czerwona porze - 2500 przepisów (strona:50/167)

Jajka, sałatki i przekąski na Wielkanoc 1081

papryce Awokado z sałatką wiosenną Sałatka z kalarepą, rzodkiewką i jajkiem  Sałatka z buraków po ukraińsku Wiosenna sałatka z szynką Sałatka z porem, rzodkiewką i jajkiem  Sałatka brokułowa z fetą, szynką i czerwoną fasolą Sałatka wiosenna z wędzonym pstrągiem Sałatka brokułowa z ryżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, mozzarellą, cukinią i jajkiem Kolorowa sałatka z selerem

Czerwień i błękit
Kurczak z czerwoną fasolą 103

Kurczak z czerwoną fasolą Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 350 ml pasty z pomidorów 1 cebula pół pora 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz majeranek oliwa z oliwek ( do smażenia)  2 łyżki octu jabłkowego Pierś pokroiłam w dużą kostkę; cebulę, czosnek i por w plasterki; a pietruszkę na drobno. Na rozgrzanej

nietadieta
Syta zupa z dyni i soczewicy 143

nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby: - 60 dag dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2 duże marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej) - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 1 płaska łyżka soli - 2 łyżki masła / oleju / oliwy Dynię pokroić w kawałki

kawawszklance
pikantna zupa z soczewicy i pomidorów 95

Niepozorne ziarna, kryją bogactwo cennych składników a przyrządzona w pikantny sposób w połączeniu z innymi warzywami, smakuje wybornie. składniki dla czterech osób 200 g czerwonej soczewicy 3-4 pomidory 1 cebula 1 marchew 1 por 1,5 l bulionu 2 ząbki czosnku 8 plastrów surowego boczku pół pęczka natki pietruszki szczypta kminu rzymskiego szczypta czarnuszki 2 liście laurowe(...)kiedy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzucamy do garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojonego w plastry pora. Całość smażymy  przez minutę, a następnie dokładamy obraną i pokrojoną w plastry marchew a następnie zalewamy całość bulionem. Teraz dodajemy soczewicę i g otujemy zupę, na małym ogniu przez

Miód i pieprz
Sałatka pyszotka z rukolą , tuńczykiem , jajkiem , mozzarellą 179

wypróbowania :)        Sałatkę podałam na pięknej porcelanie   Bogucice  -  http://www.porcelanabogucice.pl/   Składniki : 1/2 papryki czerwonej  3 ziemniaki ugotowane w całości 1 puszka kukurydzy 1/2 pora 1 puszka tuńczyka 2 garści roszponki kilka oliwek  2 łyżki majonezu sól , pieprz do smaku 4 jajka 2 kulki mozzarelli  Wykonanie

Sama słodycz i szczypta chili
Ryż smażony z tofu, awokado i warzywami po chińsku 227

sól himalajska - ½ marchewki - kawałek czerwonej papryki - 1 łyżka mrożonego groszku - 1 łyżka rodzynek - kawałek pora - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - kawałek awokado - sos sojowy - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki

Wegańska kuchnia orientalna
Papryka nadziewana mięsem mielonym z kaszą i kurkami 201

sporo produktów, które używałem ostatnio przy klopsikach , więc postanowiłem zrobić z nich coś równie ciekawego :) Paprykę bardzo często nadziewam, ale do tej pory nie znalazła się na blogu. Przeważnie używam do tego czerwonej, zielonej czy żółtej, wybieram taką, żeby stała i odcinam górę i nadziewam. Tym razem kupiłem białą paprykę, dlatego przekroiłem ją w poprzek.  Składniki : 100g

Parowar Faceta
Drożdżówki z marmoladą 156

Czerwone maki. Ognista czerwień. Pustynny piasek. Biały akcent. Padam...chyba pora na drugą kawę... Choć do dzisiejszych drożdżówek zdecydowanie wolę mleko.Drożdżówki jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, niesamowicie klejące się od nadmiaru marmolady.Pięknie pachnące i miękkie. Jedynie wyglądem trochę straszą ale co tam;) Daleko im co do niektórych idealnie wyglądających bułeczek na innych blogach

My simple kitchen
Zupa gulaszowa 215

przepis Drukuj Składniki 1kg dobrej wołowiny bez kości (najlepiej rostbefu lub antrykotu) 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 średnie ziemniaki (500g) 2 duże czerwone papryki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 1 średni por (biała część) 1/4 dużego selera korzennego (ok. 200g) 2 średnie korzenie pietruszki Przyprawy kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych(...)długości kilku centymetrów. Pietruszkę, seler i marchew obieramy, po czym ścieramy na tarce na średnich "oczkach" (patrz zdjęcie). Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki o grubości ok. 5mm. Pora tniemy w krążki o takiej samej grubości. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w dość dużą kostkę o boku ok. 4cm. W międzyczasie zagotowujemy pod przykryciem 3 litry wody

Kulinarna Pokusa
Sałatka z makaronem w kształcie ziaren ryżu 447

można dodać wyrazisty w smaku ser żółty i podać do grillowanych mięs czy ryb. Składniki: 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu 1 niewielka czerwona papryka 2/3 puszki kukurydzy 150 g szynki konserwowej 2/3 pora (jasnej części) 3-4 korniszony lub ogórki kiszone posiekana natka pietruszki 2 duże łyżki majonezu ok. 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego łyżeczka

Czerwień i błękit
Barszcz ukraiński 161

czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę go robić po raz pierwszy ze świeżych buraków:D zawsze używałam mrożonki...:P SKŁADNIKI: 2 buraki czerwone 1 puszka białej fasolki konserwowej 3 ziemniaki włoszczyzna ( marchewka, por, seler, cebula, pietruszka) kawałek wołowiny z kością sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, suszony czosnek, cukier, oliwa z oliwek Wołowinę zalewamy  około

MarciochaKucharzy
Sałatka z kurczakiem 355

Połączenie prażonego słonecznika , siemia  lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :)   Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona  1 łyżka  ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo     1 sos grecki Knorr sól, pieprz i cukier

Sama słodycz i szczypta chili
Rolady-farsz. 147

Dziś wypróbowałam kolejny farsz, myślę, że jest bardzo dobry, więc dzielę się z Wami przepisem! SKŁADNIKI: 1 czerwona papryka mała 4 małe ogórki kiszone kawałek białej części pora 4 plasterki sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego  4 plasterki szynki lub kiełbasy sól, pieprz, vegeta, kilka kropel octu winnego, kilka kropel maggi . WYKONANIE: Rozpuścić masło, warzywa pokroić

Kuchnia Beaty
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 172

warzywa, szczególnie pomidory, dlatego fajnie jest wykorzystać w zastępstwie pomidory suszone oraz oliwki. Z kolei pomarańcza to jeden z najsmaczniejszych owoców o tej porze roku, a w połączeniu z czosnkiem, chilli oraz wytrawnym czerwonym winem powinna stworzyć aromatyczny, rozgrzewający sos. A więc zapraszam Was na ten zimowy, (zdradzę, że) udany eksperyment! Alchemia gotowania Marlena de Blasi

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantne leczo 137

punktu widzenia. Horacy Po usłyszeniu "zrób leczo" chwyciłam świeże warzywa i wzięłam się do roboty. Składniki: Pół cukinii 2 duże pomidory 3 papryki: czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay Masala Przygotowanie

Weganizm infantylny