czerwcowy weekend proponuję przygotować bardzo prosty deser. Ekspresowa rolada z musem jabłkowym i czekoladą każdego zachwyci . Roladę przygotowuje się błyskawicznie, ja przygotowałam ją i upiekłam w ciągu 45 minut. Wystarczyło blaszkę, która jest na wyposażeniu piekarnka obłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec(...)potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą, a gdy polewa zastygnie, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, czyli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTruskawki w czekoladzie to bardzo smaczna i szybko w przygotowaniu przekąska. Słodka czekolada i lekko kwaśne truskawki - połączenie idealne :) Najlepiej przygotować je dosłownie godzinkę przed podaniem, ponieważ już po kilku godzinach - truskawki zaczną puszczać sok i czekolada zacznie się roztapiać. Składniki: świeże truskawki tabliczka mlecznej czekolady posypka czekoladowa 20 g masła 1-2 łyżki mleka W kąpieli wodnej (metalową(...)miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą) rozpuścić czekoladę, z dodatkiem masła i łyżką mleka. Jeżeli czekolada nie będzie płynna to dodajcie kolejną łyżkę mleka. Zasada jest taka - czekoladę należy cały czas mieszać, a miska musi być zanurzona we wrzącej wodzie. Gdy czekolada będzie płynna to obtoczyć w niej odszypułkowane truskawki. Przygotowane owoce od razu posypać posypką czekoladową. Truskawki
Ugotowaćprostocie, a zarazem na tym, że nie jest mdły i z każdym kolejnym kawałkiem chce się go więcej i więcej i więcej... Składniki: CIASTO CZEKOLADOWE: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka miękkiego masła niecała szklanka cukru (trochę więcej niż 3/4 ) 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 7 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 140 g migdałów szczypta(...)soli Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę i dodajemy stopniowo cukier. Dokładnie miksujemy jakiś czas, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Następnie wlewamy do tego ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Teraz musimy oddzielić białka od żółtek. Robimy to tak, że białka wbijamy w suchy
JedzeniomaniaDziś przepis na Tort Dobosza w mojej wersji. W oryginalnej wersji przepisu do masy używa się tylko czekolady deserowe i ponad pół kilo cukru pudru. Ja jedną czekoladę deserową zastąpiłam czekoladą gorzką i dodałam 250 g cukru pudru. Według mnie w takiej wersji tort jest słodki ale nie jest mdły. Co prawda jest z nim trochę pracy i trzeba poświęcić(...)braku czasu mnie wyszło 7. Składniki: Ciasto: 6 jajek 200 g cukru kryształu 200 g mąki aromat waniliowy Karmel: 100 g cukru kryształu 5 łyżek wody Krem: 2 czekolady deserowe 1 czekolada gorzka 400 g masła 250 g cukru pudru Przygotowanie: 1. Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Na papierze do pieczenia narysować 7 – 8 kół o średnicy
Mama Gotujepodoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: Truskawki Czekolada – mleczna, gorzka, biała… jak kto woli Przygotowanie: Wystarczy rozpuścić czekoladę – najlepiej w specjalnym naczynku do rozpuszczania czekolady, ale można poradzić sobie również na malutkim ogniu, tylko trzeba cały czas(...)pilnować, żeby czekolada nie zaczęła się przypalać i aby była płynna. Podejrzewam że w gorące dni wystarczy nam miseczka z pokruszoną czekoladą i słonko za oknem ale wracając… gdy mamy już rozpuszczoną czekoladę, zanurzamy w niej truskawki i układamy na papierze do wypieków. Gdy zostanie nam czekolady, można łyżeczka nałożyć je na czekoladowe już truskawki (zrobimy wtedy ładne wzorki). Teraz
Za drzwiami kuchniprzechować w lodówce. Samo ubicie śmietany i wypełnienie nią jajeczek nie zajmie nam dużo czasu. Składniki na około 12-15 sztuk: 2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady , 450 ml śmietany 30 lub 36% , 2 śmietan fixy (lub inne stabilizatory do śmietany), 50 ml likieru amaretto , 1 łyżka cukru pudru , lemon curd lub inny dodatek (np. konfitury). Czekoladę(...)rozpuścić w kąpieli wodnej - najlepiej metalową lub ceramiczną miskę ustawić na garnku z lekko wrzącą wodą, pod wpływem ciepła czekolada szybko się rozpuści bez obaw o przypalenie. Przygotować foremki: Można do tego celu wykorzystać surowe lub ugotowane jajka. Surowe umyć dokładnie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nasmarować je olejem i owinąć folią spożywczą. Tak przygotowane jajka ustawić w kieliszkach
Codzienna kuchnia niecodziennaautorem ciasta jest sam Paweł Małecki, mistrz polskich cukierników. Szczerze zaintrygowało mnie to, jak może smakować kasza gryczana w cieście, która ma intensywny smak i zapach. Ciasto zawiera sporo czekolady, na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to klasyczne brownie, lecz pomimo dużej ilości czekolady, dla mnie kasza jest wyczuwalna, dla koleżanek z pracy nie była:) Opinie są różne(...)Składniki (blaszka o wymiarach 30x11): 180 g kaszy gryczanej (ugotowanej) 180 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukry wanilinowego 120 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g suszonych żurawin, posiekanych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g orzechów ziemnych solonych (zamieniłam na orzechy włoskie) Polewa: Rozpuszczona tabliczka czekolady Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotuje
Pause Gotowanie!śmietany – to od niej w dużej mierze zależy sukces tortu. Tort jest zmodyfikowaną wersją ciasta kukułka z Moich Wypieków . Ciasto czekoladowe (spód): 70 g masła 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 duże jajka 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków szczypta soli Krem kawowo – czekoladowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 170 g mlecznej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(...)listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Uwaga: Oba kremy trzeba przygotować dzień wcześniej - powinny spędzić noc w lodówce zanim zaczniemy je ubijać. Krem kawowo – czekoladowy: Czekoladę siekamy nożem na mniejsze kawałki. Śmietanę przelewamy do rondelka i podgrzewamy niemal do wrzenia. Odstawiamy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, kawę i odstawiamy na około 2 minuty. Po tym czasie
Poezja smakuUrocze babeczki na klasycznym, delikatnym spodzie z aksamitną masą na bazie białej czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wielbiciele białej czekolady z pewnością pokochają ten krem, który jest prosty w przygotowaniu, a mimo to bardzo smaczny. Masę warto zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Babeczki z Kremem(...)Białej Czekolady - S kładniki (ok. 12 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli Krem: 400 ml śmietanki kremówki 200 g groszków z białej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany dowolne ozdoby do dekoracji Babeczki z Kremem z Białej
Słodka StronaUrocze babeczki o delikatnie kakaowym spodzie z orzeźwiającą konfiturą wiśniową i aksamitnym kremem na bazie czekolady oraz śmietanki kremówki to połączenie, które idealnie ze sobą komponuje tworząc przepyszne mini wypieki, którym nie sposób się oprzeć. Wiśniowo-czekoladowe babeczki to wytworna i elegancka propozycja na przyjęcia, imprezy okolicznościowe lub po prostu niedzielny deser. Ważne: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Babeczki(...)pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli łyżka kakao ok. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Krem: 400 ml śmietanki kremówki 150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady) fix do ubijania śmietany ok. 100 g wiśniowej konfitury Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą - Sposób przygotowania
Słodka Stronasię, że patrząc na fotografię prawię czuję jego smak, nie szukam dalej! Ciasto potrójnie czekoladowe (przepis na małą tortownice) Ciasto: 100g margaryny 100g cukru 100g mąki 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki powideł śliwkowych sok z połowy cytryny Mus ciemny(...)100g czekolady mlecznej 100g cukru
Zapiski Młodej Żonywięcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy od Was. Masa może się trochę lepić, ale to normalne. Trufelki można oblać czekoladą lub obtoczyć cukrem pudrem, ja jednak chciałam podkreślić ich pomarańczowy aromat i użyłam pomarańczowej czekolady. Kupiłam ją w postaci pastylek, to czekolada wykorzystywana do cukierniczych zdobień i polew. /przepis własny(...)czekoladowym lub orzechowym. Ciasteczka rozpływają się w ustach, nic więc dziwnego, że w oryginale noszą nazwę Melting Moments. /przepis cytuję za Dorotus / TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, najlepiej miętowej 1/2 filiżanki śmietany kremówki likier miętowy 4 łyżki masła cukier puder do obtoczenia Czekoladę razem ze śmietaną i masłem stopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać
KUCHARNIAskładniki na warstwę z białej czekolady * 55 g margaryny * 1 łyżka płynnego miodu * 150 g białej czekolady * 80 g ryzu preparowanego na warstwę z ciemnej czekolady * 55 g margaryny * 2 łyżki płynnego miodu * 150 g czekolady deserowej lub mlecznej * 90 g ryżu preparowanego Sposób wykonania Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm i wyłożyć papierem(...)pieczenia. Dla przygotowania warstwy z białej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Rozpuszczoną jednolitą masę, zdjąć z ognia, dosypać ryż i wymieszać. Przełożyć do formy docisnąć i wyrównać wierzch. Aby przygotować warstwę z ciemnej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i czekoladę deserową w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą
Mix smakuZrobiło się zimno, więc dzisiaj na rozgrzewkę polecam wyjątkową, gorącą czekoladę. Bardzo smaczna, ciekawy smak zawdzięcza dodanym ciasteczkom Oreo. Wierzch zdobi bita śmietana bez cukru i połamane ciasteczka, które w połączeniu z gorącą czekolada tworzą niebo dla łasuchów. Polecam to wyjątkowe, gorące połączenie:) Gorąca czekolada z ciasteczkami Oreo Składniki na 3 porcje: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki(...)kremówki 30% 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 3 płaskie łyżki ciemnego kakao bez cukru 5 zmielonych ciastek Oreo Dodatkowo: 200g śmietanki kremówki – ubitej na sztywno do ozdoby czekolady 3-5 ciastek Oreo 1. Mleko i śmietankę wlać do rondelka z grubym dnem. Dodać kakao i zagotować. 2. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada
Mała Cukierenkarazu pomyślałam: „muszę takie zrobić dla Jacha.” Tym razem nie z nim, a dla niego. Na deser, podwieczorek, przekąskę, do podjadania. Jako bazę wykorzystałam babeczki pomarańczowe z drobinkami czekolady , ale mogą to być jakiekolwiek inne babeczki. Samo zdobienie to była czysta przyjemność. Potem szybkie fotki z Jerzym u boku i już mogłam biec po Jacha do przedszkola z muffinkami(...)Czas przygotowania: upieczenie babeczek około 35 minut + 10 minut na zdobienie Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: Około 24 precelków 24 białe draże (smak jest obojętny byleby były w białej czekoladzie) 12 małych biszkoptów 12 kropelek czekoladowych 1,5 tabliczki ciemnej czekolady (gorzkiej lub mlecznej) Łyżeczka masła 4-5 łyżek mleka W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę wraz z masłem i mlekiem
Kolizje Smaków