tylko. Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem. Składniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki- 2-3 czerwone papryki- por (młode części)- koperek- cytryna- sól- pieprz cytrynowy- ok.150g sera żółtego (dałam cheddar)- trochę szczypiorku Składniki na kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml(...)gałką muszkatołową, zagotowujemy. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Por – w półtalarki, siekamy koperek, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i, na dno wlewamy 1/3 sosu. Na sos kładziemy warstwę makaronu, polewamy sosem (kilka łyżek). Na makaron wykładamy część papryki, pora, koperku, odrobinę sera. Następnie wykładamy warstwę z ryby (całość). Na rybę
mojewypiekiinietylkoIlość użytych warzyw zależy od upodobań i potrzeb.Do naszego suszu użyliśmy:-6 marchewek-korzeń pietruszki-natkę pietruszki-natkę selera-kilka ząbków czosnku-2 pomidory-paprykę-1/2 pora-2 czerwone cebule Pokrojone warzywa suszymy w suszarce. Wysuszone przekładamy do słoików.Możemy dodać odrobinę soli morskiej, która nabierze warzywnego smaku.Smacznego
Maminek kulinarnykostki masło, 1 szt cytryna, pieprz 1,5 szkl wywar mięsny, 3 łyżeczki żelatyna DEKORACJA 0,5 szt ogórek świeży, 2 liście sałata, 1 szt papryka czerwona świeża, por liście, 1 gałązka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. Schab opłukać, osuszyć. Zrobić nożem w środku schabu otwór i włożyć śliwki. Na koniec otwór
Kuchnia Danusiopakowanie) warzyw po staropolsku IGLOTEX kilka listków świeżej szałwii masło pieprz papryka ostra mielona * zamiast gotowej mieszanki możemy użyc następujących warzyw: ziemniaki, cebula, pieczarki, por, papryka czerwona, papryka żółta, natka pietruszki Wykonanie: W woku rozpuściłam masło, na które wrzuciłam pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Obsmażyłam mięso, potem wrzuciłam na nie zamrożoną mieszankę warzyw po staropolsku, przykryłam
Blondynka Gotujebogactwo smaków i aromatów, pyszne połączenie tego co słodkie i kwaśne, jak i pikantne! Polecam! Składniki na 3 porcje: - 3 średnie marchewki - cebula - cukinia - 1/3 pora - papryka czerwona - świeże chili - imbir świeży około 1 cm korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny- 2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki - sos sojowy grzybowy
SMYKWKUCHNISkładniki (4-6 porcji): 1 czerwona papryka 1 por (tylko biała część) 7 pieczarek fasoli czerwonej konserwowej 1 papryczka chilli 1 cukinia bazylia, sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 250 ml wody 1 duża pierś z kurczaka Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy(...)małą kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie (1-2 łyżki starczą). Przekładamy do fasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, chilli drobno posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką
Moje-pitraszeniemleka 50 ml oleju sól 2 jajka 1 łyżeczka smalcu lub oliwy 1 czerwona cebula 1 por 2 laski kiełbasy wiejskiej puszka groszku puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżka pasty paprykowej kilka kropli tabasco pieprz Przygotowanie: W ciepłym(...)będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę i fasolkę. Całość mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaczną potrawę na obiad z kiełbasą i warzywami. Składniki: 500 g brukselki por 2 marchewki papryka czerwona kilka pieczarek 250 g kiełbasy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego czosnek niedźwiedzi, bazylia, papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na durszlaku. Kiełbasę i pora kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 2 czerwone cebule, kawałek pora, słoik selera konserwowego ( 320g netto), puszka czerwonej faosli ( 400g netto), słoik pieczarek konserwowych ( 300g netto), filety śledziowe w oleju ( 2 x po 220g netto), olej, 4 liście laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, pieprz, cytryna, słoik suszonych pomidorów ( 285g netto). Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiczekolady. Mmmmm... :) Ale to za chwilę. Najpierw obiecany przepis na... Sałatkę z pora Moja sałatka Potrzebujemy do niej: 1 duży lub 1,5 mniejszego pora 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 2 nieduże jabłka ok. 200 ml majonezu (może być pół na pół z jogurtem naturalnym) sól, pieprz Białą część pora i kawałek zielonej kroimy
Ratunku obiadcebulę inni por, jedni ogórki kiszone, a inni konserwowe- ja np. wcale ich nie dodaję... jedni dodają czerwoną fasolkę, a inni świeżą paprykę... jedno jest pewne: u każdego w tej sałatce jest gyros :) A wy jaką macie swoją wersję? Może kiedyś odważę się zrobić ją w innej wersji :)Składniki: 3 piersi pojedyncze kurczaka, 1 czerwona papryka(...)kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gorący gyros przekładamy do dużej przezroczystej miski, na niego układamy drobno posiekany por. Następnie kroimy w kosteczkę czerwoną paprykę i robimy z niej kolejną warstwę. Kolejno wyciskamy ketchup i rozsmarowujemy nożem. Na to wysypujemy odcedzoną kukurydzę i układamy posiekaną kapustę pekińską. Na samej górze rozsmarowujemy majonez
Aga w kuchniSałatka ryżowa z szynką i porem... Ziarna białego, ugotowanego ryżu. Kawałeczki szynki konserwowej. Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna soczystej kukurydzy. Paszeczki ostrego pora. A całość oblepiona majonezem i śmietaną. I dobrze przyprawiona. Polecam! Składniki: 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki); 200 g szynki konserwowej; 1 duża, czerwona papryka; Biała część średniej wielkości pora; Puszka kukurydzy
Gospodyni Miejskaminut+ moczenie śledzi+ marynowanie śledziPorcje: 10 Składniki:5 ziemniaków,5 płatów śledzi solonych,2 czerwone jabłka,1 czerwona cebula,4 łyżki oleju rydzowego lub innego tłoczonego na zimno,kiełki pora,ocet ziołowy lub jabłkowy do smaku,1/2 łyżeczki rozmarynu. Mieszanka przypraw:1 łyżeczka mielonych goździków,1 łyżeczka mielonej kolendry(...)brzeg. Miąższ pokroić w małe kawałki i dodać do sosu.Każdą łódeczkę napełnić 1-2 łyżeczkami sos, na wierzchu położyć 2 kawałki śledzia, kiełki pora, przybrać piórami czerwonej cebuli i czerwonym pieprzem.Podawać na plastrach grillowanych jabłek
SzczyptaSmaQSmaczna surówka obiadowa z czerwonej kapusty. Składniki: pół główki czerwonej kapusty mały por marchew sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu (lub jogurtu) sól i pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odciskamy ewentualny nadmiar wody, dodajemy startą marchew i pora pokrojonego w półplasterki. Dodajemy również sok z cytryny, pieprz
e-PrzepisyKulinarnePrzepis (dla 4 osób) Składniki: 1,5 szklanki ryżu pełnoziarnistego (szklanka 250 ml) 400 g świeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów przeprawy: ( sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany) Wykonanie
Mój pomysł na