czerwona porze - 2500 przepisów (strona:47/167)

Indyk z grillowanym serem na warzywach. 181

Składniki: 30 dag filet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka

Kulinarny karnet Christophera
Stir-fry z zielonymi strączkami groszku. 188

Stir-fry with green peas. Składniki. 30 dag groszek cukrowy 0,5 cukinia 0,5 papryka czerwona 0,5 ogórek świeży 1 cebula 0,5 por część biała 3 ząbki czosnek 5 pomidorki koktajlowe 10 dag makaron chow mein noodles 10 dag sos  boemboe olej do smażenia sól Wykonanie. Cebulę, czosnek,  por , paprykę pokroić w paski, przesmażyć

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka kalafiorowa z groszkiem 369

nami, więc pewnie często będzie gościć na naszym stole.Składniki: 1 kalafior 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy zwykłej lub mini kolby 1 mała czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku 2 średnie marchewki 1 por kilka łyżek majonezu jogurt naturalny sól  pieprz Kalafior ugotować i podzielić na różyczki. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Por pokroić w krążki, posolić

Apetyczna babeczka
Zupa marchewkowo-soczewicowa 148

indyjskie chlebki naan, wszelakie nasiona czy tak jak ja, kiełki. Zupa marchewkowo-soczewicowa Składniki: 0,5 kg marchewki 1 średnia cebula 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego 1l-1,5l wody 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obraną marchewkę pokrój na kawałki wraz z innymi warzywami. Zalej woda i dodaj

wegujemy
Kurczak z warzywami i makaronem po chińsku 242

potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy.   Składniki: - 500g filetów z piersi z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 małego selera - por - imbir - 200g fasolki szparagowej - 2 ząbki czosnku - 1 papryka czerwona - 2 duże cebule - 200g makaronu błyskawicznego instant - sos sojowy - olej kokosowy - sól, pieprz - papryka słodka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki(...)pokrojone w cienkie słupki marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy przez około 10 - 15 minut i następnie dodajemy kolejno: paprykę pokrojona w paski,  fasolkę, cebulę pokrojoną w piórka, posiekany por i kawałeczek potarkowanego imbiru. Całość smażymy, często mieszając do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru i sosem sojowym. Makaron zalewamy wrzątkiem

Pan i Pani Smith w kuchni
Dietetyczny chłodnik z botwinki :) 135

Pyszny, na pewno spróbuję innych smaków :) Składniki (ok. 3 porcje) - 1 litr wody - 2 średnie marchewki - 1 średnia pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - pęczek botwinki z buraczkami (ok. 5 sztuk) - połowa cytryny - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czerwony, caynne - 200 g jogurtu naturalnego - natka pietruszki do posypania - habżyki cebulowo-czosnkowe Buraczki należy delikatnie oskrobać i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę

Zdrowie na języku :P
Barszcz Czerwony na Wigilię z Kwasem Buraczanym 234

barszczu może komuś się spodoba mój przepis i przygotuje podobny barszcz . Będziemy potrzebować : na wywar warzywny : 1500 ml wody 600 g buraków czerwonych marchew (około 180 g) 1 korzeń pietruszki (około 120 g) kawałek pora (około 30 g) 1 cebula (około 80 g) kawałek korzenia selera (około 50 g) 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego(...)listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : około 800 ml kiszonego barszczu (kwasu buraczanego) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) sól do smaku sok z cytryny Ilość przypraw użytych do doprawienia barszczu zależy jak przygotowaliśmy barszcz kiszony i jest to kwestia gustu

Uwaga Babcia Gotuje
Pasta z wędzonej makreli 352

serio czasami myślę o czymś takim, np. wynajem ciężkiego sprzętu. Podobno ruch w interesie jest i strajkować nie ma potrzeby. A teraz pora na przepis. Potrzebujemy: 2 wędzone makrele 4 jajka 1 czerwona cebula 2 kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki suszonego koperku sól, pieprz Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy w misce widelcem. Jajka gotujemy(...)majonezu, sami robimy. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 240

kolację lub 6 na obiad). Można oczywiście ilości składników zmniejszyć, ja miałam 1kg mięsa, stąd taka ilość.Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych)- 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki)- 750g mrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por)- 1 jajko- 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej)- 1 łyżka suszonego oregano- 1 łyżka suszonego tymianku- 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty

Smaczne Zdrowe
Kontrowersyjna zapiekanka multiziemniaczana, czyli jednogarnkowy obiad wieloskładnikowy 182

tylko ;) Przeczytajcie do końca by sprawdzić dlaczego. Składniki: 4-5 niewielkich ziemniaków kilka plasterków ulubionej wędliny 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka kilka plasterków pora 1/2 marchewki 1/2 papryki (ja dodałam po kawałku żółtej i czerwonej) 1/2 małej cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego  1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina vegety  10 dag startego żółtego sera 2 łyżki(...)ugotowałam w całości na półmiękko, a następnie pokroiłam w talarki o grubości ok 2 mm. Wędlinę, pierś z kurczaka, paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę. Marchewkę w słupki, a pora w plasterki. Wędlinę podsmażyłam wraz z cebulą, marchewką i papryką, a następnie połączyłam z koncentratem i jeszcze chwilę dusiłam. Wysmarowane masłem naczynie żaroodporne wyłożyłam podwójną warstwą ziemniaków. Na ziemniaki

Kuchnia po mojemu
Gołąbki z modrej kapusty 144

wstawiłam zdjęcie tych gołąbków w modrej kapuście na FB-ku zrobiło ono furorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna. Gołąbki z ryżem i kurkami również robiłam(...)kolor kapusty zachować trzeba podczas gotowania kapusty zakwasić wodę, tak samo jak z barszczem. Gołąbki z modrej kapusty z ryżem i kurkami, czy jak kto woli gołąbki z czerwonej kapusty  są bardzo smaczne, polecam! SKŁADNIKI: 1 mała główka modrej kapusty 25 dag kurek 200 g ryżu 1 jajko 1 cebula 150 ml rosołu sól  i pieprz do smaku 1łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w papilotach 259

czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miękkiego masła trzemy żółtą skórkę z przelanej wrzątkiem cytryny i wyciskamy ząbek czosnku. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę (lub inne zioło – np. koperek(...)przepis podstawowy. Do papilotek możemy dodać także inne warzywa. Bardzo często dodaję do cebuli pokrojoną na plastry marchewkę. Można dodać także cienko pokrojony fenkuł, por, cukinię, podgotowaną fasolkę szparagową czy np: pomidorki koktajlowe. Cebulę czerwoną można bez problemu zastąpić dymką lub zwykłą białą, cebulą. Liczy się technika pieczenia. Rybę w papilotkach można piec w folii aluminiowej zamiast pergaminu

Poezja smaku
Sałatka z pora i jajek. 153

Składniki : 1 średni por 3 jajka 20 dkg dobrej szynki puszka kukurydzy 1-2 ząbki czosnku papryka czerwona 3-4 łyżki majonezu sól pieprz 2 gałązki zielonej natki pietruszki Sposób wykonania :   J ajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Szynkę także pokrój w kostkę. Pora oczyść ,opłucz, pokrój w kostkę lub cienkie małe paseczki. Kukurydzę

Przepisy i porady kulinarne
Zupa krem z pora 212

szczypta przyprawy Garam Masala  2 liście laurowe  kilka suszonych ziaren czerwonego pieprzu 1 łyżka wysokiej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki masła  Wykonanie:  Pora obrać z zewnętrznych liści, dobrze opłukać, pokroić na plastry, przepłukać dla pewności na sicie, odstawić do odsączenia z wody. Marchew obraną i umytą zetrzeć na dużych oczkach. Szalotkę i czosnek(...)obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę.  W garnku roztopić masło, dodać w kolejności przygotowane warzywa: szalotka, czosnek, ziemniaki, marchew, oprószyć solą i cukrem, chwilę poddusić, a następnie dodać por oraz resztę przypraw wraz z liśćmi laurowymi. Podlać cydrem, chwilę podgotować, około 10 minut.  Do podduszonych jarzyn dodać mleko, tak aby mniej więcej przykrywało warzywa w garnku. Można dodać

Wino Francja Kuchnia