czerwona porze - 2500 przepisów (strona:62/167)

Zupa warzywna na rosole 174

Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół przecedziłem. Wszystkie(...)warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 214

selera;Biała część pora;1 łyżka cukru;1 łyżeczka soli;5 liści laurowych;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1/2 łyżki majeranku;1/2 łyżeczki pieprzu.Sposób przygotowania:Marchewkę, seler, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać(...)dodaniu zakwasu i przypraw barszcz można uzupełnić wodą do wypełnienia garnka, wówczas wyjdzie go około 5 litrów.Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz czerwony.Barszcz czerwony na zakwasie na specyficzny smak, nieco przypominający sok z kiszonych ogórków i nie wymaga dodawania octu czy kwasku cytrynowego.Zakwas jest dość słony, więc należy uważać, aby nie przesolić zupy.Ugotowanego, przecedzonego barszczu

Gospodyni Miejska
Warzywa po chińsku z czarnym i brązowym ryżem 201

zapełniony i do dzieła.  Wyszło na prawdę smacznie :) Składniki: 2 marchewki 1/2 dużej pietruszki lub jedna mała 1 czerwona papryka 1 cebula 4 pieczarki 3 cm świeżego imbiru 1/2 papryczki chilli 3 łyżki kukurydzy z puszki ćwierć pora ćwierć brokuła 1 łyżeczka sezamu 1 szklanka brązowego i czarnego ryżu( zmieszanych ) kiełki soi 3-4 łyżki oleju arachidowego

Jemy Pijemy
Pieczona makrela z warzywami 224

ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 łyżeczki soli Warzywa kawałek pora (biała lub środkowa część, 100g) 1 duża marchewka (200g) 1 mała biała cebula (120g) 1 mała czerwona cebula (120g) 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Dodatkowo olej rzepakowy mąka pszenna(...)termoobieg). Zapiekamy przez 20 minut, w połowie tego czasu odwracając na drugą stronę. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchew kroimy w kilkumilimetrowe (pół)plasterki, a cebule w nieco szersze półtalarki. Pora w razie potrzeby dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, po czym kroimy w skośne 1cm kawałki. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu. Na głębokiej patelni na dość silnym

Kulinarna Pokusa
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą 196

ulubione połączenie to bułeczka z masłem, kozim serem i karmelizowaną cebulą <3 Pomidory o tej porze roku są już nie te, warto więc sobie sprawić jakiś inny przyjemny dodatek do pieczywa.  Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą Składniki (na 4 porcje): karmelizowana czerwona cebula: 0,5 kg czerwonej cebuli oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Obiad Za 10 zł Czyli Tarta Z Warzywami 543

masła 1 łyżka śmietany 12-18 % lub jogurtu naturalnego 1 żółtko 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej ( nie konieczne ) szczypta papryki słodkiej, szczypta soli Na nadzienie : 3/4 paczki mrożonych warzyw ( u mnie w paczce m.in. były: brokuły, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, seler, por ) jeśli mamy paprykę, też możemy ją dodać. 2 spore jajka lub 3 mniejsze 125 ml śmietanki

Gotowanie...to proste !
sałatka biwakowa 485

składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik selera konserwowego 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 małego słoika cebulki marynowanej 3 jajka majonez sól

Domowy Smak Jedzenia
Maki w kolorze innym niż czerwony 161

Pierwsze sushi zrobiłam jakiś rok temu i od tej pory nałogowo zajadam się makami. Jest to najlepszy sposób na prosty i szybki obiad. Oczywiście prosty

wegetalerze
awokado faszerowane – ekspresowa przekąska 197

  składniki: 2 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 5 oliwek (zielonych lub czarnych) 1/2 cebuli 1/2 pęczka pietruszki 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną 110

łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy

kulinarnyJa
Surówki do obiadu. 4 proste przepisy. 260

Spróbujcie. Więcej przepisów na surówki znajdziecie tutaj (klik)   A jeśli szukacie pomysłu na pyszny obiad zapraszam (klik) Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami Prosta surówka z kapusty Surówka z marchewki i pora Najłatwiejsza surówka obiadowa z kwaszonych ogórków

Słodkie okruszki
Wegański koktajl z komosy ryżowej i malin 145

udało mi się osiągnąć. Zapewne zwróciliście również uwagę, że często smakuję różne dania na bazie komosy – do tej pory tylko w wersji wytrawnej. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny i zdrowy koktajl właśnie z ugotowaną, czerwoną komosą! Do przygotowania 2 porcji koktajlu potrzebujemy: – 200-300 ml mleka roślinnego – 1 banana – 2 garście malin

Szybko Tanio Smacznie
Wegetariańska potrawka z cieciorką i kalafiorem 153

roli głównej wystąpiła dzisiaj  zapuszkowana cieciorka i osamotniony kalafior znaleziony gdzieś na dnie lodówki. Do tej pory unikałam strączków, ale po tak udanej improwizacji stwierdziłam, że powinnam to zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj o tym, dzisiaj o cieciorce mowa. ;) Jest

Kuchnia Ellie
VEGE LUNCHBOX #2 180

Pora na kolejny wpis pudełkowy czyli szybką prezentację jedzenia, które zabieram do pracy. Pierwszy lunch to czerwona soczewica z kalafiorem w aromatycznych przyprawach. Do tego trochę papryki i sporo natki pietruszki. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Najlepsza pomidorowa 157

uniwersalnej do zup 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 4 marchewki 1 korzeń pietruszki (duży) 1/4 korzenia selera 1 liść pora (zielona część) 1 cebula dymka Liście natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy mięso

VioletoweKucharzenie
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 208

łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy

kulinarnyJa
Sałatka z anchois i pomarańczami 166

wybór dla osób, które lubią przegryźć coś lekkiego na lunch. Jest bardzo prosta, zrobiona ze składników, które są o tej porze roku dość tanie. Składniki: Rukola, 1 pomarańcza, Pół granatu, Kilka filetów anchois; Czarne oliwki (opcjonalnie); Czerwona cebula; Olej lniany lub oliwa Wykonanie: Do naczynia wkładamy umytą

Smaki Przyprawy i Kolory
Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu 478

poświęcić odrobinę czasu na własne produkty . Kierując się hasłem wiesz , co jesz Składniki : 4 duże papryki grubościenne – najlepiej dwie czerwone , dwie zielona 1 marchewka 2 papryczki chilli ( lub inną ostrą paprykę , którą mamy świeżą ) 2 pory średniej wielkości lub jeden duży, razem z zieloną częścią 3 korzenie pietruszki 4 pędy selera naciowego 1 główka czosnku – duża

Ogrodnik w podróży
SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO 169

warstwa to umyte listki roszponki. Oderwałam z nich korzonki i ułożyłam na talerzu.    Kolejna to pokrojona w piórka czerwona cebula.  Awokado obrane ze skórki i pokrojone na kawałeczki. Na nie ułożyłam plasterki czarnych oliwek. Pora na główny składnik czyli wędzonego łososia. Rozdrobniłam go na kawałki i dodałam do sałatki. Ostatnim składnikiem są suszone pomidory. Pokroiłam

potrawyregionalne
Szybka grochówka holenderska- lekkostrawna 227

selera pokrojony w kostkę 250-300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę inne warzywa korzenne i nie tylko (np. brokuły, papryka czerwona i żółta, pietruszka, pasternak, skorzonera, itp. 1 cebula opalona nad ogniem (jak do rosołu) 1/2 pora pokrojonego w pół-krążki sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Namoczony przez noc i opłukany groszek nastawić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini 169

marchewka                                              - ½ łyżeczki brązowego cukru - kawałek czerwonej papryki                            - sok z cytryny - 5 pieczarek(...)sojowy - 2 łyżki mrożonego groszku - kawałek białej części pora - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - Warzywa umyć i posiekać: paprykę w paski, marchewkę, pora i pieczarki w plasterki, czosnek i chili w drobną kostkę, brokuła w małe różyczki - Pokroić tofu w kostkę (ja miałam gotowe tofu marynowane w sosie sojowym, a la kurczak, przywiezione

Wegańska kuchnia orientalna
Wegański koktajl z komosy ryżowej i malin 120

tego co udało mi się osiągnąć. Zapewne zwróciliście róznież uwagę, że często smakuję różne dania na bazie komosy - do tej pory tylko w wersji wytrawnej. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny i zdrowy koktajl właśnie z ugotowaną, czerwoną komosą! Do przygotowania 2 porcji koktajlu potrzebujemy: - 200-300 ml mleka roślinnego - 1 banana - 2 garście malin - 3 łyżki ugotowanej komosy

Szybko Tanio Smacznie
Zupa gulaszowa 119

rozgrzewającą   ZUPĘ GULASZOWĄ - na zimowe wieczory w sam raz. SKŁADNIKI: 1/2 kg. karkówki 1/2 kg. żeberek  1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić w kostkę

Kuchnia Beaty
Pikantna zupa kurczakowa 227

Składniki: 1 cały kurczak (przynajmniej 1,5kg) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 część selera 1 część pora 2 gałązki lubczyku kilka gałązek pietruszki 2 kostki rosołowe sól, pieprz 30 dag pieczarek 3 czerwone papryki 2 pomidory 2 łyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania

A Ty Smakuj Mnie
Placuszki z Mascarpone, Skórkami Kandyzowanymi i Owocami 162

wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki, ale wyglądem i smakiem przywołują wspomnienia lata :)  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania