szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, zmiażdżony pieprz do smaku CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN CZAS SMAŻENIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut z każdej strony, podczas smażenia możemy polewać mięso cydrem. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie sos barbecue. Smacznego
My Culinary Artgruszki 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki oliwy z oliwek 5 goździków 5 ziarenek pieprzu 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki miodu 0,5 szkl cydru lubelskiego Przygotowanie: gruszki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki, oliwę podgrzewamy na patelni, wsypujemy cukier, dorzucamy gruszki. w momencie kiedy puszczą sok dosypujemy pieprz, cynamon, goździki, paprykę i dolewamy miód. całość(...)myjemy, osuszamy, skórę nacinamy w kratkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażmy z każdej strony na suchej patelni na złoty kolor kaczkę zdejmujemy z patelni i deglasujemy patelnię- zalewamy ją cydrem, otrzymany sos dolewamy do gruszek ostudzoną kaczkę nadziewamy gruszkami, jeśli zostaną- wkładamy je razem z kaczką do rękawa i wstawiamy do nagrzanego do 200"C piekarnika. pieczemy około 30 minut
Luźna Kuchniawinnego 4 łyżki miodu lipowego pieprz 1 słoiczek suszonych pomidorów 1 kubek tartego parmezanu 1 kostka serka topionego typu emmentaler 1 kubeczek gęstej śmietany 18% 1 kubek dobrej jakości Cydru Lubelskiego Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy w miseczce mieszamy oliwę, sos sojowy, ocet winny, dosypujemy paprykę, kurkumę i oregano, dolewamy miód, mieszamy doprawiamy pieprzem, filety przekładamy(...)pomidorków wlewamy na patelnię, podgrzewamy na gorącą aromatyczną oliwę układamy roladki, podsmażamy na złoty kolor zdejmujemy z patelni, układamy na ręczniku papierowym patelnię z oliwą deglasujemy wlewając na nią cydr, sos redukujemy, dolewamy 0,5 szklanki pozostałej marynaty oraz śmietanę dosypujemy parmezan, na patelni układamy roladki, całość zapiekamy Serwujemy z zapiekanymi na oliwie ziemniaczkami i sosem, oprószone świeżo startym parmezanem
Luźna KuchniaInspiracją do zrobienia tego cydru był zachwyt mojej córki nad bezalkoholowym cydrem podawanym w Coffeeheaven i według jej opinii jest praktycznie smakowo taki sam. W związku z tym, że ją tak zachwycił był obowiązkowym gościem świątecznego stołu i wciąż u nas gości. składniki* 1 l soki jabłkowego* 1 litr soku pomarańczowego* 1/2 dużego jabłka* 3 plastry pomarańczy
Mix smakuSkładniki: 6 pomidorów, 150 g serka śmietankowego Almette, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu, 4 łyżki masła, Garść listków bazylii, 150 ml Cydru Lubelskiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji, Cukier, Sól, Pieprz Cayenne, Kilka gałązek tymianku, Ocet balsamiczny, Oliwa. Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół(...)tymianku, dusić 5 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Przygotować sos: listki bazylii zblanszować (1 minuta we wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Orzeszki zrumienić
SzczyptaSmaQfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Co tu dużo pisać. Poezja i tyle w temacie. Składniki: 1 pierś z gęsi wraz z kością 100 ml oleju 2 litry cydru z miodem 1 łyżka majeranku 1 łyżka miodu nawłociowego 2 jabłka 6 szalotek 1 główka czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cydr mieszamy z olejem, miodem, posiekanymi ząbkami czosnku i szalotkami, kawałkami jabłek oraz przyprawami. Mięso nakłuwamy, zalewamy uprzednio przygotowaną marynatą na 24 h wkładamy do lodówki. Gęsinę przekładamy do brytfanny, wlewamy
R'n'G KitchenPrzepis Magdy Gessler Składniki: 1 kg świeżych muli 1 pęczek natki pietruszki 2 bagietki Sos cydrowy: 250 ml cydru wytrawnego 250 ml śmietanki 30 % 1 por (biała część) 1 pieczone jabłko Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 750 ml mleka 1 ser camembert gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Sos cydrowy: Do garnka wlałem trochę wody i śmietanę(...)Dodałem drobno poszatkowany por i wlałem cydr. Gotowałem przez około 2 minuty, dodałem pieczone jabłka, zmiksowałem wszystko blenderem. Sos beszamelowy: Garnek ustawiłem na ogniu. Do garnka dodałem masło, mąkę, mieszałem do całkowitego rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszając dolewałem po trochu mleka a na koniec wrzuciłem pokrojony ser camembert. Doprawiłem solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku. Oba sosy połączyłem
R'n'G Kitchenmnóstwo możliwości kulinarnych . Delektujmy się smakami jesieni! Składniki: 1 kg szynki lub chudej łopatki wieprzowej 30 dag świeżych lub mrożonych borowików 1 czerwona lub pomarańczowa papryka 1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego 1,5 szklanki bulionu lub rosołu ½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do gulaszu 2 łyżki sosu(...)przykryciem, dodać marchewkę z papryką i grzyby, całość smażyć 2-3 minuty, dodać zamarynowane mięso, całość wymieszać, podsmażyć 5-10 minut, po tym czasie wlać piwo lub cydr, dodać wszystkie pozostałe przyprawy, zagotować na większym ogniu, wlać bulion, przykryć garnek i dusić do miękkości mięsa-około 1 godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie wlać przecier , spróbować i doprawić
Wanilia i Kardamonlanguage:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Fakt, troszkę przy nim roboty. Fakt, nie jest tani. Fakt, jest przesmaczny. Składniki: 500 g łopatki cielęcej 300 ml soku pomarańczowego 300 ml cydru wytrawnego 300 g pieczarek 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła ghee 700 ml bulionu cielęcego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso kroimy na kawałki. Zalewamy cydrem i sokiem, lekko oprószamy solą, mieszamy. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Odcedzamy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, pod koniec
R'n'G Kitchenlubi. Jednak odpowiednio przygotowane posmakują każdemu. W roli głównej halibut i kuchnia francuska. Składniki: 2 filety halibuta 5 dużych jabłek 2 cebule 1 szklanka cydru 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki masła klarowanego pół pęczka szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: Filety opłukałem, osuszyłem, posypałem solą i pieprzem. Cebulę i jedno jabłko(...)obrałem, pokroiłem w plasterki. Wyłożyłem nimi dno garnka. Na wierzchu ułożyłem ryby. Skropiłem je octem i zalałem cydrem. Gotowałem na małym ogniu 5 minut. Pozostałe jabłka po wykrojeniu gniazd nasiennych, pokroiłem na cząstki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem jabłka i obsmażyłem je z obu stron na złoty kolor, uważając, aby się nie rozpadły. Filety ułożyłem na półmisku, obłożyłem cząstkami jabłek
R'n'G KitchenWine pairing z: Los Escribanos (Garnacha Tintorera-Monastrell) 2015 z winiarni Castillo de Chiva oraz 3 in One, czyli One Zin (kupaż Garnacha, Tintorera, Shiraz i Tempranillo) Chorizo w cydrze Wine pairing z: Venta del Puerto Nº 12 Danie główne: Policzki wołowe duszone w winie Wine pairing z: Venta del Puerto Nº 18 Deser: Flan Wine pairing z: Mistila Moscatel(...)Świeży, owocowy i nowoczesny. Wprawdzie też odnalazł się w towarzystwie tapasów, ale wypadł dużo słabiej niż oldschoolowy mocniejszy Los Escribanos. Bardziej już konkretnymi tapas było chorizo duszone w cydrze podane z Nº 12 od Venta del Puerto. To przykład jednego z moich ulubionych stylów wina (chociaż Nº 18 smakowało mi jeszcze bardziej). Zrobione je z Cab. Sauvignon, Merlot i Tempranillo
Ugotowane pozamiatanełatwe do zrobienia, a całkiem nietuzinkowe, które spokojnie może wystąpić w roli niedzielnego obiadu. Przepis pochodzi z bloga halfbakedharvest.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki białego, wytrawnego wina ½ szklanki cydru, słodkiego 1/3 szklanki octu winnego Kiść zielonych winogron Kiść czerwonych winogron Jabłko Kilka łodyg świeżego tymianku lub rozmarynu albo ½ łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego 4 szalotki pokrojone(...)smaż 3 minuty. Przewróć udka skórą do góry. Krok 2 Dodaj do kurczaka szalotki, pokrojone na połówki, dorzuć dwa zgniecione ząbki czosnku. Przesmaż chwilę – 1-2 minuty. wlej wino, cydr, ocet winny (tak żeby kurczak wystawał ponad poziom płynu) dołóż liść laurowy. Wstaw całość do piekarnika. Piecz 25 minut. Następnie dołóż do kurczak winogrona, jabłko pokrojone w plastry i papryczkę
Niedzielny kucharzczubate łyżki mąki pszennej Po 1 łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej 2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1/2 główki cebuli pokrojonej w piórka 3/4 szkl cydru jabłkowego 2 listki laurowe 1 łyżeczka warzywka np. domowego 1/2 korzenia pietruszki 6 łyżek śmietany 30 % 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 szkl wody olej/oliwa do smażenia 1. Plastry karkówki myjemy(...)garnku zagotowujemy wodę i przekładamy do niej przesmażone piórka cebuli. 5. Na tym samym oleju obsmażamy z obydwóch stron karkówkę. 6. Kiedy karkówka jest już obsmażona, zalewamy ją cydrem i czekamy, aż alkohol odparuje z około 5 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z pyrkającą cebulką. Dodajemy listki laurowe, warzywko, korzeń pietruszki i dusimy wszystko pod przykryciem przez około
Gotowanie...to proste !