Opanował mnie szał na mango 😊 Cóż, jabłka o tej porze roku już nie zachwycają smakiem, więc zadowalam się innymi owocami. A mango uwielbiam 😋 Świetnie pasuje do surówek obiadowych i do sałatek. Składniki (na 2 porcje): bardzo duża garść szpinaku mango chili mała czerwona cebula sól olej lniany odrobina soku z cytryny Da salaterki włożyć szpinak. Cebulę pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieJesień, złota jesień, czerwona, pomarańczowa. Pachnąca choinkami, igliwiem i mchem, winnicami. Pachnąca lasem i przede wszystkim grzybami! To cudowna pora na spacery w poszukiwaniu brunatnych grzybków, to czas jesiennego urodzaju. To jedna z niewielu pór roku, kiedy rynek robi się pachnący i kolorowy, a stoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne(...)LUBELLA olej kokosowy , masło, oliwa z oliwek borowiki brązowe pieczarki mleko kokosowe lub serek mascarpone lub śmietana sól różowa himalajska i czerwony pieprz (może być zwykła sól i może być zwykły pieprz) koniecznie świeży lubczyk opcjonalnie wytrawne czerwone wino kuchenne do podlania duszących się grzybów Najpierw na patelnię wrzucamy olej kokosowy, trochę masła i oczyszczone borowiki.Solimy i pieprzymy. Dusimy
Z Kuchni Do Kuchnideserów. Dzisiaj wytrawna strona bloga i przepis na calzone w wersji dla Wegan i wegetarian. W skład farszu wchodzą m in. Smażone Tofu i sporo warzyw : papryka,cebula, czosnek, por, i karmelizowana marchewka. Ciasto ma dobrą strukturę i jest tak samo dobre jak to na klasyczne calzone. Wierzch posypałam ziołami i startym tofu i wyszło do złudzenia podobnie do posypki(...)pieczarek 1 średniej wielkości marchewka 1 opakowanie Tofu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 małe cebule lub 1 duża połowa białej części pora 1 mała cukinia garść czarnych oliwek 1 -2 łyżki marynowanych kaparów Dodatkowo: 2 łyżki
vaniliowoczekoladowaSkładniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano
Czerwona Porzeczkaprzyrządzić wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewicy. Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone(...)zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo , ale możemy je podać również z ulubionym sosem – np. pomidorowym. SKŁADNIKI:– soczewica czerwona – 1,5 szklanki– kukurydza – 50 g– jajko – 1 szt– mąka – 1 łyżka– bułka tarta – 50 g– sól , pieprz , papryka – do smaku– koperek – 1 pęczek
Ostra na Słodkocytryny 1/2 posiekanej szalotki sól pieprz ziołowy 125 gramów masła pokrojonego w kostkę Pieczarki w śmietanie: 300 gramów drobno posiekanych pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 posiekana czerwona cebula 2 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietany 18% sól pieprz Dorsza mielimy w malakserze, dodajemy przyprawy i białko - mieszamy Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany - mieszamy i dodajemy kolejne(...)mieszamy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy wszystkie kostki masła. Sos powinien mieć kolor kości słoniowej Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku - mieszamy Pora na pieczarki w śmietanie: Na maśle i oleju podsmażamy kilka minut pieczarki i dodajemy czerwoną cebulę, mieszamy i chwilę wszystko smażymy Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę
Szczęśliwa kuchniacytryny 1/2 posiekanej szalotki sól pieprz ziołowy 125 gramów masła pokrojonego w kostkę Pieczarki w śmietanie: 300 gramów drobno posiekanych pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 posiekana czerwona cebula 2 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietany 18% sól pieprz Dorsza mielimy w malakserze, dodajemy przyprawy i białko - mieszamy Następnie dodajemy 2 łyżki śmietany - mieszamy i dodajemy kolejne(...)mieszamy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy wszystkie kostki masła. Sos powinien mieć kolor kości słoniowej Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku - mieszamy Pora na pieczarki w śmietanie: Na maśle i oleju podsmażamy kilka minut pieczarki i dodajemy czerwoną cebulę, mieszamy i chwilę wszystko smażymy Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combędą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów bez skórki, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 4-5 ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie(...)bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry, wybieramy miąższ ze środka. "Twardą" część dyni kroimy w kostkę. 4. Obieramy cebulę
Kuchnia Pełna PasjiHiszpanii? Składniki na ok. 4 duże porcje Bulion szafranowy: litr wody pieprz czerwony ,jagody z Brazylii pół obranej cebuli obrana pietruszka 2 duże marchewki kawałeczek kapusty włoskiej kawałek pora kilka łodyżek natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki oliwy extravergine 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki sosu rybnego 2 szczypty nitek szafranu sól prosto z młynka do smaku(...)składniki Rama smaż jak szef kuchni 200 g mrożonej mieszanki owoców morza , w której znajdą się ośmiorniczki, krewetki, kalmary, małże itd mule w puszce (pikantne) pieprz czerwony jagody z Brazylii zielona papryka czerwona papryka żółta papryka igołomska papryka (opcjonalnie) puszka pomidorów krojonych bardzo dobrej jakości w gęstym sosie 2 łyżeczki (płaskie) słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki
Z Kuchni Do Kuchniskładniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i
Domowy Smak Jedzeniajednolitej konsystencji.Nastepnie caly czas mieszajac wlac mleko kokosowe wymieszanez woda,az sos zgestnieje.Zagotowac.Przyprawic czerwona pasta curry,sola i pieprzem.wlaczyc piekarnik na 190°C.Przygotowac naczynie do zapiekania.na patelni rozpuscic pozostala lyzke masla.Wrzucic pokrojna w kostke cebulke,lekko poddusic.Dodac starta marchew i pokrojonego pora i razem przesmazyc okolo 5 minut. Warzywa z patelni wymieszac z ryzem i przygotowanym sosem beszamelowym.Farszem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTaka sałatka zawiera wszystko mięso, warzywa gotowane i surowe oraz ryż. Sałatka jest pyszna. Przygotowanie sosu – ząbki czosnku posiekać drobno, wrzucić do moździerza i utrzeć
Kuchnia Pokoleńsurówką. Danie zaliczam do bardzo smacznych. SKŁADNIKI : 500 -600 g filetów z dorsza sól, pieprz do smaku 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki koperek 1 mała cukinia 2 jajka 4 kromki chleba tostowego por, biała część odrobina oleju
Kulinarne Fantazje Mariolitylko w sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 liście limonki
Codziennik Kuchennytakże innych warzyw np. kalafiora, ugotowanych ziemniaków czy fasoli. Jest to danie proste w przygotowaniu, aromatyczne i świetnie rozgrzewające. Idealne na zimową porę! Kurczak Jalfrezi: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku, ale z pastą curry
Poezja smakurodziny ☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -4 ćwiartki z kurczaka -1/2 szklanki ryżu -2 cebule - puszka pomidorów bez skórki -2 papryki ( żółta, czerwona ) -1 łyżka przecieru pomidorowego -mix suszonych warzyw jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por ) -1 papryczka chili lub szczypta sproszkowanej -1 szklanka gorącej wody -olej rzepakowy -sól, pieprz Jeżeli mamy duże ćwiartki z kurczaka, to zalecam
Kulinarne przemysleniazrobiłam coś pysznego, ostrego i rozgrzewającego dla rodziny. U mnie na jednej porcji się nie skończyło. :D Składniki: papryka czerwona 1 szt. papryka żółta 1 szt. papryka zielona 1 szt. czosnek 2 ząbki por ok. 8 cm. pieczarki 4 duże szt. cukinia 400 gram filety z kurczaka 3 szt. papryka ostra mielona 1 łyżeczka(...)obrać. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę ( jeżeli ma pestki to się ich pozbyć ). Pieczarki pokroić w plastry. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić ostrą papryką. Pora drobno posiekać. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej z pestek winogron. Wrzucić pora i posiekany czosnek. Chwilę smażyć. Po chwili wrzucić papryki i pieczarki. Podsmażyć. Zalać
Kuchnia Paulettesjuż swą nadchodzącą nagość. Jesień kojarzy mi się nie tylko z obrazami przemienionych drzew, które zresztą kocham, jesień to jeszcze pora zbiorów wielu warzyw. Kryją w sobie tyle samo smaków, co wartości. Przykładem są czerwone buraki, które od jakiegoś czasu przygotowuję nie tylko po ugotowaniu, mają bardziej słodki, głęboki smak, kiedy się je upiecze. Wystarczy je wyszorować
I tu będę miała takie teSKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz
Kulinarne Fantazje Mariolismaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataśledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1 duże jabłko por sól, pieprz, cukier majonez Wykonanie: Kapustę kiszoną pokroić jeszcze na drobniej, paprykę, jabłko pokroić w kostkę, marchewkę starkować na jarzynowej tarce, por pokroić w półplasterki, doprawić pieprzem i cukrem (ja lubię słodkawy smak(...)filety śledziowe układać na deseczce, nakładać surówkę i zwijać w rolmopsy. Spinać wykałaczką. Na półmisku wyłożyć część surówki na to ustawiać rolmopsy, jak na zdjęciu widać, udekorować paseczkami z pora związanymi w kokardki, można użyć szczypiorku do dekoracji
kgwjanczewopieprz i sól. Smażymy na suchej patelni bez tłuszczu do ścięcia się powierzchni mieszanki jajecznej. Składniki na farsz: - 100 gramów soczewicy czerwonej - 1 puszka pomidorów bez skóry - 2 ogórki konserwowe (około 70 gramów) - 50 gramów pora - 1 puszka tuńczyka - pieprz - sól Przygotowanie farszu: Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, tak, żeby była lekko twarda. Siekamy pora
Życie zamknięte w smakuryżowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju słonecznikowego Składniki na farsz: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 pierś z kurczaka 1 duża cebula 5-6 pomidorów suszonych mały por oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki wymieszałam w misce za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt
nietadietaużyłam białej fasoli od firmy Bonduelle . Składniki: 150 gram kabanosów wieprzowych 100 gram sera żółtego Pół papryki zielonej Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej Mała puszka fasoli białej od Bonduelle Mała puszka kukurydzy Kawałek pora 4 ogórki konserwowe 3-4 łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu Sól, pieprz Papryka chili Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w cienkie plasterki
Bajeczna Kuchniatakie szybkie i smaczne dania :) SKŁADNIKI 3 woreczki brązowego ryżu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 2 garście włoszczyzny krojonej w słupki (może być mrożonka - marchewka, pietruszka, seler, por) pół puszki kukurydzy konserwowej 2 garście mrożonego zielonego groszku 4 łyżki curry sól pieprz olej do smażenia ewentualnie słodki sos chili
Moje Kuchenne Rewelacjedodatkiem szparagów, jajek i cebuli z jednego przepisu . Sałatka okazała się bardzo smaczna i idealnie nadaje się na przekąskę o każdej porze dnia. Składniki : 300g młodych ziemniaków duży pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 mała czerwona cebula parmezan pieprz Winegert : 40ml oliwy z oliwek extra virgin 40ml octu winnego 1 łyżeczka musztardy łyżka posiekanej natki pietruszki sól
Codzienne GotowaniePrzepis na tę sałatkę dostałam kiedyś od mojej siostry. Robiłam ją wiele razy od tamtej pory. Jest to sałatka, do której zawsze wracam. Składniki: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki
W kuchni u Monikiwłaściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory. płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka
AZgotuj!Przepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
e-PrzepisyKulinarneoczyszczam lodówkę z różnych resztek. W tym tygodniu nie nagromadziło się tego dużo, więc dodałam: sardynki w sosie pomidorowym paski papryki czerwonej po kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem
Weekendy w domu i ogrodzieumytych. wołowa porcja rosołowa (najlepiej taka z kością, to doda dodatkowego smaku i aromatu naszej zupie) świeża młodziutka włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek i kapusta włoska przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina suszonego imbiru, sól, pieprz dodatkowo dodałam jeszcze kilka składników, skoro oczyszczamy lodówkę to poleciałam na całego
ClauditteMissCookingstopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej:Składniki na farsz:garść zielonej fasolki szparagowejgarść łodyg z botwinkimała czerwona paprykagarść bobukilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa)por - zielona częśćkilka pomidorków koktajlowychi mała kalarepkapół młodej cukiniisól, pieprzoliwa do smażeniaskładniki na sos:150 ml śmietany2 jajkaróżne sery np: - camembert- gorgonzola- mozzarella- żółty
Bon Appetit MałgorzatyZebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji suróweki sałatek.Składniki:-cebula-marchew-seler-por-biała rzodkiew-rzodkiewka-szczypior-koper-pomidor-ogórek-papryka-jabłko-sałata-kapusta biała-kapusta czerwona-kapusta pekińska-słonecznik-przyprawa warzywna-sól-majonez-śmietana-jogurt naturalny-olejTe surówki są już na naszym blogu:-surówka z białej kapusty
Maminek kulinarny