przypraw w młynku (około 3-4 przekręcenia młynka) olej do podsmażenia do podania posiekany por i mały pomidorek cherry Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, dolewamy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ajvar, mieszamy podgrzewając(...)Doprawiamy całe danie (sól, pieprz, włoskie przyprawy), próbując. Wyłączamy gaz, na patelnię z sosem dodajemy makaron. Całość mieszamy, aby sos pokrył makaron. Danie przekładamy do talerza i posypujemy posiekaną porą. Można również dodać małego pomidorka cherry. Smacznego
Słodkie okruszkijest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie. Składniki: 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka) 2 cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól
Trzeci talerzlaurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku(...)laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku
moj przepis naskładniki: 500 g buraków 200 g fasoli jaś 300 g ziemniaków 250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler) 1500 – 2000 ml wywaru (rosołu) 2 łyżki śmietany
Domowy Smak Jedzeniaporem i mięsem mielonym wołowym. Polecam SKŁADNIKI: Farsz 🍕400 g mięsa mielonego wołowego 🍕1 por 🍕8 pieczarek 🍕1 peczek natki pietruszki 🍕2 łyżki sos sojowego 🍕Sól wędzona 🍕Pieprz 🍕1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 🍕1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 🍕1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 🍕1 łyżeczka majeranku Dodatkowo 🍕 250 g ciasta francuskiego 🍕Natka pietruszki do posypania 🍕Masło(...)posmarowania formy 🍕Ulubiony sos np. Czosnkowy PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone wołowe smażę na rozgrzanej patelni. Dodaję przyprawy. Pora myję i drobno siekam. Pieczarki myję i drobno siekam. Pieczarki i pora dodaję do mięsa dodaję sos sojowy duszę ok 7 min co jakiś czas mieszając. Zdejmuję z palnika. Farsz musi przestygnąć. Do farszu dodaję tarty ser. Mieszam. Natkę pietruszki
Gotowanie Patkipieprz Pulpety: filet indyka (ok. 500 g) 2 łyżki musztardy dijon mozzarella (małe kulki) bułka tarta sól ,pieprz ,mąka ,mielona czerwona papryka Przygotowanie Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Razem z pokrojonym w piórka porem ,podsmażamy na maśle i oliwie z oliwek. Zalewamy wodą (tak by wszystkie warzywa były zanurzone) ,dodajemy zioła prowansalskie ,sól ,pieprz ,suszony
R'n'G Kitchenmleko kokosowe calkowicie odmienila nie tylko smak pora,ale i jego wartosci odzywcze. Jest znakomity.Sprobuj,a sie sam przekonasz! Skladniki :2 pory-bez gornych ,mocno zielonych czesci1/3-1/2 szklanki mleka kokosowegosol,pieprzzielona natka pietruszki1/3 lyzeczki czerwonej pasty curryimbir-opcjonalnie1 lyzka masla gheeWykonanie :odciac korzonki,bardzo dokladnie wyplukac ziemie,ktora zebrala sie pomiedzy liscmi,az do bialej czesci.Najlepiej przeciac(...)poszczegolne warstwy.Odciac zbyt duze ciemnozielona czesc i zuzyc np. do zupypory pokroic w 2 cm krazki, a imbir w drobna kostke .Rozgrzac maslo na patelni,dolozyc imbir i pokrojonego pora. Przesmazyc kilka minut do momentu ,az por straci objetoscwlac mleko kokosowe,dodac paste curry i pogotowac kilka chwil.Jak lekko mleko zgestnieje zdjac patelnie z ognia. Dodac soli, pieprzu,posiekana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięsa mielonego np z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 por- część biała 1 natka pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka bazyli 1 0 dag sera żółtego tartego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone(...)indyka smażę na dowolnym oleju. Następnie marchewkę obieram i kroję w kostkę. Pora i natkę pietruszki również bardzo drobno siekam. Warzywa dodaję do mięsa smażę, doprawiam przyprawami. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz wodę. Całość duszę aż powstanie bardzo gęsty sos. Na pojedynczy placuszki nakładam farsz, a następnie przykrywam drugim. Na wierzch posypuję serem żółtym tartym. PlacusKi z mięsem układam
Gotowanie PatkiSkładniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plDzisiaj u mnie wiosennie, chociaż patrząc za okno ciężko powiedzieć jaka to pora roku ;) Zapraszam na pyszną sałatkę, którą można z łatwością zapakować do
Czerwona Porzeczkaprzesady w tym co piszę! Zresztą, wystarczy spojrzeć, jak to risotto pięknie wygląda... :) Składniki: 130 g ryżu arborio 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 80 g pora (żółto-zielonej części) 125 g dyni surowej, pokrojonej w grubą kostkę 125 g soku wyciśniętego z pomarańczy 125 g wytrawnego, białego wina 500 ml bulionu jarzynowego skórka otarta z jednej(...)łyżki igieł rozmarynu, posiekanych dość grubo 50 g sera peccorino lub parmezanu ( u mnie Bacchus Cabernet - ser leżakujący w czerwonym winie) sól, pieprz do smaku 1. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, przesmażamy porę i dynię 3-4 min. na średnim ogniu. Dodajemy suchy ryż i smażymy aż zmieni kolor na szklisto-biały. 2. Wlewamy
Kuchnia Prezydentowejnajczęściej najwięcej jest w mrożonce tych najtańszych (w moim przypadku marchewki). Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 2 pory oliwa 400 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 450 g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej (marchew, fasolka szparagowa, kukurydza, groszek zielony, papryka, fasola czerwona, cebula) 3 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 mały (300 ml) sok pomidorowy(...)szklanki wody 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz, chilli 400 g makaronu pełnoziarnistego WYKONANIE Pory umyć, pokroić w krążki (tylko białą część). Do głębokiej patelni wlać nieco oliwy, dodać pory i krótko smażyć. Następnie dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając
Passions hobbies lifeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: mał y por, 15 większych pieczarek, 4 małe plasterki szynki (opcjonalnie), około 15 dag tartego sera żółtego, kawałek czerwonej papryczki chili (można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej), 275 g ciasta francuskiego, łyżka śmietany, sól, tymianek, pietruszka suszona, łyżka masła. Przygotowanie: Formę(...)wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą lub czymś podobnym, aby nie podnosiło się podczas pieczenia. Pieczarki i pora kroję w plasterki, szynkę w paseczki, a chili siekam. Na maśle podsmażam pieczarki. Kiedy się przyrumienią dodaję pora z papryczką, po chwili wrzucam szynkę. Doprawiam do smaku solą
JejKuchniaSmak Lata. Idziesz sobie przez ogród - latem. Sierpniowa bezczynność, wczesne popołudnie. Ani śladu wiatru. Wydaje się, że nawet światło zasnęło na pomidorach - po jednej świetlnej plamce na każdej czerwonej kuli. Ostatni deszczyk troszeczkę je ubrudził ziemią. To dobry pomysł, by kilka z nich ochłodzić w strumieniu zimnej wody, a potem wgryźć się w letni miąższ. W znieruchomiałej godzinie(...)zgłaszać na adres warsztaty@siedliskoblanki.com najpóźniej do 5 sierpnia. Zapraszam też do odwiedzenia siedliskowej strony internetowej www.siedliskoblanki.com , gdzie zobaczycie namiastkę tego, co czeka na Gości w Siedlisku. A teraz pora na różę, na słoiczek konfitur z płatków róży. Obiecałam przed tygodniem wysłać go Osobie, która jako pierwsza odgadnie, co zaczynam robić od połowy sierpnia. Autorką prawidłowej odpowiedzi jest
KUCHARNIAstudencką". Pierwszoplanowymi przyjaciółkami są: Skromna Soczewica oraz Szalona Cebula. Zupka rozgrzewa, co teoretycznie kłóci się z wykonywaniem jej w porze letniej, aczkolwiek jest na tyle pyszna, że niezależnie od pogody można się nią śmiało delektować. SKŁADNIKI: szklanka czerwonej soczewicy czerwona cebula 1/2 żółtej cebuli 2 ząbki czosnku ziemniak marchewka pomidor 0,7l wody przyprawy: kurkuma, curry
healthy dreams