wierzchu pozostałym, drobno posiekanym szczypiorkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do sałatki można dodać 1 obrane i pokrojone w kostkę jabłko.Z dodatku szczypiorku można zrezygnować, a czerwoną cebulę zastąpić białą czy porem lub nie dawać w ogóle.Można dać sam majonez lub samą kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt naturalny czy jogurt grecki.Najlepiej użyć musztrady o klasycznym smaku np. delikatesowej
Gospodyni MiejskaSkładniki: 1 opakowanie makaronu rurki, 2 piersi kurczaka, 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa, 1 czerwona papryka, 1 pomidor, 1 por, 1 cebula, 400 ml sosu meksykańskiego, kilka plasterków żółtego sera, 2 garście rukoli. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i rozkładamy do dwóch naczyń żaroodpornych. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy
Aga w kuchnimówiąc, warto go wprowadzić na stałe do swojej kuchni. RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI (składniki na 4 porcje) Składniki: - pierś z kurczaka (ok 350g) - seler naciowy - por - marchewka (2 sztuki) - papryka czerwona - szklanka ryżu arborio - kieliszek białego wina - pół litra bulionu (najlepiej drobiowo-warzywny) - masło (1 łyżeczka) - olej/oliwa do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa
Zgrabne GotowanieWege Piątek Bardzo proste a niezwykle smaczne placuszki ziemniaczano - marchewkowe z dodatkiem pora wywodzą się z kuchni skandynawskiej (rarakor). Małe placuszki często serwowane są jako kanapeczki na imprezach, nieco większe bywają podawane jako dodatek do dań głównych, przede wszystkim do ryb. Ja zaserwowałam je indywidualnie na kolację, są dość sycące i zdecydowanie można się nimi najeść. Polecanym dodatkiem(...)mnie najlepiej smakują same :) Placuszki ziemniaczano - marchewkowe Składniki : 4 duże ziemniaki 3 spore marchewki 1 por sól, pieprz wędzony łosoś kwaśna śmietana czerwona cebula cytryna olej do smażenia Przygotowanie : Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko wrzucić do dużej miski, posolić
Codzienne Gotowanieduży por 200 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część, przecinamy po długości, kroimy w kawałki, wkładamy do miski i blanszujemy wrzącą wodą odcedzamy. Makaron(...)kostkę oraz parówkę. Wszystko przekładamy do miski. Podane składniki na sos łączymy ze sobą dokładnie mieszając i polewamy po sałatce. Delikatnie łączymy wszystko razem. Dekorujemy sałatkę zieloną częścią pory. Smacznego
kgwjanczewowłaśnie to zrobiłam...Składniki:100g-150g opłukanej czerwonej soczewicy2 marchewki1 czerwona cebula3 ząbki czosnku1 porpuszka krojonych pomidorów (400g)1l bulionu warzywnego1 łyżka sosu sojowego1 liść laurowysól i pieprz do smakuoliwa do podsmażenia warzywpietruszka do posypaniaSposób przygotowania:Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pora siekamy w plasterki. Pokrojone warzywa podsmażamy w garnku przez 5 minut. Dolewamy bulion, pomidory(...)puszki, soczewicę, zmiażdżony praską czosnek, liść laurowy i gotujemy 20-30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Czerwona soczewica gotuje się szybko. Kwaśne pomidory spowalniają ten proces, dzięki czemu soczewica się nie rozgotuje.Na koniec doprawiamy zupę sosem sojowym, solą i pieprzem. W takiej kolejności. Pamiętajmy, że sos sojowy jest słony
W kuchni wieczoremmakaronem w kształcie ryżu – Składniki: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu (ok. 200g) 1 puszka kukurydzy (285g po odsączeniu) 1 mały por (biała część ok. 50g) 5 ogórków konserwowych (ok. 320g) 1 papryka czerwona 180g szynki konserwowej 3 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego pieprz, sól do smaku 1 pęczek szczypiorku Sałatka z makaronem(...)kształcie ryżu – Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wrzucić na sitko i przelać zimną wodą. Zostawić do odsączenia. Por pokroić w półkrążki. Przelać wrzątkiem i pozostawić na sitku do odcedzenia. Szynkę, paprykę czerwoną i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez i jogurt
Kulinarne Przebojesłoiczek cebulki konserwowej; 1 puszka kukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu; 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego; 15 dkg sera żółtego (starty na tarce); natka zielonej pietruszki(...)salaterce warstwy od dołu; - cebulka; - kukurydza; Posmarowałam trochę majonezem; - ugotowana i ostudzona marchewka; - szynka pokrojona w paseczki; I znowu posmarowałam majonezem; - czerwona fasola; - ogórek pokrojony w półplasterki; I znowu majonez; - jajka pokrojone w kosteczkę; - por pokrojony w piórka; I znowu dałam już cały pozostały majonez; - starty żółty ser; - posiekana natka pietruszki
In my kitchenciasta francuskiego 230 g 1 cukinia 1 por pól papryki żółtej pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku oliwa oregano, estragon, tymianek, papryka słodka sól, pieprz mały koncentrat pomidorowy około 40 g fety pokrojonej w kosteczkę starty ser żółty około 40 g 100 ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki roszponka (opcjonalnie) Pora pokroić na krążki. Na patelni rozgrzać oliwę
Moja Galeria Smakuparówka z szynki ½ czerwonej papryki 10 dag sera aldamer 1 łyżeczka klarowanego masła ½ pęczka natki pietruszki Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta curry Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki kroję w grube plastry, ser żółty w kostkę, paprykę w paski a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam paprykę i pora duszę pod przykryciem
Wanilia i Kardamonwarzywami. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Może być doskonałą przekąską podczas imprezy karnawałowej. SKŁADNIKI: 2 wędzone ćwiartki z kurczaka, 2 pory, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1/2 puszki fasoli czerwonej, 5 ogórków konserwowych, 5 jajek, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Białe części pora kroję w plasterki, wrzucam do osolonego wrzątku i parzę
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 400 g makaronu świderki 3 ząbki czosnku 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 4 jajka 1 świeży długi ogórek 3 łyżki ziół prowansalskich 5 łyżek majonezu sól Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Por pokroić
O kuchni z uczuciempół zielonego ogórka biała część pora 5-6 dużych kawałków papryki marynowanej lub jedna surowa czerwona papryka pęczek koperku kilkanaście sztuk czarnych oliwek pół puszki kukurydzy pół czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu czubata łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól, pieprz Pora i oliwki siekamy w plasterki. Ogórek, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno
Czerwona Porzeczkasałatkowy- kozi mały por 3 jajka ugotowane na twardo czerwona papryka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Kawałki kurczaka smażymy w papirusie wg.instrukcji. Studzimy go i kroimy w kosteczkę. Pekinkę siekamy jak najdrobniej i dodajemy do niej pokrojone pomidorki i paprykę. Dodajemy kurczaka, pokrojone jajka i pora. Na samym końcu dodajemy
Wielki apetytZapraszam :) Składniki : 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 pierś z kurczaka grilowana 1/2 puszki kukurydzy 1/2 słoiczka selera nitki kawałek pora 1 mała papryka żółta lub czerwona 5 jajek ugotowanych na twardo 4 / 5 łyżek majonezu sól , pieprz do smaku 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka płaska musztardy 4 ogórki korniszony Wykonanie : Do miski(...)przełożyć ugotowany ryż. Ogórki , jajka i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Seler nitki posiekać . Por drobno pokroić. Kurczaka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ze sobą połączyć , dodać majonez , musztardę , przyprawić do smaku solą i pieprzem . Wszystko razem wymieszać i odstawić na kilka godzin do przegryzienia smaków . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili