wapń, magnez, żelazo, potas oraz sód. Biała glinka - właściwości Dzięki wspomnianym wyżej pierwiastkom, biała glinka ma doskonałe właściwości ściągające, gojące, zabliźniające. Kosmetyka wykorzystuje zwłaszcza jej działanie polegające na zwężaniu porów, rewitalizacji, działanie odświeżające, odtruwające, oczyszczające, złuszczające, odżywiające i wygładzające. Biała glinka - właściwości podobne do antybiotyku Zwłaszcza amazońska biała glinka, niszczy szkodliwe mikroorganizmy, przez co zapobiega zmarszczkom. Nic dziwnego, że biała(...)regenerację tkanek. W połączeniu z wodą lub z naparem z ziół oraz z olejem kosmetycznym, biała glinka (ale nie tylko biała glinka; właściwości do niej podobne mają też glinka czerwona, zielona, różowa) mogą być wykorzystywane jako maseczki kosmetyczne na włosy, twarz i dekolt, a także jako okłady do pielęgnacji całego ciała. tekst z: http://www.ofeminin.pl/ ALGI MORSKIE Algi aplikowane
ClauditteMissCookingJesień to piękna pora roku...ale tylko wtedy, gdy kolorowe liście mienią się w blasku słońca, a babie lato błyszczy o poranku kroplami rosy. Tak, wtedy ta pora roku mogła by trwać i trwać... Niestety, nadeszło gorsze oblicze jesieni. Deszcz,wiatr i zimno, brr...okropność! Dlatego w takie dni proponuję Wam rozgrzewającą potrawkę na obiad. Szybka, tania(...)Składniki: -4 kawałki mięsa z udźca indyka ( może być również z udek kurczaka ) -4 średnie ziemniaki -6 małych pomidorów -dwie nieduże marchewki -jedna mała cukinia ( ok.12 cm ) -jedna czerwona papryka -dwie małe cebule -2-3 ząbki czosnku -oliwa lub olej -suszony rozmaryn -sól, pieprz -dwa ziarna ziela angielskiego -dwa liście laurowe Potrzebny będzie głęboki garnek i patelnia. Przygotowujemy
Kulinarne przemysleniadelikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę(...)stopniach (do suchego patyczka). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture"Zjadłabym coś , ale nie wiem co" - to chyba najczęściej wypowiadane przeze mnie stwierdzenie :P Przyszła więc chęć na brokuła, tylko co dalej? Z dalszych rozmyślań o
Czerwona Porzeczkamnie na obiad rzadko można spotkać klopsy, bo mój nie za bardzo przepada, ale jak głodny to wszystko zje ;). Jak zrobię je z dodatkami np, z pieczarkami albo porem to z chęcią pałaszuje. Te klopsiki choć proste, to bardzo nam smakowały, szczególnie z tymi warzywami. Co tu będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)! FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI(...)indyka 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki zimnej wody przegotowanej sól pieprz czarny pieprz cayenne zioła prowansalskie Ponadto: 1 cukinia 1 czerwona papryka 200 g żółtej fasolki szparagowej sól pieprz czarny zioła prowansalskie Sposób przyrządzania: Żółtą fasolkę szparagową umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować wodę w garnku z łyżeczką
Zakątek rozkoszy kulinarnychTo moje pierwsze spotkanie z gołąbkami wegetariańskimi. W domu mama przygotowuje zawsze klasyczne gołąbki z mięsem mielonym, swoją drogą najpyszniejsze na świecie- jak
Czerwona Porzeczkajakiejś gazecie, najpewniej Oliwii lub Claudii, ale głowy nie dam. Z oryginalnego przepisu niewiele zostało, bo modyfikowałam go przez ten czas,szukając własnego smaku. Robię je od tamtej pory dość często, bo jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Co więcej, sprawdziło się rewelacyjnie na imprezy, ponieważ na zimno smakuje równie dobrze. I na przyjęcie dla dzieci, bo małe(...)poza tym to naprawdę idealne danie na szybki obiad. Żabie udka z kurczaka 2 nieduże piersi z kurczaka Marynata ( 3-4 łyżki przyprawy do kurczaka -gotowej mieszanki lub czerwonego "Delikatu", 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki śmietany, świeżo mielony pieprz czarny) 1 jajko 3 łyżki wody gazowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna (tyle, żeby zagęścić ciasto) szczypta soli
Kuchnia Prezydentowejrazowego chleba i pokrajane ząbki czosnku. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój. Zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. W tym celu po przecedzeniu zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy(...)Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą szczypta soli himalajskiej 2 szklanki zakwasu majeranek
ClauditteMissCookingporze roku ciasta z jabłkami są niezwykle popularne , ja proponuje ciasto z jabłkami trochę inaczej bo z kisielem który dodałam do piany z białek . Dzieki temu dodatkowi ciasto ma niepowtarzalny smak .Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła ok.200 g 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek, 4 łyżki cukru kryształu(...)łyżeczki cynamonu ; to na masę jabłkową na pianę ; 5 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 czerwony kisiel Wykonanie:Z masła, mąki , żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części , wyrobione kule wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny .Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy
Gorący kąsekDzień dobry!Witam Was w ten grudniowy poniedziałek, który wygląda jak piękny letni dzień, słońce świeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć
Pora coś zjeśćBarszcz czerwony na zakwasie to podstawowa potrawa wigilijna w większości domów, czasami też obok zupy grzybowej. Podawany z uszkami, czy krokietami sprawdza się nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu roku na obiad, czy ot tak, do wypicia prosto z kubka Przepis nie jest trudny, bo jedyne co musimy zrobić to ugotować bulion warzywny i połączyć(...)sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób. Składniki na barszcz: 1kg buraków 1 litr zakwasu 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule pół selera pół pora 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych i ziela angielskiego opcjonalnie: pół szklanki wywaru grzybowego* łyżeczka cukru, łyżka majeranku sól, pieprz, ocet Przygotowanie barszczu: Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze
NiePieprz.plmoździerza, w którym przygotowuje się pesto. W każdym domu na południu Francji soupe au pistou smakuje inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto(...)serwować jako danie główne. Bon appétit! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli (lub fasoli marmurkowej)* 120 g świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego z kostki Pieprz kajeński
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzisiaj zapraszam na zupę, o której można powiedzieć, że jest pyszna. Barszcz czerwony z fasolką jest zupą smaczną, rozgrzewającą i kolorystycznie piękną. Aby uzyskać głęboką czerwień, która nie będzie się zmieniała z upływem czasu, do zupy nie dodajemy pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach. Składniki: 150 g fasoli 1 kg buraczków porcja rosołowa 3 skrzydełka 20 ziaren pieprzu 10 ziaren(...)ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty (suszone warzywa i przyprawy) sól do smaku 1 marchewka 1 pietruszka pół selera pół pora pół kilo ziemniaków 3 czubate łyżki majeranku 3 ząbki czosnku Wykonanie: Fasolkę namaczamy w wodzie dzień wcześniej i odstawiamy na całą noc. Buraczki, bez obierania, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy
Smak mojego domususzyły" mi głowę o kebaba. Ok, chcecie -to macie. A co tam, niech jedzą, przynajmniej wiem co to jest. Był już przepis na kebaba w tortilli drożdżowej, teraz przyszła pora na chlebek pita. Wyszło pyszne danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :) Składniki na 6 chlebków: 1 szklankę ciepłej wody(...)łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki oleju ryżowego Farsz: 500 g piersi z kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka papryka ostra mielona 4-5 łyżek oleju ryżowego 1 czerwona papryka 1 cebula biała 1 cebulka czerwona groszek konserwowy marchew konserwowa sałata lodowa Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Bea(u)ty kitchenPeperonata to bardzo smaczne danie kuchni włoskiej, idealne jako dodatek do delikatnych mięs. Można je przygotować o każdej porze roku i zjeść na ciepło w chłodniejszych miesiącach , jak i na zimno, kiedy doskwiera upał- choćby jako dodatek do popularnej bruschetta, zamiast pomidorów. Peperonata jest tak dobra, że w niektórych regionach Włoch , podaje się ją również jako sos-dodatek(...)polenty! Ile regionów, tyle przepisów na ta smaczną przystawkę. Ja przestawię najprostszy, ale za to pyszny i aromatyczny przepis. Krok po kroku. Składniki 1 kg papryki w sumie -pomiędzy czerwoną, żółtą, zieloną. Ja nie dawałam zielonej, gdyż jest lekko gorzka. 6 łyżek oliwy z oliwek 300 g czerwone cebuli z Tropea, lub innej czerwonej 4 ząbki czosnku
Z Kuchni Do Kuchniintensywnym poranku, pełnym załatwiania urzędowych spraw, postanowiliśmy spędzić resztę dnia na świeżym powietrzu. A że naszła już pora obiadowa, nie obyło się bez dań z grilla. Poza tradycyjnymi kiełbaskami postanowiłam przyrządzić szybkie, ale jakże pyszne szaszłyki aromatyzowane świeżym lubczykiem. Warzywa, kiełbasa i lubczyk... wspaniałe połączenie. A tzw. "kropką nad i" był sos barbecue od Folwark , który idealnie sprawdził się(...)szaszłyków. Spróbujcie, zapraszam. Takie szaszłyki są naprawdę proste w wykonaniu, a mają niepowtarzalny smak. Składniki: (dla ułatwienia podaję przepis na 2 szaszłyki; ilość składników proszę dostosować do potrzeb) 1 czerwona papryka 2 gałązki świeżego lubczyku 2 kiełbasy śląskie 1/2 małej cukinii patyczki do szaszłyków do podania sos barbecue od Folwark Przygotowanie: Paprykę tniemy na 4 pasy, każdy kroimy
Słodkie okruszkiwyobraźnia.W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak w tym przepisie był mocno przypadkowy. Najukochańszy był głodny, musiałam szybko reagować! Ze względu na porę wybór mięsiw w osiedlowym sklepie był już mocno ograniczony, chciał czy nie chciał wybór padł na kurczęcię, jednak możecie zastąpić go innym rodzajem mięsa (wołowiną, wieprzowiną, drobiem, krewetkami,...). Przepis jest(...)najlepszym dowodem na to jest widok pałaszującego Kochanego Wybranka i jego zachwyty nad posiłkiem ("ale to było dobre!") jeszcze na dłuuuugo po posiłku :)Składniki:duży filet z kurczakacukiniapół papryki czerwonej i żółtejmarchewświeży korzeń imbiru, ok 1 - 2 cm2 ząbki czosnkucebulaszczypior od dymkisól, pieprz, słodka czerwona paprykasos teriyakiryżWykonanie:Mięso kroimy w paski lub kostkę (jak lubicie), przekładamy na rozgrzaną
Taste Of My Day