gulaszowa SKŁADNIKI: wołowina bez kości - 1 kg ( u mnie wieprzowina od szynki) pieczarki -250 g cebula - 2 szt papryka czerwona -1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt ziemniaki - 4 szt seler - 0,5 szt por część biała- 1 kawałek smalec -2 łyżki magii - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek koncentrat pomidorowy - 1 łyżka sól i pieprz ostra(...)wodą, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.. Selera obrać, opłukać, pokroić w słupki. Papryki opłukać, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka. Pieczarki umyć, osączyć pokroić w pół plastry. Na pozostałym tłuszczu po mięsie, usmażyć pieczarki, cebulę paprykę i selera, wszystko podsmażyć oddzielnie, przełożyć do garnka z mięsem
Kuchnia Danusiduży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część ¼ selera sok z ½ cytryny puszka pomidorów lub 1 mały koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona czerwona słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano po 2 łyżki otrąb owsianych i pszennych lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej(...)zostawiamy na godzinę. W ten sposób bakłażan straci nieprzyjemną gorycz. Obieramy marchew, seler i pietruszkę, ścieramy na jarzynówce. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę szklimy na oleju, po czym wrzucamy pora i następnie inne warzywa oraz przyprawy. Dusimy razem do miękkości, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów zblenderowanych. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny. Bakłażana
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki : mięso mielone z indyka (0,5 kg) 1 jajko 1 cebula por (mały kawałek kawałek) 1 – 2 ząbki czosnku 1 mała papryka kilka pieczarek 1 marchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy (czosnek(...)granulowany, majeranek, pieprz, sól, czerwona papryka) oraz ok. 2 łyżki bułki tartej dokładnie mieszamy i długo wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety i obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienione wyjmujemy, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojone warzywa – cebula, por, papryka i pieczarki + przyprawy. Jak warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki
Ugotuj to sam ...dziś dzień Czerwonego Świętego Mikołaja. Ale wiecie, ze pierwotnie tenże święty, chadzał w zielonym wdzianku? Dopiero reklama słynnego napoju na "C" z początku lat 30. spopularyzowała i utrwaliła jego wizerunek jako Pana w Czerwieni. Ot, taka ciekawostka... Mam nadzieję, że nie wpłynie ona na ilość dostarczonych dziś prezentów? :> Składniki: 2 łyżki masła 2 duże pory (bez liści
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!składniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do
Domowy Smak JedzeniaPogoda przepiękna, świeci słoneczko, czuć wiosnę :) W końcu jutro 21 marca, więc już pora na to by się choć troszkę ociepliło. Tego potrzebuję. Wiosny, słońca, delikatnego powiewu wiatru i w końcu zmiany na sklepowych półkach. Czekam na truskawki, maliny, borówki.,arbuzy, melony, poziomki.. Smaczne pomidorki, ogórki i szczypiorek. Czekam na Wielkanoc. Na przygotowania, malowanie jajek czy też(...)testy. Nie ważne. Wróćmy do tego co jest tu i teraz. Dziś na obiad miały być kotlety sojowe. Nie ma? Spoko. Co mamy w lodówce? Ostre papryczki i puszkę czerwonej fasoli. Jest pomysł: kotlety z czerwonej fasoli... ale tak same? No niekoniecznie. Zawsze można zrobić zdrowe domowe burgery. No i wyszły: pyszne, inne, lżejsze i smaczniejsze. Składniki
CzarnawisienkaPyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek dalekowschodnich, rozgrzewających przypraw jak kolendra, kurkuma czy curry, idealnie wkomponowują się w tą chłodną porę roku. Ekspresowy posiłek w pracowitym tygodniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kokosowa zupa z curry, kurczakiem
karmelowyzimne. Dziś w mojej kuchni wersja pomidorowo-czosnkowa z parmezanem i bazylią, klasyczna. Jednak niezawodna, smaczna o każdej porze roku. Szczególnie teraz gdy świeże pomidory są dojrzałe, aromatyczne, pachnące i bardzo słodkie. Pachną latem a ich czerwony kolor przyciąga. Cale danie przyciąga, zaś w kuchni unosi się piękny czosnkowo-pomidorowy aromat. Smacznego:) Składniki: 280 g makaronu
Zasmakuj Kuchnijeszcze nie próbował takiej wersji barszczu – gorąco zachęcam do degustacji :) Taki barszcz pamiętam z domu mojej sopockiej Babci :) Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 1,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku
Posadzone i zjedzoneskładniki: 550 g świeżych pomidorów 1 papryka, czerwona 2 ogórki gruntowe 1 cebula, średniej wielkości 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniarabarbary i botwinki, które pojawiły się na wiosennych straganach. Truskawki, maliny i arbuzy - choć to wcale nie ich naturalna pora - także zaczynają być (cenowo) dostępne. Można doszukać się jeszcze całej gamy różowych owoców, a moja ulubiona marynowana czerwona cebulka też ma ten sympatyczny kolor :) No a mięsa? Czy nie mówi się o niektórych: "różowe"? Zdradzę
zadanie-gotowanieświętami... ;-) A Wy już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku sól, pieprz, cukier Warzywa myjemy
Czary - gary w kuchniwarzyw i bardzo pożywne. Nie ma jednego obowiązującego przepisu na tę zupę. W zależności od regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory. Pod koniec gotowania do zupy dodaje się czerstwy chleb pokrojony w kosteczkę, co nadaje
Trzeci talerzSkładniki: 2 golonki 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 2 cebule 1 por 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 łyżek oleju słodka mielona czerwona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem
magiczna kuchnia KasiSylwestra z ryżem: Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem Sałatka z tuńczykiem i ryżem Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą Sałatki na Sylwestra z makaronem: Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z tortellini, ananasem i porem Sałatka z tortellini, ogórkiem, szynką, kukurydzą, żółtym serem i szczypiorkiem Sałatki na Sylwestra z szynką: Sałatka z tortellini, ogórkiem, szynką
Kulinarne Przeboje