśnikowe, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Pora i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, przyprawiamy solą i pieprzem. Parówki kroimy w paseczki, ser ścieramy na tarce. Na gotowe naleśniki wykładamy po łyżce pieczarek
e-PrzepisyKulinarne
Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy 206Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy…Zupa z soczewicy, którą mogę jeść codziennie zmieniając dodatki w zależności od ochoty czy pory roku. Wybrałam dwa rodzaje soczewicy małą czerwoną i puy , które są wzajemnym przeciwieństwem. Czerwona soczewica szybko się gotuje, powiedziałabym rozgotowuje dlatego naturalnie zagęszcza zupę. Zielono szara soczewica puy gotuje się nieco dłużej i zachowuje swoją
codojedzenia
Zakwas buraczany na świąteczny barszcz (bez soli) 284miejsce na około 7 dni. Po tym czasie przelewamy do butelek. Zakwas buraczany przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (np. piwnicy). A potem już tylko pora na przygotowanie na jego bazie pysznego czerwonego barszczu Smacznego
Słodkie okruszki
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami do słoików na zimę 190kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 litr wody Wykonanie: Kapustę, pora drobno poszatkować i wymieszać z startymi jabłkami. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyparzonych słoików
Tradycyjna Kuchnia
Warzywa duszone do ryżu 246Warzywa duszone to prosty i smaczny dodatek do ryżu. Składniki 4-5 pieczarek 1 papryka czerwona 1 puszka groszku firmy Jamar kawałek pora sól pieprz olej 1. Pieczarki kroimy w małe plasterki a pora i paprykę w paski. 2. Do garnka wlewamy odrobinę … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z kurczakiem i fasolą 295Pyszna wyszła :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik selera sałatkowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka ananasa w zalewie 1/2 pora 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki … Czytaj dalej Sałatka z kurczakiem i fasolą
czarrna od kuchni
Gulasz z kurczaka z dynią 206która prowadzi warsztaty kulinarne w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Składniki: 1 kilogram surowej dyni 600 g piersi z kurczaka 300 g papryki (u mnie czerwona i żółta) 2 cebule lub 2 pory 1,5 łyżki klarowanego masła 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki śmietany wymieszanej pół na pół z maślanką sól, cukier (a u mnie obowiązkowo również
Trzeci talerz
Barszczyk czerwony do picia 214Zrobiło się chłodniej i wciąż pada, więc przyszła ochota na coś ciepłego do picia :) Sezon na tegoroczne buraki otwarty! Składniki : duży czerwony burak 2 marchewki kawałek (10 cm) pora pół cebuli kawałek (5 cm) imbiru 2 liście laurowe łyżka cukru majeranek 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego sól pieprz mielony Warzywa obrać. Buraka pokroić na kawałki. Marchewki, kawałki buraka
Weekendy w domu i ogrodzie
Papryki faszerowane z ryżem 189Składniki: papryka czerwona (6 szt.) słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.) pieczarki (25 dag) por (1 szt.) ryż (30 dag) woda olej (do smażenia) sól pieprz cukier sok z 1/2 cytryny papryka ostra Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kroimy i smażymy pora. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki. Kroimy podłużną paprykę. Dodajemy do pora
Weganka gotuje
Sałatka królewska 352puszka kukurydzy puszka ananasa w syropie puszka fasoli czerwonej 5 ugotowanych na twardo jajek 1 por 1 średnia marchewka 1 średnia papryka 7 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Seler, kukurydzę, ananas, fasolę odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek, posiekać jedne i drugie. Białą część pora pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę
na moim stole...
Pudełko z gitarą decoupage 236Jakiś czas temu wykonywałam czerwoną szkatułkę z dziewczynkami "dla niej" przyszła pora na pudełko "dla niego" - do kompletu. Pudełko ma wymiary 24,5 x 17,5 x 9 cm. Pudełko jest wykonane metodą decoupage. Ozdabiam drewniane przedmioty metodą decoupage na zamówienie : szkatułki, pudełka, herbatnice, skrzyneczki, husteczniki, podkładki pod kubki, zakładki do książek, itp. Wzór, kolor i wielkość można
IMPRESJA SMAKU
Zupa buraczkowa 216czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ? Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki mąki pszennej 250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 % 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz sól odrobina cukru do smaku(...)wywar bo muszą wystygnąć po ugotowaniu ) Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki. Pokroić pora w talarki. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gdy wywar będzie się gotował, zetrzeć
Na słodko lub wytrawnie
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 197będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce
BaRepas
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 227wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona-sól, pieprz-Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne wino-suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, siekamyKiełbasę kroimy w kotkę i przesmażamy bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Odstawiamy do innego
BaRepas
Chińszczyzna 526drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części pora (2-3)- kawałek świeżego imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku- olej arachidowy- kilka gałązek szczypiorkuRyż przygotowany na mleku kokosowym:375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka
mojewypiekiinietylko
Zupa 5 smaków 226zupę 5 smaków. Tak naprawdę, jest w niej nie tylko 5 smaków, ale całe bogactwo. Składniki: - 2 litry rosołu drobiowego- 1 kapusta pekińska- 1 czerwona papryka- 1 zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka
mojewypiekiinietylko
Gulasz żołądkowo warzywny 188żołądków z kurczaka1 czerwona papryka1 marchewka1 cebula1/2 pora ( zielona część )250 g pieczarek4 łyżki olejusól do smakupieprz kolorowy do smaku1 łyżka suszonego niedźwiedziego czosnkuchili do smaku500 ml bulionu ( u mnie rosół )1 łyżeczka mąki ziemniaczanejŻołądki dokładnie umyć i usunąć nieczystości a potem pokroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć je. Następnie cebulę
Ewa w kuchni
Meksykańskie tacos 306wieprzowe – 500 g– pomidor – 1 szt– fasola ( u mnie biała ) – 100 g– kukurydza – 100 g– czerwona papryka – 1 szt– cebula – 1 szt– por – 1 szt– sos czosnkowy– sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:TACOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną.Dodajemy pół łyżeczki soli.Wlewamy gorącą wodę(...)muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia.FARSZ: Cebulę drobno siekamy.Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym i odrobiną soli i pieprzu.Fasolę i kukurydzę odcedzamy.Paprykę kroimy w słupki.Pora sparzamy wrzątkiem.Kroimy w drobną kosteczkę.Pomidora kroimy w półplasterki.Na plackach układamy mięso i przygotowane warzywa.Polewamy sosami.Smacznego
Ostra na Słodko
D... dzikie warzywa! 225Mimo, że jeszcze nie jestem w ciąży, czasami mam ochotę na naprawdę kosmiczne kombinacje! Co powiecie na warzywa w sosie curry-jogurtowo-ketchupowo-sojowym? :D Wczoraj
Kitchens Alphabet
Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw 227podzielają mój entuzjazm, ale warto po nią siegać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej...Składniki:1szkl. kaszy jaglanej½ czerwonej papryki1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii 1 por (jasna część), lub 1 cebula natka pietruszki, 1 jajkoprzyprawyolej do smażeniaWykonanie:Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić
Anioły w kuchni