czekolada - 27946 przepisów (strona:65/1864)

Sernik straciatella na zimno 383

weekend zrobiłam sernik straciatella. Jeśli ktoś lubi wyrazisty smak czekolady i twarogu to pokocha ten sernik. U mnie domownicy podzielili się na tych co zachwycali się nad straciatellą i na tych (ja do nich należę) co uważają, że ciasto jest dobre, ale nie rewelacyjne. Moja rada jest taka, że zamiast startej czekolady warto dodać małe kawałeczki czekolady mlecznej i gorzkiej(...)Składniki: Spód:    200gr herbatników kakaowych    150g masła    pół tabliczki gorzkiej czekolady Masa sernikowa:    1 kg twarogu sernikowego (ja mieliłam sama)    3 łyżki żelatyny    0,5 szklanki gorącej wody    1,5 tabliczki czekolady    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii    1,5 szklanki cukru pudru

Amatorka kuchenna
Muffinki podwójnie czekoladowe. 150

nich przyrządziło. Po drugie ogromna duma z faktu, że własne dziecko potrafi i chce pochwalić drugiego człowieka :) A wracając do muffinek, rzeczywiście są dobre. Spód jest wykonany z gorzkiej czekolady, natomiast góra to mus z białej czekolady. Te dwa światy świetnie się uzupełniają i zdobywają nasze podniebienia. Bardzo lubię takie kontrasty. A Wy? Składniki:  Spód: tabliczka gorzkiej czekolady(...)łyżki masła 2 jajka  3 łyżki cukru (dałam brązowy) Wykonanie: Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Masę czekoladową i ubitą pianę połączyć mikserem (na wolnych obrotach) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć porcję ciasta (ok. 2 łyżek). Wstawić do piekarnika nagrzanego

zadanie-gotowanie
Tort Rafaello 509

kilku modyfikacjach postanowiłam upiec go po raz kolejny, ale tym razem dzieląc się z Wami przepisem. Tort składa się z trzech nasączonych biszkoptów przełożonych dżemem brzoskwiniowym, kremem z białej czekolady i wiórkami kokosowymi. Boki tortu obsypałam płatkami migdałowymi, a wierzch udekorowałam pralinkami Rafaello. Serdecznie polecam! Składniki: (na tortownice o średnicy 23 cm) Biszkopt: 5 jajek 180 g cukru(...)szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżki wody Krem z białej czekolady: 250 g białej czekolady, posiekanej 80 g masła 3/4 szkl. śmietanki kremówki 30% 1 1/2 szkl schłodzonej śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone Poncz: 1/2 szkl słodzonej herbaty 2 kieliszki (40 ml) likieru Amaretto Dodatkowo: słoiczek dżemu brzoskwiniowy

Nastoletnie Wypiekanie
Tort czekoladowy zamknięty w czekoladowej butelce. 141

Tort, który po prostu zaskakuje.  Nie tylko wyglądem, ale i idealnie zbalansowanym  smakiem z niewyobrażalną ilością czekolady.  Wiadomo, że żaden inny produkt nie potrafi tak poprawić humoru jak ona. Dodając do tego Whisky, smak "koli" i jakość produktów Delecta... Bardziej od serca z takim składem chyba już upiec i zrobić się(...)względem ciasto zrobiłabym i podarowała mojej przyjaciółce. Dziękując za to, że jest i wynagradzając jej ostatnie chwile, kiedy brakuje mi czasu. Fenomenalne ciasto dla wspaniałej osoby, która kocha "kolę", czekoladę i zawsze mnie rozumie, nigdy nie ocenia.  Składniki: ok 500 g mlecznej/ciemnej czekolady umyta i wysuszona butelka po napoju  1l i napoju typu "kola" 60 g gorzkiej czekolady

Malinowe Pocałunki
Bakaliowy mazurek last minute 245

mango) 50 g rodzynek (dużych i miękkich, suche należy wcześniej namoczyć) 100 g orzechów (użyłam nerkowców i ziemnych) suche wafle (2,5 szt.) Do dekoracji: 100 g białej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki masła 82% 5 łyżek słodkiej śmietanki 30 lub 36% bakalie do dekoracji 2 rękawy cukiernicze (lub papier do pieczenia, który zwijamy w rożki i używamy(...)lodówki. (Można go jeszcze czymś obciążyć.) Następnego dnia dowolnie dekorujemy. Wzór możemy sobie wcześniej zaznaczyć na waflu (np. jadalnym mazakiem) lub po prostu rozsmarować na nim rozpuszczoną czekoladę. Ja proponuję prostą, ale bardzo efektowną dekorację wyciskaną z rękawa cukierniczego. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła i 3 łyżkami śmietanki. Kiedy masa będzie gładka i jednolita, przekładamy

Ratunku obiad
Wielkanocne gniazdka 137

ciasto w kształcie wielkiego gniazda? Aaaa i olśnienie! Faktycznie, niedawno widziałam w jakiejś gazecie z zeszłego roku, najprawdopodobniej w "BBC goodfood" Paluszki spełniają swoją rolę, tzn. rolę gałęzi, idealnie! Czekolada zastyga pięknie i łączy wszystko w całość. Jajeczka w tym roku są w Rossmannie i nie trzeba ich szukać w kilkunastu sklepach :)  Do dzieła więc! Pracy z nimi tyle(...)mogą być piękną ozdobą świątecznego stołu.  Tylko jakoś te święta za szybko w tym roku. Składniki: 150-170g paluszków (mogą być z solone) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła  małe czekoladowe jajeczka  ew. posypka Przygotowanie: Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, którą stawiamy na garnku

bistro mama
Makaroniki króliczki z kremem czekoladowym (macarons bunny's) 120

Słodkie, małe i bardzo smaczne makaroniki w kształcie króliczków. Przełożone kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Takie makaroniki przypadną do smaku dzieciom jak i dorosłym. Słodkość idealna na święta wielkanocne. Szczerze polecam! P.S. Makaroniki naprawdę świetnie się prezentują, ale niestety ich przygotowanie oraz dekorowanie jest bardzo czasochłonne.  Składniki: makaroniki 100 g białek (u mnie(...)jajka) 110 g mąki migdałowej (drobno zmielonej!) 200 g cukru pudru 50 g zwykłego cukru odrobina czerwonego barwnika w żelu krem 250 g serka mascarpone  50 g gorzkiej czekolady dekoracja perełki cukrowe (srebrne, złote) Makaroniki 24 godziny przed pieczeniem, białka oddzielić od żółtek. Przygotowane i odważone białka przelać do małej miseczki i zostawić w ciepłym pomieszczeniu (bez przykrycia!). Białka

Ugotować
Pudding jaglany z czekoladą i borówkami 123

kojarzy mi się z deserem zrobionym z pieczywa tostowego albo chałki. U nas się przyjęło nazywać tak desery o konsystencji budyniowej.  Puddingi robi się z ryżu, kaszy manny, czekolady i jajek, nasion chia (moja wersja chia ). A dzisiaj na blogu wersja z kaszy jaglanej z dodatkiem czekolady i borówek amerykańskich. PUDDING JAGLANY z CZEKOLADĄ i BORÓWKAMI Składniki: (2 małe(...)porcje) 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 opakowanie herbatników 1 tabliczka czekolady mlecznej 100 g borówek amerykańskich 2 łyżki miodu  cukier lub ekstrakt waniliowy 1/2 szklanki mleka   Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie,a potem gotujemy.  Do ugotowanej,lekko przestudzonej kaszy dodajemy miód, cukier waniliowy oraz mleko i miksujemy blenderem na mus.  Czekoladę mleczną trzemy na tarce

Bon appetit mon amie
Łyżeczki z czekolady 184

Przyszła więc i na nią kolej. Dzisiaj czekoladowe łyżeczki, które robiłam z myślą o Walentynkach – można podać je do kawy lub ciepłego mleka i zamieszać, żeby zrobić pyszną czekoladę na gorąco :) Łyżeczki, które widzicie na zdjęciach robiłam z mlecznej polewy czekoladowej, dzięki temu są bardziej trwałe, można użyć też zwykłej czekolady, ale wtedy łyżeczki trzeba przed podaniem przechowywać(...)lodówce. Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Czekoladowe łyżeczki będą Waszymi zwycięskimi słodyczami ;) Potrzebne będą: ulubiona polewa czekoladowa lub czekolada dowolne koraliki cukrowe/pianki marshmallow, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Polewę czekoladową rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeśli używamy czekolady można rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wypełniamy formę i uderzamy nią kilka razy w blat, żeby uwolnić

Ciastkozercy
Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 542

Pączki z czekoladową polewą i mocno czekoladowym kremem budyniowym to propozycja dla idealna dla wielbicieli czekolad owych łakoci . Te domowe pączki są proste w przygotowaniu, a przy tym wyjątkowo smaczne o przepysznym nadzieniu i aromatycznej, błyszczącej kuwertur ze co nadaje całości jeszcze bardziej czekoladowego , wyjątkowego smaku. Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Składniki: (ok. 12 pączków(...)łyżki na zaczyn 5 żółtek 1 jajko opak. cukru waniliowego 80 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Nadzienie Czekoladowe: 100 g czekolady mlecznej (lub pół na pół z gorzką)  budyń czekoladowy 50 g masła 550 ml mleka ok. 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 150 g dobrej jakości czekolady (najlepiej po 75 g czekolady

Słodka Strona
Brownie z solonym karmelem 134

mieliśmy gości i zaplanowaną pizzę. Bałam się, że jak do gorącego piekarnika po pizzy włożę babeczki, to przejdą jej zapachem. A skoro już miałam składniki (tzn. gównie czekoladę i jajka) to najłatwiej było upiec brownie. Ale takie samo? Suche? Pomyślałam o solonym karmelu, który pasowałby idealnie. Jedynym minusem jest czas jego przygotowania, bo nie ma wyjścia - trzeba stać i mieszać(...)trzeba bardzo uważać, żeby nie poparzyć języka, bo chęć oblizywania łyżki jest przeogromna :) Ganache , czyli stopiona czekolada z kremówką,  powstała tylko tylko dlatego, że czekoladę w ilości hurtowej kupiłam w promocji :) Dziś, kiedy wróciliśmy z zimowego spaceru, marzyłam o kawałku tego ciasta do kawy, ale może i lepiej, że go nie było, bo na jednym mogłoby się nie skończyć

bistro mama
Waflowa rolada z oczkiem 184

szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mleka Masa kokosowa: 125g margaryny (np. Kasia, Palma) 1/2 szklanki cukru pudru 100g wiórek kokosowych 1 szklanka mleka Dodatkowo: ok 10 cukierków "Galaretka w czekoladzie" 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1/3 śmietanki 30% 1 wafelek kokosowy typu Princessa Sposób przygotowania: 1. Masa kakaowa: Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy. Mleko gotujemy z cukrem(...)tłuszczu oraz cukru pudru. Do ugotowanego wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Nakładać jeszcze ciepłą masę na poprzednią kakaową warstwę. Na jednym boku ułożyć ciasno obok siebie cukierki w czekoladzie. Zwinąć jak roladę  starając się by koniec wafla był na spodzie. Schłodzić w lodówce. 3. Czekoladę topimy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewamy wierzch naszej rolady i posypujemy

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowe tosty 159

czekają dzieciaki (i ja w sumie też), ale drzewa lekko pokryte białym puchem zaczynają wyglądać, tak jak powinny o tej porze roku. A zimową porą, jak nigdy, smakuje gorąca czekolada i kakao. Ostatnio w baardzo mroźne dni rozgrzewaliśmy się nimi codziennie po powrocie z przedszkola, pracy i szkoły. Dzisiaj jednak proponuję Wam gorącą czekoladę nie do wypicia, ale do nasączenia(...)tostów. Już same w sobie są bardzo smaczne, ale jak mówi M., czekolady nigdy za dużo. Dlatego gorące tosty podajemy z kremem czekoladowym i w tym przypadku z malinami (które kontrastują z zimowym krajobrazem). Możecie zastąpić je innymi owocami lub frużeliną. Na grzanki najlepsza będzie chałka, ale można też wykorzystać inne czerstwe pieczywo, np. bułkę pokrojoną w plastry

Pełny talerz
Czekoladowy torcik naleśnikowy z twarożkiem 612

taki podwieczorek naszym milusińskim. Składniki: Na 1 torcik o średnicy ok 10cm Naleśniki: 250ml mleka np 2% 6 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 rozpuszczonej tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 250g sera białego mielonego 4 łyżeczki śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych(...)łyżeczka aromatu śmietankowego lub migdałowego Dodatkowo: 50ml śmietanki 30% 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej kokosowej 1 łyżka pestek granatu liście mięty do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Z mleka, jajka, mąki, cukru, kakaa, oleju oraz płynnej czekolady przygotowujemy ciasto. Na malutkiej patelce smażymy cienkie naleśniki nie używając już oleju.  2. Ser mielimy lub przepuszczamy przez praskę, mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Dietetyczne trufle rumowe 105

kcal/1 trufla* Składniki: ©       600g ciasta czekoladowego ©       70-100 ml rum białego** ©       200-250g czekolady*** ©       (kakao, sezam, orzechy mielone, wiórki kokosowe) Przygotuj: 2 miski (1 dużą, 1 małą) garnuszek z wodą papier do pieczenia Ciasto kruszymy do dużej miski i zalewamy rumem(...)dodając go stopniowo . **W zależności od wilgotności ciasta będziemy potrzebować mniej lub więcej rumu. Nie możemy przesadzić, ponieważ zbyt luźne trufelki nie będą się dobrze obtaczały w czekoladzie. ***Możemy skorzystać z dowolnej czekolady – najlepsze wychodzą z mleczną :) Czekoladę roztapiamy np. w kąpieli wodnej (w małej misce) i korzystając z dwóch widelców obtaczamy w czekoladzie. Mleczną trzeba z reguły dobrze rozmieszać

Bazując na smaku

Proponowane wyszukiwania