czerwona porze - 2500 przepisów (strona:63/167)

Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 196

angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Barszczyk: 2kg buraków 2 marchewki 1/2 selera kawałek pora 2 kości żeberkowe kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, kilka ziarenek pieprzu 2-3 łyżki octu 1 łyżka majeranku Nalesniki: wszystkie składniki dokładnie zmiksować, dodając tyle mąki(...)nakładamy łyżkę farszu i zwijamy krokiety. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Barszczyk czerwony: W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone w duże kawałki marchewki, selera, pora oraz liście laurowe i ziele ang i kości. Podczas gotowania zebrać szumowiny. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć

Smakołyki Asi
Zupa warzywna na rosole 167

Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 nieduże czerwone buraki śmietana do zup listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny Przygotowanie   Rosół przecedziłem. Wszystkie(...)warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 205

selera;Biała część pora;1 łyżka cukru;1 łyżeczka soli;5 liści laurowych;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1/2 łyżki majeranku;1/2 łyżeczki pieprzu.Sposób przygotowania:Marchewkę, seler, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por i zalać(...)dodaniu zakwasu i przypraw barszcz można uzupełnić wodą do wypełnienia garnka, wówczas wyjdzie go około 5 litrów.Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz czerwony.Barszcz czerwony na zakwasie na specyficzny smak, nieco przypominający sok z kiszonych ogórków i nie wymaga dodawania octu czy kwasku cytrynowego.Zakwas jest dość słony, więc należy uważać, aby nie przesolić zupy.Ugotowanego, przecedzonego barszczu

Gospodyni Miejska
Warzywa po chińsku z czarnym i brązowym ryżem 189

zapełniony i do dzieła.  Wyszło na prawdę smacznie :) Składniki: 2 marchewki 1/2 dużej pietruszki lub jedna mała 1 czerwona papryka 1 cebula 4 pieczarki 3 cm świeżego imbiru 1/2 papryczki chilli 3 łyżki kukurydzy z puszki ćwierć pora ćwierć brokuła 1 łyżeczka sezamu 1 szklanka brązowego i czarnego ryżu( zmieszanych ) kiełki soi 3-4 łyżki oleju arachidowego

Jemy Pijemy
Pieczona makrela z warzywami 208

ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 łyżeczki soli Warzywa kawałek pora (biała lub środkowa część, 100g) 1 duża marchewka (200g) 1 mała biała cebula (120g) 1 mała czerwona cebula (120g) 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Dodatkowo olej rzepakowy mąka pszenna(...)termoobieg). Zapiekamy przez 20 minut, w połowie tego czasu odwracając na drugą stronę. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchew kroimy w kilkumilimetrowe (pół)plasterki, a cebule w nieco szersze półtalarki. Pora w razie potrzeby dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, po czym kroimy w skośne 1cm kawałki. Kolendrę i kolorowy pieprz lekko rozbijamy w moździerzu. Na głębokiej patelni na dość silnym

Kulinarna Pokusa
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą 178

ulubione połączenie to bułeczka z masłem, kozim serem i karmelizowaną cebulą <3 Pomidory o tej porze roku są już nie te, warto więc sobie sprawić jakiś inny przyjemny dodatek do pieczywa.  Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą Składniki (na 4 porcje): karmelizowana czerwona cebula: 0,5 kg czerwonej cebuli oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Obiad Za 10 zł Czyli Tarta Z Warzywami 526

masła 1 łyżka śmietany 12-18 % lub jogurtu naturalnego 1 żółtko 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej ( nie konieczne ) szczypta papryki słodkiej, szczypta soli Na nadzienie : 3/4 paczki mrożonych warzyw ( u mnie w paczce m.in. były: brokuły, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, seler, por ) jeśli mamy paprykę, też możemy ją dodać. 2 spore jajka lub 3 mniejsze 125 ml śmietanki

Gotowanie...to proste !
sałatka biwakowa 472

składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik selera konserwowego 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 małego słoika cebulki marynowanej 3 jajka majonez sól

Domowy Smak Jedzenia
Maki w kolorze innym niż czerwony 147

Pierwsze sushi zrobiłam jakiś rok temu i od tej pory nałogowo zajadam się makami. Jest to najlepszy sposób na prosty i szybki obiad. Oczywiście prosty

wegetalerze
awokado faszerowane – ekspresowa przekąska 188

  składniki: 2 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 5 oliwek (zielonych lub czarnych) 1/2 cebuli 1/2 pęczka pietruszki 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną 95

łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy

kulinarnyJa
Surówki do obiadu. 4 proste przepisy. 239

Spróbujcie. Więcej przepisów na surówki znajdziecie tutaj (klik)   A jeśli szukacie pomysłu na pyszny obiad zapraszam (klik) Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami Prosta surówka z kapusty Surówka z marchewki i pora Najłatwiejsza surówka obiadowa z kwaszonych ogórków

Słodkie okruszki
Wegański koktajl z komosy ryżowej i malin 130

udało mi się osiągnąć. Zapewne zwróciliście również uwagę, że często smakuję różne dania na bazie komosy – do tej pory tylko w wersji wytrawnej. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny i zdrowy koktajl właśnie z ugotowaną, czerwoną komosą! Do przygotowania 2 porcji koktajlu potrzebujemy: – 200-300 ml mleka roślinnego – 1 banana – 2 garście malin

Szybko Tanio Smacznie
Wegetariańska potrawka z cieciorką i kalafiorem 144

roli głównej wystąpiła dzisiaj  zapuszkowana cieciorka i osamotniony kalafior znaleziony gdzieś na dnie lodówki. Do tej pory unikałam strączków, ale po tak udanej improwizacji stwierdziłam, że powinnam to zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj o tym, dzisiaj o cieciorce mowa. ;) Jest

Kuchnia Ellie
VEGE LUNCHBOX #2 149

Pora na kolejny wpis pudełkowy czyli szybką prezentację jedzenia, które zabieram do pracy. Pierwszy lunch to czerwona soczewica z kalafiorem w aromatycznych przyprawach. Do tego trochę papryki i sporo natki pietruszki. Czytaj więcej

Kasia Sarna