czerwona porze - 2500 przepisów (strona:75/167)

Buraczki na ciepło 188

potas, czy witaminy A, B i C. Niedawno proponowałam Wam przepis na buraczane carpaccio. Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sok z jednej dużej cytryny sól pieprz Przygotowanie: Ostudzone buraczki obrałam

Kulinarny Pamiętnik
Brukselka z jajeczną muffinką :) 208

mną odkrywać tajemnice kulinarnego świata :)  Tymczasem lekka i smaczna propozycja na posiłek o dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;)  Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki  Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona  papryczka chilli - 4 plastry konserwowej papryki jalapeno - świeżo siekana pietruszka - pieprz świeżo mielony, sól

Sajkofanka smaku
Sery z francuskich Alp 208

serów. Munster to kremowy, farmerski ser żółty o okrągłym kształcie z kleistą, pomarańczową, płukaną skórką. Dojrzały Munster ma miękki i kremowy miąższ, czerwona pleśń nadaje skórce pomarańczowo-czerwonego koloru i jest źródłem charakterystycznego, silnego aromatu. Zawartość tłuszczu od 55-60%. Smak i zapach Ser jest bardzo gładki, dość miękki i ma lekko pikantny smak(...)spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy. Proponowane wina Świetny z lokalnymi białymi winami: Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling oraz Madiran,Beaujolais. Należy raczej unikać czerwonych win. Taniny uwypuklają ich ostrość, często pojawia

gutfut
ekspresowa sałatka śledziowa z papryką i jajkiem 252

składniki: 200 g śledzi w oleju 100 g czerwonej papryki 40 g czerwonej cebuli 2 jaja natka pietruszki pieprz majonez wykonanie: Śledzie odsączamy z

Domowy Smak Jedzenia
Rozgrzewająca zupa-krem 190

brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula - kawałek imbiru - liść laurowy, ziele

Sajkofanka smaku
Zupa w tajskim stylu i "Ulisses z Bagdadu" 166

wykorzystanie tych smaków u siebie. Składniki (na 4 porcje): garść grzybów mun cebula pół czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 4 liście kaffiru (limonki) 200 ml mleka kokosowego pół szklanki ryżu suszona papryczka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku kolendra w nasionach 2 łyżki sosu ostrygowego (ewentualnie) sól olej do smażenia Grzyby zalać wrzątkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz czerwony 184

zbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 plastry selera - ok. 1/3 pora - 1 cebula - przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka

Wielopokoleniowo
Papryki faszerowane mięsem mielonym. 229

wyglądające danie? . Składniki: dla 4 osób 4 czerwone papryki ,lepsze są te o cienkim miąższu , szybciej się pieką i więcej farszu do nich wchodzi. 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku 100 g ryżu por ,kawałek pieprz, sól Ryż gotujemy na pół miękko ,czyli krócej 10 minut niż podaje opakowanie. Podsmażamy pora , tylko chwilkę ,dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy

Ladylaura.
Polędwiczki wieprzowe z grzybami 222

woreczek zamrożonych grzybów leśnych z ubiegłorocznych zbiorów. Najwyższa pora była zatem, by coś z nich skonstruować...:) Polędwiczki wieprzowe z grzybami Składniki: 500g polędwiczek wieprzowych 200g grzybów leśnych 2 cebule bulion wołowy- kostka 150 ml czerwonego wina 2 łyżki stołowe śmietany 3 ząbki czosnku przyprawy:  pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie :  Polędwiczki

Aromatyczne Podróże
Krupnik z soczewicą, Soup Nazi (Seinfeld) 190

składników. Polecam. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej lub pęczaku 3-4 łyżki czerwonej soczewicy 2-3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa Pomidorowa z Soczewicą 163

wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula kawałek pora kawałek korzenia selera 1 marchew 1 większy korzeń pietruszki na zupę: 2 litry czystego wywaru 500 g przecieru pomidorowego 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 400 g czerwonej soczewicy pieprz, sól , pieprz cayenne szczypta cukru kilka listków bazylii do zabielenia zupy: 2 łyżki mąki

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka warzywna z ziołami. 169

Soczyste czerwone pomidory, słodkie w smaku, aż proszą, żeby ich smak zamknąć na zimę. Sałatki warzywne w słoikach to najlepszy sposób na delektowanie się ulubionymi warzywami zimową porą. Własne pyszne warzywka do obiadu to coś o co warto zawalczyć. Dzisiejsza moja sałatka to w pełni eksperyment połączyłam ulubione warzywa z ziołami i mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczy mnie

Kuchnia Beaty
Sałatka z wątróbką indyczą 166

zimową" tej sałatki. Latem dodaję więcej składników, bo jest spory wybór świeżych i odpowiednich do pory roku dodatków. Składniki (porcja dla jednej osoby) : 3 liście sałaty lodowej (świetnie pasuje tu mieszanka z rukolą)   3 wątróbki z indyka olej do smażenia mała czerwona cebulka łyżka octu balsamicznego pół łyżki kutchupu łyżka soku malinowego 2-3 łyżki oliwy pieprz

Weekendy w domu i ogrodzie
Pikantny krem paprykowy 209

garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki) przygotowany wcześniej

Pełny talerz
Empanady z tuńczykiem 344

następuje on sam potrafi zjeść 3/4 porcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz

Zakręcony Widelec