Tort ten to połączenie czekoladowego ciasta z pieczonym sernikiem z dodatkiem dyni hokkaido. Wszystko to przełożone kokosowy krem z dodatkiem białej czekolady, który łączy ze sobą wszystkie smaki. Bardzo smaczny, wilgotny i nie za ciężki. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)budyń waniliowy 4 jajka 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego KREM KOKOSOWY: 250 g twarogu zmielonego 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej 1/3 szklanki cukru 2 szklanki śmietanki kremowej 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody DEKORACJA: 100 g ciasta czekoladowego 1 łyżka likieru czekoladowego 50 g czekolady gorzkiej wiórki
https:KKuchniaMniamnakapiemy przerażające krwiste wzory, otrzymamy prosty i niezwykle smaczny deser na Halloween . Dzieciaki uwielbiają takie zabawy! A deserem z duszkiem nie pogardzą także dorośli, bo smak musu z białej czekolady i zbożowej Inki w połączeniu z frużeliną jest po prostu obłędny. Konsumowanie tego upiornego deseru jest tak samo przyjemne jak jego przygotowywanie : ) To co moi Drodzy? Trick or treat(...)kawowy z bezowymi duchami: 250 ml śmietanki kremówki 30% 200 g mrożonych wiśni 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 białko dużego jajka 1/3 szklanki wody odrobina rozpuszczonej, gorzkiej czekolady szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakuDzisiaj będzie o czekoladzie, o której dużo czytałam, ale jeszcze nie próbowałam. Dawno, dawno temu, w 1817 roku we Włoszech przyszedł na świat Domenico Ghirardelli. Ojciec jego był importerem egzotycznych produktów żywnościowych i mały Domenico już od najmłodszych lat obcował z niecodziennym dla innych widokiem i zapachem przypraw, kawy i kakao. Chłopcu nie była też obca produkcja czekolady, gdyż(...)podpatrywał produkcję cukierków w swoim miasteczku. W wieku lat 20 popłynął do Urugwaju, aby zawodowo zająć się kawą i czekoladą. Otworzył swój pierwszy sklep z wyrobami cukierniczymi. W 1849 r. dotarły do niego wieści o znalezieniu złota w Kalifornii. Ruszył tam natychmiast i jak się można było domyśleć, poszczęściło mu się. Niedługo otworzył tam swoje dwa sklepy. Przez następne lata
Posadzone i zjedzonePięknie ozdobione czekoladą torty czy babeczki zawsze oglądałaś w cukierni albo w internecie? To się może zmienić. Szybki i naprawdę prosty sposób aby nasze wypieki pięknie wyglądały. Na zdjęciach pokazane są babeczki a'la kopce kreta, następnym razem przedstawię Wam przepis na kopce kreta domowej roboty ale teraz bardziej chciałam się skupić na dekoracji :) Co będzie potrzebne: 1 tabliczka mlecznej(...)czekolady papier do pieczenia rękaw cukierniczy lub kornet (z papieru) szpatułka miska Do miski (u mnie szklana) wkładam 2/3 czekolady połamanej na małe kawałki i wstawiam do kuchenki mikrofalowej na 10 sekund następnie wyciągam i całość mieszam. I powtarzam czynność aż czekolada będzie płynna. Trzeba pamiętać żeby nie podgrzewać dłużej niż 10 sekund bo czekolada zamiast płynnej zrobi
Kuchnia Vikiświęta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. SKŁADNIKI : 50 dag sera twarogowego z wiaderka, 0.5 szkl. pudru cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 300 ml kremówki 30 %, 100 gram czekolady gorzkiej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady mlecznej Wedel lub Goplana, 100 gram czekolady białej Wedel lub Goplana, 1/3 szkl. wody, 3 łyżeczki żelatyny. herbatniki . Sposób przygotowania : Formę o wymiarach(...)rozpuścić. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem . Twaróg podzielić na trzy równe części . Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , lekko przestudzić wlać do twarogu i wymieszać . Dodać jedną część bitej śmietany, delikatnie wymieszać . Wylać do formy i wyrównać . Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić
Pysznosci Babci Basiwilgotne , wyjątkowe w smaku ciasto z chrupiącymi kawałkami orzechów laskowych . Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a smak po prostu urzekaj ący. Brownies z orzechami laskowymi polane mleczną czekolad ą to wyjątkowy deser - idealny dla fanów czekola d owych cias t. Ciasto Czekoladowe z Orzechami Laskowymi (Brownies z Orzechami La skow ymi ) - Składniki: Ciasto: 170 g masła(...)czekolady gorzkiej 90 g czekolady mlecznej 3 jajka szklanka cukru cukier waniliowy 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych 1/2 łyżeczki soli Polewa: 1 20 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30 % łyżka wódki ok. 1 5 0 g orzechów laskowych Ciasto Czekoladowe z Orzechami Laskowymi (Brownies z Orzechami La skow ymi ) - Sposób przygotowania
Słodka StronaDziś coś naprawdę ekspresowego. Zazwyczaj takie produkty jak jajka, masło, mąka czy cukier ma w domu większość z nas. No właśnie. A do przygotowania tego ciasta potrzebujemy jeszcze tylko czekoladę, wiśnie i kakao (chociaż bez kakao też by się obeszło). Czas potrzebny na przygotowanie ciasta można ograniczyć do minimum zaopatrując się w wydrylowane wiśnie w zalewie, chociaż oczywiście ze świeżymi(...)jeszcze tylko dodać, że było niesamowite. Połączenie smaków perfekcyjne, niebo w g… Polecam serdecznie Składniki na blaszkę 20×20 cm: – 80 g cukru – 100 g czekolady gorzkiej (użyłam 70 % kakao) – 2 jajka – 1 płaska łyżka kakao – 80 g masła – 1 czubata łyżka mąki – szczypta soli – wiśnie: świeże lub z zalewy
RelaxtimeCiasto z czekoladą i bananami Witam was w kolejnym wpisie z serii: ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś mam dla was propozycję bardzo elegancką i miłą dla oka. Jakby się zastanowić to wygląda już troszeczkę jak tort, ale pomimo biszkoptu, tortem nie jest Trochę zagmatwałam. W każdy razie jest to bardzo fajne połączenie smakowe, a przynajmniej u mnie(...)czekolada ze świeżymi bananami zawsze się sprawdza. Korzystam jak zwykle z czekolady gorzkiej, ale spokojnie możecie zastąpić ją deserową lub mleczną. Muszę też na wstępie ostrzec, że ciasto jest mocno sycące i dość słodkie, dlatego ograniczyłam cukier do minimum. Po raz kolejny wykorzystałam też biszkopt genueński (pierwszy przepis z tym biszkoptem znajdziecie tutaj ), który jest moim ostatnim odkryciem. Jest bardziej
Relaxtimeunikam cukru i słodyczy, ale czasami piekę coś dla znajomych, którzy (na ich szczęście!) mogą sobie pozwalać na słodkie zło ;) I właśnie z okazji urodzin powstał torcik z białą czekoladą, malinami i prażonymi migdałami. Spróbowałam niewielki kawałeczek (nie licząc wylizania miski z masy ;P) i szczerze mówiąc: niebo w gębie! Mimo użycia aż trzech tabliczek białej czekolady torcik wcale(...)jest za słodki. A kwaskowatość malin przełamuje smak białej czekolady. Sami spróbujcie przygotować to ciasto na nadchodzący weekend :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej tortowej szczypta soli Masa z białej czekolady: 500 ml śmietanki 30 - 36% zawartości tłuszczu 300 g białej czekolady 12 g żelatyny spożywczej Przybranie
W kuchni KatiePrzekąska idealna na każdą okazję. Pomimo, że składa się z niewielu składników do jej przygotowania potrzeba trochę czasu, ze względu na stygnięcie czekolady. Połączenie słonych precelków i czekolady jest niecodzienne, ale bardzo smaczne. Sprawdza się w każdym przypadku. 80 gram słonych precelków 150 gram czekolady deserowej 1/3 czekolady roztopić w kąpieli wodnej w dość niskim naczyniu. Należy uważać, aby żadna(...)kropla wody nie dostała się do czekolady, gdyż to spowoduje, że czekolada stwardnieje i stanie się nie do użycia. W roztopionej czekoladzie maczać precelki z obu stron, można posłużyć się łyżeczką. Obtoczone precelki wyciągnąć, np. za pomocą wykałaczki, delikatnie odcieknąć i ułożyć na desce pokrytej papierem śniadaniowym. Po wypełnieniu całej deski ostrożnie włożyć ją do lodówki. Precelki pozostawić w lodówce
Czerwony Gupikpralinek i musiałam je dziś zrobić. Wyszły zadziwiająco dobrze, więc każde kolejne będą lepsze. Przepis na nadzienie znalazłam tutaj . Głównym elementem robienia pralinek jest... cierpliwość. Trzeba poczekać aż czekolada stężeje, a potem znów stężeje i jeszcze raz, ale warto. Proporcje na 15 pralinek. 100 gram truskawek 50 gram białej czekolady 1 łyżka cukru 100 gram czekolady deserowej 1 łyżka(...)śmietanki 30% Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Przestygniętą czekoladą pomalować grubą warstwą denka pralinek w formie i włożyć do lodówki. Po 10 minutach wyciągnąć i pomalować brzegi foremek - czekolada powinna być już odpowiednio gęsta, aby trzymać się na brzegach foremek. Ponownie włożyć do lodówki na 10-15 minut. W międzyczasie truskawki przetrzeć blenderem
Czerwony Gupikuczulenie na kilka rzeczy! Na szczęście nie jest to czekolada ani sernik, ani porzeczki ani tym bardziej róże :) Uczulona jestem na słowa: bezglutenowy i wegański. Mieszkam na ulicy, na której niedawno otworzyli wegańską knajpę. Cuda na kiju tam są i smakują wyśmienicie. Zachodzę czasami, kiedy wracam po pracy i kupuję kawałek tarty z botwinką na cieście bez laktozy(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu (idealny jest ten z wiaderka) 180 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 200 g gorzkiej czekolady (ok. 70%) 200 g śmietanki 30% 1 łyżka ciemnego kakao Ser miksujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy po jednym jajku. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i powoli wlewamy
bistro mamaspać na siedząco ;))). Wczoraj pisałam, że dziś będzie przepis na torcik z malinami , więc podaję. Torcik pyszny, prosty w przygotowaniu i lekki. U mnie troszkę zmieniona warstwa z białą czekoladą, ale tylko troszkę, bo do musu dałam dwie całe, a nie trzy czekolady , ale jak ktoś lubi bardziej słodkie, to musi dać trzy i zamiast truskawek maliny . Przepis polecam(...)warto zrobić :)) Udanego dnia Wam życzę :)) Inspiracja: klik Składniki na ciasto tortownica 23 cm: 50 g gorzkiej roztopionej i przestudzonej czekolady 2 duże jajka 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier ucieram na gładką, jasną masę maślaną. Do masy dodaję
kruche babeczkikruchym spodzie. Z puszystym kremem przygotowanym na bzie maskarpone i ubitej na sztywno kremówki, ze świeżymi truskawkami i warstwą czekoladowego ganache. Całość wykończyłam listkami mięty i cienkimi płatkami gorzkiej czekolady. Wierzch mazurka możecie dodatkowo posypać pokruszonymi bezikami lub wmieszać je do masy z serka i śmietany. Spód ciasta można upiec jeden, dwa dni w cześniej i do czasu(...)KRUCHY SPÓD 150 g zimnego masła 160 g mąki pszennej (1 szklanka) 80 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki) 50 g cukru 1 jajko GANACHE CZEKOLADOWY 100 g gorzkiej czekolady 70% 100 ml śmietany 30% 1 łyżka miodu lub cukru (można pominąć) 25 g masła KREM 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% (bardzo zimnej) 1 łyżka cukru pudru ziarenka
cool and mintyniegrzecznie opaść :D Pamiętajcie, że suflet nie może czekać. On jest tutaj królem! Piekarnik trzeba nagrzać odpowiednio wcześnie. Również wysmarowanie kokilek masłem i obsypanie ich kakao bądź czekoladą powinno być zrobione jeszcze przed jakimkolwiek przygotowywaniem sufletu. Suflet nasz Pan- ma swoje wymagania! Gdy już ubijemy białka wszystkie następne czynności powinny być wykonywane jak najszybciej(...)crème patisserie): 2 łyżki mąki 2 łyżki drobnego cukru do wypieków ½ łyżeczki mąki kukurydzianej 1 średnie żółtko 1 średnie jajko 4 łyżki mleka 1 łyżka kremówki 25 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej Ganache: 4 łyżki kremówki 50 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej 1 łyżka kakao Białka: 6 średnich białek 85 g drobnego cukru Do kokilek
Nastoletnie Wypiekanie