czerwona porze - 2500 przepisów (strona:60/167)

Burrito i tortilla - zwinięta kanapka na szybko 167

oczyszczam lodówkę z różnych resztek. W tym tygodniu nie nagromadziło się tego dużo, więc dodałam: sardynki w sosie pomidorowym paski papryki czerwonej po kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiosenny detox na diecie dr Ewy Dąbrowskiej 186

dnia bolała mnie głowa ale myślę, że to wina wiatru. Jeśli nie śledzicie wydarzenia na FB podam Wam co do tej pory jadłam :)   Dzień 1 Przez cały dzień jako przekąska jabłka, oprócz tego: Surówka -1 czerwona papryka, -3 pomidory, -1 szalotka, - 2 ogórki kiszone, - 1/2 cykorii, - sól. Zupa cebulowa Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, selera z dodatkiem

Co na wege obiad?
Flaczki w rosole, czyli zupa z odzysku 121

umytych. wołowa porcja rosołowa (najlepiej taka z kością, to doda dodatkowego smaku i aromatu naszej zupie) świeża młodziutka włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek i kapusta włoska przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina suszonego imbiru, sól, pieprz dodatkowo dodałam jeszcze kilka składników, skoro oczyszczamy lodówkę to poleciałam na całego

ClauditteMissCooking
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 131

stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe nakładamy farsz - składniki poniżej:Składniki na farsz:garść zielonej fasolki szparagowejgarść łodyg z botwinkimała czerwona paprykagarść bobukilkanaście plasterków chorizo (można pominąć jeśli chcemy danie bez mięsa)por - zielona częśćkilka pomidorków koktajlowychi mała kalarepkapół młodej cukiniisól, pieprzoliwa do smażeniaskładniki na sos:150 ml śmietany2 jajkaróżne sery np: - camembert- gorgonzola- mozzarella- żółty

Bon Appetit Małgorzaty
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 180

Zebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji suróweki sałatek.Składniki:-cebula-marchew-seler-por-biała rzodkiew-rzodkiewka-szczypior-koper-pomidor-ogórek-papryka-jabłko-sałata-kapusta biała-kapusta czerwona-kapusta pekińska-słonecznik-przyprawa warzywna-sól-majonez-śmietana-jogurt naturalny-olejTe surówki są już na naszym blogu:-surówka z białej kapusty

Maminek kulinarny
Pikantna pasta z czerwonej soczewicy, do kanapek, naleśników i krokietów 113

Wiem, że sceptyków nie przekonam, nie tak łatwo przynajmniej. Liczę na to, że smak obroni się sam :) Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/3 szklanki oleju 3 większe marchewki 1 średnia papryczka chili 10-12 cm jasnozielony kawałek pora 1 niewielka cebula 2 większe ząbki czosnku sól do smaku Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, a następnie przełożyć do garnka(...)posiekać. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. (Grubość zależy od naszych upodobań). Papryczkę chili rozkroić, wyciąć gniazdo nasienne, opłukać i posiekać drobno.  Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić pora, cebulę i czosnek. Dodać marchewkę i przesmażyć wszystko razem.  Do soczewicy dodać warzywa oraz sól do smaku. Wszystko wymieszać lekko rozcierając. Można użyć widelca lub drewnianej łyżki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z łososiem i warzywami 147

Tarta z łososiem i warzywami to perfekcyjny pomysł na ciepłe danie na kolację. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 por (biała część) 1 łodyga selera naciowego 100 g pomidorków koktajlowych 1 filet z łososia (200 g) 1 czerwona cebula 150 g śmietany 18% 2 całe jajka + 2 żółtka starty żółty ser sok z cytryny olej 1. Ciasto rozwinąć(...)urosło. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) włożyć ciasto i piec około 15-20 minut, aż zmieni kolor na jasno-złoty). 2. W międzyczasie warzywa umyć. Cebulę drobno posiekać. Pora pokroić na talarki, a seler drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. 3. Do rozgrzanego garnka wlać odrobinę oleju i dodać cebulę. Chwilkę przesmażyć, następnie dodać seler i pora

Ugotować
Zupa z czerwoną soczewicą 124

Składniki: 2 szklanki soczewicy mięso do zupy (u mnie 500 g żeberek) pęczek włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler i por kilka ziemniaków puszka pokrojonych pomidorów (400 ml) cebula 3 ząbki czosnki łyżka oliwy 3 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżeczka curry łyżeczka czerwonej słodkiej papryki łyżeczka oregano łyżeczka majeranku pieprz ewentualnie pieprz cayenne (jeśli nie macie małych dzieci) Sposób przygotowania

na moim stole...
Azjatycka zupa pak choi 163

Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta z limonki(...)płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno i dodamy na końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy

mojewypiekiinietylko
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY II 210

razem tradycyjną  surówkę z białej kapusty  wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę, pietruszkę, seler oraz kawałek czerwonej papryki.  Surówka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Istna bomba smakowa i zdrowotna.  Bo taka surówka zawiera wiele bardzo potrzebnych nam o tej porze roku witamin. Będę serwować ją jak najczęściej, bo bardzo nam smakowała. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju(...)mięsa, a także ryby czy np.jajka sadzonego :)) Składniki: 1/2 gł ówki niedużej kapusty 2 marchewki 1 mała pietruszka mały kawałek selera 1/2 czerwonej papryki sól pieprz cukier sok z cytryny olej koperek Wykonanie:  Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła. Warzywa ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy

Walijskie Pichcenie
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 293

czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z ziemniaków i porów(...)pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego

Poezja smaku
Makaron orkiszowy z kurczakiem i warzywami 302

wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 1 paczka makaronu orkiszowego 0,5 piersi z kurczaka 1 brokuł 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 0,5 małej torebki zielonych oliwek 0,5kg pieczarek kilka plastrów pora 1 łyżka śmietany 18% meksykańska przyprawa do tortilli przyprawa do kurczaka po węgiersku sól pieprz listonic_name = "Makaron orkiszowy z kurczakiem

CoolinarniePL
Barszcz prawie ukraiński 228

Może to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty(...)suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć.  Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać

Jemy Pijemy
Piekielna zupa z czerwonej soczewicy 166

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy(...)kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę: garść posiekanej kolendry 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 papryczki habanero 4 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata

ClauditteMissCooking
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM 204

Można po prostu go zjeść i już. Albo... przyrządzić pyszną ziemniaczaną sałatkę ;-) Składniki: 40 dkg wędzonego rekina 6 szt.ziemniaków 4-5 szt. kiszonych ogórków 1 szt. małej czerwonej cebuli szczypiorek / koperek łyżka majonezu dwie łyżki jogurtu bałkańskiego sól świeżo mielony czarny pieprz Ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy wystygły, obrałam ze skórki. Pokroiłam(...)kostkę. Odsączyłam na sitku, a właściwie odcisnęłam z nich sok. Gdy tego nie zrobicie - ogórki puszczą go w sałatce. Pora na główny składnik. Wędzony rekin. Mięso pokroiłam na mniejsze części. I dodałam je do sałatki. Obrałam i pokroiłam czerwoną cebulę. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Jak najbardziej może to być też świeży koperek. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam majonez, jogurt

potrawyregionalne