tradycję. Składniki: 6 jajek puszka kukurydzy czerwona papryka 1 por pęczek rzodkiewki 1 łyżeczka musztardy 200 g żółtego sera 3 łyżki majonezu 2-3 łyżki chudej śmietany sól, pieprz 3 łyżki posiekanego szczypiorku Jajka ugotować na twardo. Natłuc skorupki i zalać bardzo zimną wodą. Po pół godzinie obrać, pokroić w kostkę. Pora przekroić na pół i posiekać
Czerwień i błękitszybko. Czyli zapiekanka z tego co pod ręką :) Składniki: ½ kg ziemniaków 25dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli). Warzywa dokładnie wymieszać dodać lekko
Tradycyjna Kuchniawspółbiesiadników czymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka tej wyśmienitej zupki. Składniki. 0,5 kg sandacza 1/2 łyżeczki nitek szafranu 3 łyżeczki oleju 2 cebule czerwone 1 por ,biała część 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru świeżego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 50 ml wina wytrawnego 1 papryka czerwona 1/2 kg pomidorów(...)łyżki natki pietruszki sól, pieprz Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar . W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut. Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran
Kulinarny karnet Christopherazupa z soczewicy czerwonej Składniki: 300 ml wywaru warzywnego (może być rosół bądź woda); 1/2 szklanki soczewicy czerwonej; 1 marchew; 100 g pora; 1/4 papryki czerwonej; 100 ml przecieru pomidorowego; 1/2 łyżeczki świeżego imbiru (startego); ząbek czosnku; większa szczypta pieprzy cayenne, kurkumy, czosnku niedźwiedziego; szczypta gałki muszkatołowej. Z całości wyjdą dwie dość spore(...)porcje. Zaczynamy ! Do bulionu dodaję startą marchew, pokrojonego w plastry pora oraz paprykę. Całość gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dzięki temu, że pokroiłam drobno, zajmie to około 10 minut). Następnie zawartość garnka blenduję i wrzucam przepłukaną soczewicę. Gotuję niecałe 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy soczewica będzie miękka, wlewam przecier pomidorowy
Życie na widelcuSkładniki: 1 por połówka piersi z kurczaka 0.5 kg pieczarek kukurydza w puszce seler konserwowy 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 200 ml jogurtu naturalnego
Czerwona Porzeczkadzień jak również na wyjątkowe okazje jak na przykład jutrzejsza impreza sylwestrowa. 2 pory puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona papryka 6 jajek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Jasną część pora pokroić na cienkie półplasterki, posolić. Po kilkunastu minutach gdy puści sok, odcisnąć. Paprykę pokroić w kostkę. Fasolę
Smakołyki AsiChyba nic nie robiłam do tej pory z czerwonej kapusty. Zwykłą też rzadko używam, najczęściej to jeszcze włoską do zup. Ale jak zobaczyłam na straganie taką śliczną, zgrabną czerwoną główkę, to nie mogłam się oprzeć. Kupiłam z przeświadczeniem, że na pewno jakiś pomysł mi przyjdzie do głowy na jej temat. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySałatka - prosta, szybka i smaczna z produktów, które często mamy w domu. Wystarczy puszka czerwonej fasoli, groszku, por, jajka i majonez. Składniki: 5 jajek, 3/4 puszki fasoli czerwonej, 3/4 puszki groszku, ok. 6-7 cm kawałek pora, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz, pieczywo Tovago . Przygotowanie: Odsączamy groszek i fasolę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy
Aga w kuchnimożna dodać trochę kostki rosołowej i curry. Warzywa z woka 3 cukinie 4 marchewki 1 por 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów krojonych pieprz ziołowy, sól, kolendra, vegeta 1 łyżka klarowanego masła Cukinie, marchewki obieramy - kroimy w półplastry. Pora kroimy w pół-talarki. Papryki w paseczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do woka, dodajemy pomidory
Kuchnia smakówjakie najczęściej surówki serwujecie do obiadu? Składniki: (na 1 porcje, zwiększamy proporcjonalnie do liczby osób) 2 duże ogórki kwaszone 3 małe pomidorki (u mnie paprykowe) 1 cm pory 1/4 czerwonej papryki sól cebulowa do smaku (u mnie Skworcu) pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworu) Przygotowanie: Ogórki kroimy w większą kostkę, paprykę również. Por drobno siekamy. Pomidorki
Słodkie okruszkiczosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona 4 łyżki sezamu 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa: marchewkę, pora, paprykę kroimy w cienkie słupki. Seler naciowy kroimy w cienkie plastry. W woku rozgrzewamy
Apetyt na ZieloneJajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić białka od żółtek. Pora pokroić w pół krążki. Układać warstwowo w wysokim półmisku szklanym: 1. Starty ser żółty 2. Seler konserwowy 3.Ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. Białka jajek starte na grubych oczkach tarki 6. Por 7.Kukurydza 8. Czerwona fasolka 9. 3 łyżki majonezu 10. Żółtka jajka starte na małych
Prosto i Smacznie z AnetąPorcja dla 4-6 osób Potrzebujemy: pól sałaty masłowa 3 pomidory 3 ogórki gruntowe 2 pędy selera naciowego 5 cm białej części pora 1 czerwoną paprykę pół puszki kukurydzy sos czosnkowy - przepis -> klik 1 łyżka posiekanego kopru Przygotowanie: Sałatę pokroić chaotycznie w średniej wielkości kostkę. Pomidory, ogórki, seler i paprykę pokroić w ok. 1 cm kostkę(...)Por drobno poszatkować. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z sosem czosnkowym w dużej misce. Udekorować koperkiem
Kolejny blog o gotowaniuziemniakami i marchewką oraz sosem czosnkowym. I taki oto obiad zaserwowałam moim chłopakom po powrocie z wycieczki rowerowej. Byli zadowoleni :) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 mała cukina 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka curry Wykonanie: Jogurt wymieszać
zadanie-gotowaniePropozycja na inny sposób przyrządzenia ryby. Składniki 600 g polędwiczki z dorsza czarnego 1 cytryna 1 mały por 1 czerwona papryka 1 brokuł 3 łyżki masła pół pęczka koperku sól pieprz Przygotowanie Filet opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na kawałki. Włożyłem do miski, skropiłem sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Odstawiłem na 20 minut. Por oczyściłem, opłukałem
R'n'G Kitchen