czerwona porze - 2500 przepisów (strona:70/167)

Ratatouille 274

dania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa -  w pełni :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan  2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka  3 małe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru

Moje Kuchenne Rewelacje
Błyskawiczna zupa z soczewicy na wędzonce 214

zdrowsze od czegoś z torebki nie muszę chyba przekonywać? :) Składniki: około 150 g soczewicy - użyłam czerwonej, 150-200 g chudej wędzonki - użyłam wędzonki parzonej Premium Nove , 2 średnie pietruszki , kawałek selera , 3 średnie marchewki , 10 cm pora , 2 łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól , świeżo mielony pieprz do smaku, mały pęczek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka wielowarzywna do obiadu 218

też jest ok, ale bez surówki zwyczajnie nic się nie klei. Polecam, bo jest przepyszna. Składniki: 1 czerwona słodka papryka 1/2 średniego selera 1 średnia pietruszka 1 marchewka 3 średnie kiszone ogórki  2 soczyste jabłka 10 centymetrów jasnego pora kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru

Gosia gotuje
Barszcz ukraiński 283

pysznej, gęstej i pożywnej zupy.Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia.Smacznego!Składniki:1 kg czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej

Gospodyni Miejska
Pasztet z soczewicy 208

keksówka 25x7 cm/ Temperatura pieczenia: 180ºC  Czas pieczenia: 40-50 min. Składniki 1 szkl. (250 ml) czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera naciowego kawałek korzenia selera kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła orzechowego (opcj.) przyprawy: sól, pieprz, curry, kminek, słodka papryka, chili

coolinarnastrefa.blogspot.com
jajka marynowane w zalewie z buraczków 112

składniki: 3 jajka ok. 300 ml zalewy z buraczków marynowanych wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do garnuszka lub słoika wkładamy jajka i zalewamy

Domowy Smak Jedzenia
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 222

korzeń pietruszki (około 130 g) kawałek pora (około 30 g) 1 cebula (około 90 g) kawałek korzenia selera (około 60 g) 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 1 1/2 listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : 800 g buraków czerwonych (przed obraniem) 3 łyżki stołowe soku z cytryny

Uwaga Babcia Gotuje
Soljanka - pyszna, rozgrzewająca zupa rosyjska. 164

kości 2,5 l wody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew pomidory w puszce 400 g kiełbasa owędzana - 150 g 1 duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego  100 ml mleka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, kilka kulek ziela angielskiego, liść laurowy 4 nieduże ogórki kwaszone 250 ml wody(...)przez około godzinę, do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę, włożyć znów do wywaru. Do garnka dodać starte na grubych oczkach: marchew, seler, pietruszkę, czosnek oraz zieloną część pora. Pomidory zblendować na gładką konsystencję, dołożyć do garnka razem z koncentratem. Gotować 30 minut. Uzupełnić w razie konieczności przyprawy. W tym czasie kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 187

łyżeczki mielonego kminku łyżeczka curry pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro) sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie  W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora.  Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę

potrawyregionalne
sałatka gyros – warstwowa 1904

składniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150

Domowy Smak Jedzenia
Kapuśniak inaczej 232

Bardzo dobra zupka, niby kapuśniak ale smak inny. Trudno określić smak, morele nadają słodkiego smaku. Zachęcam do wypróbowania. Synowa podsunęła mi pomysł na tą zupkę, oczywiście

Kuchnia Pokoleń
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 143

mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić

Kuchnia Bazylii
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 145

austriackiej. Ale ileż można jeść i pić piwo?! Dlatego wybór padł na Gespritzer (spritzer) czyli wino białe lub czerwone podawane zazwyczaj pół na pół z wodą. Orzeźwiający, schłodzony napój, doskonały zarówno na upalne dni jak i na dłuższe spotkania wiosenna porą. Jak wyczytałem, spritzer powstał między innymi dlatego aby można było spożywać większe ilości alkoholu, równocześnie nie upijając się

Right Behind The Kitchen
Bakłażan faszerowany kaszą jęczmienną i warzywami. 166

przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie zrujnuje kieszeni. Ja postanowiłam nafaszerować bakłażany, które do tej pory jadłam tylko raz w życiu. Wyszły bardzo smaczne i sycące. Potrzebne nam (dla 4 osób): - 2 bakłażany - szklanka kaszy jęczmiennej - papryka czerwona - mała cukinia - 2 szklanki bulionu warzywnego - 200 g startej mozzarelli - sól - pieprz - chili - suszona lub świeża bazylia Przygotowanie

W poszukiwaniu inspiracji
Questadillas - czyli grillowane tortille z kurczakiem i warzywami 446

serem, to kolejne z moich niezawodnych imprezowych dań. Można je przygotować w domu o każdej porze roku lub latem na grillu - i właśnie tak smakują najlepiej. Najbardziej wypasiona wersja zawiera kawałeczki kurczaka, paprykę, cebulę, kukurydzę, kolendrę i czerwoną fasolkę oraz ser cheddar, który nam to pięknie połączy. Można także dodać plasterki cukinii. W najprostszej wersji wystarczy

Kulinarne Inspiracje