pieczenia 2 dkg ciemnego kakao 4 duże jajka szczypta soli 1/2 łyżeczka sody Krem z Nutellą: 100 ml śmietanki kremówki 10 dkg masła 20 dkg Nutelli 10 dkg mlecznej czekolady 15 dkg serka mascarpone Dodatkowo: 200ml ciemnego rumu 20 dkg suszonych śliwek Polewa: 20 dkg mlecznej czekolady Jak zrobić ciasto Pijana śliwka. Ciasto czekoladowe przygotowanie. Do miski włożyć jajka, szczyptę(...)powstały 3 w miarę równe blaty. Przygotowanie kremu czekoladowego z Nutellą. Do garnka wlać śmietankę kremówkę, zagotować i zdjąć garnek z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz miękkie masło, po czym mieszać do momentu, w którym czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Następnie, do płynnego kremu czekoladowego wmieszać Nutellę, dokładnie połączyć ją z krem, po czym odstawić krem
MeCooksRurki z kremem adwokatowym i czekoladą – szybki deser Idealne na przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Ilość rurek możecie dostosować do swoich potrzeb. Waflowe rurki można nadziać dowolnym kremem lub bitą śmietaną. U mnie dziś ekspresowa wersja z kremem adwokatowym i czekoladą. Spróbujcie. Jestem ciut(...)niecierpliwa… co widać na zdjęciu. Za szybko chciałam spróbować tych pysznych rurek (czekolada jeszcze nie zastygła) Dziś rurki w wersji ekspresowej – z gotowym nadzieniem cukierniczym o smaku adwoatowym Lauretta Składniki: Na rurki: 2 białka jaj klasy L 1/2 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 70 g masła 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
Słodkie okruszkispopularyzował słodzenie kawy miodem i podawanie kawy z dodatkiem mleka. Kawa po wiedeńsku - sposób podania Kawę po wiedeńsku przygotowuje się na bazie mocnego, często podwójnego espresso z dodatkiem czekolady, bitej śmietany i posypki z kakao, cynamonu, zmielonej kawy lub czekoladowych drobinek. Może być też dodatkowo ozdobiona syropem czekoladowym. W Polsce przepis na kawę po wiedeńsku nieco różni się od oryginalnej(...)takich ciast jak nasz ulubiony sernik wiedeński Kawa po wiedeńsku - składniki na jedną porcję 200 ml mocnego espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki 1-2 łyżki roztopionej czekolady lub 2 łyżeczki czekolady w proszku lub 3-5 kostek czekolady 50 ml mleka pełnotłustego lub śmietany kremówki bita śmietana posypka kakaowa lub cynamonowa lub odrobina zmielonej kawy opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataskładniki: paluszki czekolada biała czekolada mleczne lub deserowa cukrowe gwiazdki cukrowa posypka wykonanie: Paluszki tniemy na ok. 5 cm kawałki oraz ok. 5,5 cm. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na jednego bałwanka potrzebujemy 5 paluszków 5 cm i jeden 5,5 cm. Każdy z paluszek 5 cm namaczamy w białej czekoladzie i układamy na papierze go pieczenia jeden koło(...)drugiego tak aby się stykały. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie połączone paluszki zanurzamy (ok.1/3 część) w czekoladzie ciemnej. Paluszki o długości 5,5 cm zanurzamy w czekoladzie ciemnej i układamy na połączeniu czekolady białej i ciemnej. Tak powstał kapelusz. Przyklejamy gwiazdki. Czekoladą ciemną robimy oczy i usta. Nosek zrobiłam z cukrowej gwiazdki obcinając dwa naprzeciwległe ramiona. Możemy
Domowy Smak Jedzeniadziecka uwielbiam czekoladę i jest to miłość niezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych(...)mazistych brownie, muffinach czy po prostu w mocno czekoladowym cieście. Do tego, które prezentuję Wam dzisiaj, dodałam swoich powideł śliwkowych, które także zostały wzbogacone czekoladą. Całość wyszła wybornie! W sam raz na taki listopadowo – grudniowy czas! A więc? Czas na ciasto czekoladowe! A jak przygotować takie ciasto czekoladowe? Składniki 150-200 g gorzkiej, dobrej czekolady 200 g masła
Raj dla PodniebieniaPrzepyszne ganache, które jest chyba najłatwiejszą masą na świecie! Śmietanę na bitą śmietanę z łatwością możecie przebić, ale kremówki na ganache nie da się zepsuć :) Wystarczy użyć dobrej jakości czekolady i to właściwie tyle! :) Ja użyłam czekolad od Mercatare , która jest dystrybutorem i importerem produktów ekologicznych i naturalnych, w tym hiszpańskich czekolad Torras, słodzonych stewią. Potrzebujemy: 275 g mąki(...)jabłko 300 ml oleju roślinnego 5 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g ciemnego kakao 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Ganache: 125 g czekolady gorzkiej ze stewią z orzechami laskowymi Torras 100 g czekolady mlecznej ze stewią Torras 100 g czekolady gorzkiej ze stewią Torras 300 ml śmietanki 30% Ponadto: 150 g konfitury
MamaOskarkaskładniki na jedno ciasto czekoladowe: (pieczemy trzy ciasta) 30 g mąki 30 g cukru 30 g czekolady gorzkiej 40 g margaryny 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 30 g żurawiny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żurawinę sparzamy gorącą wodą. Odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (np. do miseczki żaroodpornej wkładamy połamaną czekoladę i umieszczamy(...)mniejszym rondelku z gotującą się małą ilością wody). Margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy czekoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy je do ciasta wraz z żurawiną. Delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 15 min., do tzw. suchego
Domowy Smak Jedzeniapieczenia i bez dużego wysiłku można zrobić pyszne ciasto mus czekoladowy z malinami. Idealne ciasto dla wielbicieli czekolady i kremowych deserów. Prosty deser, który łatwo się przygotowuje i świetnie smakuje. Przepis na ciasto mus czekoladowy z malinami jest bardzo prosty, niewiele składników, a samo przygotowanie jest raczej łatwe. Do musu najlepiej użyć czekolad z zawartością co najmniej 60 - 70% kakao(...)gotowania. Sam mus zachowałby swoją formę po schłodzeniu i bez dodatku żelatyny, ale w taki upał nie ryzykowałam i usztywniłam go niewielką ilością żelatyny. Mam nadzieję, że lubicie czekoladę tak, jak ja 💗 Czas przygotowania: 30 minut bez chłodzenia Ilość porcji: 14 Składniki na mus czekoladowy: (forma rozpinana o średnicy 26 cm) Mus z czekolady: 200 g czekolady deserowej (u mnie
Kuchcik gotujesłodkie, a podane zimne, prosto z lodówki doskonale sprawdzi się jako deser na upały. Kokosowa masa serowa wykonana została z twarogu sernikowego z dodatkiem mleczka kokosowego, białej czekolady oraz wiórek i wafelków kokosowych. Czekoladowa masa serowa to połączenie twarogu sernikowego z śmietanką oraz gorzką czekoladą, bez dodatku żelatyny. Całość zwieńczona plasterkami truskawek. Po prostu rewelacja!!! Składniki: Spód(...)łyżki oleju kokosowego Radix-Bis Masa kokosowa: 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka) 400 ml mleczka kokosowego Radix-Bis 1/2 szklanki cukru pudru 100 g białej czekolady 1 szklanka wiórek kokosowych Radix-Bis 2 łyżki żelatyny 2 wafelki koksowe Masa czekoladowa: 500 g twarogu mielonego (może być z wiaderka) 200 ml śmietany 30% 300 g gorzkiej czekolady
Kuchnia MagdaLenyotarta z cytryny - 1/4 łyżeczki sok z cytryny - 1 łyżeczka śmietana - 1 łyżeczka, opcjonalnie, gdyby ciasto było zbyt suche kakao - 1-2 łyżeczki Krem śmietanowo-czekoladowy śmietana 30% - 250ml czekolada mleczna - 100g czekolada gorzka - ok. 75g wanilia - ziarenka z jednej laski, opcjonalnie Dodatkowo: czereśnie - ok. 300g świeżych, wydrążonych Wykonanie: Babeczki zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę z masłem siekamy, dodajemy(...)nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia). Śmietankę umieszczamy w niewielkim garnuszku i dodajemy do niej podzieloną na mniejsze kostki czekoladę. Śmietankę podgrzewamy na niewielkim płomieniu do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy jednolitą masę. Gotową pierwsze odstawiamy do czasu osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie mocno chłodzimy (przez kilka
Pogotujmy.plPrzygotowując bezy z kremami śmietanowymi należy je spożyć zaraz po przygotowaniu, ponieważ beza się rozpuści, natomiast krem na bazie masła i czekolady sprawi, że taki tort możemy przechowywać nawet 2-3 dni. U mnie zjadany jest natychmiast, ale gdyby ktoś miał zamiar zostawić na później, to bez obaw, można bez uszczerbku na jego jakości. beza 1 szklanka(...)białek 2 szklanki drobnego cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli krem 2 kostki masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady 150 ml mleka 2 kostki białej czekolady 250 g truskawek Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukru. Na samym końcu dodać mączkę ziemniaczaną
Jadło i czytadłosię ciepło! Nareszcie czuć wiosnę! (to do alergików). Moje dzieci już zaczęły masowo wciągać lody...a tu taka niespodzianka. Cieple lody - babeczki w wafelku. Jedno z najlepszych połączeń, czyli czekolada z pomarańczą ( w sumie żadne odkrycie, czekolada idealnie łączy się ze wszystkim), do tego krem z białej i ciemnej czekolady. Do pieczenia nie potrzebujemy żadnych foremek, wystarczy włożyć ciasto łyżką(...)łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 2 duże jaja 1 pomarańcza (sok i otarta z niej skórka) pół szklanki jogurtu naturalnego tabliczka gorzkiej czekolady wafelki do lodów ok. 20 sztuk PRZEPIS: nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. miękkie masło ucieram z cukrem na gładką masę pojedynczo dodaję jajka dodaję jogurt, skórkę z pomarańczy
Upiecz sobie babeczkęminor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasteczka owsiane z czekoladą Pierwszy raz jadłam te ciasteczka w ostatnie święta Bożego Narodzenia gdy upiekła je moja siostra i od razu przypadły mi do gustu. Są kruchutkie i delikatne(...)uwielbiam gorzką czekoladę, dlatego właśnie taką dodałam do ciastek. Nazwa ciasteczka owsiane jest być może w tym przypadku lekkim naciągnięciem, bo w stosunku do ilości mąki płatków owsianych jest niewiele, ale jednak są i to się liczy ;) Ciasteczka robi się bardzo szybko i łatwo. Polecam, spróbujcie :) Przepis pochodzi z pierwszego wydanie KUKBUKA. Składniki potrzebne
Gotuj Się Kto MożeDzisiaj Międzynarodowy Dzień Czekolady, więc trzeba uczcić dużą dawką tego przysmaku! Polecam Kinder Country, pyszny, mega słodki deser, przypomina popularnego batonika :) Polecam małym i dużym łasuchom! Na masę białą: 200 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 białe czekolady ( 200 g) 3 szklanki płatków Kangus, ja użyłam podróbek z Lidla Na ciemniejszą masę: 150 ml śmietanki(...)mleczne czekolady ( 200 g) jeśli damy gorzką czekoladę, deser będzie mniej słodki Dodatkowo: herbatniki około 200 – 250 g "filmik" krok po kroku Blaszka jest kwestią wyboru, w mniejszej deser będzie wyższy, i taka polecam, w większej będzie niższy. Moja blaszka ma wymiary 25 x 21 cm, należy ją wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Najpierw rozpuszczam czekoladę białą
Takie tam pichceniezewnętrznej krawędzi naszego jajka. Ciasto schłodzić 1 godzinę. Ciasto ponakłuwać widelcem dość gęsto. Piec przez ok. 20 minut w 200 stopniach do zrumienienia. Wystudzić. Sos czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 40 ml śmietanki 36% Czekoladę połamać. Śmietankę delikatnie podgrzać, do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego połączenia. Sos czekoladowy biały: 50 g białej czekolady 20 ml śmietanki(...)Czekoladę połamać. Śmietankę delikatnie podgrzać, do ciepłej dodać czekoladę i wymieszać do dokładnego połączenia. Dodatkowo: gwiazdki z mlecznej czekolady Na zimne ciasto wylać sos z mlecznej czekolady, rozsmarować. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Udekorować mlecznymi gwiazdkami. Przechowywać w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi