czerwona porze - 2500 przepisów (strona:25/167)

"Zupki instatnt też się nadadzą!" i śnieżne uwięzienie. 276

Głodomor miał swój smażony makaron z mięsem i warzywami. MAKARON SMAŻONY Z MIĘSEM I WARZYWAMI z zupek instant /przepis autorski;/ 3 zupki instant (dowolne) 2 papryki: czerwona i zielona 1 por pęczek pietruszki 1 ogórek zielony 2 pomidory woda przegotowana 300-400g mięsa mielonego Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w średniej długości paseczki. Por  kroję

W kuchni Karmel-itki
Risotto z dynią, soczewicą i porem 232

dodatkiem pora i soczewicy.     Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć

Anioły w kuchni
Risotto z dynią, soczewicą i porem 139

dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy.  Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie:Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko

Anioły w kuchni
Zapiekanka porowo ryżowa 156

śmietany ukwaszonej 5 pomidorów suszonych 3 łyżki oliwy z zalewy od pomidorów sól, pieprz papryka czerwona przyprawa do kurczaka masło klarowane natka pietruszki Por myję i kroję w krążki. Przesmażam na maśle klarowanym dolewam odrobinę wody i duszę na wolnym ogniu. Jak pora będzie miękka dodaję śmietanę ukwaszoną, kremówkę, doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka kroję na plastry(...)sola, pieprzę, posypuję papryką czerwoną, przyprawą do kurczaka. Odstawiam na 30 minut. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją opakowania. Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, wykładam na dno ryż, na nim układam piersi z kurczaka, na nie por, i kawałki pokrojone pomidorów suszonych. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika  na 30 minut temp 190 stopni. W trakcie pieczenia można przykryć zapiekankę

wesoła kuchnia
Ekspresowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem feta w 20 minut 2364

pomidorów z puszki,   1 por,   1/2 cukinii,   1 papryka czerwona,   200 g sera  feta,   250 g startego  sera  mozzarella,   1 łyżka oliwek czarnych,   1 łyżka oliwek zielonych. Przygotowanie: 1.  Białą część   umytego pora pokrój w cienkie  krążki i  przesmaż  w rondlu z odrobiną

SzczyptaSmaQ
Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami 227

mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki:  300g mięsa mielonego, por,  cukinia,  marchewka,  1/2 bakłażana,  czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych,  jajko,  łyżka musztardy,  2 czubate łyżki otrębów owsianych,  sól, pieprz,  czosnek,  ostra papryka,  świeża bazylia,  200g mozarelli. Wykonanie Pora dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać

Z miłości do słodkości
Wielkanocna sałatka z kukurydzy i jajka 129

sałatki potrzebujemy: – 1 puszkę kukurydzy – kilka ogórków kiszonych – 4 jajka ugotowane na twardo jajka – majonez/jogurt (ja użyłam jogurtu bez laktozy) – por (biała część) albo cebulka (u mnie czerwona) – sól, pieprz Kukurydzę odsączyć i opłukać na sitku a por, jajka i ogórki posiekać w drobną kostkę. Wszystko wrzucić do miski i wymieszać. Dodać jogurt

Szybko Tanio Smacznie
Tajska zupa krewetkowa 181

bazą zupy będą krewetki koktajlowe.  Do jej przygotowania tej pikantno-słodkiej zupy potrzebne będą: Składniki: 250 g krewetek koktajlowych około 6 szklanek wody 2 czerwona cebula 1 nieduża żółta papryka 2 pory sałatkowe szklanka marchewek typu baby szczypiorek oliwa aromatyzowana czosnkiem i papryką chili 6 łyżek sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego(...)gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy w pół-piórka, Paprykę kroimy na pół, a następnie na plasterki.  Pora kroimy w plastry.   Wszystkie warzywa podsmażamy aż do zarumienienia na łyżce oliwy - ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem i papryką chili

Taste Therapy
Filety z kurczaka nadziewane camembertem w sosie z pora 159

uszkodzić fileta. Do wykonanych otworów wkładamy po trójkącie sera. Całość spinamy wykałaczkami i sznurujemy sznurkiem ( jak na zdjęciu ). Tak przygotowane filety przyprawiamy, solą i czerwoną papryką. Pozostawiamy do zamarynowania. W tym czasie myjemy pora i drobno go kroimy. Na patelnię nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pora , przyprawiamy vegetą i chwilę smażymy. Pod koniec dojemy

Smaki Ewy
Por duszony z papryką i pomidorem 178

Która nie tylko świetnie pasuje, jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.  Ale równie dobrze może stanowić samodzielne danie składniki  dla czterech osób 2  pory 1 cebula czrewona 2 czerwone papryki 5 pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz sposób przygotowania Dokładnie myjemy warzywa. Pory

Miód i pieprz
Sałatka magdeburska 237

Sałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ). Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g) 2 cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Ryż z marynowanym tofu 144

się do dania głównego podsmażone z warzywami i ryżem smakuje wybornie :)   Składniki: 1 opakowanie zamarynowanego tofu (przepis znajdziesz tuta j ) ryż 1/2 cukinii 1/3 pora 2 ząbki czosnku 1 cukinia czerwona garść kiełek na patelnię 2 łyżki płatków drożdżowych   olej kokosowy pieprz, sól Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy , kroimy w talarki i podsmażamy na oleju kokosowym

Łycha smaków
Kaszotto z kurczakiem, botwinką i czerwoną soczewicą 141

się nim z Wami :) Czas przygotowania:  30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju rzepakowego Dodatki: 100g fety Koperek lub zielona pietruszka Botwinkę dokładnie myjemy(...)bieżącą wodą. Buraczki kroimy w kostkę, a liście siekamy. Jeśli botwinka miała dużo liści to nie kroimy wszystkich. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Białą część pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnie. Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy. Dolewamy gorący bulion oraz pokrojone buraczki. Wsypujemy kaszę. Całość mieszamy

Kolizje Smaków
Sałatka z pęczakiem 232

względu na jej składniki. Może stanowić zarówno samodzielną zakąskę jak i posłużyć jako starter.  Składniki: 100 gramów kaszy jęczmienny pęczak 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku garść liści natki pietruszki Sos: 8 łyżek stołowych oleju lnianego 1 łyżka stołowa miodu 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 1/2 łyżeczki(...)pokroić wzdłuż na ćwiartki. Podobnie papryki, pokroić na ćwiartki. W obu wydrążyć gniazda nasienne. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem.  Białą część pora - na tą ilość proponuję około 15-20 cm, przekroić na pół i poszatkować drobno na półtalarki. Posiekać koperek i natkę pietruszki. Posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę czosnek

Garniec Magalie