sprawią, że nasz kurczak będzie delikatny, kruchy i soczysty. I o tym właśnie będzie dzisiejszy wpis, oto kurczak pieczony (marynowany w solance) w garnku rzymskim. Jeśli do tej pory nie robiliście kurczaka, który uprzednio moczył się w solance, to koniecznie go w ten sposób przygotujcie. Zobaczycie jaka jest różnicą. Oczywiście najlepiej, żeby był to kurczak(...)marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim Czas przygotowania: 2 godziny + 12 godzin moczenia Składniki: 1 duży kurczak z wolnego wybiegu 60 g soli kamiennej Przyprawy (proporcje wg gustu): czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy czosnek granulowany kurkuma Wykonanie: Sól rozpuszczamy w ok. litrze wody. Możemy ją podgrzać, żeby sól się szybciej
Kulinarne przygody Gatitykremem z białego twarogu. Tort zrobiłam z bardzo stabilnego ciasta na muffinki, więc jeśli macie opory – naprawdę ciężko go popsuć! Do tego dekoracja z truskawek (nawet o tej porze roku można je kupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około 18 cm. Nie zapomnijcie(...)szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka soku jabłkowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 jajko +czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji Składniki na krem: 300 g białego sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 1 bita śmietana
CiastkozercySmak placków towarzyszy mi od dzieciństwa. Uwielbiałam się nimi zajadać w formie z cukrem (mój Mąż się ze mnie do tej pory śmieje, że tak się nie je, ale uważam, że co "kraj to obyczaj" ;) ). Dzisiaj jednak na talerzu znajdą się tradycyjne placki ziemniaczane (forma XXL) z sosem mięsnym. Zwane plackami po węgiersku. Składniki(...)pieprz do smaku 1/2 kg mięsa z łopatki (chudego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) 2 szklanki bulionu wołowego 2 cebule 2 czerwone papryki ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego majeranek 1/3 łyżeczki sosu sojowego 3ząbki czosnku pietruszka Przygotowanie: Mięso myję i kroję na drobne kawałki.Solę i doprawiam papryką, oraz pieprzem. Wykładam
ChilliJemykukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany. SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji i odpowiedniego smaku), - mascarpone, 2-3 łyżki, - przyprawy do smaku: pieprz cayenne, pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz kolorowy, kurkuma, przyprawa warzywna najlepiej(...)kukurydza - ziarenka itd. Co kto woli. WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas żołądki indycze (1-1,5 kg) i tacka warzyw (2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy). Wywar przecedzamy, gotujemy w nim obrane, pokrojone w kostkę ziemniaczki - jeśli wykorzystujemy kukurydzę z puszki to możemy
Wypisz Wymalujmałym dodatkiem chemii w postaci barwnika - ale czasem można sobie pozwolić, prawda...?Różowo-białe bezikiSkładniki:(na 40-50 sztuk)2 białka125 g cukru1 łyżeczka białego octu winnegokilka kropli czerwonego barwnika spożywczegoBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Wlać ocet, zmiksować. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać barwnik, wymieszać.Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 120 st. C. przez 1,5-2 godziny, aż beziki całkowicie się wysuszą.Wystudzić.Smacznego!Za dokładnie cztery tygodnie o tej porze będę już w Niemczech, w drodze do Włoch. Ach, nie mogę się już doczekać! Jestem tak ogromnie podekscytowana, że już mogłabym zacząć się pakować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzede wszystkim jest wolna od niepożądanych składników jak np. metale ciężkie czy kamień. Woda mineralizowana doda jeszcze więcej smaku. Dobrej jakości składniki Kiedy mamy już idealną wodę, wtedy pora na składniki naszej zupy. Niech to będą dobre warzywa (świeże (najlepiej nie mrożone), nie nadgniłe, nie zwiędnięte, itp.) i świeże, dobrej jakości mięso. Usłyszałam kiedyś, że można uratować kurczaka, który(...)kostki rosołowe, dodajmy lubczyk. Dodatki do zup Są zupy, które lubią dodatek np. grzanek, groszku ptysiowego czy tostów (zupy kremowe), ziemniaków utłuczonych z cebulką czy boczkiem (np. zabielany czerwony barszcz) czy też chrupiącej bułki (zupy kremowe, grochówka, flaczki itp.). W taki prosty sposób można szybko podnieść kaloryczność zupy czy ją urozmaicić. Świeże warzywa zamiast przecierów sklepowych Ugotujcie zupę pomidorową
Codzienna kuchnia niecodziennaFrittata – czyli najprościej mówiąc włoski omlet z warzywami i dodatkami. W Internecie aż roi się od wariacji na jej temat, ja jednak do tej pory nie miałam okazji jej przygotować (aż do wczoraj). Dzisiaj miałam podejście numer 2 (podejście nr 1 przez moją nieuwagę zakończyło się klęską). Jajka kocham w niemalże każde postaci, więc ta potrawa bardzo przypadła(...)uwagę, że samo jajko zawiera więcej białka niż żółtka:) Przejdźmy do przepisu. Składniki (1-2 porcje): 3 jajka M (najlepiej z wolnego wybiegu lub produkcji ekologicznej) garść rukoli ¼ papryki czerwonej niewielki kawałek łososia wędzonego (u mnie jakieś 20g) oliwa/olej do smażenia Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy rukolę i drobno pokrojonego łososia. Możemy doprawić pieprzem. Soli raczej nie dodajemy
Powiedz dietom niedbałości" ;). Uwielbiam połączenie kolorów, które tworzy się na talerzu - kojarzy się ze słoneczną, kolorową jesienią. Nic, tylko jeść! Aaaa, i skoro przy temacie jesieni jesteśmy - dla mnie to idealna pora na zmiany w domu, w którym w końcu spędzam więcej czasu (nikomu nie chce się wychodzić na to zimno i deszcz ;) ) - sklep Dajar oferuje nam 10 % zniżki(...)wyciśnięty ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju
Kuchnia w szuwarachnią przez kilka miseczek. Bardzo lubię zupy, moje dzieci lubią, więc co i rusz wymyślam nowe przepisy na zupy . Przyznaję, że mam moją ulubioną zupę, botwinkę . Zupy gotuję wedle pory roku, a wiadomo botwinka rośnie latem…Zupa na bulionie z kurczaka jest bardzo smaczna. Aby zupa była jeszcze bardziej pożywna dodaję do niej odebrane z kości mięso(...)bulionu z kurczaka mięso z połowy kurczaka 2 marchewki 1 duży pasternak 2 dymki 3 cm świeżego imbiru, utartego 1 cytrynowa trawa, bardzo drobno pokrojona 2 chili, u mnie czerwona i żółta garść świeżej kolendry 3 łyżki rybnego sosu 3 łyżki tajskiej soi 3 kostki makaronu noodle sól do smaku lub więcej soi czarny pieprz do smaku, opcjonalnie
codojedzeniazapiekanki można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku. Zapiekanka jest wspaniała na obiad jak również i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych(...)parę różyczek brokuł bakłażan cukinia cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów (można oczywiście użyć świeżych) parę plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) opakowanie jogurtowej (jest lżejsza) śmietany kawałek sera mozzarella słodka czerwona papryka zioła prowansalskie bazylia, tymianek sól, czarny pieprz masło do wysmarowania blachy olej do smażenia Zacznijmy od pokrojenia na cienkie plasterki ziemniaków. Podgotowałam je przez około 3-4 minuty
potrawyregionalnekawałek selera 6 jajek koperek sól, pieprz pół pora łyzka masła 2 łyzki smietany 2 łyzki oleju Botwine dokładnie myjemy a następnie kroimy w drobną kostke, pora również kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy łyzke masła i wrzucamy warzywa, chwile dusimy po czym zalewamy woda. Na patelni na 2 łyzkach oleju podsmażamy kiełbase pokrojoną(...)zmiekna. Na samym końcu dodajemy podsmazona kiełbase, doprawiamy sola oraz pieprzem do smaku. Jeśli wlaliśmy za dużo wody i nasza zupa jest zbyt blada wtedy możemy dolac odrobine barszczu czerwonego z butelki. Możemy rózniez doprawić smietana. Do garnuszka wkładamy smietane, wlewamy kilka łyzek goracej zupy. Dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do zupy. Posypujemy koperkiem. Podajemy z jajkiem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.godziny chłodzić w lodówce. Jeszcze słowo o barwnikach: Nie musimy kupować wszystkich kolorów, wystarczą podstawowe: żółty, niebieski i czerwony. Pomarańczowy otrzymamy z mieszanki żółtego i czerwonego, a fioletowy z czerwonego i niebieskiego. Zielony zaś z niebieskiego i żółtego. Barwników dajemy naprawdę mało, ledwo na czubek łyżeczki, są bardzo wydajne. Autorka przepisu sugeruje, że barwniki musza być w żelu, w płynie(...)podpatrzony na blogu Moje Wypieki . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureNiedawno przekonałam się do gotowanych pieczarek. Do tej pory zawsze robiłam i jadłam tylko smażone, ale gdy okazało się, że gotowane są równie smaczne zaczęłam wykorzystywać je do sałatek, również tych "fit". Dzisiejsza sałatka w pierwszej wersji była z majonezem, później mieszałam majonez z jogurtem naturalnym, a ostatnio większość sałatek staram się robić z samym jogurtem naturalnym, nie ujmuje(...)smaku a są zdecydowanie mniej kaloryczne. Sałatka z gotowanymi pieczarkami Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 1 puszka groszku 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula sól pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku 5 minut. Pieczarki odcedzamy i mieszamy z kapustą, pokrojonymi
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeszcze zanim pojechaliśmy do Polski na Wielkanoc, umówiłam się z Karoliną na urodzinki jej córeczki. Co prawda były już niemal dwa tygodnie temu, ale spóźniona impreza
Pożeraczka, czyli raz adobrzespacery.Szaleć z aparatem fotograficznym.Grać na flecie, fortepianie.Uczyć się...ale dla siebie. Wzbogacać swoją wiedzę.Czytać sterty książek.Śmiać się i innych uśmiechem zarażać.Każdą porę roku, na swój indywidualny sposób.Zapach kwiatów, promienie słońca i gonić motyle. Czule troszczyć się o innych. I spełniać ich marzenia.Rozmowy przy lampce domowego wina. Dawać, nie brać.I.. gotować(...)taką świąteczną pieczeń... wymyśloną na prędko!Lubię wymyślać. Marzyć i kombinować. ŚWIĄTECZNA KARKÓWKA W WINOGRONACH I WINIE.(przepis autorski;)ładny kawałek karkówki (ok. 600g)duża cebulaszklanka połówek winogron czerwonychszklanka czerwonego wina wytrawnegosól, pieprz,dużo majerankułyżka masłaKarkówkę ładnie oprawiłam, natarłam solą, pieprzem i majerankiem, zostawiłamna pół godziny w lodówce. Cebulę pokroiłam w półplasterki. Zeszkliłam na maśle.Chwileczkę podsmażyłam z obu stron
W kuchni Karmel-itkitakimi istotami pomagały substancje psychoaktywne, a w czasach kiedy nie było jeszcze takich ludzi jak Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - kapusta kiszona - grzyby suszone - paczka mąki - pół szklanki wody - pół szklanki soku z buraków Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzącą wodą i czekamy(...)też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby marchewkowe tylko z buraków
Kryzysowa Książka KucharskaPóźna już pora... Idealna na coś mocniejszego... Przygotowałam więc szybciutko wyborne grzane wino... Mmmm... Pyszne, aromatyczne, intensywne... Banalnie proste.... Wino słodkie ze zbyt duża ilością cukru nie będzie dobrze smakować, zaś w winie wytrawnym po dużym dosłodzeniu może być wyczuwalny cukier lub miód. Dlatego najbardziej polecam wino półwytrawne lub półsłodkie. Kto z Was nie próbował domowego wina grzanego(...)musi koniecznie błąd naprawić... Doskonałe na poprawę nastroju, na jesienno-zimową depresję, na chłodne wieczory... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1 butelka czerwonego wina półwytrawnego lub półsłodkiego7 goździków1 pomarańcza - skórka i sok lub plastry4 gwiazdki anyżu1/3 łyżeczki cynamonu lub 1 laska cynamonumiód lub cukier trzcinowy do smakuWYKONANIE:Pomarańcze dokładnie umyj i pokrój w plastry (możesz też wycisnąc sok i zetrzeć skórkę
Słodko-Słony Świat IlonyDzień dobry! Sezon przygotowywania przetworów dobiega końca. Na straganach królują pomidory i śliwki węgierki (przypominam rewelacyjny przepis na ketchup pomidorowo-śliwkowy!), więc prezentuję Wam jedną z
Pora coś zjeść