czekolada - 27946 przepisów (strona:54/1864)

Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową 346

blaty czekoladowo-orzechowego ciasta przełożone musem z ciemnej czekolady, galaretką z granatu i praliną orzechową, która nadaje tortu chrupkości. Elegancki, nie za słodki, wybuchowy za sprawą granatu, doskonały na Sylwestra i nie tylko! Serdecznie polecam :) Składniki: (na tortownice o średnicy 23 cm) Ciasto czekoladowo-orzechowe: 80 g gorzkiej czekolady 140 g masła 3/4 szkl cukru 5 łyżek naturalnego kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia Chrupiące orzechy: 200 g orzechów włoskich 1 łyżka masła 3 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka miodu Pralina orzechowa: 30 g masła 80 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmiet. 18% 40 g biszkopcików chrupiące orzechy z powyższego przepisu Mus czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowa paczka 177

wypiekami na twarzy i dobierasz się do niego bardziej niż do świątecznych prezentów. A w środku jak zawsze, miłe zaskoczenie. Tak było i tym razem. Dostałam się do testów czekolady organizowanych przez Biedronkę - 5 czekolad z nadzieniem, 2,5 tygodnia na wypróbowanie wszystkich smaków. Jeśli też chcecie testować produkty z Biedronki, zapraszam na tę stronę ( klik ).  Co było(...)paczce? Tak jak wspomniałam, 5 różnych czekolad, każda z nadzieniem. I tak do wyboru mamy warianty: * czekolada mleczna z nadzieniem czekoladowym i śliwkowym  Myślę, że ta bardzo mi posmakuje, połączenie trufli ze śliwkami jest po prostu bajeczne. * czekolada mleczna z nadzieniem toffi i bananowym  Ta czekolada znajdzie się w składzie kremu do babeczek sylwestrowych. Już nie mogę się

W poszukiwaniu inspiracji
Podchmielone śliwki w czekoladzie 194

Kiedy byłam mała, pyszne śliwki w czekoladzie można było kupić bez problemu w większości sklepów. Teraz choć nadal można je kupić, niestety nie jest to już w smaku ta sama śliwka i czekolada jakby też mniej czekoladowa... Postanowiłam więc zrobić śliwkę w czekoladzie sama podkręcając ją dodatkowo aromatycznym rumem i słodkim marcepanem. Efekt zachwyci każdego wielbiciela śliwek w czekoladzie(...)prostu czysta poezja smakowych doznań! W sam raz na świąteczne wieczory :-) Gorąco polecam! Składniki: 300 g suszonej śliwki najlepiej polskiej węgierki 200 ml rumu  300 g gorzkiej czekolady 225 g marcepanu* *Jeśli nie przepadacie za marcepanem można go oczywiście pominąć i dalej postępować zgodnie z przepisem. Śliwki zalać rumem, przykryć i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą

maniapieczenia
Tort z białą czekoladą i truskawkami 172

mojprzepisna.pl | Tort z białą czekoladą i truskawkami Mniej więcej roku temu o tej własnie porze przygotowywałam ten tort na urodziny przyjaciółki. Tort wyszedł przepyszny, jubilatka i goście byli zachwyceni i wniebowzięci. Trochę się obawiałam, że będzie za słodki, w końcu ponad pół kg białej czekolady i jeszcze do tego słodki truskawkowy dżem, ale wyszedł idealny, słodycz idealnie wyważona, po części(...)jest to zasługa pigwówki Tort warto zacząć przygotowywać wcześniej. Ja swój zaczęłam przygotowywać w czwartek, wówczas upiekłam biszkopt oraz przygotowałam krem z czekolady. W piątek przełożyłam biszkopt kremem czekoladowym i przyozdobiłam kremem śmietankowym, w sobotę tort został przetransportowany i zaserwowany gościom. Tort bardzo ładnie się przegryzł i biszkopt absolutnie nie był suchy. Tort zrobiłam w tortownicy 28 cm i spokojnie

moj przepis na
Pączki z czekoladą 168

mojprzepisna.pl | Pączki z czekoladą Zapraszam na pączki Jako, że karnawał w pełni ostatnio z mężem objadamy się trochę pączkami. Synek też nam pomaga, choć on lubi z dżemem, ja z jakimkolwiek nadzieniem, a mąż bez niczego:-) Przepis na ciasto pączkowe pochodzi ze strony Moje wypieki , przepis na krem to mój pomysł. Pączki najlepiej smakują tego samego dnia. Następnego dnia warto(...)drożdży świeżych 6o gr cukru 250 ml mleka (u mnie sojowe) 60 gr roztopionego wystudzonego masła 2 jajka 1 łyżka spirytusu lub ekstraktu z wanilii 150 gr gorzkiej czekolady 150 gr śmietany 18 % lub 30% 1 litr oleju do smażenia'; document.write(" "); Składniki na około 20 szt.: 500 gr mąki u mnie typ 450 i 650 pół na pół

moj przepis na
Sernik mocno czekoladowy 158

conieco ;) Sernik bierze udział w akcji GOPLANY "Z czekoladową nutą" Spód: 200g herbatników łyżka kakao 100g masła Sernik:  (składniki w temp. pokojowej) 1kg serka waniliowego z wiadereczka 2 czekolady Goplana Klasyczna Gorzka 90g 180ml śmietanki 30% 3 jajka 2/3 szkl cukru Dekoracja: kilka truskawek 2 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g Spód: Herbatniki drobno rozkruszyć. Masło rozpuścić z kakao, wlać(...)misy miksera wbić jajka, dodać cukier i chwilę miksować aby jajka były tylko lekko ubite. Cały czas ucierając na średnich obrotach dodawać ser, śmietankę i rozpuszczone w kąpieli wodnej czekolady Goplana Klasyczna Gorzka. Masę serową wylac na spód z herbatników. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Sernik piec 60 minut, następnie wyłączyć grzanie i studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika

Smakołyki Asi
Czekoladowa rolada 152

Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada(...)spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam! Składniki czekoladowego biszkoptu na roladę: 6 jaj rozm. M 170 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki mocnej kawy (zaparzam 1 łyżeczkę kawy w 70 ml wrzątku i odmierzam 2 łyżki) odrobina masła do wysmarowania formy   Składniki

Moja Delicja
Fondant z masłem orzechowym 280

Fondant z masłem orzechowym to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Ciastka z płynną czekoladą znajdziemy w menu wielu restauracji – jednak prostym sposobem możemy zrobić sobie takie w domu. Wystarczy kilka dobrej jakości składników: prawdziwe masło, czekolada o wysokiej zawartości kakaowca, ekologiczne jajka oraz ulubione masło orzechowe. Cały sekret ciastek polega na krótkim pieczeniu – wtedy środek fondantu pozostanie ugotowany, lecz(...)jeszcze nie upieczony – dzięki temu będzie płynny i czekolada pięknie rozleje się na talerzu wraz z orzechową niespodzianką. Fondant z masłem orzechowym (4 sztuki) : 125 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao) 125 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold) 2 całe jajka 2 żółtka jaj 4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 4 łyżeczki masła orzechowego gorzkie kakao do wysypania kokilek

Poezja smaku
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i kremem wiśniowym przekładane wiśniową konfiturą oraz z glazurą wiśniową 174

robienia deserów. Dzisiejsze ciasto to koncepcja własna i powiedzieć można, że w dużej mierze, również bardzo podatna na udoskonalenia - konfitury bądź sezonowe owoce można dowolnie zmieniać, tak samo jak czekolady. I za każdym razem (gwarantuję!) powstanie coś absolutnie nowego. Zazwyczaj przygotowywałam to ciasto w wersji porzeczkowej, ale tym razem zdecydowałam się spróbować z wiśniami. Oba są pyszne, ale porzeczkowe bardziej(...)przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą. CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM PRZEKŁADANE WIŚNIOWĄ KONFITURĄ ORAZ Z GLAZURĄ WIŚNIOWĄ Składniki na ciasto czekoladowe: - 150 gram czekolady gorzkiej - 100 gram masła - 5 jajek - 1 łyżka kakao - 175 gram cukru - alkohol do nasączenia (do tej wersji polecam wiśniówkę) Przygotowanie ciasta czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy

Życie zamknięte w smaku
Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady 172

Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady – prawdziwe niebo w gębie. Lekka kwaskowatość porzeczek przełamana aksamitnym kremem z białej czekolady (który wcale nie jest za słodki), do tego kilka bez na wierzchu – lekkich i chrupiących. Fantastyczny pomysł na upalne dni (trzeba tylko dobrze tartę schłodzić przed podaniem, żeby wytrzymała dłużej w upale po podaniu). Orzeźwiająca i niesamowicie(...)żółtko – 175 g mąki pszennej na krem: – 250 g serka mascarpone – 1/2 szkl. kremówki 36% (nie zamieniać na 30%) – 4 łyżki likieru z białej czekolady – 200 g białej czekolady dodatkowo: – 200-300 ml śmietany kremówki (znów lepiej 36%) – 2 łyżki cukru pudru – 400 g porzeczek – 4 łyżki dżemu porzeczkowego (można zamienić

Pociąg Do Kuchni
czekoladowa niedziela #1 - ciasto "czekoladowa pokusa" 235

Witam! Od dziś startuję z nową akcją - CZEKOLADOWĄ NIEDZIELĄ . W niedzielę (nie obiecuję, że w każdą, ale się postaram :)) będę raczyć Was czekoladowymi przepisami. Skąd ten pomysł? Bo lubię czekoladę, hehe :) Ale nie tylko - ostatnio dostałam książkę "Czekolada", która jest pełna czekoladowych przepisów. A trzeba je wypróbować :) Jako pierwszy przepis ze wcześniej wspomnianej książki prezentuję ciasto nazwane "Czekoladowa pokusa". Nazwa(...)podoba i chcecie abym częściej dodawała filmiki z przygotowań potraw to dajcie znać! A teraz już chyba w końcu czas przejść do przepisu :) CIASTO CZEKOLADOWA POKUSA przepis z książki "Czekolada" // forma 18x18cm ~2 duże jajka ~150g cukru ~170g mąki pszennej ~łyżeczka proszku do pieczenia ~szczypta soli ~15g naturalnego kakao ~60ml wody ~150g masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~100g gorzkiej czekolady dobrej

chili & sugar
Lekki tort truskawkowo - śmietankowy 342

truskawkowo - śmietankowy. Tort oparty jest na niezawodnym biszkopcie, przełożony delikatnym, bardzo lekkim kremem z serkiem ricotta (ricotta ma trzy razy mniej kalorii niż klasyczna bita śmietana) i kawałkami białej czekolady, nadziany całą masą, bo aż kilogramem truskawek. Charakteru ciastu dodaje likier Amaretto, którym biszkopt jest nasączony. Polecam na wszelkie okazje! Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej(...)wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem śmietankowy: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 100 g płatków z białej czekolady lub 100 g białej czekolady Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek ricotta cały czas ubijając. Delikatnie wmieszać do masy płatki z białej czekolady

maniapieczenia
Morskie ciasteczka na patyku 135

ciasta, a z tego 20 lizaków. Składniki na 20 sztuk: 400g okruszków ciasta (lub  ciasto czekoladowe  według przepisu poniżej) 120g mascarpone 1 łyżka (ok.30g) nutelli 30g gorzkiej czekolady 340g niebieskich czekoladowych drażetek (Candy melts) lub biała czekolada i barwnik spożywczy olej * Dodatkowo 20 patyków do lizaków cukrowe perełki cukrowe mini rybki lub biała czekolada i kolorowe barwniki Gorzką(...)czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić, aby lekko wystygła. Ostudzone ciasto pokruszyć do dużej miski. Dodać mascarpone, nutellę i rozpuszczoną czekoladę. Składniki wymieszać. Z ciasta zagnieść kulę i włożyć na 20 minut do zamrażarki. Wyjąć schłodzone ciasto. Uformować 20 kulek jednakowej wielkości. Kulki ponownie schłodzić w zamrażarce przez 15 minut. W tym czasie niebieskie drażetki rozpuścić

Pełny talerz
Mazurek czekoladowy 149

masła lub margaryny (użyłam margaryny) 2 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe 70 g cukru pudru szczypta soli skórka z 1/4 cytryny Składniki na nadzienie: 100 g czekolady mlecznej 80 g czekolady białej 50 g czekolady gorzkiej ulubione orzechy i bakalie CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy(...)Mazurek pieczemy do lekkiego zarumienienia- około 18-20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę delikatnie nakładamy na 3 kwadraty. Dekorujemy bakaliami (u mnie żurawina). Do miski wrzucamy teraz czekoladę mleczną, rozpuszczamy tak jak białą. Dekorujemy 4 kwadraty sąsiadujące z białymi, ozdabiamy bakaliami

My Culinary Art
Rozrywające się granaty i kawa w pysznych czekoladkach o dużej zawartości kakao 259

Ciemna, gorzka czekolada przeżywa renesans ze względu na małą zawartość cukru i wyrafinowany, skondensowany smak. Dla wielu, sama w sobie, nie jest jednak wymarzonym słodyczem. Szybko może się „przejeść” i zanudzić na śmierć. Kiedy jednak dodamy ją do deseru lub połączymy z innymi składnikami to sytuacja zmienia się o 180 stopni. Osobiście jestem purystką i uwielbiam gorzką czekoladę(...)chwilę czasu łączę ją z najróżniejszymi owocami. Wtedy jej smak zostaje przeniesiony na kompletnie nowy poziom. W szczególności upodobałam sobie „ziarenka” owocu granatu. Zatopione w gęstej, ciemnej czekoladzie nie tylko dodają jej niesamowitego smaku, ale także niesamowicie „rozpryskują” się w ustach. Niezapomniane, jedyne w swoim rodzaju uczucie kiedy soczyste, odświeżające i słodko-kwaśne w smaku, ziarenko

Jem więc Jestem