Czekośliwka zwana nutellą śliwkową to pyszny krem tylko z 3 składników, bez dodawania cukru. Słodki smak zyskuje dzięki dodatkowi czekolady. Połączenie śliwki z czekoladą mleczną oraz gorzką komponuje się znakomicie - czuć zarówno smak kwaśny, słodki oraz lekką goryczkę. Powidła te nie są za słodkie, a wręcz - wytrawne. Ich smak możemy dopasować do naszych upodobań - jeżeli wolimy bardziej słodkie dodajemy więcej(...)czekolady mlecznej, a mniej gorzkiej i na odwrót...jeśli wolimy bardziej wytrawne - mniej czekolady mlecznej, a więcej gorzkiej. Smakują fantastycznie i można wyjadać je prosto ze słoiczka 😉 Jest to zdrowsza wersja kremu czekoladowego, tylko pamiętajmy, aby dodawać czekoladę dobrej jakości. Idealnie pasują jako smarowidło do naleśników, gofrów, grzanek czy pieczywa. Składniki: 1 kg śliwek 50 g czekolady gorzkiej
Kuchnia MagdaLenyWAFELKAMI LUSETTE , udostępnionego przez s erwis DURSZLAK.PL . Konkurs polega na stworzeniu deseru lub słodkiej przekąski z użyciem wafelków Lusette. Moja propozycja, to czeko lad owy torcik ( moim zdaniem czekolada , to nieodłączny element walentynkowego deseru ;) ) , ze znaczącym smakowo udziałem mlecznych wafelków Lusette , na bazie których wykonałam jeden z krem ów do przełożenia. Tort jest dość mocno c zekoladowy ( prawie(...)tabliczki czekolady w jednym wypiek u ;) ), dlatego wybór mlecznych wafelków był tu strzałem w dziesiątk ę - delikatny smak wafelkowego kremu łagodzi czekoladową intensywność całego tortu . Aby kubkom smakowym było jeszcze przyjemniej, jeden z blatów posmarowałam kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Ten tort, to propozycja dla fanów czekolady :) Ale nie wyłącznie - myślę, że posmakuje każdemu :) I to nie tylko zakochanym...;) Polecam. Krem
Opowieści z piekarnikaJuż jakiś czas temu zrecenzowałyśmy trzy smaki chałw lnianych i wszystkie nam bardzo smakowały. Odkąd firma GJ-Gacjana wypuściła na rynek nową serię chałw z czekoladą głównie skierowaną dla dzieci, bardzo chciałyśmy jej spróbować! Do testów otrzymałyśmy trzy smaki dziecięcej serii oraz nasz święty Graal czyli CZARNĄ chałwę , którą wszędzie szukałyśmy! 😍 Byłyśmy bardzo podekscytowane nadchodzącymi degustacjami 😃 bez certyfikatów Nazwa(...)Firma: GJ - Gacjana Skład: Orzeszek: orzechy arachidowe i miazga arachidowa 65%, żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, koncentrat soku z czarnego bzu), siemię lnianie 11,2%, gorzka czekolada. Żurawinka: żurawina suszona i kandyzowana (żurawina, cukier trzcinowy, koncentrat soku z czarnego bzu), orzechy arachidowe i miazga arachidowa, siemię lnianie 11,2%, gorzka czekolada. Sezamka: sezam i miazga
Candy PandasWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem na zimno,które jest potrójnie czekoladowe :) Składa się z trzech warstw,każda z nich to inna czekolada-gorzka,mleczna oraz biała :) Polecam,ciasto jest wspaniałe,łatwe i pięknie wygląda. SKŁADNIKI *przepis na tortownice 21cm WARSTWA 1 -1 czekolada gorzka 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki(...)łyżeczka kakao -łyżeczka cukru pudru -1,5 łyżeczki żelatyny -125 ml wrzątku WARSTWA 2 -1 czekolada mleczna 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki 30% -1 łyżeczka cukru pudru -1,5 łyżeczki żelatyny -125 ml wrzątku WARSTWA 3 -1 czekolada biała 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki 30% -łyżeczka cukru pudru
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki żelatyny (ok. 7 g) 50 ml zimnej wody Mus czekoladowy: 150 g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1/2 łyżki naturalnego kakao Dekoracja: kilka kostek startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Panna cotta: Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 3 minutki do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę(...)palnika i wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Gdy masa przestygnie, przelać ją po równo do dwóch szklanek. Schłodzić do całkowitego stężenia. Mus czekoladowy: Zarówno mleczną, jak i gorzką czekoladę posiekać, po czym przełożyć do jednej metalowej miski. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (pisałam o tym w tej notce ), przestudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier
Nastoletnie Wypiekaniedyni – czekoladowe ciasto paleo – przepis: purée z dyni – 2 szklanki ( przepis ) jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek ) kakao surowe albo karob – 1 szklanka gorzka czekolada – tabliczka (100 g) miód – ½ szklanki mąka kokosowa – ⅓ szklanki mąka/skrobia ziemniaczana – ⅓ szklanki olej kokosowy – 4 łyżki ekstrakt waniliowy – 2 łyżeczki soda oczyszczona – łyżeczka(...)żelatyną i efekt wyszedł znakomity (zobacz więcej: Zamiast jajek – czym zastąpić jajka? ). Dodaj mokre składniki, a potem wszystkie suche poza sodą oczyszczoną i cały czas dobrze mieszaj. Oczywiście czekoladę musisz roztopić – ja używam z reguły dobrej gorzkiej czekolady 75-85%. Połowę czekolady daj do ciasta, a resztę zostaw na polewę. Gdy masz już rozgrzany piec
PaleoSMAKsmaku chałwowym i musem pomarańczowym 🍊. Czereśnie 🍒 w syropie zielonym fajnie kontrastowały, a płatki czekoladowe 🍫 i mięta delikatności dodały. Wafelki z gorzką czekoladą 🍫 idealnie się połączyły, z pana cottą ciekawy smak stworzyły, a mus mocno pomarańczowy sprawił, że deser 🍰 ten stał się wyjątkowy. Może to być (bez pieczenia) babeczka czekoladowa lub czekoladka - bombonierka XXL nietypowa 😍. Składniki(...)babeczek: ok. 200 g gorzkiej czekolady 70% masy kakaowej, ok. 2 wafelki czekoladowe Lusette http://lusette.pl/ , pana cotta: 100 g chałwy waniliowej, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 300 ml mleka 2%, 2- 3 płaskie łyżeczki żelatyny (na 400 ml płynu, wg inf. na opakowaniu) mus pomarańczowy: 3 słodkie pomarańcze, 2 łyżki soku z cytryny, 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego
Moniki Smakołykibiałej czekolady oraz truskawki to dobre połączenie by stworzyć przepyszny tort. Całość ozdobiona fragmentami rozpuszczonej białej czekolady oraz truskawkami. Składniki na biszkopt: 180g masła 180g cukru 3 jajka 200g mąki łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na mus: 150g białej czekolady jajko 4 łyżki cukru łyżka oleju 150ml śmietany kremówki Dodatkowo: 300g białej czekolady 100g truskawek(...)pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka) w 180 º C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. Mus z białej czekolady przygotowujemy ubijając białko dodając powoli cukier (tak jak na bezę) Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej i odstawiamy by lekko ostygła. Dodajemy olej oraz żółtko i energicznie mieszamy. Śmietanę
wysmienityPraliny z gorzkiej czekolady, rumu i mascarpone (Praline di cioccolato fondente, rum e mascarpone) SKŁADNIKI 200 g gorzkiej czekolady 100 g serka mascarpone 1-2 łyżki rumu **** INGREDIENTI 200 g di cioccolato fondente 100 g di mascarpone 1-2 cucchiai di rum PRZYGOTOWANIE Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mascarpone i 1-2 łyżki rumu. Masę miksujemy(...)Frullate bene il tutto. Lasciate raffreddare in frigo per circa 2-3 ore. Suddividete il composto in piccole praline. Ricoprite le praline a vostro piacimento. Praliny z białej czekolady, likieru pomarańczowego i mascarpone (Praline di cioccolato bianco, liquore all'arancia e mascarpone) SKŁADNIKI 200 g białej czekolady 100 g serka mascarpone 1 łyżka likieru pomarańczowego
La grande e la piccola cuocaPiękna, własnoręcznie przygotowana czekoladowa bombka z posypką karmelową będzie miłym zaskoczeniem na świątecznym stole. Smak gorzkiej czekolady idealnie przełamuje śmietanka oraz galaretka zrobiona ze słodkiego wina. Dlaczego lubię przygotowywać świąteczne wypieki/desery? Każdy wyczekuje tych magicznych dni jakimi są Święta Bożego Narodzenia. Czas gdzie wszystko jest magiczne, weselsze, spokojniejsze, przepełnione miłością. O tej szczególnej porze to i desery muszą być wyjątkowe(...)zaskakiwać najbliższych i tak będzie tym razem. To bombka, w której przygotowanie włożyłam całe serce. Co prawda nie obyło się bez sprzątania kuchni, gdzie pękł mi pierwszy balonik wysmarowany czekoladą. Jednak było warto dla takiego smaku! Na Święta przygotuję identyczną i razem moim P. zjemy wspólnie cały środek! Czekoladę z karmelem zjem ja ;-) 200 g gorzkiej czekolady 30 g posypki
VioletoweKucharzenieStarsza Córka skończyła lat 9. A ponieważ jest miłośniczką czekolady i bezy, postanowiłam zrobić specjalnie dla niej, z myślą o niej, dla jej kubków smakowych, tort bardziej czekoladowy od czekolady (tak, dała mi do zrozumienia, że logiki tu nie ma za grosz), przekładany pokruszoną bezą i borówkami Tort sam w sobie nie jest za słodki, a wręcz panuje idealna(...)mojej zamrażarki przypominają nam o lecie. Góra tortu nie przez przypadek jest chaotyczna – idealnie wpasowuje się w charakter mojej córki Składniki na ciasto czekoladowe: 200 g gorzkiej czekolady (idealnie minimum 70% kakao) 4 jaja 125 g masła 100 g drobnego cukru 100 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 3 żółtka (z białek
gutfutstworzyłam swoją wersję,minimalnie różniącą się od pozostałych. Jak dla mnie,a ja naprawdę jestem łasuchem na słodkości, ciasto jest zdecydowanie za słodkie. Następnym razem zmniejszę ilość czekolady i będzie ok. 200 g herbatników kakaowych 500 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 200 g białej czekolady 200 g mlecznej czekolady 4 szkl. płatków Nestle Kangus Kwadratową(...)blaszkę 26/26 cm wyścielić folią aluminiową i dno wyłożyć warstwą herbatników. Do rondelka wlać 50 ml śmietany,dodać połamaną białą czekoladę i podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę ( 200 ml) ubić na sztywno,wymieszać z maskarpone i z wystudzoną płynną białą czekoladą. Wsypać 3 szklanki płatków,wymieszać i wyłożyć na przygotowaną warstwę herbatników. Masę dokładnie wyrównać
Kolorowa kuchnia Elkiprzepis na niebanalne w smaku pralinki. Te sklepowe niech się schowają. Robiłam je pierwszy raz, ale już wiem, ze nie ostatni Jedyny błąd jaki popełniła, to za duża ilość czekolady na spodzie, ale przy kolejnych próbach będzie już lepiej ;). Piękną foremkę dostałam w prezencie i byłam w wniebowzięta x). A teraz do rzeczy :D. Składniki: na 15 sztuk(...)czekolady deserowej 50% kakao (może być również gorzka ;)) ok 75 g białej czekolady 7 łyżeczek likieru 1/3 mlecznej czekolady ( ok 33 g) Silikonową foremkę wkładamy do zamrażarki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę deserową. Za pomocą pędzelka smarujemy boki i spód foremek. Ta warstwa bardzo szybko zastyga, więc jeśli czekolada już się nie klei
Gotuj z AgnesTort dla wielbicieli czekolady gorzkiej. Od dawna nie przepadam już za słodką czekoladą, choć kiedyś potrafiłam zjeść od razu całą tabliczkę ;) Tort jest jest bardzo mocno czekoladowy, ciężki, wilgotny i miękki. Uwielbiam takie czekoladowe desery, jeśli Wy też to zachęcam do spróbowania! Tort Sachera /na tortownice 20 cm/ 140 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masła (w temp. pokojowej) 160 g cukru 180 g czekolady gorzkiej 8 jajek 30 g cukru pudru 250 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej rum Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia, tak aby czekolada była jeszcze płynna. Następnie oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, po czym cały czas miksując dodawać stopniowo ostudzoną
Biały fartuszekowocami w czekoladowych miseczkach . Do ich przygotowania wykorzystałam orzeźwiające w smaku lody premium Carte d’Or Lemon Pie, słodkie sezonowe owoce z mojej działki oraz własnoręcznie przygotowane z gorzkiej czekolady miseczki do podania lodów i chips czekoladowy do dekoracji. To już trzeci smak lodów Carte d’Or, które wykorzystuję do przygotowania deseru, był już Czekoladowy deser lodowy z bezą włoską(...)sami spróbujcie! 🙂 Składniki (na 6 porcji): 1 opakowanie (900 ml) lodów Carte d’Or Lemon Pie Owoce sezonowe: truskawki, poziomki, borówki sok z cytryny 300 g gorzkiej czekolady min. 60% odrobina oleju do posmarowania balonów 6 balonów Jak przygotować czekoladowe miseczki? Balony trzeba nadmuchać aż osiągną wielkość orzecha kokosowego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli zagotowujemy wodę w rondelku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię