czekolada - 27946 przepisów (strona:71/1864)

Bezglutenowe kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 171

pieczenia (ja pominiecie, to nic się nie stanie) Nadzienie i polewa na 12 sztuk: 100 g masła orzechowego- u mnie było to z orzeszków ziemnych z kawałami 100 g czekolady na 30 sztuk: 250 masła orzechowego i 2-3 tabliczki czekolady, ale odnośnie czekolady to się nie martwcie, mam patent na to, aby jej nie marnować Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane(...)wystudzeniu ciasteczka jeszcze ciut twardnieją. Na blaszce po pieczeniu ciastek z papierem umieść kratkę (koszt niewielki, a przyda się nie raz). Każde ciastko posmaruj łyżką masła orzechowego. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i każde ciacho uczciwie oblej czekoladą, uwaga, nic już nie dotykaj łyżką, bo masło orzechowe wymiesza się z czekoladą, a tego nie chcesz, bo pragniesz, aby ciało było

greenscarf
Mangolada - sernik na zimno 357

Mangolada to kremowy sernik na zimo, na czekoladowym biszkopcie z musem o smaku mago i białej czekolady z chrupiącymi kawałkami mango. Całość zwieńczona deserową czekoladą. Niebo w gębie. MANGOLADA (sernik na zimno) Składniki: spód: (forma 17cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki oleju śmietana z żelatyną (potrzebna(...)części. Każdą z nich dodamy do mas czekoladowych masa mango: (forma 17cm) 1 mango 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru masa czekoladowa jasna: (forma 17cm) 120 g czekolady z okruszkami mango np. Wedla lub zwykłej białej 200 g serka białego (użyłam takiego jak na sernik z wiaderka) 100 ml śmietany 30% (+ połowa ubitej śmietany z żelatyną ) masa czekoladowa ciemna: (wypełnieni

Bon appetit mon amie
Muffiny czekoladowe z białą czekoladą 111

Mega pyszne, dla miłośników czekolady. Mocno czekoladowe , biała czekolada przełamuje troszeczkę smak , dodając słodkości muffinkom. Aby mieć czekoladę białą płynną , to polecam zagrzać muffinki w mikrofalówce, pod warunkiem , że nie mają polewy. Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 25 - 30 minut   źródło : "Moje smaki życia " Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody 2 łyżki kakao 300 ml kefiru 1 jajko 150 g czekolady deserowej 100 g masła  100 g białej czekolady Sposób przygotowania: Składniki suche takie jak : mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda i kakao. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej.( ostudzić ) Składniki mokre :  kefir , jajko,rozpuszczona czekoladę z masłem. Składniki suche i mokre wymieszać ze sobą

Różne smaki w kuchni
Suszone śliwki, żurawina i rodzynki w czekoladzie 191

Suszone owoce zatopione w czekoladzie- u mnie śliwki, żurawina i rodzynki. Oczywiście jest tu pełna dowolność, można użyć również daktyli, fig, moreli i wiele, wiele innych. Trudność pojawić się może jedynie w przypadku rozpuszczania czekolady. Najbezpieczniejszym i najlepszym sposobem jest kąpiel wodna. Pisałam o tym w tej notce , koniecznie przeczytaj! ;)   Składniki:   po garści: suszonych śliwek * (bez pestek(...)suszonej żurawiny i rodzynek ok. 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, dobrej jakości     Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej . Śliwki nabić na patyczki do szaszłyków i zatapiać w czekoladzie z każdej strony. Odstawić na talerzyk wyłożony folią spożywczą, aż czekolada zastygnie. Z rodzynkami i żurawiną postąpić tak samo. Nie nabijać ich jednak na patyczki a jedynie

Nastoletnie Wypiekanie
Torcik dwie czekolady. 219

Bardzo prosty torcik dwie czekolady . Środkowa część przełożona jest musem z gorzkiej czekolady ,a wierzch musem z białej czekolady .Dekoracja ze świeżych owoców tylko zachęciła do jedzenia.Polecam. Składniki : tortownica 20 cm 4 jajka 4 łyżki cukru, płaskie 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę(...)łyżką ,aby piana nie opadła.Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 stopniach przez około 20 minut.Ostudzić .Przeciąć wzdłuż na pół. Mus z gorzkiej czekolady : 100 ml śmietany kremówki 50 g gorzkiej czekolady Śmietanę podgrzewamy, lekko,roztapiamy w niej gorzką czekoladę połamaną na kawałki .Odstawiamy do ostygnięcia ,potem do lodówki do schłodzenia na około

Ladylaura.
Walentynkowe czekoladki alkoholowe 151

czekoladową a w słoiku stały jeszcze Uszewskie wiśnie z nalewki więc nie było co dłużej myśleć. Przepis na 30 malutkich czekoladek.   300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady (lub waszej ulubionej) Wiśnie z nalewki, lub inne owoce - niekoniecznie alkoholowe. Utemperować czekoladę, ( Tu  znajdziesz przepis na temperowanie czekolady), lub  czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn: Umieść metalową(...)dostała się do masy czekoladowej).  Woda w garnku nie może dotykać miski.  Najpierw zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika na najmniejszą wartość. Postaw miskę z drobno posiekaną czekoladą na garnku i delikatnie mieszaj, aż  czekolada   rozpuści się . Silikonową foremkę wysmaruj dokładnie czekoladą (użyj do tego celu pędzelka) - każdą ściankę i każdy zakamarek.  Następnie wstaw

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Czekolada różana. 148

Czekolada z różami to niby wciąż tylko czekolada... Dobra, gorzka, ale czekolada - żaden tam przepis... A jednak taki prosty trick zamienia ją w coś nieco bardziej wysublimowanego i może nawet romantycznego? Zamiast kwiatów i czekoladek czekolada z kwiatkami w środku? Rozwiązanie kompaktowe! Ale co tam marne żarty - taka czekolada rzeczywiście jest idealna na prezent: ładna , pachnąca i z wkładem własnej(...)pracy. Zapakowana w mały kartonik lub celofanową folię będzie prezentować się elegancko. Kluczem do sukcesu jest użycie  składników najlepszej jakości:           dobrej czekolady, aromatycznych płatków róży i konfitury o mocnym smaku i zapachu

zadanie-gotowanie
Murzynek 234

można go zrobić również w formie muffin. Przepis zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki . Składniki: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 50 gorzkiej czekolady 50 mlecznej czekolady 300 g konfitury wiśniowej (ja dałam swojej roboty czekośliwkę) 150 g cukru (tu w zależności od słodkości konfitury szczypta soli 2 duże jajka Mąkę i proszek przesiać(...)rondelku roztopić masło, zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać aż się ładnie rozpuści, dodać konfiturę , cukier, sól oraz roztrzepane jajka. Wszystko mieszamy rózg do połączenia składników. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę i łączymy z masą czekoladową. Foremkę 10×25 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut (do suchego

Mam apetyt na ...
Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone 123

przestrzenie pomiędzy półkami z artykułami spożywczymi doskonale znają to pytanie. Największą częstotliwość jego zadawania można zaobserwować przy stoisku ze słodyczami, gdzie niepodważalną królową dziecięcych (i nie tylko) podniebień jest... CZEKOLADA !!  Gorzka, biała, deserowa, mleczna, z dodatkami, karmelowa, orzechowa, itd., itd. Tysiące firm produkujących słodkie tabliczki, setki reklam w telewizji. Czekoladowy biznes kwitnie bez względu na porę roku, pogodę, święta(...)obecnym, świątecznym czasie Mikołaj często przynosi grzecznym dzieciom w prezentach czekoladowe słodkości, co jest jeszcze większym motorem napędowym znanych producentów, takich jak "Milka", "Wedel", "Wawel", "Goplana", i innych. Czekolada przez cały rok świetnie smakuje, ponieważ można ją spożywać w różnych formach, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Szczególnie w zimie dobrze przyswajalna jest forma na ciepło. I tutaj

Moja Mama Gotuje
Adwokatowe pączki na krupczatce 147

soli  3 łyżki spirytusu   Krem adwokatowy: 3/4 szklanki mleka, ok 200ml 3/4 szklanki adwokatu 3 łyżeczki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru   Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady 100ml mleka 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych 4 kostki smalcu ½ szklanki oleju 1 surowy ziemniak Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy zaczyn: ciepłe mleko (ale nie gorące!) łączymy z drożdżami, mąką krupczatką(...)Krem: Mleko podgrzewamy z cukrem. Adwokat łączymy z budyniem w proszku i wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy i studzimy pokrywając wierzch folią spożywczą tuż przy kremie (co zapobiegnie wysychaniu). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 100ml mleka. 2/3 gotowej, płynnej czekolady dodajemy do kremu i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. Przekładamy do worka cukierniczego i od góry nadziewamy

Kuchnia w czekoladzie
Deser trzy czekolady. 121

Deser dla wielbicieli czekolady. Ma milion kalorii ale jest mega apetyczny!!!. Składniki:dla 4 osób 400 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Śmietanę dzielimy na trzy równe części .Pierwszą część wlewamy do garnka i podgrzewamy tak ,aby rozpuściła się w niej gorzka czekolada połamana na mniejsze kawałki – nie zagotowujemy!. Masę(...)czekoladową przelewamy do miseczki i schładzamy w lodówce .Tak postępujemy z mleczną czekoladą i na końcu z białą – wszystkie roztapiamy w śmietanie. Kiedy pierwsza masa z gorzkiej czekolady jest już schłodzona ubijamy ją mikserem do osiągnięcia lekko gęstej, kremowej masy I przelewamy do 4 pucharków.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie ubijamy masę z mleczną czekoladą i wylewamy

Ladylaura.
Ciasto Lusette 176

mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej masa z wafelkami: 4 wafelki Lusette (200 g) 1/2 szkl mleka 100 g mleka w proszku 300 g serka homogenizowanego waniliowego 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietany 30% polewa czekoladowa: 150 g czekolady gorzkiej 1/2 szkl śmietany 30% proszek czekoladowy: 4 kostki czekolady  1 łyżka kakao Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno(...)formy i pieczemy przez ok. 25 minut w 170 stopniach (do suchego potyczka). masa wafelkowa: Wafelki drobno siekamy i zalewamy mlekiem, odstawiamy na ilka minut aby wafelki wchłonęły mleko. Czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej śmietanie i odstawiamy do wystygnięcia. Serki miksujemy z ostudzoną czekoladą oraz przesianym przez sitko mlekiem w proszku (dzięki temu nie powstaną grudki). Na końcu dodajemy namoczone

Bon appetit mon amie
Czekoladki z likierem 145

Uwielbiam słodycze, ale staram się jeść ich nie za dużo, bo są bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić. Czekoladę deserową i wiórki białe czekoladowe, otrzymałam od  http://www.cukieteria.pl(...)Czekoladki z likierem Składniki na czekoladki z likierem 70 g białej czekolady, u mnie wiórki białe czekoladowe 40 g ciemnej czekolady 70 % 1 kieliszek likieru jajecznego Przygotowanie : Do miski wsypać białą czekoladę, u mnie wiórki białe czekoladowe, dodać likier. Miskę postawić na rondelku z gotującą się wodą i w kąpieli wodnej , mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia

Kuchnia Danusi
Ciasto MONTE 611

Ciasto Monte Pamiętacie z dzieciństwa deser Monte? Znalazłam w sieci ciasto, które smakiem ma przypominać właśnie ten zapomniany już deser. Udało się Jasny biszkopt, krem mleczny z białą czekoladą, krem czekoladowy i migdały tworzą świetne połączenie i smakiem faktycznie przypominają ten stary przysmak. No cóż kalorii ma to ciacho troszkę, ale jestem zdania, że wszystko jest dla ludzi i jeżeli(...)dole a jasna na górze, ponieważ ciemna jest zbyt zwarta, a jasna wyszła odrobinę za luźna co nie ułatwiało niestety krojenia. Poza tym nie mam uwag, a mąż (wielbiciel czekolady) był po prostu zachwycony tym ciastem. Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 2 jajka (białka i żółtka osobno) – 2 łyżki cukru – 2,5 łyżki mąki

Relaxtime
Gwiazdkowy duet z czekoladowego musu 115

pyszne gwiazdeczki powstałe z połączenia dwóch czekoladowych musów na pewno umilą Wam ten dzień. Jest to mało pracochłonny deser, w którym smaki fajnie się równoważą: słodki mus z białej czekolady i bardziej wytrawny z czekolady gorzkiej. Całość wykonana na bazie bitej śmietany, a udekorowana gwiazdkami (a jakże!) z czekolady :) Taki deser możecie też zaserwować Waszym gościom podczas nadchodzących świąt(...)muffinek – możecie użyć też innych kształtów), ale mus można także podać w niewielkich pucharkach. Składniki (na ok. 16 porcji – w foremkach od muffinek): Mus biały: 150 g białej czekolady 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżka wody 1/2 łyżeczki żelatyny Mus ciemny: 150 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka cukru 1 szklanka śmietany 30% szczypta soli Dodatkowo: czekoladowe gwiazdki do dekoracji

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania