Bryndza

Bryndza

Bryndza

Bryndza to miękki ser podpuszczkowy produkowany z mleka owczego. Produkowany w wielu krajach m.in. w Polsce, Austrii, Czechach, na Słowacji  i Ukrainie. Słowo bryndza pochodzi z języka wołoskiego (por. rum. brânză – "ser") i oznacza po prostu ser. Źródło: www.potrawyregionalne.pl W Polsce najbardziej znana jest bryndza podhalańska, wytwarzana z mleka owczego, ale pochodzącego tylko od „Polskiej Owcy Górskiej”. Może zawierać mleko krowie pochodzące od „Polskiej Krowy Czerwonej”. Podhalański odpowiednik b... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotuję Testuję

Autor

gosia47-47gosia47-47

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kluski, pierogi przepis, pierogi, ciasta z masa, papryka, ziemniaki, pieczarki, chleb, sałatka, zupa, ciasto, sałatki, por , salatka z serem, ser biały, papryka faszerowana, pieczarki w cieście, pierogi przepis ciasto, ciasto na pierogi, zupa serowa, kruche ciasta, kruche ciasto, przepisy na kruche ciasto, ciasto kruche

Inne przepisy z Gotuję Testuję

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.