hibiskusa, którą niedawno piła i która bardzo jej smakowała, natchnęło mnie tak, że nie mogłam przejść obok rzeczonego natchnięcia obojętnie. Spód to blondie, na nim sernik z białą czekoladą - a to wszystko dla zrównoważenia kwaskowatego, malinowo-hibiskusowego musu w bajecznym kolorze. Wierzch oblałam polewą lustrzaną - na drugim zdjęciu widać, jak się w niej wszystko pięknie odbija. Udekorowałam ciasto bezikami posypanymi(...)najbardziej można użyć malin mrożonych. A właśnie ciasto z mrożonymi owocami było tematem naszego wspólnego gotowania. Koniecznie więc zajrzyjcie do Ani i sprawdźcie, co ona upichciła. Sernik z białą czekoladą, musem malinowo-hibiskusowym i malinową polewą lustrzaną Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) blondie: (na formę o średnicy 16 cm) 1 żółtko 10 g cukru 30 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto z burakami? Buraczkami? Brownie buraczkowe? Brownie burakowe? Buraczkowe ciasto z czekoladą? Buraczkowe ciasto czekoladowe? Cokolwiek wpiszecie w google, traficie na wyśmienite ciasto. Jest całe mnóstwo przepisów, a zasada przygotowania jest bardzo podobna do ciasta czekoladowego z cukinią czy ciasta dyniowego. Nie trzeba tutaj precyzyjnie trzymać się przepisu, można kombinować i dodawać swoje ulubione dodatki (np. bakalie, więcej pokrojonej czekolady(...)piekarnika. Ostatnia chwila w ten weekend na takie zimowe ciasto, bo za tydzień (bardzo w to wierzę), to już tylko lody na mieście! Składniki: 250 g dobrej gorzkiej czekolady (ok. 180 g do roztopienia, reszta do pokrojenia na kawałki) 3 jajka 200 g brązowego cukru 100 ml oleju roślinnego 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka ciemnego kakao ½ łyżeczki sody oczyszczonej
bistro mamaszczęście... Żeby choć trochę osłodzić mu ten samotny dzień, przed wyjazdem upiekłam sernik. Tak obłędnie czekoladowy, że, szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jak niby miałabym upchnąć w nim więcej czekolady. Jest więc miękki, rozpływający się w ustach spód brownie na mące gryczanej (dzięki temu cały wypiek jest bezglutenowy i ma delikatny posmak orzechów), a na nim gęsta, ciężka masa serowa(...)takie konkretne ciasto, którego nie da się zjeść na raz za dużo, ale po chwili człowiek i tak ma ochotę na więcej. O tym, że czekolada to najlepszy z afrodyzjaków, z pewnością nie muszę Wam przypominać. A żeby było jeszcze bardziej słodko i romantycznie, dodałam akcent różany w postaci cienkiej warstwy konfitury. Troszkę się bałam, że zniknie wśród tej czekoladowości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDuże babeczki z kawałkami czekolady. Szybki deser dla dzieci i dorosłych. Do tych muffin polecam użyć gorzkiej czekolady, która przełamują słodycz babeczek. Oczywiście jeśli robicie babeczki dla swoich pociech lub nie lubicie gorzkiej czekolady można użyć czekoladę deserową lub mleczną. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 Składniki: 140 g mąki pszennej 1 łyżeczkę proszku(...)pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 1 dużej jajko 70 g cukru 40 g masła ½ szklanki mleka 70 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozpuścić masło i przestudzić. Za pomocą miksera połączyć ze sobą mokre składniki (mleko, masło, jajka). W drugim naczyniu wymieszać suche produkty (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną). Przelać produkty mokre do suchych
KuchniaWeDwoje.plUrocze i bardzo smaczne muffinki ze świeżą żurawiną i groszkami z białej czekolady, idealne do gorącej herbaty, na pewno umilą Wam jesienne wieczory :) Bardzo proste i szybkie, do zrobienia bez użycia miksera. Jeśli nie możecie dostać groszków z białej czekolady, kupcie po prostu zwykłą białą czekoladę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Muffinki są mocno wilgotne i raczej cięższe(...)ciasto na maślance lub jogurcie. Kwaskowatość żurawiny i słodycz białej czekolady idealnie się uzupełniają. Muffinki te sprawdzą się świetnie na podwieczorek lub, zapakowane w pudełko, jako przekąska do pracy. Polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 8 g lub z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka
Słodko-Słony Świat Ilonykonopiach, kakao czy pyłku pszczelim można mówić dniami i nocami. Wiele informacji znajdziecie na stronie Good Foods Zaczynamy testowanie.. Oczywiście.. pierwsze zabrałam się za próbowanie czekolad :) Czekoladę ciemną i mleczną z konopią próbowałam już na spotkaniu.. No lepszej w życiu nie jadłam. Prawdziwa czekolada, mocno wyczuwalne kakao i ogromna głębia smaku. Dodatkowo konopia genialnie chrupie(...)zębami. Osobiście bardziej do gustu przypadła mi ta ciemna.. ale to dlatego, że uwielbiam od zawsze gorzką czekoladę. Zobaczcie ten skład.. cudo! Rzutem na taśmę spróbowałam dwóch kolejnych. Czekolady z płatkami róży oraz pyłkiem pszczelim. Smak tej z płatkami róży mogłam sobie jeszcze jakoś wyobrazić, bo już kilka razy jadłam produkty z nimi, ale ta z pyłkiem
Czarnawisienkarazem sernik czekoladowy z białym musem . Niestety bomba kaloryczna ale przecież to deser więc nie liczymy kalorii :) W smaku choć tyle czekolady wcale nie jest za słodki :) no ale jeden kawałeczek w zupełności zaspokoi nasze pragnienie na słodkości ... Polecam bo walory smakowe i wrażenia wizualne zaskoczą najwybredniejszych gości ;) Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 210 g ciastek owsianych(...)roztopionego masła Masa serowa : - 1 kg sera białego ,może być z wiaderka - 3 duże jajka - 100 g gorzkiej czekolady - 100 g mlecznej czekolady - szklanka cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego - 2 płaskie łyżki mąki pszennej Mus z białej czekolady - 400 ml śmietanki 30 % - 200 g białej czekolady - pół szklanki cukru pudru ale niekoniecznie ,jak ktoś woli wersję mniej słodką można
Wypieki ReneSernik na zimno z białą czekoladą i malinami to proste ciasto bez pieczenia. Sernik jest bardzo delikatny i ma nieco piankową strukturę. Słodycz białej czekolady ciekawie w nim kontrastuje z kwaskowatością malin. Robi się go prosto, a największą wadą (tak jak i innych serników na zimno) jest to, że nie można go jeść od razu, tylko musi stężeć w lodówce(...)Dużo kalorii, ale jednocześnie dużo radości dzięki czekoladzie. Sernik na zimno z białą czekoladą: 1 kg gęstego sera z wiaderka lub 3-krotnie zmielony twaróg 1 czubata łyżka żelatyny 400 g białej czekolady (4 tabliczki – dużo, ale nie dodajemy już cukru – jeśli lubicie mało słodkie wystarczy 300 g) 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego (ewentualnie
Poezja smakuOwocowy i słodki deser dla dzieci, nie wymagający wielu składników. Wystarczą truskawki i czekolada :) Posypka cukrowa nie jest konieczna, ale ładnie wygląda i przy okazji moi synowie mieli trochę zabawy przy dekorowaniu. ok 500 g świeżych truskawek 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej kolorowe posypki cukrowe Truskawki, najlepiej duże i ładne umyć razem z szypułkami i osuszyć(...)ręczniku papierowym. Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną, czyli ustawiając naczynie z czekoladą nad gotującą się wodą. W trakcie rozpuszczania, czekolady wymieszać. W truskawki wbić patyczki od strony szypułek i trzymając jednocześnie za patyczek i szypułkę maczać w czekoladzie. Truskawki wkładałam do malutkich słoiczków, aby zapewnić im stabilność i tak żeby się nie dotykały. Można dekorować, sypiąc na jeszcze niezastygniętą czekoladę
https:KKuchniaMniamPryncypałki”) 120 g stopionego i przestudzonego masła lub bardzo miękkiego Składniki na krem 250-330 ml. schłodzonej kremówki 30% 250 g schłodzonego serka mascarpone 1 tabliczka gorzkiej czekolady – 90% kakao 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: cukierki czekoladowe trufle sztuk kilka Przygotowanie Wafelki rozdrabniamy na pył/mąkę (ja robię to za pomocą blendera). Następnie dodajemy do nich(...)przygotowaną masą wykładamy formę do tarty o średnicy 24 cm dokładnie dociskając. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jak nie mogę się doczekać pomagam sobie chwilowo zamrażalnikiem.Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Kremówkę ubijamy mikserem na niskich obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. Następnie delikatnie
Kocham Czekoladędałam 4,5 łyżki, ale trochę to było za dużo. Następnym razem dam 2-3 łyżki. Jednak krem był pyszny, może nie sam w sobie, ale w połączeniu z czekoladą, wiórkami kokosowymi i waflami - super sprawa! Smakowało mi podobnie jak dostępne w wielu sklepach trójkąty z wafli z kremem, ale o niebo lepsze i przynajmniej wiem, co jest w środku(...)Już planuję wykorzystać krem i wafle w innej wersji. Krem schłodzony twardnieje, ale i wtedy jest bardzo dobre, nie wiem, czy nie lepsze. Ciastka polałam tylko częściowo czekoladą, bo już mi się nie chciało jej podgrzewać i nie na wszystko starczyło. Jeśli chodzi o wafle, to wykorzystałam połowę ze standardowego opakowania kwadratowych wafli. Można przygotować z całego opakowania, ale wtedy
Anioszek w kuchnibloga Kokoko wypróbowałam już kiedyś i smak mnie zachwycił. Teraz do przepisu wróciłam, w nieco tylko innej formie, z lekko zmienionymi proporcjami i udoskonaleniem w postaci truskawek. Połączenie białej czekolady z kardamonem jest absolutnie obłędne. Do tego kruchutki, intensywnie kakaowy spód i soczyste truskawki; wszystko to podane w formie małych, zgrabnych tartaletek. Wyglądają uroczo, a smakują niebiańsko. I tak, słyszałam(...)niektórzy białej czekolady do szacownego grona czekolad nie zaliczają. Ja się pozwolę sobie z nimi grzecznie nie zgodzić; zamiast tego zachwycę się wybornymi tartaletkami. A Wy - po której stronie staniecie...? Czekoladą zapachniało dzisiaj również u Malwinny , Justinki , Chantel , Mirabelki , Sianko , Emilii i Martynosi . Koniecznie sprawdźcie, co wyczarowały dziewczyny! Tartaletki z białą czekoladą, kardamonem i truskawkami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki kakao ciemnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g margaryny (min 80% tłuszczu) 3 jajka po kilka kostek drobno połamanej czekolady mlecznej i gorzkiej pół szklanki rodzynek 2 garście orzechów włoskich 1 małe jabłko dobrze umyte kilkanaście kropel aromatu rumowego (ale może być też waniliowy lub pomarańczowy) Dekoracja: po 1/3 tabliczki(...)czekolady mlecznej i gorzkiej 1-2 łyżki mleka garść drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Masło i margarynę rozpuść i po zdjęciu z ognia dodaj 3-4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Ostudź trochę. Ja roztopiłam czekoladę, bo brakło mi kakao, miałam tylko niepełne 2 łyżki. Jeśli masz go odpowiednio dużo, możesz zamiast rozpuszczonej
Anioszek w kuchniDzisiaj klasyk, czyli połączenie mięty i czekolady. Ciasto składa się ze spodu czekoladowego, z masy serowej (z tofu) barwionej sokiem ze szpinaku i mięty oraz z polewy czekoladowej na wierzchu . Jest z nim trochę zabawy, ale jeśli chcecie możecie pójść na skróty omijając etap robienia barwnika (patrz wskazówki na końcu przepisu). Jeśli chodzi o ilość porcji, to na zdjęciu poniżej(...)kakao w proszku 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka siemienia lnianego mielonego Mokre: 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1/4 szklanki miodu 30 g czekolady gorzkiej minimum 70% kakao 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki tartej czekolady 2. Masa z tofu: 250 g tofu naturalnego (użyłam tofu naturalnego Polsoi) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki
Powiedz dietom niealbo obiad. Danie godne prawdziwego łasucha. Zazwyczaj robię je na jesieni ze śliwkami węgierkami i słodką śmietanką, ale przecież można podawać je różnymi dodatkami. Tym razem postawiłam na truskawki,czekoladę i mały eksperyment. Nie zawsze knedle wychodzą mi tak miękkie jakbym tego chciała, więc tym razem do ziemniaków dodałam biały ser. Do tego moc czekolady i mmmm....jest pysznie. Knedle(...)wyszły idealnie,a eksperyment uważam za udany. Jeśli nie możecie żyć bez czekolady polecam :) KNEDLE z TRUSKAWKAMI w SOSIE CZEKOLADOWYM Składniki: knedle: 1/2 kg ziemniaków 200 g sera białego ok. 1 szklanki mąki 1 jajko 1 szczypta soli dodatki: 1/2 kg truskawek 1/2 tabliczki czekolady mlecznej sos: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 3 łyżki
Bon appetit mon amie